>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

"Nowa Prawica"

Q 1

qwerty09

Użytkownik
Bezrobotnymi nie są tylko młode osoby.
Co ma piernik do wiatraka ? To co gość jest leniwy, ma 50 lat, i ma siąść d** na kanapie i zbijać bąki, a niech inni tyrają na niego (w tym także 50 latkowie a nawet i 60) no bo on przecież &quot;nie jest młody&quot;. Argumenty z sufitu.

Teraz już rozumiem,dlaczego Nowa Prawica chce wejść do sejmu.
Kolejny argument przeciętnego wyborcy. Czasami mam wrażenie, że Korwin jednak zaniża te procenty naiwnych ludzi.

Co wy macie do tych matek z dzieckiem. Jak ma problem to na policje i gość idzie siedzieć jak coś jest nie tak. Ale to jest zbyt proste, trzeba wymyśleć sposby resocjalizacji, zasiłków itp itd, byle socjaliści mieli bezsensowną robotę.

suchoparek 1,8K

suchoparek

Użytkownik
Kolejny argument przeciętnego wyborcy.
Więc przekonaj mnie,przeciętnego wyborce &quot;z argumentami na poziomie podstawówki&quot; ,do głosowania na Nową Prawice*
W tej chwili temat ma 5 stron i zero konkretów.
Zarejestrowało sie kilku agitatorków na Forum Bukmacherskim,jednak ich aktywnośc widać tylko w temacie Hyde Park
Przypominam o akcji:

5.Nowa akcja &quot;Przekonam 3 osoby do KNP!&quot; - przekonajmy 3 osoby do Kongresu Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikke.

Jak powszechnie wiadomo wyborcy KNP to ludzie wartościowi, zajęci pracą i rodziną i nie mają tyle czasu co państwowi urzędnicy. Jednak w ramach tej akcji - zmotywujmy się ,żeby przekonać przynajmniej 3 osoby do oddania głosu na Kongres Nowej Prawicy. Jeżeli każdy wyborca KNP wygospodaruje czas i przeznaczy go na to, by z kimś na poważnie porozmawiać, przedstawić mu fakty i zachęcić go do głosowania na KNP, to nasz wynik się potroi !

* Nowa Prawica ?
Jako ona nowa?

aerts 78

aerts

Użytkownik
Więc przekonaj mnie,przeciętnego wyborce &quot;z argumentami na poziomie podstawówki&quot; ,do głosowania na Nową Prawice*
Zarejestrowało sie kilku agitatorków na Forum Bukmacherskim,jednak ich aktywnośc widać tylko w temacie Hyde Park
Przypominam o akcji:

* Nowa Prawica ?
Jako ona nowa?

[/i]
Nikt koleżko nie ma zamiaru Ciebie tutaj do niczego przekonywać, możesz założyć temat o PiS-ie i tam pisać co chcesz i jak chcesz.
Ten temat ma na celu dyskusje o KNP, nie przekonywanie agitatorków POPiS-u.Nie interesuje Cię KNP więc dlaczego uporczywie tutaj się udzielasz?

Q 1

qwerty09

Użytkownik
Mój przedostatni post : &quot;Pomysły o niezadłużaniu państwa, kilkukrotnie niższych podatkach niż obecnie, likwidacja biurokracji, prywatyzacja wielu sektorów (a co za tym idzie likwidacja korupcji), likwidacja ZUS to jest utopia ?&quot; W jednym zdaniu wymieniłem 6-7 argumentów, mało ?

Dodatkowo post wcześniej odpowiedziałem na Twoją argumentację, że osoba, która jest leniwa a na dodatek jest starsza, może gnić w domu i żyć na plecach innych. Ty w odpowiedzi &quot;czekasz na argumenty&quot;. No proszę Cię, póki co kontrargumenty są typu : &quot;to jest utopia, bo gdzie indziej tak nie jest&quot;.

