>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Liga Światowa 2011

Status
Zamknięty.
dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Prezent 1,40?z druzyną która w 2 meczu nie odstawala poziomem z Brazylią?To ile powinno byc 1.20?
Usa potrafilo za 3 ptk wygrac mecz to wydaje mi sie ze i my mamy szanse powalczyc .Nie widze jakichś porazających serwów bez bledów ,ale tez ich gra mnie nie porywa .Nie mówie ze wygramy ale czy to prezent?Mecz z Portoryko według mnie nie miarodajny.
Powinno być 1.15 bo taka jest różnica między obecnym składem Polski a Brazylią która w ostatnich meczach pokazała że wraca do swojej znakomitej formy. Każdy kto widział mecze z USA wiedział na jakim poziomie trzeba zagrać aby wygrać z Canarinhos , my na taki poziom raczej nie mamy szans się wspiąć.Już dziś o godzinie 20.30 odbędzie się chyba najbardziej wyczekiwane przez Polaków spotkanie tegorocznej LŚ , do naszego kraju przyjedzie Mistrz Świata , wicemistrz Olimpijski i obrońca złotego medalu LŚ - wielka Brazylia.
Faworyt może być tylko jeden i jak nie trudno się domyślić nie jest to nasza reprezentacja , być może w składzie z Zagmnym , Wlazłym czy Winiarskim mielibyśmy jakieś szanse z Brazylią ale w obecnym zestawieniu jestem niemalże pewien że goście przejadą się po nas jak walec. Brazylia nie ma jeszcze pewnego miejsca w grupie dlatego musi wyjść na dzisiejszy mecz skoncentrowana i sobie to miejsce pewnie wywalczyć .
W grze Brazylii warto zwrócić uwagę na to że z tygodnia na tydzień zaliczają oni duży progres formy , wszystko zaczęło się od słabej gry z Polakami we własnej hali , potem był moment kulminacyjny i beznadziejna gra Brazylii z USA , przez znów niezłe spotkania z Portoryko , aż do dobrych spotkań z USA z wyjeździe. Widać że Kanarki szykują swoją formę na turniej finałowy a nasz zespół będzie ostatnim już przystankiem przed najważniejszą fazą rozgrywek , już w tamtym tygodniu Brazylia pokazała kawał dobrej siatkówki ale w tym jestem niemalże pewien że będą już w swojej optymalnej formie.
Czas zwrócić uwagę na składy , prawdopodobnie w takich ustawieniach wyjdą obie ekipy:
Polska - Ignaczak , Żygadło , Możdżonek , Nowakowski , Bartman , Kurek , Kubiak
Brazylia - Sergio , Bruno , Lucas , Rodrigao , Theo , Giba , Murilo
Chyba nie muszę nikomu mówić że na każdej pozycji ekipa Brazylii zjada nas na śniadanie , największą różnice między obiema ekipami widać na środku , u nas drewniany Możdżonek i Nowakowski którzy nie mają pojęcia jak wyprowadzić dobry i skuteczny atak , po drugiej stronie znakomity technik Rodrigao i &quot;mocny&quot; , dynamiczny środkowy Lucas , przewaga Kanarków na tej pozycji jest gigantyczna . Druga sprawa to przyjęcie , u nas na pewno zagra Kurek + Kubiak/Ruciak , u nich mamy duet Murilo + Giba/Dante , jak widzimy znów przewaga Brazylii jest gigantyczna i niepodważalna . Murilo prezentował się dosyć słabo w pierwszych meczach LŚ ale ostatnim weekendem i meczami z USA pokazał że kryzys ma już daleko za sobą i że będzie bardzo mocnym punktem drużyny , myślę że szanse może dostać dziś również Dante który musi pomału łapać swój rytm ponieważ będzie On niezwykle potrzebny Brazylii w turnieju finałowym , myślę więc że mecze z Polakami będą idealną okazją aby dać trochę więcej szans na gre byłemu już zawodnikowi Dynama Moskwa (chociaż prawdopodobnie w pierwszym składzie wyjdzie Giba).
Trzeba powiedzieć że kurs jaki nam oferują bukmacherzy jest bardzo korzystny , co prawda u większości buków już poszedł w dół ale ciągle jeszcze można złapać to 1.40 - 1.45 na ogólny win gości.
Brazylia wygra (1.43) - Pinnacle ✅ 3:1
Brazylia -1.5 seta (1.88) - Pinnacle
✅ 3:1

