Woollaston, Ben vs Un-Nooh, Thepchaiya
Match Winner
Typ:
Woollaston, Ben @ 1.56 Marathon
10-3
Zawodnicy, którzy awansują do Crucible
Czy wymienieni zawodnicy awansują do Crucible?
Typ:
Woollaston, Ben @ 4.50 sportingbet
Trzy poprzednie mecze między Benem Woollastonem i Thepchaiya Un-Noohem miały miejsce w mniejszych imprezach do tego 3 lata temu, czyli zanim obaj wyraźnie podnieśli swój poziom, więc trudno brać je pod uwagę. Ben nie przestaje imponować i zrobił błyskawiczne postępy w ostatnim czasie, ale Un-Nooh ma już na koncie dwie wygrane w batalii o Crucible i na pewno nie brakuje mu pewności siebie przed tym meczem. Szczerze mówiąc chciałbym zobaczyć Woollastona w MŚ, bo wydaje mi się, że może pójść w ślady Jamie Jonesa z ubiegłego roku. Oczywiście do tego jeszcze długa droga, jako, że na zwycięzcę tego meczu czeka jeszcze Ryan Day w decydującej rundzie, ale myślę, że Anglik jest w stanie zabukować sobie miejsce w Crucible. Do tego scenariusza potrzebne jest dzisiaj zwycięstwo nad utalentowanym Tajem, nie sądzę, żeby było szybko łatwo i przyjemnie, ale Woollaston jest lepszym graczem w dobrej formie i powinien zakończyć run Un-Nooha.
White, Michael vs Anda, Zhang
Handicap Betting
Typ:
Anda, Zhang (+2.5) @ 1.75 Marathon
10-5
Dla mnie zwycięstwo Zhanga nad Yupengiem jest prawdopodobnie największą szokiem tych kwalifikacji, wcześniej naprawdę nie pokazał nic, co by sugerowało, że jest do tego zdolny, ale zdołał zamknąć bardzo wyrównany mecz i teraz zmierzy się z młodym Walijczykiem Michaelem White’em. Niestety dla White’a przystępuje do tego meczu po najgorszej serii w tym sezonie, w 2013 roku wygrał tylko jeden mecz, większość przegrywając z graczami niżej notowanymi. Kurs na Walijczyka nie przedstawia dla mnie żadnej wartości, zwłaszcza przeciwko graczowi, który najwyraźniej trafił z formą na kwalifikacje, a co ważniejsze już raz przeszedł drogę do Crucible. Myślę, że nawet jeśli Chińczyk nie wygra, to przynajmniej będzie w stanie doprowadzić do wyrównanego meczu.
Selt, Matthew vs Thirapongpaiboon, Thanawat
Handicap Betting
Typ:
Thirapongpaiboon, Thanawat (+2.5) @ 1.74 Marathon
10-8
Thanawat w tym tygodniu wygląda na gracza w solidnej formie, do tego pokazał hart ducha odwracając losy obu meczów z większych czy mniejszych tarapatów. Dlatego kusi kurs na Taja w starciu z Matthew Seltem, niemniej jednak fakt, że Anglik ograł go w UK
Championship (6-4) po wyrównanym meczu trochę studzi te zapały, ale i tak wydaje mi się, że to może być zacięte spotkanie i Selt może mieć dzisiaj trudną przeprawę z młodzianem, którego nazwiska nikt nie potrafi wymówić.
Guodong, Xiao vs White, Jimmy
Handicap Betting
Typ:
White, Jimmy (+2.5) @ 1.78 Marathon
4-10
Wreszcie na koniec zostawiłem bohatera mojego dzieciństwa, który zmierzy się z Xiao Guodongiem. Jimmy grał dobrze w pierwszym meczu, ale też trzeba powiedzieć, że dostawał mnóstwo szans, z których nie zawsze umiał skorzystać. Jimmy już nie zagra po raz siódmy w finale MŚ, ale w dzisiejszym meczu nie stoi moim zdaniem bez szans. Guodong prezentuje się ostatnio sporo poniżej swoich możliwości, do tego często mu się zdarza przegrywać z graczami dużo niżej notowanymi, dlatego nie sądzę, żeby prezentował się dużo lepiej niż pokonany przez White’a Pengfei. Fakt, że angielski weteran ma już za sobą jeden wygrany mecz na pewno nie przeszkodzi mu w tym meczu. Może to tylko nostalgia za tym co minęło, ale jestem przekonany, że Jimmy jest w stanie przynajmniej doprowadzić do wyrównanego wyniku i na tym opieram swój typ. No może jeszcze na tym, że jego nowa czupryna wygląda dużo lepiej niż u Vrdoljaka ????
Zawodnicy, którzy awansują do Crucible
Czy wymienieni zawodnicy awansują do Crucible?
Typ:
Burden, Alfred @ 5.00 sportingbet
Burden w niezłej formie, co pokazał z meczu z weteranem Davisonem. Po początkowym falstarcie (0-4) dość łatwo powrócił do meczu jeszcze w pierwszej sesji (4-5), a w wieczornej sesji dopełnił comeback i wygrał bez większych problemów (10-7). Żeby znaleźć się w Crucible czekają go mecze z dwoma kolejnymi weteranami, kolejno z Davem Haroldem i z Dominikiem Dale’em w decydującej rundzie. Oba mecze nie będą łatwe, doświadczenie będzie oczywiście po stronie rywali, ale w wyższej formie wydaje się być Burden. Moim zdaniem kurs wart ryzyka.