PS konto mam już od roku, rozumiem, że dostałem tajną informację od Korwina już wtedy, aby nie wzbudzać podejrzeń, a Ty mnie przejrzałeś :]

suchoparek 1,8K

suchoparek

Użytkownik
Nikt koleżko nie ma zamiaru Ciebie tutaj do niczego przekonywać, możesz założyć temat o PiS-ie i tam pisać co chcesz i jak chcesz.
Moge?
Naprawde?
Dziękuję
Nie denerwuj sie tak.Szkoda nerwów
Kto nie jest z Wami,ten z PiSu ?
W jednym zdaniu wymieniłem 6-7 argumentów, mało ?
Likwidacja biurokracji - ten punkt ma chyba każda partia w swoim programie.
Likwidacja/przekształcenie ZUS - jw
Prywatyzacja wielu sektorów - jw
Już się nie udzielam w tym temacie ????
Pozdrawiam
Koleżka

Q 1

qwerty09

Użytkownik
Która partia jest za likwidacją ZUS-u poza KNP ? (o przekształceniach nie mówimy bo wiadomo, że to znaczy tyle co np &quot;przekształcimy Polskę na lepszą&quot;)

Likwidację biurokracji nie każdy ma, lewica wprost mówi, że zatrudnianie ludzi nawet do bezsensownej pracy ma sens, bo wtedy człowiek ma pracę. Sam to słyszałem w wypowiedzi Senyszyn i jeszcze innego gościa z SLD.

Aha no i która partia ma w programie prywatyzację medycyny, szkolnictwa, kolei itd ?

Uzasadnisz rzeczowo swoje odpowiedzi, zamykam się i zwracam Tobie honor.

picia 13

picia

Użytkownik
Mój przedostatni post : &quot;Pomysły o niezadłużaniu państwa, kilkukrotnie niższych podatkach niż obecnie, likwidacja biurokracji, prywatyzacja wielu sektorów (a co za tym idzie likwidacja korupcji), likwidacja ZUS to jest utopia ?&quot; W jednym zdaniu wymieniłem 6-7 argumentów, mało ?
Tak, to jest utopia. Nie argumenty, a tylko puste hasła. Niezadłużanie państwa.. ok, ale wtedy kraj stanie w miejscu (bez rozwoju). Niższe podatki to samobójstwo (fakt, każda partia mówi, że obniży podatki). Likwidacja biurokracji jest niemożliwa ze względów struktury państwowej. Prywatyzacja wielu sektorów - jakoś prywatyzacja dokonywana przez PO się nikomu nie podoba - ciekawe. Likwidacja ZUS to kolejne hasło podawane przez partie, a tak naprawdę każdy wie, że to grozi to poważnymi konsekwencjami (w wielu domach brakuję pieniędzy od wypłaty do wypłaty, a zatem jak rodziny miałyby odkładać pieniądze?).
Jak na razie to brak pomysłów, tylko puste hasła.
EDIT qwerty09, o honor użytkownika to się nie martw. Tak się składa, że kolei jest cały czas prywatyzowana. Sprywatyzowane szkolnictwo to najgorsze co może być (spójrz na płatne uczelnie i ich magistrów).
EDIT 2 qwerty09, a tak w ogóle to wiesz kto pierwszy wpadł na pomysł zlikwidowania biurokracji?
Na jakiej uczelni studiujesz (jeśli studiujesz)? Prywatnej czy państwowej?

Q 1

qwerty09

Użytkownik
1. Otóż o rozwoju państwa decyduje wzrost wartości wyprodukowanego dobra (czyli wzrost PKB) - więc w jaki sposób zaciąganie pożyczki powoduję wzrost gospodarczy. To tak jakbym kupił auto na kredyt i powiedział, że dzięki temu się bogacę, bo przybyło mi auto.
2. Samobójstwo dla kogo ? Jeżeli mam prowadzić firmę i płacić kilkudziesięcioprocentowe podatki to dla mnie jest ulga, bo jakby je znieśli to bym nie uciągnął tej działalności ?
3. Czy PO prywatyzuje to o czym wcześniej wspomniałem ? Nie za bardzo, a PKP jakoś dalej istnieje. Mając na myśli prywatyzację np medycyny mam na myśli zwrot kasy do kieszeni podatników i niech za to się leczą. Platforma natomiast może i jakąś cząstkę sprywatyzuję ale dlatego, żeby załatać dziurę budżetową, dla nas żadnej ulgi z tego nie ma. Jak uczelnie prywatne mogą mieć renomę, skoro na starcie muszą zmierzyć się z uczelniami, do których każdy startuje, bo są darmowe.
4. Ty wiesz ile się dopłaca do ZUSu ? Jakieś 50 mld złotych. A za 20 lat nie dostaniesz żadnej emerytury bo proporcja ludzi pracujących do emerytów znacznie się zmniejszy. Czy Ty myślisz, że ludzie w ZUSie pracują na dwa etaty, żeby wytworzyć nam emeryturę ? Przecież to są pieniądze podatników, nieudolnie przetwarzane przez ten organ. Gdyby ta biedna rodzina nie musiała płacić na ten ZUS miałaby znacznie większa emeryturę, gdyby tylko poszła po najmniejszej linii oporu i wsadziła je na lokatę. A mogłaby pójść dalej, w coś zainwestować itp itd.