Drugi mecz na który warto zwrócić uwagę to:
FRANCJA - KOREA
Dzisiejszego wieczora o godzinie 20.00 zostanie rozegrany mecz w ramach grupy D siatkarskiej Ligi Światowej , gospodarz Francja podejmie Koreę Południową. Faworytem meczu jest oczywiście ekipa Trójkolorowych który w ostatnich meczach pokazała się z jak najlepszej strony.
Pierwsze spotkania tych drużyn zakończyły się pewnymi wygranymi Koreańczyków , trzeba jednak nadmienić że absolutnie nie warto się tym sugerować , głównie dlatego że gospodarze dzisiejszego spotkania już dawno nie grają tak słabiutko jak na początku rozgrywek a do tego w meczach na Azjatyckim terenie byli osłabieni brakiem Rouziera czyli ich największej gwiazdy , zawodnika bez którego trudno sobie wyobrazić obecną reprezentację Francji.
Patrząc na składy obu drużyn widzimy ogromną przewagę Francji , przede wszystkim w kwestii doświadczenia , ale nie tylko , umiejętności czysto siatkarskie również są zdecydowanie po stronie gospodarzy. Oto prawdopodobne ustawienia ob drużyn na dzisiejszy mecz:
Francja - Marechal, Tuia, Hardy-Dessources, Rouzier, Vadeleux, Toniutti, Grebennikov (libero)

Korea - Han Sun-Soo, Shin Yung-Suk, Jeon Kwang-In, Kim Jung-Hwan, Choi Hong-Suk, Lee Sun-Kyu, Yeo Oh-Hyun (libero)
Warto zwrócić na pewno uwagę na dostającego ostatnio coraz więcej szans od trenera Toniuttiego , zastępuję on na rozegraniu dużo bardziej doświadczonego i znanego Pujola , jest to gracz szczególnie groźny na zagrywce , ale również rozgrywa bardzo ciekawie , wie kiedy posłać ważną piłkę do swojego lidera ale wie też kiedy dać piłkę zawodnikowi który wyraźnie nie potrafi się wstrzelić. Również warto zwrócić uwagę na środek Francjii , tam bardzo dobrze spisuje się Vaedeleux który podobnie jak rozgrywający również potrafi genialnie zaserwować , ile to już razy zaskakiwał On przyjmujących swoimi znakomitymi skrótami tuż za siatkę. Kolejny gracz bez którego Francja wiele traci to atakujący Rouzier , ten zawodnik ciągnie całą tą reprezentację , z reguły gra na bardzo wysokiej skuteczności , kończy często piłki praktycznie niemożliwe do skończenia , jest na pewno największą gwiazdą tego zespołu i zawodnikiem absolutnie światowej klasy. Z ekipy Korei ciężko kogoś wyróżnić , wszyscy grają na swoim poziomie , opierają się na szybkości i szybkim rozegraniu , na pewno ich mocnym punktem jest libero Hyun który często wyciąga niesamowicie trudne piłki , na dobrej skuteczności gra również Kwang który często jest najlepiej punktującym w swoim zespole.
Francja już meczami z Kubą pokazała że potrafi zagrać kawał dobrej siatkówki , myślę że z Koreańczykami którzy są wyraźnie pogbieni kiedy nie mają za plecami swoich kibiców łatwo powinni sobie poradzić.
Typy:
Francja wygra (1.28) Pinnacle ✅ 3:1
Francja -1.5 seta (1.57) Betgun ✅ 3:1

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Wyjdzie na to, że się czepiam, ale wyraźnie faworyzujesz Canarinhos w dzisiejszym meczu. Nie mówię, że wygramy czy coś, bo także uważam Brazylie za faworyta, ale niektóre zdania z tej analizy mocno nadszarpują rzeczywistość wg mnie więc się przyczepie pozwolisz;)
W grze Brazylii warto zwrócić uwagę na to że z tygodnia na tydzień zaliczają oni duży progres formy , wszystko zaczęło się od słabej gry z Polakami we własnej hali , potem był moment kulminacyjny i beznadziejna gra Brazylii z USA , przez znów niezłe spotkania z Portoryko , aż do dobrych spotkań z USA z wyjeździe. Widać że Kanarki szykują swoją formę na turniej finałowy a nasz zespół będzie ostatnim już przystankiem przed najważniejszą fazą rozgrywek , już w tamtym tygodniu Brazylia pokazała kawał dobrej siatkówki ale w tym jestem niemalże pewien że będą już w swojej optymalnej formie.
Czy ja wiem czy tak pokazali to, że wracają do formy. Mecze z Portoryko to akurat najmniej miarodajny wskaźnik tego czy wracają do formy czy też nie. Z USA mówisz, że było dobrze, a przecież jeden mecz pzregrali.
I mówienie, że na ten poziom nie mamy szans się wspiąć nie wiem czym argumentujesz. Mecze w Maracanazinho dały promyk nadzieji, że jesteśmy w stanie dorównać Brazylijczykom. Nie dało to pkt, aletak jak mówie było obiecująco.
Chyba nie muszę nikomu mówić że na każdej pozycji ekipa Brazylii zjada nas na śniadanie
Najbardziej właśnie to stwierdzenie mnie zabolało szczerze mówiąc.
Igła i Sergio. Obaj są świetni, owszem Sergio ma te zdolności do rozgrywania i w ogóle wiadomo, że jest fenomenalny, ale czy zjada od razu Igłe na śniadanie ? Bez przesady.
Akurat Nowakowski udanie się zaprezentował w ostatnich grach więc też nie ma co go ganić.
I takie porównywanie formacjami to też nie zdaje efektu wg mnie. Bo liczy się zespołowość w siatkówce. Kurek grający dobrze jest w stanie przyćmić Murillo i Gibe. Szczególnie ten drugi zawodnik nie błyszczy przecież formą. Kurek może go zjeść obecnie na śniadanie;)
Zapewne znowu wygrają Brazylijczycy, bo jakos nie potrafimy z nimi wygrać meczu o stawkę, ale nadzieja umiera ostatnia więc można wierzyc jak ja lub nie wierzyć jak Ty i skazywać każdego z naszych ,że będą robić jako przystawka :p
I od razu na wstępie uprzedzam. Nie atakuj jak Ty to masz w swoim zwyczaju. Poprostu dyskutujmy na luzie ;)

