>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

"Nowa Prawica"

E 7

exp_

Użytkownik
Panowie jedna rzecz, instytut im. Adama Smitha podliczył kiedyś ze w Polsce płacimy do 83% podatków. Pytanie czy nadal chcecie być niewolnikami, normalnie jak w starożytnym Rzymie? Lub mieć ustawe hazardowa lub inne glupoty? Czy czas to jednak zmienic!

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
A oto jak państwo polskie czyt. urzędasy wspierają polską gospodarkę i przedsiębiorczość...

Związek Rzemiosła Polskiego, Związek Przedsiebiorców i Pracodawców oraz Centrum im. Adama Smitha skierowali listy do Premier RP Donalda Tuska, Ministra Finansów Jaceka Rostowskiego, Rzecznika Praw Obywatelskich prof. Irena Lipowicz, Przewodniczącego Sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka, Ryszarda Kalisza, Przewodniczącego Senackiej Komisji Praw Człowieka, Praworządności i Petycji, Stanisława Piotrowicza, przewodniczących klubów poselskich i parlamentarnych: posła Tomasza Tomczykiewicza (PO), poseła Mariusz Błaszczaka (PiS) i posła Grzegorza Napieralskiego (SLD) oraz Prezesa Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, Danuty Przywary w sprawie nasilajacych się praktyk naliczania wstecz podatków poprzez zmianę ich intrerpretacji, co w konsekwencji grozi upadkiem wielu firm i utratą tysiecy miejsc pracy. Do listu załączono różne całkowicie ze sobą sprzeczne interpretacje urzędów skarbowych oraz wyroki sądowe w podobnych sprawach.