E: Z czym mam nie przeginać ? Przecież obydwoje wiemy, że punkty które wymieniłem, nie są zawarte w żadnym programie poza KNP, a Ty podajesz błędne info.

E2: Studiuję na państwowej i uważam, że gdyby były prywatne to pieniądze lepiej byłyby wydawane. Gdyby nagle sprywatyzować wszystkie największe uczelnie w Polsce, to jaki miałyby cel, aby obniżać poziom nauczania ? Raczej będą go zwiększać aby zrobić renomę i zarabiać na tym więcej kasy.

picia 13

picia

Użytkownik
1. Otóż o rozwoju państwa decyduje wzrost wartości wyprodukowanego dobra (czyli wzrost PKB) - więc w jaki sposób zaciąganie pożyczki powoduję wzrost gospodarczy. To tak jakbym kupił auto na kredyt i powiedział, że dzięki temu się bogacę, bo przybyło mi auto.
Pieniądze muszą być w obrocie, jeśli nie ma pieniędzy to nie będzie niczego nowego. A spłacanie zadłużenia automatycznie blokuje rozwój. Dobrze wiemy, że zadłużenia za naszego życia i tak nie spłacimy.
2. Samobójstwo dla kogo ? Jeżeli mam prowadzić firmę i płacić kilkudziesięcioprocentowe podatki to dla mnie jest ulga, bo jakby je znieśli to bym nie uciągnął tej działalności ?
Ok, dla Ciebie ulga, ale tylko na chwilę. Nie ma podatków, nie ma pieniędzy w budżecie państwa, a jeśli nie ma pieniędzy tam to wszystko podupada. To, że zaoszczędzisz x złotych nie znaczy, że to jest dobre dla ogółu społeczeństwa - ot taki polski sposób myślenia.
3. Czy PO prywatyzuje to o czym wcześniej wspomniałem ? Nie za bardzo, a PKP jakoś dalej istnieje. Mając na myśli prywatyzację np medycyny mam na myśli zwrot kasy do kieszeni podatników i niech za to się leczą. Platforma natomiast może i jakąś cząstkę sprywatyzuję ale dlatego, żeby załatać dziurę budżetową, dla nas żadnej ulgi z tego nie ma. Jak uczelnie prywatne mogą mieć renomę, skoro na starcie muszą zmierzyć się z uczelniami, do których każdy startuje, bo są darmowe.
To na jakiej jesteś w końcu uczelni? Bo tak się składa, że po uczelniach prywatnych ludzie średnio się wyróżniają. Wiesz, skoro płacisz za coś to, to dostajesz - bez większego wysiłku.
PKP istnieje, bo Ty myślisz, że sprzedaż kolei PAŃSTWOWEJ to jest chwila? To wszystko przebiega w częściach. To nie jest mała firma, z której możesz wywalić wszystkich i zatrudnić nowych. Masz w ogóle pojęcie o tym jak przebiegają reformy?
4. Ty wiesz ile się dopłaca do ZUSu ? Jakieś 50 mld złotych. A za 20 lat nie dostaniesz żadnej emerytury bo proporcja ludzi pracujących do emerytów znacznie się zmniejszy. Czy Ty myślisz, że ludzie w ZUSie pracują na dwa etaty, żeby wytworzyć nam emeryturę ? Przecież to są pieniądze podatników, nieudolnie przetwarzane przez ten organ. Przecież gdyby ta biedna rodzina nie musiała płacić na ten ZUS miała by znacznie większa emeryturę, gdyby tylko poszła po najmniejszej linii oporu i wsadziła je na lokatę. A mogłaby pójść dalej, w coś zainwestować itp itd.
Przykro mi, ale za te składki to byś się nie wyleczył. Mało tego, gdyby przydarzyłoby Ci się coś gorszego to już byś się nie pozbierał. ZUS marnuje sporo pieniędzy, z tym nie sposób się kłócić, jednak bez ZUSu lepiej nie będzie (dopóki ktoś nie wymyśli alternatywy, a nie okrzyku &quot;zlikwidujmy i już&quot;).
EDIT
Z czym mam nie przeginać ? Przecież obydwoje wiemy, że punkty które wymieniłem, nie są zawarte w żadnym programie poza KNP, a Ty podajesz błędne info.
Czyli jednak nie wiesz kto chciał pierwszy zlikwidować biurokrację. To nie Twój KNP tylko Marks i Engels, a zatem skrajnie odległy przedział polityczny. Zauważ, że jakoś ich pomysł nie trwa do dnia dzisiejszego - po prostu się nie sprawdził.

