redwitz
Forum VIP
Walkę o miejsca 9-12 rozpoczynamy od starcia reprezentacji Argentyny z reprezentacją Hiszpanii. Faworytem Bukmacherów jest drużyna z Europy. Muszę przyznać, że jestem tym lekko zdziwiony.
Zacznę od drużyny prowadzonej przez Trenera Julio Velasco. Rzadko widziałem ich w akcji na tych Mistrzostwach. Największe wrażenie wywarł na mnie Iban Perez. Atakujący reprezentacji Hiszpanii radzi sobie na tym Turnieju bardzo dobrze. To ona nim opiera się gra w ataku tej drużyny. Dostaje bardzo, bardzo dużo piłek. Notuje przy tym świetną skuteczność. Obecnie zajmuje 2 miejsce w Klasyfkacji na Najlepiej Punktującego (126 pkt.) i 6 miejsce w Klasyfikacji na Najlepiej Atakującego (52.78% skuteczność w ataku). Ważną role w zespole odgrywa kapitan, Julian Garcia-Torres. Doświadczony, 30 letni dobrze spisuje się w bloku i jest mocnym punktem swojej drużyny w ataku. Partnerem Juliana jest dużo młodszy Jorge Fernandez. Również dobrze prezentuje się na siatce. W przyjęciu mamy Sergio Nodę i Manuela Savillano. Obaj bazują przede wszystkim na szybkości i technice. Nie posiadają wybitnych warunków fizycznych i nie są jakoś specjalnie skoczni. W przyjęciu nie mają większych problemów. Na pozycji rozgrywającego powinniśmy zobaczyć Guillermo Hernana. Ten zawodnik jakoś specjalnie nie rzucił mi się w oczy. Bez fajerwerków. Bardzo dobrze spisuje się Libero reprezentacji Hiszpanii. Francesc Llenas we wszystkich Klasyfikacjach znajduje się bardzo wysoko. Dobry Turniej tego zawodnika.
Trener Javier Weber zabrał do Włoch bardzo młody zespół. Główną armatą w zespole z Argentyny jest Facundo Conte. Młody i świetnie zapowiadający się siatkarz. Trzeba dodać, że bardzo dużo już potrafi. W tym sezonie będzie można go oglądać na włoskich parkietach w barwach Lube Banci Maceraty. Świetnie spisuje się w przyjęciu, posiada dobry serwis, bardzo dobrze radzi sobie w ataku. Potrafi obić blok czy też bardzo mocno zaatakować. Po raz drugi już chyba zwracam uwagę na to jak ten zawodnik idzie "pajpa". Bardzo dynamiczny chłopak. Na pozycji atakującego regularnie w wyjściowym składzie pojawia się Federico Pereyra. Bardzo mocny fizycznie zawodnik. W kwadracie dla rezerwowych cały czas znajduje się Gustavo Scholtis. Na pozycji przyjmującego mamy jeszcze kapitana, Rodrigo Quirogę. Nie ma oszałamiających warunków fizycznych i wszystko musi nadrabiać szybkością, dynamiką. Świetnie radzi sobie na przyjęciu. Na pozycji Libero Trener Weber stawia na Alexisa Gonzaleza. Jest to najstarszy zawodnik w kadrze Argentyny. Cały czas prezentuje dosyć wysoki poziom. Na środku siatki powinniśmy zobaczyć Sebastiana Sole i Martina Blanco Costę. Sebastian na tym Turnieju gra bardzo fajnie. Dobrze radzi sobie w bloku. Posiada szybką ręke co znacznie pomaga mu w ataku. Martin wydaje się trochę ociężały. Nie jestem przekonany do tego zawodnika. Trener Javier Weber czasami zmienia Blanco Costę i stawia na młodego Pablo Crera. Nie jest on jeszcze ograny i czasami widać te braki. Na pozycji rozgrywającego zawodnik, który bardzo mi się podoba. Luciano De Cecco preferuje szybką, kombinacyjną grę.