MSP to 99,8% wszystkich firm w Polsce. Tworzą one ¾ miejsc pracy i 67% PKB. Aktualnie, w związku z „trudną sytuacją budżetową”, MSP stały się obiektem rekietu fiskalnego ze strony Ministerstwa Finansów. Jest on zupełnie bezskuteczny, ponieważ większość tych firm i tak nie będzie w stanie go zapłacić, a w rezultacie – zaprzestaną działalności (oraz płacenia podatków i zatrudniania ludzi). Nie znajdujemy żadnych logicznych, ani nawet politycznych, przesłanek dla działań podjętych przez organy podległe Ministerstwu Finansów.
Administracja rządowa w bezpardonowy sposób łamie prawa człowieka i konstytucję.
W każdej chwili, decyzją urzędniczą, można – zmieniając interpretację niejasnego prawa – zażądać od przedsiębiorcy uiszczenia podatków 5 lat wstecz z odsetkami, mimo że te same organy nie kwestionowały obowiązującego wcześniej sposobu ich płacenia. Przedsiębiorcę pozbawia się elementarnego prawa człowieka do własności i bezpieczeństwa. Administracja rządowa odmawia nawet uznania własnych interpretacji podatkowych.
Prowadzone są też działania o charakterze konspiracyjnym. Administracja rządowa „chowa” w różnych załącznikach do ustaw zobowiązania podatkowe i właściwie prawie żaden przedsiębiorca nie ma świadomości, iż im podlega. Potem okazuje się, że ma zapłacić je 5 lat wstecz.
OTO DWA AKTUALNE PRZYPADKI antykonstytucyjnej DZIAŁALNOŚCI ORGANÓW RZĄDU:
I. I. SPRAWA PRYWATNYCH IMPORTERÓW SAMOCHODÓW
Do roku 2009 firmy importowały (głównie w ramach zakupu wewnątrzwspólnotowego) samochody, przeważnie powyżej 2000 cm3 pojemności, płacąc od nich podatek akcyzowy 13,6%. Ponieważ auta te były drogie (średnia cena ok. 150 000 zł netto, podatek akcyzowy ok. 20 000 zł), w latach 2005-2009 odprowadzały miesięcznie ok. 140 000 zł podatku akcyzowego. W 2009 roku Minister Finansów podniósł podatek akcyzowy do 18,6%. Po podwyżce podatku akcyzowego import samochodów ustał prawie całkowicie na kilka miesięcy – po prostu przestało to być ekonomicznie opłacalne.
Podatkiem akcyzowym obciążone są:
- import samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym,
- nabycie wewnątrzwspólnotowe samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym.
Kierując się tymi przesłankami od lipca 2009 do marca 2010 roku firmy kupowały w UE auta ciężarowe, 2-miejscowe (kierowca i pasażer), z zamontowaną przegrodą oddzielającą część pasażerską i ładunkową, ze zdemontowanymi siedzeniami, tapicerkami, ładownością powyżej 550 kg itd. Samochód taki klasyfikowany jest w Niemczech (i innych państwach członkowskich) jako pojazd ciężarowy (oznaczenie niemieckie LKW), służący zasadniczo do przewozu towarów (kategoria N1 wg DYREKTYWY 2007/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 5 września 2007 r. ustanawiająca ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów – http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:263:0001:0160:pL:pDF)
Samochody były sprzedawane klientowi finalnemu jako ciężarowe 2-miejscowe i klient rejestrował je jako pojazd ciężarowy. Przez cały ten czas Urzędy Skarbowe i liczne kontrole w firmach nie kwestionowały tej metody uiszczania zobowiązań podatkowych.
Potem do akcji wkroczył Urząd Celny, który udowodnił, że samochód ciężarowy, 2-miejscowy, z zamontowaną przegrodą ładunkową, spełniający wymagania VAT1 (podatnik, który korzysta z takiego samochodu, ma prawo do odliczenia podatku VAT w wysokości 23%) nie jest samochodem ciężarowym wg przepisów prawa celnego.
Postępowania, które są toczone przez UC, dotyczą pojedynczych pojazdów. Przeciętna kwota do zapłaty wynosi 30 tysięcy złotych. Problem dotyczy około tysiąca firm w Polsce. Przeciętna firma zaimportowała około 30 samochodów, co oznacza, że finalnie będzie musiała zapłacić około 1 miliona złotych. Dla przytłaczającej większości firm oznacza to upadłość i utratę około 10 tysięcy miejsc pracy w Polsce, plus oczywiście utratę wpływów budżetowych z tytułu VAT i akcyzy – prywatny import przestał bowiem istnieć po decyzji Ministra Finansów.
Należy zaznaczyć, że prywatni importerzy naliczali podatki w oparciu o interpretację Izb Skarbowych (którą załączamy).
I. II. SPRAWA TZW. OPŁATY PRODUKTOWEJ
Przedstawiamy Państwu tę sprawę z punktu widzenia przedsiębiorcy. Oto fragmenty jego listu:
„Jestem przedsiębiorcą zajmującym się importem sprzętu sportowego. Do tej pory nie wiedziałem o opłacie produktowej i ochronie środowiska. Ze względu na to, iż nie jestem firmą produkcyjną, a jedynie handlową, to nie zdawałem sobie sprawy, iż ustawa o ochronie środowiska z licznymi rozporządzeniami również mnie dotyczy. Zostałem poinformowany o tym przez swojego niemieckiego partnera, który z kolei został powiadomiony o nowych przepisach przez państwo niemieckie. Jestem małym przedsiębiorstwem zatrudniającym ok.15 osób w związku z tym nie stać mnie na stałe zatrudnienie prawnika, współpracuje jedynie z kancelarią prawną. Niestety sprawy ochrony środowiska według opinii prawników są bardziej skomplikowane niż ustawy podatkowe (…)
Dopiero w załączniku jest wymienione, iż firmy importujące towar wraz z opakowaniami również jej podlegają. Za nieuiszczanie opłaty produktowej grozi wysoka grzywna + wysoka sankcja (według tabeli za brak odzysku) i odsetki ustawowe. (…) Pod ustawę podlega zarówno osoba prowadząca sklep warzywny, bo zapewne ma samochód i odlicza koszty paliwa, fryzjer, gdyż używa detergentów, dentysta, rolnik i można by tak bez końca wyliczać. (…) Za brak złożenia sprawozdania w terminie przedsiębiorca jest karany np. 10 000 zł a może być i wyżej. (…)
Urząd Marszałkowski ma w planach skontrolować ok. 20 000 firm z terenu Mazowsza. Są to te firmy, które o tej ustawie nie wiedziały. Skala problemu jest ogromna. (…) Inne państwa europejskie zanim zaczną egzekwować prawo informują o nowych przepisach prawa przedsiębiorcę.
Nasza konkretna sytuacja jest inna, ponieważ sami zgłosiliśmy się, zarejestrowaliśmy, podpisaliśmy umowę z firmą zajmującą się odzyskiem i złożyliśmy w tym roku sprawozdanie do Urzędu Marszałkowskiego. Jednakże po pewnym czasie zostaliśmy zostaliśmy wezwani przez Urząd Marszałkowski do złożenia zaległych sprawozdań za poprzedni 5-letni okres. Będzie to nas kosztować około 300 000 zł (zaległa opłata + odsetki ustawowe) (…)”
* * *
Zdumiewające jest to, że wszystkie te działania przynoszą straty dla budżetu państwa.
Po uznaniu przez Ministerstwo Finansów „wyższości” prawa celnego nad podatkowym, import samochodów zmalał niemal do zera. Wcześniej każda z tych firm z samego tylko VAT płaciła rocznie do budżetu przeciętnie około 1 mln złotych, ponadto akcyzę, CIT, opłaty związane z opodatkowaniem pracy. Teraz nie płacą nic. Większość nie zapłaci też owych kar – zwyczajnie nie mają z czego. Według wstępnych analiz prawnych rząd będzie przegrywał tego rodzaju sprawy przed europejskimi trybunałami. Odszkodowania będzie płacił, niestety, polski podatnik, a nie „innowacyjne” urzędy.
Akcje te skutkują utratą tysięcy miejsc pracy i setek milionów wpływów do budżetu Państwa. Zaczyna wyglądać na to, że rządowe urzędy doszły do przekonania, że są w stanie wziąć na swoje barki ciężar utrzymania Rzeczpospolitej, bo na proponowanych przez nich warunkach znaczna część przedsiębiorców zrezygnuje z prowadzenia działalności na terytorium RP.
Jesteśmy przekonani, iż należy przerwać łamanie praw człowieka oraz trwałe likwidowanie źródeł przychodów do budżetu, które absolutnie nikomu nie przynosi żadnego pożytku. W opisanych wyżej przypadkach tracą absolutnie wszyscy. Nie ma jakiegokolwiek racjonalnego uzasadnienia, które można uczciwie przedstawić wyborcom, uzasadniającego takie zachowanie organów rządowych i tolerowanie tego zachowania przez premiera.