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Przypominam o akcji:

* Nowa Prawica ?
Jako ona nowa?

[/i]
jak mam Cię przekonać do głosowania na kogoś, kogo kilka stron wcześniej wyśmiewałeś. Stronę wcześniej śmiałeś się z 10% elity, a teraz sam chcesz do niej należeć. Przeciętnie rozgarnięty człowiek widzi, co się dookoła dzieje, a Ty prosisz o argumenty.
Ręczne sterowanie polityką monetarną prowadzi do katastrofy. Ręczne, czyli ciągła ingerencja zewnętrzna wszystkowiedzących polityków. Zadłużenie rośnie w zastraszającym tempie, drukowanie pieniądza temu nie pomaga. Kto do tego doprowadził? Przecież nie ja ani nie Ty. Jedni drugim liżą dupska ze smakiem, nie wyciągając żadnych wniosków. Czas najwyższy skończyć z życiem na kredyt, z niewydolnym państwem opiekuńczym, rzeszą urzędasów i myśleniem a&#39;la Elżbieta Jakubiak w wywiadzie dla któregoś z tygodników czy portali, w którym inteligentna Ela na twierdzenie dziennikarza, że to przedsiębiorcy są pracodawcami urzędników w tym kraju, uniosła sie honorem i stwierdziła z oburzeniem, że to nieprawda, bo gdyby urzędnik nie wydał &quot;pozwolenia&quot; na prowadzenie działalności, to tej działalności by nie było. Za takie słowa Elżbieta Jakubiak powinna trafić przed pluton egzekucyjny. Chcesz żyć w kraju rządzonym przez ludzi o takiej mentalności? Ja nie chcę. Czas najwyższy zreformować system finansów publicznych, dziurawy system. Kto ma to zrobić? Te same mordy, które powinny były to zrobić blisko kilkanaście lat temu i kończyły zawsze na obietnicach? Gratulacje za wiarę. Gdzie jest gospodarka wolnorynkowa? W odwrocie po kolejne państwa na czele z tworem o nazwie Unia Europejska wypierają wolny rynek, zamiast go wspierać. Dlaczego 20 lat po upadku socjalizmu wciąż tkwimy w tym ustroju gospodarczym? Socjalizm się nie sprawdził nigdzie a najlepszym przykładem jest to, co dzieje się teraz w kolejnych państwach europejskich. Dlatego jako taki powinien zostać uznany za chorobę cywilizacyjną XXI w.

