Derrick Favors powyżej 16,5 pkt
1,85
Sportingbet
Analizowałem już ten typ w nocy i powiedziałem sobie, że jak buki dadzą linię 17,5 to wchodzę w to mocniej. Chyba nie muszę mówić, że taki próg zadowala mnie jeszcze bardziej... Wiele czynników przemawia za tym typem, zarówno czysto statystycznych, jak i sportowych, więc będę stał za nim murem. Po pierwsze zacznijmy od sportowych aspektów skłaniających mnie, by zaufać młodemu podkoszowemu Jazz. Forma Favorsa w lutym jest praktycznie nienaganna. 5 rozegranych meczów, średnia to: 17,8pkt/mecz a zaniża ją 11-punktowy występ z Miśkami, gdzie każdy choć trochę interesujący się NBA wie, jak ciężko walczy się z frontcourtem Grizzlies. Do skuteczności również nie można się doczepić bo zdecydowanie przekracza 50%. Być może najważniejszą informacją, która powoduje, że ten typ jest atrakcyjny jest zapowiadana absencja Chandlera, który jest na ten moment jedynym klasowym podkoszowym w drużynie Dallas i bez niego w pomalowanym Utah może zrobić konkretny dym.
http://www.rotoworld.com/headlines/nba/256108/tyson-chandler-out-wednesday-vs-jazz
Po wymianie z Bostonem, kiedy to Mavs pozyskali Rondo m.in za solidnego Wrighta ta ekipa ma ogromny problem na tablicach i w chronieniu pomalowanego. Wystarczy napomnieć, że Dallas zajmuje 29 pozycję w całej lidze, jeśli chodzi o zbiórki, a Utah w tej statystyce plasuje się na 2 miejscu. W meczu, w którym zabraknie po stronie Mavs tego, który jest ostoją defensywy i świetnym rim protectorem, a także najwięcej zbiera, samemu można sobie odpowiedzieć, którzy zawodnicy powinni być dokarmiani sporą ilością piłek. Favors w pomalowanym czuje się, jak ryba w wodzie. Większość swoich punktów zdobywa właśnie z trumny, ewentualnie odpali jakiegoś jumpera. Nieprzypadkowo napisałem o zbiórkach bo nadarza się okazja do tego, by zdobyć kilka punktów drugiej szansy po ofensywnych zbiórkach, a przecież kilka z nich na pewno padnie łupem Derricka. Co jeszcze?
Nie chcę na siłę szukać argumentów za typem bo i tak jest ich już sporo, ale od pewnego czasu w s5 Utah wychodzi Dante Exum, który nie oddaje tyle rzutów, co jego poprzednik Burke, który na ten moment gra z 2nd unitem. To wszystko sprawia, że lwią część rzutów mają do dyspozycji Hayward, Favors i Kanter, ale z racji powyższych okoliczności moim wyborem jest Favors. W ostatnim czasie praktycznie co mecz to właśnie oni plus Burke z ławki punktują dla Utah najwięcej.
Jamal Crawford powyżej 18,5 pkt
1,85
Sportingbet
Kolejny bet, który jeśli tylko nie zawiedzie skuteczność powinien wjechać, jak w masło. Pojedynek z Houston, więc z samej definicji zapowiada to sporo punktów bo mecz zapewne będzie toczony w szybkim tempie. Po stronie Clippers nie zagra Blake Griffin, czyli pierwszy strzelec tego zespołu i człowiek oddający co najmniej kilkanaście rzutów w jednym meczu. Wiadomo, że to nie jest pozycja Jamala, ale wąski skład ekipy z LA i mało wartościowa ławka rezerwowych pozwala sądzić, że Crawford tych rzutów odda całą masę. Potrafi sprawnie wymuszać faule, co jest dodatkowym handicapem bo rzuty wolne wykonuje na dobrym %, więc to zawsze okazja do łatwych punktów. Chris Paul powinien być tu naturalnym liderem tej ekipy pod nieobecność Griffina, ale Paul będzie miał problem bo stawić czoła będzie musiał Beverley'owi, czyli specjaliście od wyciszania swoich vis-a-vis. Elitarny obrońca na swojej pozycji, także ciężki matchup czeka Chrisa. Wszystko wskazuje na to, że Jamal powinien dzisiaj przekroczyć próg 20 pkt i być może zrobi to ze sporą nawiązką. Wiadomo, że musi być tu spełniony szereg czynników, których nie da się przewidzieć w tej chwili, w miarę wyrównany mecz, czy jego w miarę dobra skuteczność, ale myślę, że typ jest godny uwagi. Dodam, że w pierwszym meczu pomiędzy tymi zespołami Jamal rzucił 22 pkt, kiedy to po parkiecie biegał Griffin oddający 20 rzutów... Hawes dzisiaj tyle nie odda, a ktoś rzucać musi.
Ten sam mecz i over Motiejunasa
12,5 milenium jest godny polecenia. Już kilka dni temu pisałem o tym zawodniku... Ostatnio jej nie przekroczył, ale powód był taki, że dostał mniej minut z powodu faul trouble. Hawes w obronie jest słaby, więc D-Mo powinien to wykorzystać. Swoje rzuty dostanie, by przekroczyć tą linię. Pod nieobecność Howarda jak wspominałem rzuca więcej i zazwyczaj z dobrym skutkiem. Możliwa absencja Jonesa spowodowałby, że ten bet wyglądałby jeszcze lepiej, ale i tak jest ok. Jones jest Q.
Jamal i Favors lecą singlami. D-mo w treblu również z nimi w milenium za mniejszą stawkę.
Ako 6,33 Milenium
Pozdrawiam!