Argentyńczycy mają młodą drużynę, która cały czas chce zwyciężać. Mają dbrego Trenera jakim jest Javier Weber. Największą ich bolączką są proste, czasami banalne błędy własne. Popełniają ich sporo. Drużyna Argentyny przyjmuje na całkiem dobrym poziomie. Luciano De Cecco lubi rozgrywać bardzo szybko. Często korzysta z "pajpa". Liczę na kolejny udany występ Facundo Conte. Spotkanie powinno być zacięte. Obie drużyny prezentują w miarę wyrównany poziom. Jeżeli Argentyńczycy będą grać swoją siatkówkę i wyeliminują proste błędy powinni to spotkanie wygrać.
Argentyna @ 2.20 Unibet
Rosja - Bułgaria
Walkę o miejsca 5-8 rozpoczynamy od starcia reprezentacji Rosji z reprezentacją Bułgarii. Obie drużyny na tych Mistrzostwach mierzyły znacznie wyżej. Wyraźnym faworytem bukmacherów są podopieczni Trenera Bagnoliego.
Starcie Bułgarów z Kubańczykami pozostawię bez komentarza. Podopieczni Trenera Prandiego przystąpią do spotkania z Rosją bez podstawowego rozgrywającego, Andreya Zhekova. Andrey nie jest moim ulubieńcem, ale Konstantin Mitev, który go dzisiaj zastąpi jest zawodnikiem znacznie od niego słabszym. Trudno mi przewidzieć w jakim składzie wystąpi dzisiaj reprezentacja Bułgarii. Mam nadzieję, że będzie to zestawienie najmocniejsze z możliwych. Najważniejsze postacie w reprezentacji Bułgarii to przyjmujący Matey Kaziyski i atakujący Vladimir Nikolov, który pełni funkcję kapitana. Matey to oczywiście ogromna siła na siatce. Ma olbrzymi repertuar zagrań. Oprócz potężnej siły jest również dobrze wyszkolony technicznie. Radzi sobie całkiem nieźle na przyjęciu. Zdarzają mu się oczywiście błędy, ale trzeba pamiętać, że w odbiorze jest najbardziej obciążonym zawodnikiem po stronie Bułgarii. Drugim przyjmującym jest Todor Aleksiev. Znacznie słabszy zawodnik od Mateya, ale lepszego w tej reprezentacji na razie nie ma. Valentin Bratoev od nowego sezonu będzie zawodnikiem Trentino Volley. Jakoś szczególnie ten zawodnik na tle pozostałych przyjmujących się nie wyróżnia. Karierę może zrobić 18 letni Nikolay Penchcev. Bardzo pewnie czuje się na parkiecie. Szczególnie dobrze wywiązuje się z zadań defensywnych. Vladimir Nikolov to oczywiście wielka klasa. Bardzo doświaczony zawodnik. Posiada mocną zagrywkę i bardzo ciekawy atak. Nie zawsze wykorzystuje pełną siłę. Dobry przegląd sytuacji, dobra technika. Nie ma nadzwyczajnego wyskoku, ale radzi sobie świetnie. Przy słabszej dyspozycji kapitana jego miejsce zajmuje Tsvetan Sokolov. Na pozycji środkowego mamy Viktora Yosifova i Nikolaya Nikolova. Ten duet bardzo dobrze spisuje się przede wszystkim w bloku. Brakowało ich gry w ataku, kiedy rozgrywał Zhekov. Zobaczymy jak będzie to wyglądało dzisiaj w wykonaniu z Mitevem. Na Libero Teodor Salparov. Świetny zawodnik. Pewny punkt w przyjęciu, kapitalnie broni i potrafi dobrze wystawić/rozegrać piłkę. Klasa sama w sobie.
