Trzeba wziąć pod uwagę , że Zaksa Skra i Resovia grają w pucharach i będą szanować siły. Teraz będzie
LM i temu jest wszystko podporządkowane. Myślę , że Resovia jak odpadnie z Maceratą w play offach będzie jednym z faworytów o ile wyleczą się atakujący. Skra ewidentnie bije w
LM , a w Play offach myślę zadowolą się medalem jeśli będą w Final Four
LM.Chociaż dziwne , że Skra ma aż tyle porażek na koncie .Wygląda to tak jakby Piechocki naiwnie wierzył Nawrockiemu, który nie oszukujmy się nie jest dobrym szkoleniowcem. To , że Delecta prowadzi to zasługa jej dobrej gry ale złota raczej nie należy oczekiwać. Głównym faworytem jest chyba ZAKSA , która widać , że potrafi pogodzić grę na dwóch frontach(ostatni mecz z Delectą to wyjątek potwierdzający regułę).
Obecna sytuacja w tabeli(biorę pod uwagę TOP6 bo sytuacja niżej już się w miarę wyklarowała) :
1.Delecta 36 pkt
2.Zaksa 34 pkt
3.JW 33 pkt
4.Resovia 29 pkt
5.Skra 28 pkt
6.Politechnika 26 pkt
Delecta gra u siebie z JW i wyjazd na do Olsztyna na mecz z Indykpolem.
Przewiduje , że z JW będzie wyrównany pojedynek i jakieś 3:2 dla gospodarzy. W Olsztynie spodziewam się 1:3 dla Delecty. Także Delecta wg moich obliczeń powinna zgromadzić
41 pkt.
Zaksa wyjazd do Częstochowy , później u siebie z Effectorem. Myślę , że 6 pkt dla Zaksy. W konsekwencji ZAKSA
40 pkt.
JW ma wyjazd na Delecte i mysle po jakims tie-breaku przegra(wyrównany mecz), u siebie z Czewą raczej 3 pkt.Łącznie powinno im przypaść
37 pkt.
Resovia myślę na Politechnice wygrana w 5 setach lub porazka w 5 setach - myślę , że 5 setów mega możliwych. U siebie z Lotosem raczej pewne 3 pkt. Takżę Asseco z
33 lub 34 pkt.
Skra jedzie na Effector i mysle gospodarze wygrywaja a Skra bez punktów lub max z 1 pkt. U siebie z Politechnika tez spodziewam sie porazki i bez pkt. Czyli Skra
29 pkt.
Politechnika mysle u siebie co najmniej 1 pkt z Resovia a mysle ze nawet smialo 2 pkt mozliwe i na Skrze 3 pkt. Takze mysle Politechnika konczy z dorobkiem
31 pkt.
I tak tworzy się tabela po fazie zasadniczej:
1. Delecta
2. Zaksa
3.JW
4.Resovia
5.Politechnika
6.Skra
7. Effector
8. Tutaj raczej Lotos. Indykpol by musiał 2 mecze za 3 pkt wygrywać a ma jeden mecz z Delectą także raczej Lotos się utrzyma na 8 miejscu
I byśmy mieli takie pary:
Delecta-Lotos
Zaksa-Effector
JW-Skra
Resovia-Politechnika
Wg mnie Delecta kończy rywalizację na 3:0 lub 3:1 dla siebie.
Zaksa kończy na 3:0 u siebie.
JW-Skra. hmm.. tutaj myślę możliwe nawet 5 pojedynków i raczej typowałbym Skrę. 3:2 dla Skry
Resovia-Politechnika typowałbym 3:1 dla Asseco.
I tak powstałyby pary półfinałowe:
Delecta-Resovia
Zaksa-Skra
Myślę, że Resovia by się sprężyła i dała radę Delekcie. Stan rywalizacji 3:1 dla Rzeszowa.
W drugim półfinale zdecydowanie ZAKSA, lepszą jest drużyną a pozatym Skra zmęczona po JW.
I finał byłby Zaksa-Resovia gdzie sprawa byłaby absolutnie otwarta. Raczej wskazanie na Zakse chociaż jeśli Resovia doszłaby do finału to ciężko powiedzieć , ten zespół rośnie razem z wynikami.
Wiem , że wielu może śmieszyć takie przedstawianie sprawy jednak wg mnie bardzo możliwe. Wtedy też Skra o 3 miejsce grałaby z Delectą gdzie by wygrała raczej. Jeśli by ugrała Final Four to Piechocki w miarę szczęśliwy i Nawrocki zostaje na kolejny sezon.