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Najbardziej właśnie to stwierdzenie mnie zabolało szczerze mówiąc.
Igła i Sergio. Obaj są świetni, owszem Sergio ma te zdolności do rozgrywania i w ogóle wiadomo, że jest fenomenalny, ale czy zjada od razu Igłe na śniadanie ? Bez przesady.
Jak dla mnie to Sergio obecnie zjada na śniadanie każdego innego libero , to jest istny fenomen i długo lepszego nie będzie ;)
Akurat Nowakowski udanie się zaprezentował w ostatnich grach więc też nie ma co go ganić.
Nowakowski to zawodnik bez wyrazu , ani specjalnie wysoki , ani jakiś skoczny , ani też jego ataki nie są mocne czy skuteczne... Dla mnie porównywanie go z Lucasem czy Rodrigao którzy kończą praktycznie wszystko co mają nie jest zbyt poważne.
I takie porównywanie formacjami to też nie zdaje efektu wg mnie. Bo liczy się zespołowość w siatkówce. Kurek grający dobrze jest w stanie przyćmić Murillo i Gibe. Szczególnie ten drugi zawodnik nie błyszczy przecież formą. Kurek może go zjeść obecnie na śniadanie:wink:
Zespołowość , no dobra ale przecież ktoś się na ten zespół składa. Przecież to właśnie Murilo i Giba a także Kurek i Ruciak są częściami zespołu , jeśli ktoś ma lepszych zawodników to ma również lepszy zespół . Jest oczywiście jeszcze coś takiego jak zgranie i rozumienie się na boisku , ale tutaj akurat Brazylii zarzucić nie można nic. Takie moje zdanie ;) . Co do Kurka to jego gra ostatnio wygląda bardzo słabo , w ostatnich 3 meczach zagrał piach i nie wydaje mi się aby był wstanie przyćmić Murilo.
Zapewne znowu wygrają Brazylijczycy, bo jakos nie potrafimy z nimi wygrać meczu o stawkę, ale nadzieja umiera ostatnia więc można wierzyc jak ja lub nie wierzyć jak Ty i skazywać każdego z naszych ,że będą robić jako przystawka :razz:
Ja po prostu staram się być obiektywny , mógłbym napisać że Możdżonek swoim mocarnym wyskokiem i genialnymi atakami przez ramie zniszczy Brazylię :razz: ale nie ma to raczej większego sensu ;)
Dziś Brazylia wygrywa maks w 4 setach , jeśli będzie inaczej to zwracam honor ;)

T 22,6K

tadzin

Użytkownik
Nowakowski to zawodnik bez wyrazu , ani specjalnie wysoki , ani jakiś skoczny , ani też jego ataki nie są mocne czy skuteczne... Dla mnie porównywanie go z Lucasem czy Rodrigao którzy kończą praktycznie wszystko co mają nie jest zbyt poważne.
Ani specjalnie wysoki ani skoczny a zasięg ma taki że nad blokiem bije. Jak dla mnie świetny zawodnik, przyszłość polskiej kadry.

Co do ochów i achów nad postacią Lucasa, to dla mnie ten zawodnik akurat jakiś specjalnie dobry nie jest, uderzy w 3. metr przy dobrej piłce jednak potrafi też dostać czapę przy pojedyńczym bloku.

Ogólnie mówiąc Brazylia wygra, jednak Twoje agrumenty kompletnie do mnie nie przemawiają i są całkowicie nietrafione (choćby skoro Brazylia jest już w tak dobrej formie to czemu przegrywa z &quot;młotkiem&quot; Stanleyem itp).

