1. Wszystkie 3 scenki masz na kartce+ po 3 informacje, które masz przekazać do każdej scenki.
Losujesz zestaw, siadasz do stolika trochę dalej i masz kilka minut na przygotowanie się. Dostajesz kartkę i długopis, więc możesz notować to co chcesz przekazać. I tu lepiej nie notuj całych zdań tylko pisz skrótami, bo tak to nie zdążysz zapoznać się ze wszystkimi poleceniami. Ogólnie najważniejsze z tego jest to, abyś przekazał wszystkie informacje. Za poprawnosć gramatyczną jest mało pkt do zdobycia( nie pamiętam już teraz ile), więc nawet mówiąc: Kali jeść, Kali pić dostaniesz sporo punktów. No, ale oczywiście lepiej mów poprawnie. Ja stosowałem tylko 3 proste czasy i miałem 95%:grin:
Co do pisemnej matury to jak chcesz się przygotować dobrze to kup jakieś repetytorium. ogólnie zadania są łatwe, bo i w słuchaniu i w czytaniu ze zrozumieniem odpowiedzi można łatwo wyłapać. Co do części pisemnej to naucz się pisać wszystkie formy wypowiedzi obowiązujące na maturze: notatka, ogłoszenie, list formalny, nieformalny itp.
Do tego możesz się nauczyć gotowych zdań typowych dla tych form.
Ogólnie matura podstawowa z anglika jest banalna i bez większego przygotowani sobie bez trudu poradzisz
2. Co do ustnego polaka to nie wiem o jakich 3 kartkach mówisz. Ja miałem przy sobie tylko plan ramowy z bibliografią i kartkę z cytatami, z których korzystałem. Ale to wam jeszcze w szkole powiedzą wraz z dokładnymi terminami do kiedy trzeba oddać bibliografię i plan.
Polski ustny też jest łatwy i myślę, że bez korepetycji sobie poradzisz. Pytania zadają i to czasami dość szczegółowe. No, ale jak przeczytasz lektury to powinieneś sobie poradzić.
Znam osoby, które były dobre z polaka, chodziły na korki i miały gdzieś 50%, a niektórzy sami pisali kilka dni przed maturą i poradzili sobie o wiele lepiej.
Jak niepotrzebny Ci polski i angielski na studia to zdawaj podstawę i tu wynik jest mało ważny Choć przy obecnym poziomie tych matur o dobry wynik nietrudno
Skup się bardziej na przedmiocie, który będzie Ci potrzebny na studia. Do niego się przygotuj solidniej i zdawaj rozszerzenie. Ale tu widzę, że masz odpowiednie podejście.
Ogólnie to więcej krzyku było z maturą niż to warte. Zobaczymy niedługo czy z sesją tak będzie
Myślę, ze trochę pomogłem. Teraz nauczyciele w szkole będą cały czas o tym mówić, więc czego nie będziesz wiedział to się dowiesz. Pzdr i powodzenia