BKS Aluprof Bielsko-Biała - ATOM Trefl Sopot
Rzadko typuję kobiecą siatkówkę, ale dzisiaj podejrzewam, że będę oglądał spotkan i można spróbować.
Po kilku kolejkach można już powoli mówić o tym kto w tym sezonie będzie walczył o najwyższe cele. Nie będzie wielkiej niespodzianki jeżeli napiszę, że będą to: Muszynianka, Aluprof i ATOM. Reszta stawki jest bardzo wyrównana.
Składy na to spotkanie powinny wyglądać następująco
Aluprof: Skorupa(Rozegranie) - Bamber(Atak) - Frąckowiak i Ciaszkiewicz(Przyjęcie) - Okuniewska i Wojtowicz(Środek) - Sawicka(Libero)
ATOM: Bełcik(R) - Konieczna(A) - Świeniewicz i Rinieri(P) - Maculewicz i Dziękiewicz(Ś) - Maj(L)
Drużyna ATOMU rozegra swoje pierwsze, poważne spotkanie w tym sezonie LSK. Na swojej drodze spotykają dzisiaj aktualne Mistrzynie Polski. Faworytem są zawodniczki z Bielska-Białej. Osobiście jednak nie skreślam zawodniczek z Sopotu i myślę, że są w stanie sprawić dzisiaj małą niespodziankę.
Skład podopiecznych Trenera Chiappiniego wygląda rewelacyjnie. Zdaje sobie jednak sprawę z tego, że ciężko jest tak szybko stworzyć dobrze pracującą maszynę. W LSK oglądałem ich 2 spotkania i podobała mi się przede wszystkim obrona i dobrze współpracujący z nią blok. W Top Volley International noge skręciła Neriman Ozsoy. I nie jestem pewien czy dzisiaj wystąpi. Godnie powinna zastąpić ją Katarzyna Konieczna. Na przyjęciu też zagadka. Simona Rinieri miała problemy ze zdrowiem, ale chyba dzisiaj powinna zagrać. Iza Bełcik według mnie rozgrywa przeciętnie. Częściej są to dosyć czytelne wystawy. Bardzo podoba mi się gra w bloku Kingi Maculewicz. Świetnie czyta grę i zdobywa sporo punktów w tym elemencie. Najwięcej roboty w przyjęciu powinna mieć Dorota Świeniewicz.
Trener Grzegorz Wagner cały czas nie może korzystać z Anny Werblińskiej i Anny Podolec. Na przyjęciu powinno być bez niespodzianek. Karolina Ciaszkiewicz ma pewne miejsce w składzie. Dobrze radzi sobie w przyjęciu i jest raczej solidną zawodniczką. Asia Frąckowiak miewa problemy w przyjęciu i to spore. W ataku mocny punkt Aluprofu. Kasia Skorupa przy dobrym przyjęciu od razu powinna uruchamiać Gabriele Wojtowicz. O ile oczywiście ta zawodniczka wystąpi w dzisiejszym spotkaniu. Gabriela ma olbrzymi potencjał i świetne warunki fizyczne. Często jednak popełnia błędy techniczne, szczególnie w polu serwisowym czy też przy dograniu łatwej piłki. Bardzo dobrze radzi sobie w bloku. Natalia Bamber prezentuje równą, dosyć dobrą formę. Kiedy się rozegra jest ją bardzo ciężko powstrzymać.
Jak to u kobiet często bywa, decydujące znaczenie w tym spotkaniu będzie miała zagrywka. Przy kiepskim przyjęciu zawodniczki będą miały olbrzymie trudności ze skończeniem pierwszego ataku. W ekipie z Sopotu najwięcej piłek będzie przyjmować chyba Świeniewicz. Po drugiej stronie siatki najwięcje powinna odbierać Frąckowiak. Trener Chiappini ma długą ławkę rezerwowych. W każdej chwili może poprawić grę swojego zespołu lub dać chwilę oddechu podstawowym siatkarkom, wcale nie obniżając w tym momencie potencjału swojego zespołu.
Zapowiada się ciekawe, wyrównane spotkanie. Oba zespoły walczą o najwyższe cele w tym sezonie. Dla ATOMU będzie to swego rodzaju sprawdzian. Czy są w stanie dzisiaj pokonać aktualne Mistrzynie Polski ?
Propozycje:
ATOM Trefl Sopot @ 2.20
Unibet
ATOM Trefl Sopot +1.5 (Sets Handicap) @ 1.60
Unibet
PS. Może ktoś będzie zainteresowany treningiem z Atomówkami ?
Trening z siatkarkami ATOMU TREFL w Ergo Arenie !
EDIT: Aluprof bardzo, bardzo dobrze od samego początku spotkania. Atomówki mnóstwo głupich błędów. Indywidualności są, teraz trzeba czekać na zespół.