Tak, to jest utopia. Nie argumenty, a tylko puste hasła. Niezadłużanie państwa.. ok, ale wtedy kraj stanie w miejscu (bez rozwoju). Niższe podatki to samobójstwo (fakt, każda partia mówi, że obniży podatki). Likwidacja biurokracji jest niemożliwa ze względów struktury państwowej. Prywatyzacja wielu sektorów - jakoś prywatyzacja dokonywana przez PO się nikomu nie podoba - ciekawe. Likwidacja ZUS to kolejne hasło podawane przez partie, a tak naprawdę każdy wie, że to grozi to poważnymi konsekwencjami (w wielu domach brakuję pieniędzy od wypłaty do wypłaty, a zatem jak rodziny miałyby odkładać pieniądze?).
Jak na razie to brak pomysłów, tylko puste hasła.
Państwo ma samo na siebie zarabiać. Jak państwo ma zarabiać na siebie, skoro obywatelom tego państwa rzucane są pod nogi nowe kłody, a słowo reforma wywołuje przerażenie w oczach polityków?
Niższe podatki to samobójstwo? Z bzdurami nie polemizuję - ta teza nie ma żadnego uzasadnienia.
Likwidacja biurokracji jest niemożliwa? Podobnie jak wyżej.
Najlepiej telepać portami i twierdzić, że wszystko jest złe i niemożliwe ???? Strach to domena &quot;elity&quot; politycznej ostatniego dwudziestolecia.

Ok, dla Ciebie ulga, ale tylko na chwilę. Nie ma podatków, nie ma pieniędzy w budżecie państwa, a jeśli nie ma pieniędzy tam to wszystko podupada. To, że zaoszczędzisz x złotych nie znaczy, że to jest dobre dla ogółu społeczeństwa - ot taki polski sposób myślenia.
bzdury opowiadasz..nie masz żadnego przygotowania merytorycznego do tematu podatków. Żebyś nie musiał szukać, oto co, kiedyś napisałem na jednym portalu ekonomicznym.
&quot;&quot;Krzywa Laffera - zależność między obniżeniem stawki podatkowej a bazą podatkową/wpływami. Między rokiem 1981 a 1999,kiedy obowiązywała zdecydowanie obniżona stawka podatku od dochodów osobistych – 28%- udział podatków wpłacanych przez osoby najbogatsze w całości dochodów z podatku od dochodów osobistych wzrósł z 14% w 1981 roku do 18% w latach 1984-1985 oraz do 20-22% między rokiem 1981 a 1990. Widać stąd, że dzięki obniżeniu stawki podatkowej dochody USA w krótkim, jak i w długim okresie wrosły. W 1990 roku powrócono do poprzedniej stawki, co spowodowało, że udział podatku od osób najbogatszych obniżył się do poziomu 19% całości dochodu z &quot;PIT&quot;. W roku 2000 polski rząd próbując uzyskać większe przychody do budżetu zdecydował o podwyżce akcyzy na samochody z 2 do 6%. Spowodowało to efekt odwrotny (zebrano 35 mln złotych mniej), w tym także ostre wyhamowanie sprzedaży samochodów. Spadek sprzedaży, który odnotowano od stycznia do lipca (w porównaniu z analogicznym okresem 1999 roku) wyniósł ponad 28%. W przemyśle tytoniowym, dzięki podwyższeniu akcyzy wartość przemyconych do Polski papierosów przekroczyła 1 mld zł, a ubytki podatkowe z tym związane wyniosły 730 mln zł! Wg instytutu PENTOR co szósty wypalany papieros w tamtym okresie pochodził z przemytu. Niestety nikt nie poszedł po rozum do głowy, kiedy to w 2003 roku obniżono akcyzę na alkohol, a mimo tego dochody z tego podatku wzrosły.&quot;&quot;

Nie mam takich &quot;ambicji&quot; by należeć do elity.
Tak,proszę o argumenty i nareszcie sie ich doprosiłem ( argumentów-nie sloganów )
Dziękuję za normalną,rzeczową odpowiedz.
Przeczytam,zastanowie się...
To tyle z mojej strony w tym temacie
spoko. Być może zbyt impulsywnie zareagowałem. Polityka wyzwala emocje. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, a jeśli tak to przepraszam.

suchoparek 1,8K

suchoparek

Użytkownik
E: Z czym mam nie przeginać ?
W którym miejscu straciłem honor,byś mogł mi go zwrocić?
jak mam Cię przekonać do głosowania na kogoś, kogo kilka stron wcześniej wyśmiewałeś. Stronę wcześniej śmiałeś się z 10% elity, a teraz sam chcesz do niej należeć
Nie mam takich &quot;ambicji&quot; by należeć do elity.
Tak,proszę o argumenty i nareszcie sie ich doprosiłem ( argumentów-nie sloganów )
Dziękuję za normalną,rzeczową odpowiedz.
Przeczytam,zastanowie się...
To tyle z mojej strony w tym temacie