PROPONOWANE DZIAŁANIA
Zwracamy się do Ministra Finansów, jako nadzorującego służbę celną, oraz Premiera RP, jako odpowiadającego za całą administrację podległą rządowi, z prośbą o powstrzymanie działań sprzecznych z obowiązującym w Polsce prawem Unii Europejskiej.
Zwracamy się z apelem do polskiego rządu i parlamentarzystów o minimum dobrej woli i zmianę przed wyborami w trybie pilnym prawa celnego, aby nie było sprzeczne z polskim prawem podatkowym oraz z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady.
Zwracamy się do Trybunału Konstytucyjnego o ocenę działań administracji rządowej, które na podstawie zmienianych wstecz interpretacji przepisów naruszają konstytucyjną gwarancję praw własności i podważają zaufanie obywatela do instytucji państwa.
Zwracamy się również do Rzecznika Praw Obywatelskich o uznanie tego typu praktyk organów rządowych za naruszenie praw obywatelskich i niezwłoczne oraz publiczne działania, mające im zapobiec.
Oczekujemy od kandydatów do parlamentu w nadchodzących wyborach propozycji zmian w konstytucji, aby nie dochodziło do bezkarnego naruszania praw człowieka przez organy rządowe.

E 7

exp_

Użytkownik
Za oficjalny blog JKM:

Pamietacie Państwo, że portal ONET.pl ustawił chaty tak, że nazwisko &quot;korwin-mikke&quot; powodowało wyrzucenie uczestnika za dyskusji za... uzycie słów nieparlamentarnych?
Tu kolejny wyczyn ONET.PL -
[URL='http://wybory.onet.pl/parlamentarne-2011/aktualnosci/,1,4816358,aktualnosc.html']http://wybory.onet.pl/parlamentarne-2011/aktualnosci/,1,4816358,aktualnosc.html [/URL]
i zabawny rezultat:

Nie będę tego komentował. Zaznaczam, że nie prosiłem o głosowanie - i nadal nie proszę. Zostawmy to tak, jak jest. Na wieczną rzeczy pamiątkę...
Proszę natomiast o rozpowszechnienie tej informacji w Sieci.

