Calgary Flames - Edmonton Oilers
Flames 60'
Typ, ktory najbardziej widzi sie mi na te noc. Ostatnie wyniki tych druzyn (chocby mecze z SJS, przegrana 1:6 u siebie Edmontonu i wygrana 4:0 u siebie Calgary) daja pewne pojecie o formie tych druzyn. Na mnie szczegolne wrazenie wywarla obrona Calgary, bo nie dac sobie strzelic gola takiej ekipie jak Sharks to naprawde wyczyn. W bramce znow stanie Kiprusoff, dzieki ktorego swietnemu bronieniu zarowno obrona czuje sie pewnie jak i atak pozwala sobie na wieksza swobode. Kontuzje u obu druzyn sa spore i porownywalne, zreszta i tak zdrowi gracze Calgary sa lepiej wyszkoleni niz ci z Edmonton. Z meczu na mecz spisuja sie coraz lepiej, czego nie mozna powiedziec o Oilers. Sadze, ze zwyciestwo Flames przypieczetuja duzo wczesniej niz w poprzednim spotkaniu oraz nie pozwola tym razem strzelic az tyle bramek gosciom.
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche
Canucks 60'
Na te noc wybralem jeszcze jedno spotkanie z Northwest Division. Co mnie sklania ku typowi na gospodarzy? Po pierwsze fakt, ze w bramce gosci wystapi Budaj, a nie ratujacy Lawiny nieraz z opresji Anderson. Trzeba jednak przyznac, ze nie byl on ostatnio w specjalnie wielkiej formie (14 wpuszczonych goli w 4 spotkaniach to sporo), wiec moze ta zmiana przyniesie korzysc. Jednakze przy potencjale w ataku, jakim dysponuja Canucks trudno mi uwierzyc, by i on nie skapitulowal wystarczajaco razy, by gospodarze wygrali mecz w RT. Co do goalie Canucks licze na to, ze powtorzy on wynik z Chicago, a nie z Minnesoty, czyli po prostu, ze Lu ponownie wzniesie sie na wyzyny umiejetnosci bramkarskich. Obawiam sie tylko o to, ze spotkanie z pewnym smaczkiem moze zostac nierozstrzygniete w 60', dlatego najbezpieczniejszy wydaje sie typ 1x. Bo trzeba przyznac, ze i atak Lawin funkcjonuje niezgorzej, lecz zawsze brakuje czegos, co daloby wygrana. Szykuje sie bardzo emocjonujace spotkanie dwoch zdecydowanie atakujacych druzyn, z duza iloscia strzalow i sadze, ze wiele bedzie zalezec zarowno od umiejetnosci wykorzystywania sytuacji strzeleckich oraz od tego, na ktorego goalie bedzie mogla bardziej liczyc swoja druzyna. Osobiscie optuje za bardziej doswiadczonym Luongo i jego zespolem.