E 7

exp_

Użytkownik
Likwidacja biurokracji - ten punkt ma chyba każda partia w swoim programie. Likwidacja/przekształcenie ZUS - jw Prywatyzacja wielu sektorów - jw
A która to zrobi?
PO jako &#39;liberałowie&#39; też mieli w programie i obniżkę podatku (obniżyli?), dawanie 20% na fundusz z prywatyzacji przedsiębiorstwo (dali choć 1%?).

Polecam serię filmików Marcin Chmielowski na youtube, jak miażdży wszystkich lewaków. Młody chłopak, czysty wolnorynkowiec. Nie należy do KNP ale mówi językiem JKM.

Q 1

qwerty09

Użytkownik
Mam na myśli znaczne ograniczenie podatków i jednocześnie wydatków państwa, to jest logiczne. Budżet powinien być ustalany na podstawie przychodów za poprzedni rok, a nie przyszły, bo potem przychodzi jakiś kryzys i kasa w budżecie jest pusta.

Każdy z nas płaci ponad 2 tys. zł rocznie składki zdrowotnej. A więc jak żyję, zapłaciłem już jakieś 50 tys, u lekarza jestem raz na rok albo rzadziej. Nawet gdybym zachorował, to kasę miałbym ze składek. W praktyce każdy wie jak to wygląda, jak trzeba operację to prywatnie, bo w państwowych szpitalach możesz już nie dożyć w kolejce.

Powiedz, po kiego Ci ten ZUS. Gdybyś sam odkładał składki na lokacie, miałbyś więcej kasy, a jak umrzesz przed wiekiem emerytalnym, to w spadku miałaby je Twoja rodzina. Czy jesteś tego świadom, że za kilkadziesiąt lat dostaniesz w porywach połowę dzisiejszej emerytury, albo nic ? Więc po co ten cały moloch, żeby siedzieli tam urzędnicy i mieli jakąs robotę czy jak ? Rozumiem, że ktoś przyzwyczajony jest do socjalu w jakim żyjemy i nie umie sobie wyobrazić prywatnej medycyny, ale po jaką cholerę potrzebny jest komuś ZUS do szczęścia ?

Picia patrząc po wypowiedziach Korwina i np takiej Gronkiewicz albo Tuska, nie widzisz, że są osoby gdzie widać, iż mówią to co myślą, a są osoby, które mówią tak aby nie narazić się zbyt wielkiej rzeszy wyborców ? Oczywiście, że wejście KNM do sejmu wiele nie zmieni w gospodarce, ale będą ich musieli pokazać czasami w telewizji, więc może wybiją z głowy ludziom te socjalistyczne przesądy.

E: Jesteś pewien, że JKM nie zlikwiduje biurokracji, chociaż przez 20 lat w kółko gada to samo, a Ci wszyscy posłowie zasiadający w ławach od 20 lat, zatrudniając kolejnych urzędasów, coś zmienią ? Gdzie tu logika...

W którym miejscu straciłem honor,byś mogł mi go zwrocić?
W argumentowaniu o rzekomo takich samych punktach w programach parti KNP i pozostałych, co jest niezgodne z rzeczywistością, bo żadna partia poza nimi nie ma w programie likwidacji ZUSu, prywatyzacji szkolnictwa, medycyny itp.

art_ 18

art_

Użytkownik
A skąd masz pewność, że JKM zlikwiduje? Nie zlikwiduje. ;)
Nigdy nie ma takiej pewności, ale dopóki nie damy mu szansy dopóty się nie przekonamy. Wolę zaryzykować i ewentualnie się rozczarować, niż zagłosować na Bandę Czworga wiedzą że na pewno tego nie zrobią.

olo 2,4K

olo

Użytkownik

No jeżeli możesz mieć lepsze wykształcenie za darmo to normalne, że to wybierasz. Uczelnie prywatne stoją na mega niskim poziomie, dlatego nikt tam nie idzie, a nie dlatego, że są płatne.

picia 13

picia

Użytkownik
Niższe podatki to samobójstwo? Z bzdurami nie polemizuję - ta teza nie ma żadnego uzasadnienia.