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Ogólnie mówiąc Brazylia wygra, jednak Twoje agrumenty kompletnie do mnie nie przemawiają i są całkowicie nietrafione (choćby skoro Brazylia jest już w tak dobrej formie to czemu przegrywa z &quot;młotkiem&quot; Stanleyem itp).
Nie zawsze wygrywa lepszy , głupie błędy Brazylijczyków (a także błędy arbitrów) w końcówkach setów zaważyły o wygranej USA , jednak gdybyś pofatygował się i obejrzał spotkanie wiedziałbyś jak znakomicie zagrały obie reprezentacja , nie mam wątpliwości że taka gra spokojnie na Polaków wystarczy.
Co do ochów i achów nad postacią Lucasa, to dla mnie ten zawodnik akurat jakiś specjalnie dobry nie jest, uderzy w 3. metr przy dobrej piłce jednak potrafi też dostać czapę przy pojedyńczym bloku.
???? podaj środkowego który nigdy nie dostał czapy na pojedynczym bloku , poza tym widać że ominęły cię ostatnie spotkania Brazylii i to na jakiej skuteczności atakował Lucas.

T 22,6K

tadzin

Użytkownik
Skuteczność w ataku Nowakowskiego to 64% przy 59 atakach, zaś Lucasa 57% przy 99. Zwróciłbym uwagę na ilość niewymuszonych błędów popełnionych w ataku odpowiednio Nowakowski 1 (!), Lucas 14. Blok Nowakowski 7, Lucas 9.

Gdzie ta ogromna przewaga? bo ja widzę ze statystyk że Nowakowski to zdecydownaie lepszy środkowy.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Skuteczność w ataku Nowakowskiego to 64% przy 59 atakach, zaś Lucasa 57% przy 99. Zwróciłbym uwagę na ilość niewymuszonych błędów popełnionych w ataku odpowiednio Nowakowski 1 (!), Lucas 14. Blok Nowakowski 7, Lucas 9.

Gdzie ta ogromna przewaga? bo ja widzę ze statystyk że Nowakowski to zdecydownaie lepszy środkowy.
Spójrz najpierw ile piłek musiał skończyć Lucas a ile Nowakowski , weź pod uwagę to że Bruno często nawet z bardzo trudnych pozycji daje piłkę do ataku dla środkowego Brazylii , Żygadło raczej stara się unikać gry środkiem i wystawia do Nowakowskiego praktycznie tylko z idealnie przyjętych piłek . To zdążyłem zauważyć oglądające mecz naszych i Brazylii , poza tym Lucas jak i cała Brazylia zaczęła grać dużo lepiej szczególnie w ostatnich spotkaniach.

P 46

probet-65708

Użytkownik

Tylko, że Nowakowski przede wszystkim tą skuteczność budował w meczach z Portoryko i USA, ale tylko w tych w których cała nasza drużyna miała swój dzień i dobrze grała, a o to chodzi, żeby dobrze grał też z wymagającymi rywalami, a Brazylią zarówno on jak i drugi z naszych środkowych nie byli żadnym zagrożeniem w ataku, bo pewnie na palcach jednej ręki można policzyć ich skuteczne ataki. Błędy też nie do konca wszystkiego odzwierciedlają, Lucas atakuje mocno i dynamicznie i albo zdobywa punkt albo popełnia błąd i ataku w aut, a Nowakowski jak ma źle dograną piłkę to praktycznie oddaje za darmo i wydaje mi się, że też ma sporo nieskończonych piłek, szczególnie jeśli chodzi o trudnych rywali. O Możdzonku nie ma co się wypowiadać, bo jest drewniany i ma zero techniki i taka jest prawda, może ma sporo bloków ale to tylko zawdzięcza swoimi wzrostowi, a nie wyczuci, bo blokuje praktycznie tylko wtedy, gdy przeciwnicy są odrzuceni od siatki. Kiedyś potrafił o dziwo straszyć swoją zagrywką, ale też pewnie sam nie wiedział jak to robi, teraz jego zagrywka to dramat, zresztą tak samo jak Nowakowskiego.

T 22,6K

tadzin

Użytkownik
Biorąc pod uwagę tylko ostatnie mecze vs USA, bo Nowakowski vs Brazylia nia grał(wszedł z łąwki na chwilę więc cięzko to brać pod uwagę), Nowakowski skończył 16 na 21 ataków, zaś Lucas 18 na 32.

Pytam gdzie ta ogromna przewaga Lucasa ??

Skoro Możdżonek zawdzięcza tyle bloków swojemu wzrostowi to taki Bohme niemiecki środkowy wzrost 210 też powinien blokować z podobną skutecznością jak Możdżonek ? :&gt;

Ranking sam mówi coś odnośnie tych jak dla mnie bzdurnych komentarzy.

alexdamiao 1,5K

alexdamiao

Użytkownik
Ja mogę dodać od siebie tylko to że jeśli Polacy zagrają dziś tak jak w poprzedni weekend LŚ to tak jak niektórzy twierdzą skończy się max w 4 setach, oczywiście na korzyść Brazylii. Czy Nowakowski to jest przyszłość kadry? Może i tak ale tylko z konieczności. Zgadzam się z przedmówcą, w naszej kadrze środkowi to są straszne(!) drewna. Oby Żygadło dzisiaj rozgrywał, bo z Portoryko jego gra była bardziej wystawianiem.
Pierwsze mecze sobie odpuszczam, dzisiaj powinna gładko wejść ta Brazylia i trochę będę żałował ewentualnego zwycięstwa Canarinhos, ale ja trochę dziwnie jak na mnie(patriotycznie) liczę na przynajmniej dobrą grę Polaków, której nie było w poprzednich meczach.

