AZS Politechnika Warszawska - Asseco Resovia Rzeszów
Politechnika w rundzie rewanżowej wygrała tylko dwa spotkania. Przytrafiły się kontuzje, słabsza dyspozycja i przede wszystkim podopieczni trenera Bednaruka nie są już dla rywali zaskoczeniem. Do składu ma wrócić Wierzbowski, nie wiem jak wygląda sytuacja z Zajderem czy Adamajtisem.
EDIT: Zajder zaczął juz treningi lecz nie z pełnym obciążeniem i dziś grać nie będzie. Adamajtis sezon ma już z głowy. (Info od
Filipa)
Bardzo ważna w grze Politechniki jest zagrywka. Większość zawodników zagrywa mocno i w ten sposób potrafią odrzucić rywali od siatki. Jak ten element nie funkcjonuje to zaczynają się problemy. Kolejny atut to Fabian Drzyzga, który potrafi grać bardzo szybko. Potrzebuje jednak dokładnego przyjęcia, a z tym są czasem problemy. Bez Wierzbowskiego kiepsko wyglądały skrzydła. Krzysiek jest jest ważnym ogniwem i z trójki przyjmujących (Wierzbowski, Pawliński, Siezieniewski) ma największe możliwości.
Resovia po kiepskim wyniku w
LM (gra nie była taka zła, zwłaszcza w pierwszym spotkaniu) pokazała się według mnie z dobrej strony w Pucharze Polski. Bartman zagrał dwa dobre spotkania, a trzeba pamiętać, że dopiero wrócił po kontuzji. Akhrem też jeszcze nie jest w pełni dyspozycji.
Co mogło się podobać w grze Resovii ? Przede wszystkim determinacja i gra w obronie. Naprawdę w tym elemencie prezentowali się świetnie. Wiadomo, że ich postawa do tej pory rozczarowuje, ale jestem dziwnie spokojny o to, że w PO po prostu będą grali na miarę swoich możliwości.
Wiadomo, że przed nami dwie ostatnie kolejki PlusLigi. Podejrzewam, że zespoły będą kalkulować, ale czy Resovia ma po co odpuszczać to spotkanie ? Według mnie nie ma to większego sensu.
Po pierwsze, dla Resovii 4 lokata jest optymalna. Dużo wskazuje na to, że liderem po rundzie zasadniczej będzie Delecta, a nie da się ukryć, że dla zespołów, które zajmą miejsca 4/5 jest to bardzo dobre wyjście. Teraz wszystko zależy od Skry, więc dlaczego Resovia ma im pomagać ?
Po drugie, Resovia musi złapać dobry rytm. W PP wyglądało to naprawdę nieźle (byłem nawet trochę zaskoczony tak dobrą postawą Resovii), więc jestem dobrej myśli.
Jeżeli nie będzie tutaj żadnych kombinacji, a według mnie być nie powinno to Resovia wygra to spotkanie.
Typ:
Resovia Rzeszów @ 1.35 Unibet (Obecnie 1.25)