Drugi mecz na liście, to Egipt-Algieria. Mecz można by rzecz o prym w Afryce. Jednak skupmy się stricte na MŚ. Egipt w pierwszym meczu z Węgrami poległ 9 bramkami, nie był to słaby mecz, ani dobry, porażka dość wyraźna, lecz w meczu z Hiszpanią momentami stawiali bardzo wysokie warunki, ostatecznie przegrywając go pięcioma bramkami. Mecz widziałem dość szczegółowo i Egipcjanie prezentowali się bardzo solidnie. Tego samego nie można powiedzieć o Algierczykach, którzy na inaugurację dostali solidny oklep od gospodarzy (13 bramkami), a później od Chorwatów (11 bramkami). W żadnym z tych spotkań nie zwrócili na mnie szczególnej uwagi, więc wydaje mi się na podstawie transmisji i wyników, że to Egipt powinien spokojnie wygrać w meczu, którego stawką będzie wyjście z grupy. Kurs 1.30.
Pozwolę sobie zauważyć, iż pojedynki pomiędzy Egiptem a Algierią przypominają nieco pojedynki rodem z Ameryki Południowej, tzn. rywalizację Argentyny z Brazylią, czyli rządzą się swoimi prawami...
Jak było w meczu Latynosów przekonało się wielu z Was...
A jak jest u Afrykanów ?
Tu teoretycznie Egipt jest mocniejszą ekipą, bardziej ograną na dużych imprezach, lepiej prezentującą się w starciach z mocniejszymi rywalami, a mimo to zerkamy do historii spotkań i co widzimy ?
2009 rok - Egipt w grupie 2-0-3, Algieria 0-0-5
1.mecz 2.fazy,czyli tej o Puchar Prezydenta i Algieria wygrywa 28:22(2:7), choć to Egipt był faworytem i kursy na takie rozstrzygnięcie wynosiły ok.7.50...
2011 - Tu drużyny spotykają się już w Mistrzostwach Afryki i wygrywa minimalnie Egipt 26:24(11:13), choć jak widać początek należał do Algierczyków... Warto dodać, że gra u siebie, bo MA rozgrywane są w Kairze.
2012 - W Mistrzostwach Afryki będącymi m.in.kwalifikacjami do Igrzysk Olimpijskich w meczu grupowym zespoły remisują 34:34(20:16)...
Następnie spotykają się w półfinale imprezy i... wygrywa Algieria 26:25(12:14).
Reasumując, drużyny w ciągu 4 lat spotykały się na mistrzowskich imprezach 4-krotnie i korzystniejszy bilans mają Algierczycy 2-1-1 bramki +5... Mecze pomiędzy tymi drużynami są bardzo zacięte i wg mnie nie ma co zwracać uwagi na 2 pierwsze mecze MŚ, bo ani jedni, ani drudzy nie mieli najmniejszych szans na zdobycze punktowe.
Dziś mamy nowy dzień, zaczynamy od 0:0, a historia spotkań wybitnie pokazuje, że kurs na poziomie 1.30 jest zupełnie nieopłacalny.
Wg mnie już lepiej poszukać dodatniego handicapu na Algierczyków, choć te strasznie pospadały i takiego jaki ja złapałem już nie doświadczymy :
Algieria +5 @ 1.94 było w Marathonbet, obecnie najwyższy sensowny to +3.5 @ 1.60 Bwin
Ew.jeśli ktoś lubi polować na duże kursy, to kurs na Algierczyków @ 4.20 Sportingbet też nie jest niemożliwy do trafienia, choć dużo lepiej wygląda @ 8.10 pograne wczoraj wieczorem w Marathonbet
Spotykają się dwa wyrównane teamy, czy opłaca się grać 1.30 ? Zdecydujcie sami...
http://www.livesports.pl/mecz/YR7dmI3S/#h2h;overall - wygrali w końcówce, kursy na nich były ok.2.00, dziś mamy 1.35... Czy warto ? Od kiedy to Tunezyjczyków stawia się w roli zdecydowanych faworytów ? Chyba niektórzy zapominają o potencjałach drużyn i typują wyłącznie na podstawie 2 spotkań mistrzowskich...
Czarnogóra w
el. ME 2014 przewodzi swej grupie, gdzie pokonała na wyjeździe Niemców 31:27, a także u siebie Czechów 23:22, w
el. do rozgrywanych MŚ pokonali w dwumeczu Szwedów (21:22 i 20:18)... Tych samych Szwedów, którzy niecałe 2 miesiące po tym dwumeczu spokojnie pokonali Tunezyjczyków 27:21 na Igrzyskach Olimpijskich w Londynie i kurs wówczas wynosił na nich maksymalnie 1.20...
Wystarczyły 2 spotkania i nagle Tunezja staje się wielkim faworytem, gdzie realne potencjały drużyn to 50:50...
Kurs
5.20 na Czarnogórę DNB przyjmuję jako mega value, a handicap
Czarnogóra +5.5 @ 1.55
Betsafe jako jeden z pewniejszych zakładów na dzień dzisiejszy...
To będzie mecz na styk, kursy powinny być wyrównane i nikt mi nie wmówi, że 5.20 DNB czy też 5.75 na zwycięstwo Czarnogórców nie jest olbrzymim value