P 46

probet-65708

Użytkownik
Tu nie chodzi o poszczególnych zawodników, ale o grę środkowych jako całość i chyba tutaj nie powiesz, że nasi zawodnicy dorównują Brazylijczykom, Brazylia w każdym meczu straszy środkiem, a u nas to raz wygląda ogólnie rzecz biorąc przeciętnie, bo raz wygląda to lepiej, a innym razem gorzej, jeśli się patrzymy na ostatnie mecze z USA, to u Polaków było raz 10 prób, a za drugim razem 27, a u Brazylii 26 i 31, więc Brazylia cały czas straszy środkiem, a my tylko w pojedynczych meczach, a jak się starszy środkiem to i reszta atakujących ma łatwiej. Może statystyki tego do końca nie oddają, ale jednak jeśli się patrzeć tylko na Lucasa i Nowakowskiego i jeśli chodzi o wszystkie aspekty to Lucas jest jednak groźniejszy. Oczywiście możesz się z tym nie zgadzać, każdy ma swoje zdanie.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Czy Nowakowski to jest przyszłość kadry? Może i tak ale tylko z konieczności. Zgadzam się z przedmówcą, w naszej kadrze środkowi to są straszne(!) drewna.
A kto jest przyszłością tej kadry w takim razie ? Pliński ciągle ma grać? Nie wiem czemu tak się wszyscy czepiają naszych środkowych.
Nie blokują źle, zablokują to jeszcze gorzej bo to przypadek bo tamto. Ogólnie to blok jest takim elementem, który jest strasznie nieprzewidywalny więc nie ma co tutaj się rozpisywać.
Wracając do Lucasa, to sami przyznacie, że nie ma już takiego wrażenia po jego grze jak dopiero wchodził do kadry, bodaj dwa sezony temu to miało miejsce. Wtedy jego ataki robiły wrażenie, w dodatku dysponowal świetną punktową zagrywką. A teraz widzę regres jego formy/umiejętnośći/a może rywale go rozszyfrowali. Osobiście twierdze, że Bernardo mógłby wystawić Sidao w jego miejsce co niejednokrotnie już czynił i wcale różnicy by nie było. Bo Sidao już pokazywał wiele razy, że potrafi świetnie grać.

I jeszcze jeden ciekawy wątek do dyskusji podrzuce ;)
Warto spojrzeć na tabele poszczególnych grup i to kto znajduje się na 2msc.
w Gr A : Polska i USA po 18pkt. Zakładając raczej dwie wygrane USA za 6pkt to oni będą pewni awansu. Bo Polacy jednak nie wygrają dwóch meczów z Brazylią z kompletem pkt. tak niestety trzeba sobie jasno powiedzieć. Jak wygramy raz będzie dobrze.
Gr B: Bułgaria 18pkt i bezspreczne 2msc
Gr C : Serbia 18pkt i też nie ma szans by Finowie ich jeszcze wyprzedzili
Gr D : Kuba 20pkt, mają okazje na 1msc, ale cieżko będzie.
Do czego zmierzam? Otóż któryś z tych zespołów nie przyjedzie na Final Eight do Ergo Areny.
Najłatwiejsze zadanie ma USA, które potyka się z Portoryko. Bułgarzy podejmą Rosjan, Serbowie z Argentyną, a Kubańczycy z Włochami muszą się zmierzyc.

SERBIA - ARGENTYNA
Typ : Powyżej 183,5pkt @ 1,80 bet365 ⛔181pkt
Taki typ jeszcze zaproponuje na dzień dzisiejszy. Serbowie z Portugalią grali falami. Okazało się, ze nawet jeden gracz może im napsuć krwi wiele, mam na myśli Valdira Sequeire. To czy grający bardzo zespołowo Argentyna nie jest w stanie ?
Serbia ma owszem momenty dobrej gry, ale są też i te słabsze. Starović nigdy mnie już do siebie nie przekona, taki typ gracza poprostu.. Ale np cieszyłem się z dobrej i równej gry Milosa Nikica. Wg mnie to on wraz z Kovacevicem powinni grać na przyjęciu.
Łatwo Serbom tutaj nie będzie z pewnością. 4 sety widzę wręcz jako pewnik, a kto wie czy nie będzie tie breaka?! Coś mi się wydaje, że tak może być. Wole spróbować zagrać tenże over aniżeli grać na Serbów po @ 1,28 z przesłaniem, że muszą wygrac by znaleśc się na Final Eight.

