Kolejne spotkanie Sonics na Florydzie . Wczoraj zostali zmieceni z powierzchni parkietu Amway Arena w Orlando przez tamtejszych Magików różnicą około 40 punktów . Dziś wynik powinien być podobny . OK Miami zostało wczoraj również upokorzone przez Bobków , lecz dla mnie to nie ma znaczenia . W obronie zagrali kolejny bardzo dobry mecz . Niestety Ricky Davis i Udonis Haslem nie wnieśli nic do ataku ( nie trafiali nawet z czystych pozycji ) , Szak miał problemy z faulami , JRich na początku trafiał niemal z każdej pozycji i wynik taki a nie inny . Ale dwa meczu z rzędu tak słabe w ataku im się nie trafią a nawet jeśli to Seattle tego nie wykorzysta jak Bobki . A że obronę Heat mają na wysokim poziomie to jestem spokojny , że dziś wyłączą Duranta , Greena , Wilkinsa , Szczerbiaka czy kogokolwiek kto by nie grał na obwodzie . Problem Heat są również przegrane tablice ale dziś raczej to im " nie grozi " bo wśród gości tylko Collison może ze skutkiem powalczyć pod koszem , bo sorry ale dla mnie rudy Swift to nie nadaje się na NBA . W ogóle Seattle w obronie prezentuje się słabiutko i myślę , że popis może dać Davis czy Szak . A kto wie , może Wade ? Co prawda miał wrócić dopiero za jakieś 10 dni ale w Miami szykują się na szybszy powrót swojego lidera . Moim zdaniem dziś nie zagra ( choć prasa w Miami różne opcje szykuje ) ale to nie ma znaczenia . Moim zdaniem pewne zwycięstwo mistrzów 2006 .
Miami Heat - 5.5 @ 1.90
To już drugie spotkanie między tymi zespołami w przeciągu kilku dni i trudno się spodziewać , by spotkanie w Nowym Orleanie miało inny przebieg od tego w Philadelphi . Przypomnę , że dwa dni temu Szerszenie wygrały 21 punktami , choć tak na prawdę od tą przewagę osiągnęli już na początku drugiej kwarty . Sixers grają bardzo schematyczną koszykówkę , którą łatwo odczytać . Sam Igoudala wiele nie zdziała . Dziś spodziewam się kolejnego pewnego zwycięstwa graczy z NO .
New Orleans Hornets - 8 @ 1.85 lub - 4 @ 1.40
Przed sezonem twierdziłem , że wbrew opinii wielu Celtowie będą grali o mistrza konferencji . Na to się zanosi . Ale chyba nikt nie spodziewał się , że Celtowie od razu będą tak rozbijać swoich rywali . Widziałem jednak urywki wczorajszego meczu z Pacers i muszę powiedzieć , że odnoszę wrażenie że Celtom pomagają nawet sędziowie . Wczoraj gdy Pacers odrabiali stratę i wynosiła ona 10 punktów 3 razy odgwizdano dziwne faule . Raz nie uznano rzutu za 3 punkty , bo niby JO faulował , raz zamiast akcji 2+1 Grangera odgwizdano faul przeciwko niemu , trzy ewidentny faul Poseya przy oddaniu rzutu za 3 przez Tinsleya podyktowano przeciwko Pacers . Te decyzje były kluczowe dla tego spotkania , bo wynik tak na prawdę nie do końca ukazuje tego meczu w odpowiednim świetle . Ale powracając do dzisiejszego meczu . Nets bez Cartera w składzie nie wygrali jeszcze nigdy meczu ( jeśli wierzyć statystykom amerykańskim ) . Niby strata to olbrzymia , ale czy na pewno ? Carter grający z kontuzją to tylko namiastka wielkiego gracza a jego zmiennik Dorrell Wright spisuje się całkiem nieźle a pod jego nieobecność również Nachbar dostanie więcej gry . Dziś jak wiadomo goście zagrają bez VC i są stawiani jako mega underdog . Nie jestem szaleńcem , nie stawiam tutaj na czystą dwójkę ale wierzyć mi się nie chce by Nets nie powalczyli w ty mmeczu . Nastroje są bardzo bojowe . Nets muszą się podnieść po ostatnich dwóch porażkach u siebie ! Richard Jefferson zapowiada nawet zwycięstwo . O nie może być trudno , ale mecz pewnie będzie zacięty do ostatniej sekundy . Goście mają bardzo mocny skład i super playmakera . Gospodarze też nie mogą wciąż grać tak skutecznie i jeśli obrona Nets zagra na swoim poziomie to wynik nie powinien być aż tak na korzyść Celtów . Przypomnę , że w pierwszym meczu było to 11 pkt .
New Jersey Nets + 12.0 @ 1.85 / 1.70
Ciekawy jest dziś kurs na zwycięstwo Sacramento . Co prawda na wyjazdach grają tragicznie słabo , lecz kogo jak kogo ale przebudowywaną ekipę Leśnych Wilków to oni powinni spokojnie pokonać mając do dyspozycji niemal całą kadrę ( brak Bibbego nie jest raczej zbyt odczuwalny bo jego zmiennicy grają to co mają grać ) . No ale muszę się jeszcze nad tym spotkaniem głębiej zastanowić . Inne ciekawe spotkanie to Wizards - Pacers . Linia 202 jest jak najbardziej do przekroczenia , bo oba zespoły lubią sobie porzucać . Warriors też powinni w końcu odnieść pierwsze zwycięstwo w sezonie . A Nuggets u siebie też nie zwykli przegrywać z zespołami pokroju Trail Blazers .