Rosjanie na pewno są zawiedzeni. Walka o miejsca 5-8 nie była ich marzeniem, ale mam nadzieję, że podejdą do tego spotkania poważnie. Siódemka Rosjan nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Grankin - Mikhaylov - Volkov - Muserskiy - Khtey - Berezhko - Verbov (Libero). Gra Rosjan opiera się przede wszystkim na Maximie Mikhaylovie. Maxim jak na razie prezentuje się świetnie. Popełnia bardzo mało błędów, kończy większość piłek, które posyła do niego Grankin. Poza tym dysponuje piekielnie mocnym serwisem. Może się podobać gra Sergeya Grankina. Gra dosyć szybko, często uruchamia swoich środkowych. Szczególnie może się podobać wystawa naprawe skrzydło do Mikhaylova. Nie koniecznie jest to bardzo wysoka piłka. Na środku siatki dwaj kapitalni zawodnicy. Alexander Volkov, który od nowego sezonu będzie kolegą Vladimira Nikolov tutaj we Włoszech prezentuje się dobrze w ataku. Jeszcze lepiej w tym elemencie prezentuje się młodszy Dmitriy Muserskiy. Obaj popełniają bardzo małą ilość błędów w ataku i bardzo, bardzo rzadko są blokowani. Właśnie gry w bloku w ich wykonaniu troszkę mi brakuje. Stać ich w tym elemencie na dużo więcej. Na pozycji przyjmującego przynajmniej na poczatku powinniśmy zobaczyć Berezhkę i Khteya. Całkiem dobrze prezentują się na przyjęciu. W ataku bywa różnie. Mają spore możliwości jednak nie zawsze je wykorzystują. Jezlei któryś z nich będzie miał słabszy dzień w tedy ujrzymy albo Denisa Biryukova albo Evgeny Sivozheleza. Na pozycji Libero niezawodny Alexey Verbov. Bardzo pewny punkt drużyny.
Bułgarom po porażce z Kubańczykami będzie bardzo ciężko. Wątpie, żeby się pozbierali i pokonali reprezentację Rosji. Sborna dysponuje dużą siłą ognia w polu serwisowym i w ataku. Grankin prezentuje się całkiem dobrze i często gubi blok. Po drugiej stronie ciężko przewidzieć jak zagra Konstantin Mitev. Kurs na zwycięstwo Rosjan troszkę już spadł, więc wolę spróbować inną opcję.
Rosja -7.5 (Match Points Handicap) @ 1.85 Unibet
Kolejne starcie o miejsca 9-12. Tym razem spotkają się reprezentacje, które na tych Mistrzostwach już ze sobą grały. W I Fazie Grupowej reprezentacja Francji pokonała reprezentację Naszych południowych sąsiadów 3:2.
Francuzi mają trochę kłopotów. Wydaje mi się, że Guillaume Samica nie czuje się jeszcze najlepiej. Antonin Rouzier być może mógłby wystąpić w dzisiejszym spotkaniu, ale naprawdę szkoda ryzykować jego zdrowia. Earvin Ngapeth wyleciał z reprezentacji (Podobno chciał iść do toalety w czasie meczu, ale to niepotwierdzona informacja.). Na pewno walka o miejsca 9-12 to nie był cel Trójkolorowych. Kogo dzisiaj zobaczymy na parkiecie. Wydaje mi się, że skład będzie następujący: Pujol - Vadeleux - Hardy-Dessources - Kieffer - Marechal - Antiga/Samica - Exiga (Libero). Pierre Pujol po rocznym pobycie we Francji wraca do Sisleya Treviso. Wydaje mi się, że dojrzał siatkarsko. Pierre na tym Turniej prezentuje się solidnie, ale bez fajerwerków. Potrafi grać kombinacyjnie, ale jakoś szczególnie mnie nie zachwycił. Dosyć często wykorzystuje swoich środkowych, którzy jednak skutecznością nie zachwycają. Oliver Kieffer to kapitan i bardzo doświadczony zawodnik. Szybkością już nie imponuje, ale właśnie doświadczeniem i spokojem sporo może jeszcze zdziałać. Całkiem dobrze radzi sobie w bloku. Gerald Hardy-Dessources to bardzo energiczny zawodnik. Fajnie reaguje po udanych akcjach, pozytywna postać zespołu. Ze skutecznością w ataku jest tylko przyzwoicie. W bloku znacznie lepiej to wygląda. Na pozycji atakującego powinniśmy zobaczyć Romaina Vadeleux. Romain coś tam próbuje w ataku, ale do Rouziera mu dużo brakuje. Często uderza tylko na siłę. Liczy, ze po prostu się przedrze. Jeżeli chodzi o blok to na skrzydle zupełnie sobie nie radzi. Na pozycji przyjmującego troszkę kłopotów. Tak jak wspominałem Earvin Ngapeth pożegnał się już z kadrą. Stephane Antiga w ataku wielkiej roli już nie odegra. Guillaume Samica po kontuzji nie jest jeszcze w najwyższej formie. Nicolas Marechal w ataku prezentuje się dobrze. Podobnie jak cała reprezentacja Francji dobrze radzi sobie w przyjęciu. Często jest po prostu chowany. Trener Philippe Blain ostatecznie na pozycji Libero postawił na Jean-Francois Exigę. Ten odwdzięcza się kapitalną postawą. W obronie może nie jest rewelacyjnie. Za to w odbiorze prezentuje się genialnie. Cały czas trzyma przyjęcie na wysokim poziomie.