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
W ramach ciekawostki wrzucę, końcowe wersy felietonu Łysiaka z najnowszego &quot;Uważam Rze&quot;:
Gdy niedawno Janusz Korwin-Mikke zadzwonił, by zaprosić mnie na Kongres Prawicy, odmówiłem, warcząc:&quot;-Bo wy macie pierdolca antypiłsudczykowskiego!&quot;. Rozmowa nie trwała pół minuty.Trzasnęły słuchawki. Nie po drodze nam.

art_ 18

art_

Użytkownik
Znam zarzuty Łysiaka odnośnie JKM i martwi mnie że tak błahe sprawy dzielą ludzi prawicy. Dlaczego błahe? Ponieważ mnie osobiście nie interesuje jakie zdanie na temat powstańców czy Piłsudskiego ma JKM. W imię interesu Polski należałoby odstawić na bok osobiste urazy i zawalczyć razem o przyszłość, a nie kłócić się o przeszłość.

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Niestety są ludzie, którzy do przeszłości przywiązują większą wagę niż do przyszłości. Jest wiele pozycji wg których Piłsudski był agentem jednego a nawet dwóch obcych wywiadów. Do tego jego zasługi podczas tzw. &quot;cudu na Wiśle&quot; też są wątpliwe. Ojcem sukcesu jest zupełnie inna osoba/osoby. Piłsudski zawsze miał kompleks &quot;cudu nad Wisłą&quot;, zresztą jego działania zdają się to potwierdzać. Więc każdy może sobie zająć własne stanowisko w tym temacie, JKM także.

http://demotywatory.pl/3387449/Pomyslalo-95--spoleczenstwa

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Ja nie rozumiem ile zrysyfikowanych i zniemczonych Polaków tutaj wypisuje głupoty, rozumiem, że media i mainstream wymaglował wam ładnie banie ;/
Niedługo może dojdziemy do tego, że może Papież JP II był agentem :?:

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Zagłosuję na JKM. Dlaczego? Akurat jedynie Kongres Nowej Prawicy poważnie myśli na temat likwidacji państwowej służby zdrowia. Podoba mi się normalne podejście do wolności obywatelskiej, to znaczy: nie zamykamy stadionów, nie cenzurujemy internetu. Na plus przemawia także fakt ograniczenia biurokracji.
Przed chwilą JKM był w studiu Superstacji i była sonda na pasku, czy Tusk uchroni nasze portfele. JKM się tylko ironicznie zaśmiał ????

E 7

exp_

Użytkownik
olo 2,4K

olo

Użytkownik
Zagłosuję na JKM. Dlaczego? Akurat jedynie Kongres Nowej Prawicy poważnie myśli na temat likwidacji państwowej służby zdrowia. Podoba mi się normalne podejście do wolności obywatelskiej, to znaczy: nie zamykamy stadionów, nie cenzurujemy internetu. Na plus przemawia także fakt ograniczenia biurokracji.

Przed chwilą JKM był w studiu Superstacji i była sonda na pasku, czy Tusk uchroni nasze portfele. JKM się tylko ironicznie zaśmiał ????

To, że jakaś partia myśli na poważnie o czymś to niespecjalnie coś znaczy.
Aż sobie z ciekawości wszedłem na ich stronę i przejrzałem program itp. Fajnie, z niektórymi rzeczami się zgadzam nawet.

Obniżymy i uprościmy podatki, zniesiemy PIT i wprowadzimy dobrowolne ubezpieczenia emerytalne
Jestem na tak.

Uprościmy procedury i radykalnie ograniczymy biurokrację. Postawimy na niewielki lecz profesjonalny korpus przyjaznych urzędników. Ograniczymy liczbę ministerstw, agencji rządowych, posłów i senatorów. Wprowadzimy rzeczywistą odpowiedzialność urzędników za podejmowane decyzje.
Jestem na tak.