WŁOCHY - KUBA
Typ : Włochy @ 1,40 bet365✅3:0
Włoskie media podają, że dzisiaj Berrutto pośle w bój taką oto szóstke : Łasko, Travica, Buti, Birarelli, Zaytsew i Savani, a na libero Bari. Czyli grają tym co najlepsze. Kuba będzie mieć dzisiaj cięzko. Włosi bez presji w zasadzie, wprost przeciwnie do Kubańczyków. O potencjale, wyskokach i mocy nie ma co się wypowiadać bo kto ogląda mecze ten wie wszystko. Gorące głowy do tego. Ja dzisiaj próbuje na Makaroniarzy ;)

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP

Publiczność w Polsce na pewno już nie może się doczekać rywalizacji podopiecznych Trenera Anastasiego z Brazylijczykami. Faworytem będą goście i trudno się z tym nie zgodzić. Polacy ewidentnie nie potrafią grać z Canarinhos.

Jak na razie Trener Anastasi ma grupę 8-9 zawodników, których bierze pod uwagę przy ustalaniu podstawowego składu. Ciekawe czy do meczowej &quot;12&quot; dołączy dzisiaj Piotrek Gruszka. Piotrek jest doświadczonym zawodnikiem i na pewno w takich spotkaniach by się przydał. Na pozycji atakującego jak na razie występuje Zbyszek Bartman i trzeba przyznać, że ma możliwości i potencjał do gry na tej pozycji. Brakuje mu chyba tylko chłodnej głowy. Może to tylko moje odczucie, ale wydaje mi się, że Zbyszek ma momentami mnóstwo szczęścia przy swoich siłowych atakach. Po przekątnej z Bartmanem występuje Łukasz Żygadło. Widać, że Trener Anastasi darzy go zaufaniem. Na środku siatki pewny miejsca w wyjściowym składzie może być Marcin Możdżonek, który bardzo dobrze prezentuje się w bloku. Gorzej wygląda jego atak. Odwrotnie wygląda to u Piotrka Nowakowskiego (najprawdopodobniej to właśnie Piotrek zacznie mecz obok Możdżonka na środku siatki). Atak na bardzo dobrym poziomie, ale w bloku znacznie słabiej. Na przyjęciu jest jeden znak zapytania. Kto wystąpi obok Bartka Kurka ? Michał Ruciak gwarantuje solidność, ale nie wiem czy poradzi sobie w ataku. Michał Kubiak jest młodym zawodnikiem, który musi się teraz ogrywać. W przyszłości to on będzie stanowił o sile tej reprezentacji. Kubiak wypada słabiej od Ruciaka w przyjęciu. W tej edycji LŚ najrówniej gra Krzysztof Ignaczak. Znakomicie spisuje się przede wszystkim w obronie gdzie podbija mnóstwo trudnych piłek.

Brazylijczycy są głównym faworytem do zwycięstwa w całej LŚ. Jak na razie jednak nie zaprezentowali jakiegoś nadzwyczajnego poziomu. Cały czas są w cyklu treningowym i forma ma przyjść na Final Eight. Trener Bernardo Rezende powoli wprowadza do składu Dante Amarala i mam nadzieję, że dzisiaj zobaczymy go już w dłuższym wymiarze czasowym. Nie wiadomo czy w spotkaniach w Katowicach Leandro Visotto. Podstawowy atakujący Canarinhos ma problemy z mięśniem uda. Trener Rezende ściągnął do Polski Martinsa Wallace&#39;a. Do dobrej dyspozycji wraca kluczowa postać brazylijskiej reprezentacji Endres Murilo. Zawodnik kompletny. Do tej pory średnio spisywał się rozgrywający Bruno Rezende. Sporo niedokładności, złych wyborów. Bruno w niczym nie przypominał zawodnika, który pomagał w końcówce sezonu zespołowi z Modeny. Dobrze wyglądała tylko jego współpraca ze środkowymi. Właśnie para Lucas - Rodrigao jest jednym z mocniejszych punktów tego zespołu. Szczególnie dynamiczna gra w ataku Lucasa może się podobać. Bardzo dobrze spisuje się również grający na pozycji libero Sergio. Doskonałe przyjęcie i niesamowite obrony. Dochodzą do tego jeszcze świetne, dosyć szybkie rozegranie z sytuacyjnych piłek.

Brazylia to zespół kompletny. Nie wierzę w to, że przegrają drugi mecz z rzędu. Wyjdą na parkiet maksymalnie zmobilizowani i zwyciężą w tym spotkaniu. Mam nadzieję, że zobaczymy od początku Dante Amarala, który pod ewentualną nieobecność Visotto będzie mógł trochę odciążyć w ataku Murilo. Polacy w starciach z Brazylią według mnie nie wytrzymują psychicznie. Tak było podczas końcówek setów w tegorocznych starciach w Brazylii. Tak może być również dzisiaj.

