Grzegorz Schetyna (szef klubu PO)
Środa, 28 Października 2009
Monika Olejnik: A zakłady
bukmacherskie, też będą zakazane?
Grzegorz Schetyna: To jest problem, bo te zakłady, które są prowadzone teraz są na serwerach, które nie są w Polsce zarejestrowane, to są zagraniczne serwery i tak naprawdę cała ta procedura jest zagraniczna, więc trudno ją zakazać.
Monika Olejnik: No właśnie.
Grzegorz Schetyna: Szczególnie, że też to są firmy, które bardzo taki intensywny sposób finansują polskich sport,
piłka nożna, kluby sportowe, w piłce nożnej na przykład.
Monika Olejnik: No to...
Grzegorz Schetyna: Więc to będzie bardzo trudne i to też będą wymogi europejskie, będzie prawo europejskie, które będziemy musieli traktować no w sposób taki pełny, nie będziemy mogli omijać czy łamać.
Monika Olejnik: Czyli nie można tego zakazać.
Grzegorz Schetyna: Będzie to bardzo trudne.
Monika Olejnik: To po co premier mówi, że zakaże hazardu w Internecie.
Grzegorz Schetyna: Ten Internet, hazard w Internecie dzisiaj, czy te zawody są nieopodatkowane, więc trzeba wypracować cały pomysł na ten zapis ustawowy, tak jak powiedziałem.
Monika Olejnik: Ale nie da się go zakazać?
Grzegorz Schetyna: Będzie bardzo trudne, tak, ale będzie może trzeba go będzie ograniczyć, tak rozumiem słowa premiera – ograniczyć i opodatkować.
Monika Olejnik: Nie, dokładnie powiedział o zakazie.
Grzegorz Schetyna: Opodatkować.
Monika Olejnik: Nie, powiedział o zakazie.
Grzegorz Schetyna: Ja mówię o tym wariancie piłkarskim, sportowym, bo tych zakładów jest bardzo wiele, ja mówię o tym, który jest tak bardzo obecny w tym życiu polskim, sportowym.
Monika Olejnik: Ale inny hazard też jest dozwolony w krajach Unii Europejskiej.
Grzegorz Schetyna: Dlatego, nie jesteśmy wyspą oderwaną od rzeczywistości.
Monika Olejnik: To tak jak z pedofilami – wykastrować i okazuje się, że nie można ich wykastrować, tak samo nie można wykastrować hazardu w Internecie.
Grzegorz Schetyna: Ale można podawać leki.
Monika Olejnik: Nie, no dajmy sposób, nie można, ale nie da się wykastrować hazardu z Internetu.
Grzegorz Schetyna: Nie da się go zakazać, jeżeli jest zgodny z prawem europejskim.
Monika Olejnik: A jest zgodne.
Grzegorz Schetyna: Ale jesteśmy w stanie go w taki sposób usystematyzować żeby płacił podatki i był w systemie w Polsce.