AFN
Sebastian Decowski vs. Dominik Dymiński (walka semi-pro)
Decowskiego mieliśmy już okazję oglądać podczas styczniowego
AFN 9, gdzie rzeszowianin przegrał niejednogłośną decyzją z
Shamadem Erzanukaevem.
Dymiński to świetny parterowiec, zdobywca Mistrzostwa Europy amatorów, jednak dzisiejsza walka to zdecydowanie co innego.
ALMMA to walki jednorundowe, tutaj mamy starcie na dystansie trzech rund po trzy minuty, więc zobaczymy jak to będzie wyglądało kondycyjnie u Dymińskiego – o cardio Decowskiego kompletnie się nie obawiam. Stójkowo to Sebastian powinien mieć zdecydowanie więcej do powiedzenia i jeśli nie da się sprowadzić na ziemię, powinien bez mniejszych problemów wypunktować swojego przeciwnika.
Sebastian Decowski @1.40
Klaudia Syguła (1-0) vs. Sylwia Maksym (0-0)
Według mnie to będzie łatwa walka dla
Syguły, jej rywalka wywodzi się z boksu, na zawodowstwie rekord 2-6. Warunki fizyczne na korzyść Klaudii, pomimo ostatniej porażki jest to pełnoprawna zawodniczka mieszanych sztuk walki, w przeciwieństwie do
Maksym, w której przygotowaniach nie dostrzegłem parteru. Dodatkowo pięściarka ze Szczecina weszła do tego starcia w miejsce innej zawodniczki. Nie ma co się jakoś mocno rozpisywać – Syguła według mnie zanotuje dzisiaj pierwszą wygraną w zawodowym
MMA.
Klaudia Syguła @1.40
Patryk Dubiela (2-0) vs. Michał Krystman (0-0)
Trenujący w
WCA Team Krystman to jeden z ciekawszych zawodników młodego pokolenia w polskim
MMA. Michał ma na swoim koncie walkę w formule kickbokserskiej na
DSF, w tym starciu według mnie będzie zdecydowanie przeważał w płaszczyźnie stójkowej, jedyne o co bym się obawiał to kondycja, patrząc przez pryzmat innego zawodnika WCA walczącego ostatnio w
KSW.
Dubiela to parterowiec, ostatnia walka to dominacja i szybkie zwycięstwo z
Tomaszem Kolcunem, jednak wiadomo jakim poziomem sportowym dysponował jego rywal. Oczywiście to waga ciężka i proponuję przemyśleć parę razy przed zagraniem, jednak dla mnie Dubiela nie zaskoczy niczym szczególnym Krystmana, który w WCA trenuje z najlepszymi w naszym kraju (wymieniać nazwisk chyba nie trzeba). Michał wygra tę walkę najprawdopodobniej przed czasem.
Michał Krystman @1.45
Rafał Kijańczuk (8-5) vs. Vlado Neferanović (6-5)
Przyjrzałem się bliżej walkom Chorwata i
Neferanović wbrew pozorom to całkiem solidny zawodnik, jednak kategoria półciężka nie jest jego docelową. Vlado bił się wcześniej w 77, jak również w 84 i to raczej w tych limitach powinien szukać swoich pojedynków. Dla
Kijańczuka jest to kolejna walka „ostatniej szansy”, tak naprawdę jeśli przegra z Chorwatem to nie ma kompletnie czego szukać w poważnym
MMA. Rafał wykoleił mi już tyle kuponów, że serio nie powinienem brać go na poważnie w selekcjach, jednak zaufam mu po raz ostatni – tak czy siak więcej szans nie będzie, jeśli nie poradzi sobie z Neferanoviciem.
Rafał Kijańczuk @1.40
Kamil Szymuszowski (17-7) vs. Jacek Bednorz (6-6)
Popularny
„Szymek” wraca po ciężkim nokaucie z rąk
Michała Pietrzaka na
KSW 53, jestem bardzo ciekaw, czy te KO nie odbije się na jego dzisiejszej dyspozycji.
Szymuszowski to zawodnik, o którym po cichu mówiło się nawet w kontekście
UFC, kilka bardzo wartościowych zwycięstw, tak naprawdę dzisiaj fighter z Łodzi walczy podobnie jak w/w Kijańczuk o coś więcej niż tylko walki na mniejszych polskich eventach.
Bednorz to rywal stosunkowo bezpieczny – tylko raz wygrał w karierze przez nokaut, dobry parterowiec, jednak z każdym poważniejszym rywalem przegrywał, co sugeruje nam jego rekord. Zasadniczo nie ruszam takich kursów, jednak jestem pewny wygranej Szymuszowskiego, który sportowo wydaje się być o niebo lepszym zawodnikiem niż jego przeciwnik.
Kamil Szymuszowski @1.20