ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - PGE Skra Bełchatów
Spotkanie na szczycie PlusLigi. Obecnie ZAKSA z 25 punktami jest na 1 miejscu. Skra z dorobkiem 23 punktów zajmuje 2 miejsce i na pewno będzie chciała wskoczyć na fotel lidera.
Tym razem trochę inaczej
Rozgrywający: Paweł Zagumny vs Miguel Angel Falasca
Paweł Zagumny to klasowy zawodnik i o to, że Guma zagra na wysokim poziomie raczej bym się nie martwił. Świetnie współpracuje ze środkowymi i bardzo często gubi blok. Minusem Pawła jest na pewno to, że jego zachowanie może czasami negatywnie wpływać na kolegów z zespołu.
Pozycja rozgrywającego według mnie jest w Bełchatowie problemem. Hiszpan to na pewno dobry zawodnik, ale jednak dosyć często zdarzają mu się słabe spotkania. Nie trzeba daleko sięgać pamięcią, wystarczy cofnąć się do czwartkowego spotkania z Tours. Może się podobać szybkie granie z Mariuszem Wlazłym. Nie wszystkie zespoły to stosują.
Punkcik dla ZAKSY: ZAKSA 1:0 Skra
Atakujący: Antonin Rouzier vs Mariusz Wlazły
Francuz to bardzo dynamiczny zawodnik. W pierwszym spotkaniu z Bełchatowem zanotował prawie 64% skuteczności w ataku i to właśnie dzięki niemu ZAKSA wygrała to spotkanie. Przed przyjściem do PlusLigi wydawało mi się, że jest to chimeryczny zawodnik. Przy Pawle Zagumnym spisuje się jednak świetnie.
Mariusz jest zdecydowanie najlepszym polskim atakującym. Ostatnio grał bardzo dobrze. Szkoda, że nie zdecydował się na wyajzd do ligi włoskiej lub rosyjskiej. Myślę, że wtedy mógłby grać jeszcze lepiej.
Remis: ZAKSA 2:1 Skra
Przyjmujący: Guillaume Samica + Michał Ruciak vs Bartosz Kurek + Michał Winiarski
Samica i Ruciak na pewno mają lekką przewagę w przyjęciu zagrywki. Francuz jest świetnie wyszkolony technicznie i w ataku ma naprawdę ogromny wachlarz możliwości. Po kiepskim sezonie w Iskrze Odintsovo i reprezentacji nie spodziewałem się, że Guillaume tak szybko wróci do optymalnej dyspozycji. Michał rzadziej wykorzystywany w ataku, ale na pewno jest to skuteczny i wartościowy zawodnik. Trochę brakuje w ZAKSIE siatkarza na lewym skrzydle, który mógłby potężnie uderzyć z wysokiej piłki.
Para Kurek-Winiarski w optymalnej formie jest najlepszą polską parą przyjmujących. Kurek to przede wszystkim ogromny zasięg i potężna siła w ataku. Na pewno słabiej przyjmuje od podstawowych przyjmujących ZAKSY. Michał to już doświadczony zawodnik. Gra bardzo inteligentnie w ataku i potrafi świetnie przyjmować. W spotkaniu z Tours zagrał beznadziejnie, ale jutro będzie lepiej, bo gorzej być już nie może.
Punkcik dla Skry: ZAKSA 2:2 Skra
Środkowi: Wojciech Kaźmierczak + Jurij Gladyr vs Marcin Możdżonek + Daniel Pliński
W ZAKSIE zabraknie Patryka Czarnowskiego, który bardzo skutecznie radzi sobie w ataku. Wojciech Kaźmierczak spisuje się nieźle, ale według mnie więce korzyści ZAKSA miałaby z Czarnowskiego. Jurij Gladyr w optymalnej formie to na pewno jeden z najlepszych środkowych w PlusLidze.
Para środkowych z Bełchatowa wygląda chyba ciut lepiej. Nie jestem fanem Możdżonka, ale trzeba mu przyznać, że gra na wysokim poziomie. Czasami nie podoba mi się jego gra w ataku. Pliński świetnie wyszkolony i doświadczony.
Gdyby nie brak Czarnowskiego to wskazałbym remis, a tak punkcik dla Skry: ZAKSA 2:3 Skra
Libero: Piotr Gacek vs Paweł Zatorski
Gacek swoje najlepsze lata ma już za sobą. Wydaje mi się jednak, że poprawił swoją grę w porównaniu do poprzedniego sezonu. Zwłaszcza w przyjęciu.
Zatorski musi się jeszcze sporo nauczyć. O ile w obronie gra dobrze to zdarzają mu się spore problemy w odbiorze.
Remis: ZAKSA 3:4 Skra
Rezerwowi:
W ZAKSIE na pewno brakuje wartościowych zmienników. Przede wszystkim przy kontuzji Świderskiego nie ma zmiennika dla Ruciaka i to jest spory problem. Popelka czy Kapelus to solidni siatkarze, ale nic więcej. Dominik Witczak kilka razy pokazywał się z dobrej strony, ale na dłuższą metę raczej nie weźmie ciężaru gry na swoje barki.
Skra ma dłuższą ławkę rezerwowych. Myślę, że błędem było pozbycie się Francuza Antigi. Kupno Cupkovica to nie był zły pomysł, ale z dwójki Bąkiewicz, Antiga pożegnał bym raczej Michała. Na środku siatki są Kooistra i Kłos. Przed sezonem myślałem, że Holender szybko wywalczy sobie miejsce w składzie. Ciekawym siatkarzem na pewno jest Atanasijevic, który ma spory potencjał.
Punkcik dla Skry: ZAKSA 3:5 Skra
Te cyferki i punkciki są jednak nic nie warte. Wszyscy wiemy, że na papierze Skra wygląda lepiej, ale jutro będzie musiała to udowodnić na parkiecie. Podopieczni Trenera Nawrockiego na pewno mają w pamięci porażkę na własnym parkiecie z początku sezonu (0:3 u siebie ? Skrze zdarza to się bardzo rzadko.). Wydaje mi się, że jutro zobaczymy bardzo zmobilizowanych i skoncentrowanych zawodników z Bełchatowa. Jeżeli zagrają na swoim optymalnym poziomie to powinni pokonać ekipę prowadzoną przez Trenera Stelmacha.
W pierwszym spotkaniu nie grał Winiarski i ZAKSA wykorzystała słabe przyjęcie Skry. Poza tym świetnie grał Rouzier i nie było widać słabszego ataku z lewego skrzydła. Jeżeli ZAKSA nie przyjmie sobie dokładnie piłki to zaczną się spore problemy. Środek jest mocnym punktem tej ekipy, ale potrzebna jest dobrze dograna piłka do siatki. Myślę, że widoczny będzie również brak Patryka Czarnowskiego.
Skra ma co udowadniać. Na pewno będą chcieli wskoczyć na fotel lidera i zrewanżować się Kędzierzynianom za porażkę. Poza tym będą chcieli zmazać plamę po porażce w słabym stylu z Tours.
Typ:
Skra Belchatów @ 1.75 Betsafe
EDIT: Spotkanie na naprawdę dobrym poziomie