Likwidacja biurokracji jest niemożliwa? Podobnie jak wyżej.

Najlepiej telepać portami i twierdzić, że wszystko jest złe i niemożliwe Strach to domena &quot;elity&quot; politycznej ostatniego dwudziestolecia.
Najlepiej napisać &#39;z bzdurami nie polemizuję&#39;. Udowodnij te bzdury, bo póki co to nic nie napisałeś w tym temacie konstruktywnego. Co do niższych może przesadziłem, bo są możliwe (bardziej chodziło mi o doprowadzenie ich do minimalnego poziomu), jednak tak samo jak do użytkownika qwerty09: jak wyobrażasz sobie likwidację biurokracji?

bzdury opowiadasz..nie masz żadnego przygotowania merytorycznego do tematu podatków. Żebyś nie musiał szukać, oto co, kiedyś napisałem na jednym portalu ekonomicznym.
Tak jak powyżej, znów piszesz mi, że mówię bzdury. Powyżej wyjaśniłem co źle zapisałem.

Mam na myśli znaczne ograniczenie podatków i jednocześnie wydatków państwa, to jest logiczne. Budżet powinien być ustalany na podstawie przychodów za poprzedni rok, a nie przyszły, bo potem przychodzi jakiś kryzys i kasa w budżecie jest pusta.
Ograniczenie podatków i zmniejszenie wydatków państwa - w 100% się zgodzę.

Każdy z nas płaci ponad 2 tys. zł rocznie składki zdrowotnej. A więc jak żyję, zapłaciłem już jakieś 50 tys, u lekarza jestem raz na rok albo rzadziej. Nawet gdybym zachorował, to kasę miałbym ze składek. W praktyce każdy wie jak to wygląda, jak trzeba operację to prywatnie, bo w państwowych szpitalach możesz już nie dożyć w kolejce.

Powiedz, po kiego Ci ten ZUS. Gdybyś sam odkładał składki na lokacie, miałbyś więcej kasy, a jak umrzesz przed wiekiem emerytalnym, to w spadku miałaby je Twoja rodzina. Czy jesteś tego świadom, że za kilkadziesiąt lat dostaniesz w porywach połowę dzisiejszej emerytury, albo nic ? Więc po co ten cały moloch, żeby siedzieli tam urzędnicy i mieli jakąs robotę czy jak ? Rozumiem, że ktoś przyzwyczajony jest do socjalu w jakim żyjemy i nie umie sobie wyobrazić prywatnej medycyny, ale po jaką cholerę potrzebny jest komuś ZUS do szczęścia ?
Ja również rzadko bywam u lekarzy. Nie mówię, że te składki nie byłyby lepszym rozwiązaniem w naszych rękach, ale staram się pokazać, że spora część społeczeństwa po prostu wydałaby te pieniądze zamiast zbierać na przyszłość. Społeczeństwo samo o siebie nie zadba - nie każdy o tym myśli, dlatego mamy w ogóle państwo, które powinno jednak chociaż trochę zadbać o obywateli.

Picia patrząc po wypowiedziach Korwina i np takiej Gronkiewicz albo Tuska, nie widzisz, że są osoby gdzie widać, iż mówią to co myślą, a są osoby, które mówią tak aby nie narazić się zbyt wielkiej rzeszy wyborców ? Oczywiście, że wejście KNM do sejmu wiele nie zmieni w gospodarce, ale będą ich musieli pokazać czasami w telewizji, więc może wybiją z głowy ludziom te socjalistyczne przesądy.
Duże partię mają to do siebie, że muszą dbać o poparcie, bo inaczej upadną - to ich oczywiście nie rozgrzesza. O ile dobrze pamiętam to podczas ostatniej kampanii wyborczej JKM był dość często pokazywany z powodu swoich poglądów.

