Dzisiaj jest spora oferta i wydaje mi się, że dość ciekawa- mało meczów, które mozna zaliczyć do typów bardzo trudnych
Orlando - Seattle 1 kurs ~1,2
Od razu wiedziałem, że obstawię ten mecz, zdecydowanym faworytem spotkania jest drużyna z Florydy. Gra w tym sezonie naprawdę nieźle-na razie u siebie w domu ma bilans 1-2, ale porazki z Suns (ostatnio o 10 punktów), czy z Pistons nie przynoszą ujmy. Podejmują dzisiaj młodziutką drużynę Seattle, która szuka swojego pierwszego zwycięstwa. Jak na razie ponieśli 7 porażek, chociaż sporo z tych meczów przegrali po długiej walce-brakuje doświadczenia, Kevin Durant będzie wybitnym graczem, ale pewnych barier się nie przeskoczy w debiutanckim sezonie-wątpię, żeby wygrali swój pierwszy mecz właśnie tutaj, Dwight Howard, Lewis, Turkoglu to zbyt wysoka poprzeczka dla Sonics. Nie sądzę, żeby Magic wygrało jakoś specjalnie wysoko, max 10 punktów- z racji tego, że drużyna Sonics to drużyna bardzo waleczna. Może paść bardzo wysoki wynik, bo obie drużyny nie za bardzo przejmują się obroną. Baaaardzo mocna jedynka
Indiana - Boston 2 + over 197,5
kursy odpowiednio ok. 1.35 i 1,85
Tutaj może być różnie, ale sądzę, że nie powinno być niespodzianki i Celtowie odniosą szóste zwycięstwo. Pacers to drużyna bardzo nierówna, po bardzo dobrych trzech meczach poniesli trzy porażki, ostatnia u siebie z Nuggets o 6 punktów. Jednak biorąc pod uwagę, że Denver gra teraz świetnego kosza, to może trochę mylić. Pacers są nieźle dysponowani ofensywnie, o czym świadczy 46 punktów w 1 kwarcie tego meczu. Boston gra na razie fenomenalnie, każdy mecz wygrywają w pieknym stylu i zdecydowanie. W drużynie gospodarzy nie zagra Ike Diogu, u przyjezdnych niejasny status mają Scalabrine i Posey (więc nie są to duże osłabienia). Oprócz zwycięstwa gości postawiłem też na to, że drużyny zdobędą w sumie więcej niż 197,5 punktów. Oba zespoły grają ofensywnego kosza (po 100 kilka punktów)i sądzę, że to nie jest jakaś wygórowana linia. Overy wchodzą bardzo dobrze, kiedy jeden zespół osiągnie przewagę około 15 punktów, wtedy goniący stara się szybko zdobywać kosze, a uciekający utrzymać przewagę i gra jest dość dynamiczna. Jesli mecz jest wyrównany, to zespoły grają bardziej defensywnie. Wg. mnie dość pewna dwójka i trochę mniej, ale też ciekawa oferta na over
Charlotte - Miami 1 kurs ~ 2,0
Bukmacherzy dają równe szanse obu zespołom, trochę mnie to zdziwiło, bo Bobcats grają naprawdę dobrze. Ostatnio ulegli minimalnie u siebie Rakietom po dramatycznej końcówce. Pierwsza piątka Ryśków jest zdrowa, co przesądza jak dla mnie szanse na ich korzyść. Jak na razie legitymują się niezłym bilansem 3-3. Miami za to odniosło ostatnio pierwsze zwycięstwo w Madison Square Garden z miejscowymi Knicks po zaciętym meczu. Jak na razie w swoich sześciu grach odnieśli tylko jedno zwycięstwo. Niedawno Miami przegrało u siebie właśnie z zespołem Bobcats. Dopóki nie będzie grał Wade, zespół będzie miał bardzo ciężką przeprawę ze zdobywaniem koszy. Bardzo wysoki kurs na Bobcats, wg. mnie zdecydowanie warto zagrać. Drużyny lubią się mścić za porażki, ale nie sądzę, żeby nastąpiło to właśnie teraz. Miami ma za mało argumentów, aby pokonać dobrze dysponowanych Rysiów. Wg. mnie pewna jedynka, bukmacherzy sądzą inaczej.