Reprezentacja Czech to największe i najmilsze zaskoczenie tych Mistrzostw. Z meczu na mecz cały czas się rozkręcali. W żadnym ze spotkań nie odpuścili, cały czas starali się grać swoją siatkówkę. Mecz z Niemcami im nie wyszedł. Było mało czasu na regenerację. Teraz odpoczęli i mam nadzieję, że powalczą o 9 miejsce na MŚ. Przede wszystkim ogromną rolę w tym zespole odgrywa rozgrywający Lukas Tichacek. Często wykorzystuje swoich środkowych, posyła szybkie piłki do swoich przyjmujących, bardzo często gubi blok. No i pipe z Platenikiem, który wygląda genialnie i jest bardzo efektywny. Peter Platenik to jeden z lepszych zawodników tych Mistrzostw. Cały czas gra na równym, bardzo wysokim poziomie. Często obstrzeliwany zagrywką przez swoich rywali nic sobie z tego nie robi. Przyjmuje po prostu kapitalnie. Do tego dokłada naprawdę bardzo dobrą grę w ataku. Wykorzystuje swoją szybkość, technikę i ogranie. Na pozycji drugiego przyjmującego zobaczymy Jiriego Popelkę albo Ondreja Hudecka. Osobiście stawiam na Popelkę. Jiri w przyjęciu miewa kłopoty, ale w ataku potrafi dać drużynie mnóstwo dobrego. Dysponuje (Podobnie jak Hudecek.) mocnym serwisem. Na ataku Jan Stokr, który czasami ma za długie przestoje. Łapie piłkę bardzo wysoko i właśnie z wysokich piłek woli atakować. Nowy nabytek Trentino Volley dysponuje potężną siłą. Na środku Petr Konecny i Jakub Vesely. Tak jak wspominałem często otrzymują piłki od rozgrywającego i wykazują się całkiem dobrą skutecznością. W bloku prezentują się dobrze. Martin Krystof, Libero reprezentacji Czech rozgrywa genialny Turniej. Bardzo mocny punkt zespołu. Przyjmuje sporo piłek i robi to bardzo dobrze. W obronie również bardzo dobrze się uwija.
Liczę na chłopaków prowadzonych przez Trenera Jana Svobodę. Cały Turniej pokazywali to co potrafią i cieszyli się grą. W żadnym spotkaniu nie kalkulowali. Poza tym stworzyli kapitalne widowisko w meczu z Brazylią (Obok spotkania Bułgaria - Kuba najlepszy mecz tego Mundialu.). W zespole panuje dobra atmosfera. Ci chłopcy wiedzą, że drugiego takiego Turnieju może już nie być. Teraz mają okazję pokazać się z jak najlepszej strony. Szybka gra preferowana przez Tichacka bardzo mi się podoba. Czesi dysponują mocnym serwisem i przyzwoitym blokiem. Muszą być bardzo cierpliwi, bo wszyscy doskonale wiedzą, że Francuzi lubią przedłużone akcje.
Czechy @ 1.85 Unibet
W kolejnym starciu o miejsca 5-8 zmierzą się reprezentacje USA i Niemiec. Faworytem tego spotkania jest drużyna prowadzona przez Trenera Knipe'a.
Osobiście odpuszczam to spotkanie, ale trzymam kciuki za reprezentację Trenera Lozano.