E: Jesteś pewien, że JKM nie zlikwiduje biurokracji, chociaż przez 20 lat w kółko gada to samo, a Ci wszyscy posłowie zasiadający w ławach od 20 lat, zatrudniając kolejnych urzędasów, coś zmienią ? Gdzie tu logika...
Nigdzie nie powiedziałem, że Ci którzy są obecnie coś więcej zmienią, niż JKM. Uważam po prostu, że to nie jest jedyne rozwiązanie i jedyny wybór.
Powiedz mi, jak wyobrażasz sobie zlikwidowanie biurokracji (która nijak ma się z prawicowym stylem myślenia)?

W argumentowaniu o rzekomo takich samych punktach w programach parti KNP i pozostałych, co jest niezgodne z rzeczywistością, bo żadna partia poza nimi nie ma w programie likwidacji ZUSu, prywatyzacji szkolnictwa, medycyny itp.
Prywatyzacja szkolnictwa jest największą głupotą jaka może nam się przytrafić. Chcemy wrócić do czasów analfabetyzmu?

Nigdy nie ma takiej pewności, ale dopóki nie damy mu szansy dopóty się nie przekonamy. Wolę zaryzykować i ewentualnie się rozczarować, niż zagłosować na Bandę Czworga wiedzą że na pewno tego nie zrobią.
Nie tylko Korwin-Mikke i Jego partia jest poza Sejmem i Senatem. Naprawdę, partii Ci u nas dostatek - one też mają programy, które mają uzdrowić Polskę.

art_ 18

art_

Użytkownik
Nie tylko Korwin-Mikke i Jego partia jest poza Sejmem i Senatem. Naprawdę, partii Ci u nas dostatek - one też mają programy, które mają uzdrowić Polskę.
Jestem konserwatywnym liberałem, nie ma innej opcji.

Q 1

qwerty09

Użytkownik
Po 1 nie za darmo, bo te studia są z podatków, a po drodze zostaje sporo przeputane. Po 2 - 90% kierunków jest totalnie z kapelusza i nikomu nic do życia nie wniosą, kto studiuje ten wie jak jest. Gdyby co miesiąc przychodził do Ciebie fiskus i pobierał np 100 zł na te wszystkie bzdurne kierunki, byłbyś dalej za tymi bezpłatnymi studiami ?

Przypuśćmy, że wszystkie uczelnie w Polsce stają się prywatne. Jesteś osobą z ambicjami, która chce się czegoś nauczyć. Więc logiczne jest, iż mając swoją kasę do wydania, przemyślisz wybór uczelni i opłacalność studiowania tego kierunku 10 razy bardziej niż teraz. Automatycznie powoduje to wymuszenie konkurencyjności wśród uczelni, trzymanie dobrej renomy itp. Jeżeli się opłaca bardziej iść do roboty to taką drogę wybieram, jeżeli po 5 latach studiów będę zarabiał więcej to idę na studia. Wtedy byłaby normalna proporcja studentów do pracujących ( teraz każdy idzie, więc ta liczba jest z 10 razy większa niż potrzeba).

Społeczeństwo samo o siebie nie zadba - nie każdy o tym myśli, dlatego mamy w ogóle państwo, które powinno jednak chociaż trochę zadbać o obywateli.
No i co z tego, że ktoś jest głupi i przepije całą kasę zamiast przeznaczyć ją na leczenie. Nie będzie miał, jego błąd, dlaczego ja mam za niego cierpieć. Obecnie człowieka traktuję się jak ślepą krowę, która sama o siebie nie umie zadbać.

Powiedz mi, jak wyobrażasz sobie zlikwidowanie biurokracji (która nijak ma się z prawicowym stylem myślenia)?
Hmm...np likwidacja ministerstwa szkolnictwa, zdrowia, rolnictwa, wszelakiego rodzaju instytucje z Unii Europejskiej przemielające kasę podatników. Zniesienie całej masy potrzebnych zezwoleń i zatwierdzeń. Nie widzisz ile w tym siedzi biurokratów ? Przecież te zezwolenia przeważnie ograniczają się do tego, że płaci się łapówkę urzędnikowi i już po sprawie. Po prostu likwidujemy cały ten socjal wraz z biurokratami, którzy na tym systemie zerują. Co w tym trudnego ?

Picia odpowiedz po co komu ten ZUS i przymus obowiązkowych składek. Taki jeden konkretny argument, który powoduje opłacalność istnienia tego tworu.

Do góry Bottom