Widzę, że koledzy robią tu całkiem niezłą robotę - szczególnie
śląskEXPERT wyłapuje fajne kursy (niestety buki dość szybko redukują - czyżby zaglądali na nasze forum ??
)
Postanowiłem wrzucić kilka swoich propozycji - granie ich jest w miarę pewne, aczkolwiek za znawce tych lig broń Boże się nie uważam - ostatni raz na meczu niższej ligi byłem lata temu - nigdy mnie nie kręciły drużyny z rodzinnych stron (oprócz Korony - pamiątka z czasów studenckich
) i szczerze powiedziawszy wole obejrzeć Ekstraklasę
Juventa Starachowice - Lubrzanka Kajetanów 1 @ 1.41 (5:0
) - ekipa ze Starachowic nieźle poczyna sobie w 3 lidze małopolsko - świętokrzyskiej. Ich trenerem jest Arek Bilski - dla mnie to jest gość, wzór że nawet grając w zapadłej dziurze przez większość kariery można z czasem sporo osiągnąć (występy w KSZO i Koronie). Szkoda że korupcja odcisnęła na nim piętno bo spokojnie mógłby jeszcze grać (dziwię się że nie jest grającym trenerem jak Paweł Jaworek z Orlicza - młodszy co prawda od arka ale nie tak wybitny
) Wracając do meczu - w lidze Hutnik Kraków jest teoretycznie poza zasięgiem pozostałych ekip, ale dopóki piłka w grze ... Juventa traci do lidera 7 pkt i zajmuje 4 miejsce. Lubrzanka Kajetanów to przedostatnia ekipa mająca 7 pkt i legitymująca się 2 remisami i 5 przegranymi na wyjazdach przy bilansie 3-27. Cóż tu ukrywać - słabiutki zespół z maluteńkiej miejscowości (z przekozackim stadionem - klatka dla gości 3x3 m
często przejeżdżam jadąc do Kielc i tak przynajmniej mniemam że to ich stadion) w której nie ma zbytnio klimatu do piłki nożnej (dziwię się że grają tak wysoko) w zespole mają co prawda Krzysztofa Sobieraja (były gracz Arki, wychowanek Korony) ale jak widac nie przekłada się to na jakość gry. Juventa to przy Lubrzance (swoją drogą ciekawe czy mają herb - 90 minut podaje że nie ????) potentat - Arek Bilski pościągał chłopaków nie łapiących się do składu Korony (Wójcik, Gębura, Kopeć) czy zdolniejszych graczy ze słabszych ekip lub nie mających miejsca w składach lepszych ekip (Płusa,Drej,Anduła). Taka młoda drużyna sprawdza się w 100% - Anduła zaliczył już 10 trafień, Wójcik wchodząc z ławki dorzucił 2 - z mocniejszym Hutnikiem dostali gładko 2-0, ale szybko "wylizali rany" pokonując w WPP 3-1 na wyjeździe Wisłę Sandomierz i u siebie w lidze 2-0 Naprzód Jędrzejów. Teraz pora na Lubrzankę.
Wisła Sandomierz - Granat Skarżysko-Kamienna 1 @ 1.47 (4-0
)-4 świętokrzyska - w Skarżysku od lat nie ma ekipy która by godnie reprezentowała miasto. Kibice do dziś żyją dawnymi czasami gdy na stadionie przy Słonecznej odbywały się memoriały z udziałem Widzewa i Legii, a w lidze bito się na boisku (i poza ???? ) z Koroną czy Motorem. Teraz to zespół pół-profesjonalistów a właściwie amatorów - trening może rozwalić "nocka" w pracy, mocniejszy balet z używkami (kilku zdolnych graczy Granatu w ten sposób zakończyło karierę zanim ją zaczęli - smutne bo wielu z nich to koledzy z tych samych szkół) itd. Pewnie 90% ekip w niższych ligach ma takie "problemy" ale jak dodamy do tego przeciętność chłopaków (lepsi odeszli do innych klubów, część woli amatorsko grywać w ligach "firmowych" ) to wyniki są takie jak widać - przedostatnie miejsce w tabeli. Sytuację ratują nieco mecze u siebie (7 pkt + 1 z wyjazdu) i nie ma blamażu (jak ostatnia Sparta Dwikozy - hehe Dwikozy słyną z produkcji winka więc chyba wiem co im dolega :jezora ???? , ale wyjazdy wychodzą fatalnie. Wisła Sandomierz przegrała w pucharze z Juventą i zremisowała z Orlętami Kielce i teraz będzie chciała zgarnąć 3 pkt. Stawka oscyluje koło 1.47 - jest to dobry kurs, nawet biorąc pod uwagę że Wisła gra w Samborcu a nie u siebie (czyżby Wisła przerwała wały i podtopiło boisko?? Buki mogły to uwzględnić stąd niezła stawka, ale napisaliby chyba)
MKS Stąporków - Partyzant Radoszyce 1 @ 1.35 (3:1
)- beniaminek a zarazem rewelacja 4 świętokrzyskiej.U siebie są zabójczy - 5 wygranych, 1 remis bramki 27- 12. Wyjazdy gorzej - 1 wygrana 3 porażki 3-4 w bramkach. Mimo to są na 4 miejscu i gdyby nie rezerwy KSZO pewnie mieliby szansę powalczyć o awans z kilkoma pozostałymi drużynami. Niemniej KSZO lubi czasem odpuścić (może nie chcą awansować - po co im to?? To tylko rezerwy) więc szanse jakieś tam są i warto walczyć.Tym bardziej, że przeciwnik nie będzie jakoś strasznie wymagający - Partyzant Radoszyce to typowy średniak na dolną połowę tabeli - 13 miejsce na 16 drużyn, 1 wygrana 2 remisy 3 porażki bramki 2-7 - to ich bilans wyjazdowy. Stąporków u siebie jak widać dużo strzela więc przy takiej skuteczności gości powinni wygrać - może nie będzie to pogrom ale na 2-0 liczę.
Wszystkie te mecze (+ kilka z innych lig) zagrałem na Tobecie. W triplu wychodzi 2.79 wiec całkiem ładnie - jeśli nie zdarzy się nic nieprzewidzianego powinno gładko wejść. Szczególnie 2 pierwsze mecze polecam - bo Stąporków wbrew wynikom uważam porównując do
Ekstraklasy za taką Polonię Bytom - wypalili znienacka, a ja czekam i czekam czy potkną się czy naprawdę są mocni. Ale z Radoszycami nie powinno być wpadki.