WKS Czarni Radom (+13.5) - Resovia Rzeszów 1 1,96 Marathonbet
0:3 (22', 22', 21' 78,5 - 75, jednak Resovia to Resovia, ale Czarni we własnej hali jeszcze nie jednej drużynie napsują wiele krwi
Ostatnio z handicapami się nie udało, teraz musi być lepiej. Jest na to kilka argumentów. Czarni debiut mają za sobą, a wiadomo, że pierwsze mecze są najcięższe szczególnie grając na takiej dużej hali jaka jest w Kędzierzynie (w porównaniu do hali radomskiej). Ci zawodnicy nigdy nie grali z zawodnikami na takim poziomie, mając w świadomości, że ogląda ich nie tysiąc, czy kilka tysięcy ludzi na trybunach, ale kilkaset tysięcy przed telewizorami. Więc presja, dodając młody wiek wielu zawodników, była naprawdę spora. Teraz czas na, nie wiem czy nie najważniejszy mecz, tak długo oczekiwany przez cały Radom. Tak długo wyczekiwany, że bilety rozeszły się w parę godzin, ludzie stali za biletami kilka godzin, jak za chlebem podczas komuny, zostało tylko kilkadziesiąt biletów na miejsca stojące, które z pewnością zostaną wykupione w dniu meczu. Presja w tym meczu będzie po obu stronach, na Czarnych bo pierwszy mecz w Plus Lidze przed własną publicznością i z pewnością będą chcieli się pokazać z jak najlepszej strony, i na Resovii, drużynie która jest Mistrzem Polski, zdobyła Superpuchar nie wypada przegrywać z beniaminkiem. Porównałbym to do sytuacji z piłki nożnej gdzie zawodnik musi strzelić, a bramkarz tylko może obronić i nic się nie dzieje jak nie obroni. Zagłębiając się w analizy personalne, ciężko cokolwiek dodać, kolega Gystlik opisał zawodników Czarnych, zawodnicy Sovii też są opisani. Każdy kto oglądał pierwsze spotkania mógł wyciągnąć odpowiednie wnioski, i na pewno ZAKSA zagrała lepiej od Resovii w tej 1 kolejce, wiadomo ZAKSA ma Zagumnego, człowieka który mógłby Tichackowi i Drzyzdze buty czyścić. O ile Fabian jeszcze coś gra (stąd gra na ME) to gra Czecha woła o pomstę do nieba, i właśnie też na to liczę, że przy dobrym wyniku zostanie wprowadzony na parkiet a to może oznaczać parę dodatkowych punktów dla Radomia ???? Analizując pierwszy mecz Czarnych doszedłem do wniosku (i pewnie trener Prygiel) też, że rozegranie było na fatalnym poziomie, miałem wrażenie że wystawy Neroja są grane z przypadku, nie są dociągnięte do siatki albo są rozegrane na potrójny blok, rzadko kiedy dawał dobre piłki do spokojnego skończenia, a to dziwne bo kiedyś był i przecież teraz też jest dobrym zawodnikiem o czym świadczy jego gra w I lidze czy wielu przedsezonowych sparingach, moim zdaniem sztab szkoleniowy wyeliminuje ten błąd, bo jak można było zauważyć przy dobrym rozegraniu Bołądź i Wachnik wbijali gwoździe, po których z zachwytu piali komentarzy Drzyzga i Swędrowski. Na pewno mocnym elementem Radomian jest zagrywka, zresztą drużyna była budowana z myślą o tym, żeby Czarni brylowali na zagrywce i bloku. W pierwszym meczu z pewnością rzucały się w oczy zepsute zagrywki, czym były spowodowane, ciężko powiedzieć,może presją, może nową halą, może po prostu złym skupieniem, to mam nadzieję też będzie wyeliminowane. Bo zarówno serwisy Neroja, Wachnika czy Bołądzia mogą być postrachem dla niejednego libero w Plus Lidze (zresztą przekonał się o tym Igła podczas meczu sparingowego przed sezonem ???? ), Poza tym agresywny flot Ostrowskiego czy Faryny też może dużo namieszać w szykach rywali. Jednak co najważniejsze to specyficzna hala w jakiej dojdzie do tego pojedynku. Forumowicze mogą ją kojarzyć z finału PP kobiet sprzed 2 lat, jest niska, mała, więc drużyny przyzwyczajone do dużych obiektów mogą mieć problemy z aklimatyzacją na początku, stąd też proponuje także jakiś handicap punktowy na I set dla Czarnych. Dochodzi jeszcze oczywiście ogłuszający doping kibiców Czarnych, których próbkę umiejętności wstawiam poniżej, z racji na to, że hala jest mała dźwięk nie rozchodzi się jak na wielkich obiektach i robi to piorunujące wrażenie na rywalach (więc moc na tym filmiku radzę pomnożyć razy 3 z racji na halę w Kędzierzynie i zagłuszanie przez muzykę z głośników). W I lidze na palcach jednej ręki można by policzyć przegrane mecze przed własną publicznością. Myślę, że Resovia po wygranym meczu, lekko zlekceważy Czarnych i dojdzie do niespodzianki, ale jednego jestem prawie pewien, że ten handicap zostanie pokryty
http://www.youtube.com/watch?v=mzUxNPZn8Nc