Dallas - Philadelphia 1 kurs ~ 1,15
Kolejny z bardzo pewnych meczy. Dallas uległo w ostatnim meczu drużynie Portland, grając słaby mecz. Jak na razie odnieśli 4 zwycięstwa i dwie porażki. Słabe mecze przeplatają z lepszymi, słaby był ostatnio i teraz zagrają prawdopodobnie dobry. Philadelphia ostatnio nie ma się czym chwalić. Dość wyraźnie przegrało u siebie z Nowym Orleanem. Z taką nieszczególną formą nie mają czego szukać w Teksasie. Coraz bliższy jest powrót do zespołu Mavs Dampiera, który wznowił treningi, poza tym prawdopodobnie wystapi Devin Harris, który opuścił ostatni mecz z powodów osobistych. Bardzo pewna jedynka
Mamphis - Houston 2 kurs ~ 1,5
W tym meczu prawdopodobnie wygra zespół Rakiet. Grają świetnego kosza, są jedną z kilku czołowych ekip ligi, grają bardzo przekonująco. Memphis na razie odniosło tylko 1 zwycięstwo w 5 grach (ostatnio dostali mocne lanie w krajowej siedzibie Mormonów, Utah). Nie jest to jednak drużyna słaba, mają wielu utalentowanych i skutecznych graczy (doszedł Milicic, Navarro, Conley) kwestia tylko kiedy się zgrają w dobrze działającą całość. Typ na Houston wydaje się dość pewny, chociaż nie aż tak mocny, jak wcześniejsze. Dobra gra Rakiet zależy od dwóch zawodników- T-Maca i Yao, obaj zdobyli nagrody dla najlepszych graczy tygodnia swoich konferencji-więc na razie o grę tego zespołu nie ma co się za bardzo martwić.
Portland - Detroit 2 kurs ~ 1,5
Stawiam na drużynę Pistons w tym meczu. Kurs może być troche myląco niski. Portland po słabym początku sezonu odniosło 3 zwycięstwa z rzędu, pokonując ostatnio Mavericks. Mimo braku Odena reszta graczy gra bardzo dobrze i jak na razie wygrali 50% spotkań. Detroit legitymuje się bilansem 5-1, przegrali tylko ze słabo spisującą się w tym sezonie drużyną Byków, Ostatni mecz wygrali w Seattle czterema punktami. W tym meczu równie dobrze może wygrać zespół Blazers, jednak stawiam na doświadczenie i zgranie ekipy Pistons, młodzi gracze Blazers mogą się pogubić grając przeciwko mistrzom z 2005 roku, grającym ułozoną i defenswną koszykówkę. Mecz nieszczególnie pewny, ale wybrałem go ze względu na przeczucie, że Blazers grają trochę na wyrost i wkrótce zaczną seryjnie przegrywać.
jeszcze tak ogólnie-dzisiaj unikam takiej oferty:
Suns - Knicks (bardzo niski kurs na Słońca jak na mozliwości przyjezdnych- szczególnie, że wrócił Zach, mogą sprawić niespodziankę) kurs ~ 1,15
San Antonio - LA Lakers (także niski kurs, niewarty gry, mimo bardzo dobrej formy aktualnych mistrzów NBA-Lakers grają nieźle, wrócił do składu Odom, poza tym Bryant miewa często przebłyski i jest bardzo trudny do zatrzymania. Gdyby kurs był w granicach 1,5 na Spurs, to czemu nie) kurs ~ 1,2
tu nie powinno być niespodzianek, ale wolę dmuchać na zimne