czyli wychodzi na jedno ????hahah bez kitu najwazniejsze ze wszystkim slabo poszlo xd
Nie wiem jak inni, ale ja wypisalem 49 par, i wybralem te które spełniają warunek.Macie niż demograficzny, więc na studia dacie radę ;p
Edit: Wytłumaczy mi ktoś 30 zadanie na podstawię ? dlaczego wyszło P(A) = 16/49 ?
Miałeś zbiór składający się z liczb 1,2,3,4,5,6,7. Było dwukrotne losowanie ze zwracaniem, więc wszystkich możliwych par było 49 (7 do potęgi drugiej), co obliczyć można ze wzoru na wariacji z powtórzeniami. Suma wylosowanych liczb miała być podzielna przez trzy, więc ten warunek spełniło 16 par: (1,2),(1,5),(2,1),(5,1),(3,3) itd. łącznie wychodziło 16, więc prawdopodobieństwo P(A)= 16/49 :]Wytłumaczy mi ktoś 30 zadanie na podstawię ? dlaczego wyszło P(A) = 16/49 ?
ja zrobiłem tabelkę z wszystkimi możliwościamiNie wiem jak inni, ale ja wypisalem 49 par, i wybralem te które spełniają warunek.
nie nie ja tez z '92na jesieni pisaliśmy 2 razy matmę podstawową i miałem lepsze wyniki ???? 94% i 98% ale podstawa mi się nie przyda, rozszerzenie na początku wydawało się łatwe, pierwsze 4 zadania szybko poszło a potem się zacięło... za rok piszesz?
A no tak nie doczytałem ???? zerknąłem na "ciekawe co wymyślą za rok"nie nie ja tez z '92
http://fakty.interia.pl/raport/matura-2011/rozwiazania/news/arkusze-i-rozwiazania-z-matematyki-poziom-rozszerzony,1634182,7352A no tak nie doczytałem ???? zerknąłem na "ciekawe co wymyślą za rok"
Jak ktoś znajdzie odpowiedzi do rozszerzenia to niech zapoda linka, ciekawy jestem jak to wyszło, ale szału nie będzie