Moim zdaniem takie połączenie rozgrywek byłoby korzystne w szczególności dla zespołów ze słabszych federacji, które mogłyby podnieść swój poziom sportowy i finansowy. Poza tym, w
LM nie zawsze grają lepsze zespoły od tych w
LE.
W sezonie 2017/2018 do rozgrywek europejskich zostanie zgłoszonych 236 klubów z 55 federacji piłkarskich.
Moja propozycja Pucharu opiera się na 96 zespołach rozlosowanych do 16 grup w następujący sposób:
- 20 zespołów z pierwszych miejsc z federacji 1-20,
- 8 zespołów z drugich miejsc z federacji 1-8,
- 4 zespoły z trzecich miejsc z federacji 1-4,
- 32 zespoły z federacji 1-20 wyłonione po eliminacjach,
- 32 zespoły z federacji 21-55 wyłonione po eliminacjach.
W grupach każdy zespół rozegrałby 5 spotkań tzn. po jednym spotkaniu z każdym zespołem na neutralnych stadionach.
Do 1/16 finału awansowałyby po dwa zespoły z każdej grupy, czyli łącznie 32 zespoły. Zespoły z pierwszych miejsc byłyby rozstawione.
Spotkania w fazie pucharowej byłyby rozgrywane jako dwumecz, czyli mecz i rewanż.
W załączeniu przesyłam plik z nową formułą pucharu. Zachęcam do zapoznania się i dyskusji.
Inną i może nawet lepszą propozycją mógłby być puchar z 64 zespołami rozlosowanymi do 16 grup w następujący sposób:
- 16 zespołów z pierwszych miejsc z federacji 1-16,
- 16 zespołów z drugich miejsc z federacji 1-16,
- 32 zespoły z federacji 1-55 wyłonione po eliminacjach.
Eliminacje byłyby przeprowadzone w 4 etapach: 1 etap - 64 pary, 2 etap - 44 pary, 3 etap - 32 pary, 4 etap - 32 pary. Drużyna z wyższego miejsca w lidze byłaby rozstawiona w danym etapie. Przykładowo, 16 zespołów z trzeciego i czwartego miejsca z federacji 1-8, 16 zespołów z pierwszego i drugiego miejsca z federacji 1-8 grają tylko w ostatniej rundzie eliminacji i są rozstawione. Drużyna rozstawiona mogłaby grać tylko z drużyną z tego samego lub niższego miejsca, tzn. drużyna z czwartego miejsca z federacji 1-8 mogłaby grać przeciwko drużynie z tego samego miejsca z federacji 9-16 lub z piątego miejsca z federacji 1-8.
W grupach każdy zespół rozegrałby 6 spotkań tzn. mecz i rewanż z każdym zespołem. Do 1/16 finału awansowałyby po dwa zespoły z każdej grupy, czyli łącznie 32 zespoły. Zespoły z pierwszych miejsc byłyby rozstawione. Spotkania w fazie pucharowej byłyby rozgrywane jako jeden mecz na neutralnym stadionie.
Poniżej podaję przykładowe grupy oparte na mojej propozycji. Założyłem, że wszystkie rozstawione zespoły awansują do fazy grupowej. Zachęcam do dyskusji.
Grupa A: Real Madryt, Dinamo Kijów, Lyon, Vitorul Constanta
Grupa B: Bayern, Porto, Krasnodar, Kopenhaga
Grupa C: Chelsea, CSKA Moskwa, Guimares, BATE
Grupa D: Juventus, PSG, Olimpia Donieck, Legia
Grupa E: Monaco, Roma, Zorya, Malmoe
Grupa F: Spartak Moskwa, Tottenham, Sporting, H. Beer Sheva
Grupa G: Benfica, Lipsk, Zenit, Celtic
Grupa H: Szachtar, Barcelona, Nice, APOEL
Grupa I: Anderlecht, Dinamo Zagrzeb, Napoli, Steaua Bukareszt
Grupa J: Besiktas,
Austria Wiedeń, Manchester City, Broendby
Grupa K: Slavia Praga, AEK Ateny, Borussia Dortmund, Szoligorsk