redwitz
Forum VIP
Francja - Kuba
Francuzi nie mają już szans na awans do Final Eight. Przed własną publicznością jednak będą chcieli zaprezentować się z dobrej strony, bo w tej edycji LŚ swoich kibiców na pewno nie rozpieszczają.
Kubańczycy cały czas walczą o przyjazd do ERGO Areny i trzeba przyznać, że grają co raz lepiej. W ten weekend mogą się znacznie przybliżyć do Final Eight.
Francuzi grają już lepiej niż w pierwszych spotkaniach, ale widać, że ta drużyna nie jest jeszcze gotowa na sukcesy. Trener Blain musi ten zespół poukładać. Jest kilku ciekawych zawodników, na których warto oprzeć ciężar gry. Pewniakiem na pozycji atakującego jest Antonin Rouzier. Zawodnik o naprawdę sporych możliwościach, który ma jednak trochę problemów z utrzymaniem wysokiej skuteczności w ciągu całego spotkania. Całkiem nieźle spisuje się były przyjmujący AZSu Olsztyn Samuele Tuia. Dosyć dobrze uzupełnia Rouziera w ataku i prezentuje całkiem regularną, mocną zagrywkę. Ostatnio sporo szans na rozegraniu otrzymuje Benjamin Toniutti. Grał nieźle, ale osobiście wyżej cenię Pierra Pujola. Myślę, że objawieniem na pozycji libero jest Jenia Grebennikov. Młody, perspektywiczny zawodnik.
Kubańczycy z meczu na mecz prezentują się chyba co raz lepiej. Strasznie podoba mi się para przyjmujących Henry Bell - Wilfredo Leon. Obaj niesamowicie skoczni i strasznie skuteczni w ataku. Potrafią uderzać nad blokiem co jest dodatkowym utrudnieniem dla rywali. Bardzo ważną rzeczą jest to, że Leon wyraźnie się uspokoił i wyciszył. Co raz częściej myśli na parkiecie i wykorzystuje wszystkie swoje atuty. Najbardziej wyrachowaną siatkówkę z Kubańczyków gra chyba właśnie Bell. Chłodna głowa w trudnych sytuacjach. Problemem cały czas jest pozycja atakującego. Fernando Hernandez gra strasznie chimerycznie. Sporo bezpośrednich błędów w ataku. Kolejnym problemem może być drugi środkowy, którym obecnie jest Albo Miranda. Młody jeszcze nie ograny zawodnik, który w bloku czasami popełnia bardzo proste, wręcz głupie błędy. Do jego gry w ataku nie mam zastrzeżeń.
Liczę na kolejny dobry występ Kubańczyków. Francuzi swoją techniką, dobrą grą w obronie i ponawianiem akcji mogą wyprowadzić z równowagi podopiecznych Trenera Blackwooda. Zobaczymy tylko czy po atakach Leona czy Bella "będzie co zbierać". Po ostatnich spotkaniach Kubańczyjów z ciężkim rywalem jakim jest Korea w tegorocznej edycji LŚ jestem spokojny.
Typ:
Kuba @ 1.60 Unibet
Transmisję ze spotkania przeprowadzi Polsat Sport Extra już od godziny 20:30 !