Typy:
Brazylia @ 1.35 Unibet ✅
Brazylia (-1.5 Sets Handicap) @ 1.72 Unibet ✅

Transmisję ze spotkania przeprowadzi Polsat Sport już od godziny 20:30 !​

Francja - Korea​

Francuzi walczą o honor i o zachowanie miejsca w przyszłorocznych rozgrywkach bez grania baraży. Aby to się udało Trójkolorowi muszą w obu spotkaniach zgarnąć komplet punktów co na pewno nie będzie łatwe.

Koreańczycy na początku tegorocznej &quot;Światówki&quot; prezentowali się bardzo dobrze co było swego rodzaju zaskoczeniem. Teraz jak na to patrzę widać, że ich dobra dyspozycja mogła być po prostu związana z beznadziejną postawą Francuzów i kiepskim startem Kubańczyków. Cały czas jest jednak kilku zawodników, którzy trzymają wysoki, równy poziom i stanowią o sile tej reprezentacji. Rozgrywający Sun-Soo Han cały czas stara się grać bardzo szybką, kombinacyjną siatkówkę. Może się podobać akcja, która rzadko jest widywana na siatkarskich parkietach czyli atak z lewego skrzydła z drugiej linii (5 strefa). Pewnym punktem w ataku jest środkowy Yung-Suk Shin, który na tle kolegów wyróżnia się również w bloku. Perspektywicznym zawodnikiem jest Kwang-In Jeon. Przyzwoite przyjęcie i bardzo dynamiczny atak. Głównie to na jego barkach spoczywa ciężar gry w ataku. Trzeba również pamiętać o bardzo solidnym zawodniku jakim jest libero Oh-Hyun Yeo. Przyjęcie na znakomitym poziomie.

Francuzi po słabym początku teraz zaczęli grać znacznie lepiej. Może nie ma zwycięstw, ale styl, który pokazali w ostatnich spotkaniach pozwala mi stawiać ich w roli faworyta w starciach z Koreańczykami. Najważniejszym zawodnikiem w ekipie prowadzonej przez Trenera Blain jest atakujący Antonin Rouzier. Spory potencjał, ale cały czas nie do końca wykorzystywany. Genialne zagrania przeplata z serią beznadziejnych. Obecnie podstawową parę przyjmujących tworzą Samuele Tuia i Nicolas Marechal. Ciekawym zawodnikiem jest Julien Lyneel, który dosyć często pojawia się na parkiecie i zmienia Tuie lub Marechala. Na pochwały zasługuje Jenia Grebennikov. Zawodnik perspektywiczny, który przez długie lata może zostać podstawowym libero reprezentacji Francji.

Przed własną publicznością Trójkolorowi powinni pokazać się z dobrej strony. Francuzi ostatnio potrafili urywać sety Kubańczykom i Włochom i przede wszystkim ich gra wyglądała całkiem nieźle. Liczę na dobry występ Rouziera. Jeżeli będzie miał wsparcie w postaci pozostałych skrzydłowych to podopieczni Trenera Blaina powinni zgarnąć w tym spotkaniu komplet punktów.

Typ:
Francja (-1.5 Sets Handicap) @ 1.55 Unibet ✅

W spotkaniach Serbia - Argentyna i Włochy - Kuba liczę po cichu na niespodziankę. Typy ryzykowne, ale te zespoły są na tyle wyrównane, że zadecyduje tutaj dyspozycja dnia.

Serbia cały czas walczy o Final Eight i ma jeszcze szansę na awans z pierwszego miejsca w swojej grupie. Argentyna nie może być jeszcze niczego pewna i cały czas musi walczyć o punkty.

Serbowie w tej edycji LŚ grają bezbarwnie, ale trzeba pamiętać, że w swoim składzie mają kilku zawodników, którzy są naprawdę bardzo dobrymi zawodnikami. Przede wszystkim warto oglądać duet środkowych z Maceraty Marko Podrascanin - Dragan Stankovic. Absolutna światowa czołówka na tej pozycji. Skuteczna gra w ataku i kapitalne poruszanie się wzdłuż siatki i czytanie gry. Kilka razy już wspominałem, że zupełnie mi się nie podoba prowadzenie gry przez Vlado Petkovica. Rozgrywa czytelnie i naprawdę jego skrzydłowi często muszą się męczyć z podwójnym lub potrójnym blokiem. Spory potencjał w ataku ma para przyjmujących Milos Nikic - Nikola Kovacevic. Milos i Nikola są strasznie dynamiczni, ale w tym sezonie reprezentacyjnym formą nie imponują. Zwłaszcza Nikola.