Nie pozwolimy na dalsze zadłużanie państwa, nie pozwolimy by nasze dzieci i wnuki odziedziczyły po nas jedynie długi.
I trzy razy tak.

Tylko teraz bardzo ważne pytanie - &quot;jak?&quot;

Bo gadać, że zrobimy to, zrobimy tamto to można, tylko niech powiedzą jak.

A propo zmniejszenia liczby posłów, to on chyba nie zdaje sobie sprawy, że najpierw Ci posłowie muszą to przegłosować, a to jest raczej niemożliwe.

E 7

exp_

Użytkownik
Bo gadać, że zrobimy to, zrobimy tamto to można, tylko niech powiedzą jak. A propo zmniejszenia liczby posłów, to on chyba nie zdaje sobie sprawy, że najpierw Ci posłowie muszą to przegłosować, a to jest raczej niemożliwe.
Z pewnością nie będzie to łatwe, ale trzeba po prostu to zacząć, czyli JKM będąc w sejmie będzie mówił prawdę, wtedy już cenzura w tv na niego będzie musiała zniknać, przynajmniej po części i ludzie będą zaczynali rozumieć jak jest na prawdę. Więc, to jak wiesz jest proces, z pewnością od razu tego nie doświadczymy.

Ale, JKM już mówił jak Oni będą to robić, zrzekną się stołków na rzecz opozycji (np w Ministerstwach etc.) ale w zamian tamci muszą podpisywać ustawy które JKM im podrzuci ;) . Z pewnością chociaż część spraw da się załatwić z ten sposób.

To, że jakaś partia myśli na poważnie o czymś to niespecjalnie coś znaczy.
O likwidacji NFZ to JKM mówi już, niezmiennie od 40 lat.

E 7

exp_

Użytkownik
Zajmij się zbieraniem podpisów, a nie marnymi prowokacjami, bo jeszcze w wyborach nie wystartujecie
my nie zbieramy haraczu od obywateli na cel wyborów. ale dzieki za troske.
Panowie za blogiem JKM:
ALARM !!
Wygląda na to, że zebranie właściwej liczby podpisów jest poważnie zagrożone.
Przyczyny są dwie: krótki termin wyborów – i to, że zbiórka przebiega w wakacje, kiedy najbardziej aktywni zbieracze – młodzież - są poza miejscami zamieszkania.
Dość powiedzieć, że na FB 62.000 ludzi zadeklarowało, że mnie „lubi” - ale tylko 4300 pobrało karty do zbierania podpisów ze strony http://nowaprawica.org.pl !!! Jak ktoś leży na plaży w Jastarni, to nie zagląda do Sieci i nie zbiera podpisów.
Ja wiem, że na pewno uzbieramy 200.000. Tylko: około 5 września. Tymczasem te listy muszą być u nas do 25 sierpnia!
Apeluję o przyspieszenie zbiórki! Bo będą się z nas śmiać.
Kto jeszcze tego nie zrobił, uprasza się o zebranie co najmniej 10 podpisów.

V 256

vernix

Użytkownik
Trochę matematyki. Jeżeli KNP chce uzbierać 200 tys. podpisów i patrząc mega optymistycznie te 200 tys. zagłosuje na KNP i ok. 300 tys. ponadto. To daje 500 tys. Uprawnionych do głosowania będzie ok. 31 mln obywateli, z czego do urn wyborczych pójdzie ok. 15 mln. Przy tych 15 mln te 500 tys. daje ok. 3,5%. Nie ma szału niestety.

aerts 78

aerts

Użytkownik
Trochę matematyki. Jeżeli KNP chce uzbierać 200 tys. podpisów i patrząc mega optymistycznie te 200 tys. zagłosuje na KNP i ok. 300 tys. ponadto. To daje 500 tys. Uprawnionych do głosowania będzie ok. 31 mln obywateli, z czego do urn wyborczych pójdzie ok. 15 mln. Przy tych 15 mln te 500 tys. daje ok. 3,5%. Nie ma szału niestety.
KORWIN-MIKKE Janusz Ryszard 416 898 głosów, tj. 2,48%liczby głosów ważnych, tyle było w prezydenckich.Na prezydenta Warszawy miał ~4% ale ile głosów było wtedy to nie wiem.

Do góry Bottom