Rozszerzony WOS - przy pisaniu tej długiej formy - listu, przemówienia, eseju, itp. (nie wiem, co jest do wyboru) - należy największą uwagę zwrócić na polecenie. Jeśli proszą o 5 postaw patriotycznych z przykładami, to znaczy, że za tę część polecenia można otrzymać 10 punktów. Jeśli proszą o wykorzystanie materiałów źródłowych, to nie dają możliwości wykorzystania ich bądź nie, tylko przewidują w kluczu punkty za odpowiednie cytaty czy odwołania. Budowa tekstu i poprawna terminologia to max 2-3 punkty. Pewnie, że łatwe do zdobycia, ale lepiej skupić się na tym, by nasza wypowiedź w pełni wykonywała polecenie.
Najbardziej obawiałem się języka obcego (niemieckiego) i polskiego. Właśnie w takiej kolejności. WOS miał być na lajcie, ale właśnie z tego powodu, że liczę na bardzo dobry wynik z jutrzejszej matury, boję się, że trochę się rozczaruję...
Powtarzam głównie PRAWA CZŁOWIEKA - wg mnie bardzo możliwy temat, był chyba na próbnej, ale jest tak rozległy, że można wymyślać całe matury tylko z tego zagadnienia. Oprócz tego skróty, postacie, rysunki, loga, itp. Najbardziej nie lubię zadań prawda/fałsz. Są często podchwytliwe, a jeden błąd dyskwalifikuje całe zadanie...
Najbardziej liczę właśnie na prawa człowieka - dokumenty, generacje + przykłady, nieprzestrzeganie + przykłady. Oprócz tego chcę dużo polityki i aktualnych wydarzeń, np. konflikty,
polityka zagraniczna, a mało prawa i teorii - funkcje rodziny, państwa, konstytucji, itp.
EDIT: Ładny zbiór skrótów - większość niepotrzebna, ale poczytać warto.
http://www.sciaga.pl/tekst/63506-64-skroty_organizacje_pakty_partie_akcje_operacje