Argentyńczycy mają bardzo młody zespół i w tej edycji LŚ są miłym zaskoczeniem. Czasami zdarzają im się przestoje i słabsze momenty, ale ogólnie pozostawili po sobie bardzo dobre wrażenie. Znakomicie spisuje sie rozgrywający Luciano De Cecco, o którego w przyszłości będą walczyć najlepsze kluby. Parę przyjmujących tworzą Rodrigo Quiroga i Facundo Conte. Obaj potrafią grać znakomicie w ataku i jak na swój wiek prezentuja już ogromne umiejętności. Facundo jest znakomicie wyszkolony technicznie, Rodrigo za to znacznie lepiej przyjmuje zagrywkę rywali. Ciekawą parę na środku tworzą Pablo Crer i Sebastian Sole, ale doświadczeniem nie mogą się równać z serbską parą.

Na przestrzeni całej Fazy Grupowej lepsze wrażenie sprawiali Argentyńczycy. Podopieczni Trenera Webera mieli kilka słabszych występów, ale potrafili w tych spotkaniach również zwyciężyć. Serbowie od początku nie zachwycają i grają bardzo przeciętnie. Trzeba jednak pamiętać, że reprezentacja Serbii zawsze w najważniejszych momentach potrafiła wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności. Teraz jednak mamy zupełnie inny skład i kilku zawodników, którzy decydowali o charakterze tego zespołu brakuje. Mam nadzieję, że młody zespół z Ameryki Południowej sprawi dzisiaj niespodziankę.

Typy:
Argentyna (+1.5 Sets Handicap) @ 2.00 Unibet ⛔
Argentyna @ 2.95 Unibet ⛔

Włochy - Kuba​

Włosi mają już zagwarantowany awans do Final Eight, ale o pierwszą pozycję na koniec Fazy Grupowej muszą jeszcze powalczyć. Kuba po słabszym początku teraz prezentuje się naprawdę całkiem nieźle i jeżeli przyjedzie do ERGO Areny to może tam namieszać.

Ciekawe jak do dzisiejszego spotkania przystąpi Trener Mauro Berutto, który w spotkaniach z Koreą dał szansę pograć teoretycznie rezerwowym środkowym. Okazję do zaprezentowania się własnej publiczności mieli Giorgio De Togni i Rocco Barone. O sile Włochów stanowią bardzo mocne skrzydła. Ciekawą parę przyjmujących tworzą Ivan Zaystev i Cristian Savani. Zaytsev mi imponuje. Potrafi grać kapitalnie we wszystkich elementach. Przyjmuje znacznie lepiej od Savaniego. Cristian jest ważnym ogniwem swojego zespołu. Pełni funkcję kapitana i kiedy brakowało go na parkiecie widać było, że gra się po prostu nie układa. Bardzo dobrze układa się współpraca na linii Dragan Travica - Michał Łasko. Widać, że bardzo szybko znaleźli wspólny język i Dragan sporo trudnych piłek posyła do Michała, który pod nieobecność Feia staje się kluczową postacią w układance Trenera Berutto.

W wyjściowym składzie Trenera Blackwooda nie powinno być zbyt wielu niespodzianek. Możemy się tylko zastanawiać kto rozpocznie na pozycji atakującego, bo w drugim spotkaniu z Francuzami całkiem nieźle zaprezentował się Rolando Cepeda, który zastąpił ostatnio słabo spisującego się Fernando Hernandeza. Drugim znakiem zapytania może być pozycja środkowego. Pewniakiem jest zawsze solidny, pewny punkt zespołu Osmany Camejo. Obok niego wystąpi raczej Isbel Mesa, który całkiem nieźle spisał się zastępując młodego, nieogranego jeszcze Albo Mirandę. Najważniejsza dla Kubańczyków będzie dyspozycja w ataku pary przyjmujących Henry Bell - Wilfredo Leon. W tej edycji chwaliłem ich już wielkrotnie i nadal jestem pełen podziwu szczególnie dla Bella, który w trudnych momentach potrafi zachować chłodną głowę. A takiego zachowania zawsze brakowało Kubańczykom. Bardzo fajnie wygląda również grający na libero Keibir Gutierrez, który pozostaje jednak w cieniu efektownie grających skrzydłowych. Warto czasami oderwać wzrok od efektownie atakujących Leona, Bella czy Camejo i spojrzeć kto podbił piłkę w obronie lub kto tak dokładnie przyjął zagrywkę rywali.

Według mnie będzie to wyrównane spotkanie. Oba zespoły mają o co walczyć, a ostatnie ich występy pokazują, że są w dobrej dyspozycji. Wszystko zależy od przyjmujących kubańskiej reprezentacji. Jeżeli oni utrzymają wysoki poziom gry to podopieczni Trenera Blackwooda będą w stanie nawiązać walkę, a być może nawet pokuszą się o niespodziankę.

Typy:
Kuba (+1.5 Sets Handicap) @ 1.85 Unibet ⛔
Kuba @ 2.65 Unibet ⛔

Transmisję ze spotkania przeprowadzi Polsat Sport Extra już od godziny 20:30 !​

Ryzyko się dzisiaj nie opłaciło. Mam nadzieję, że w drugich meczach będzie lepiej. Na pewno ponownie spróbuję tych opcji.

D 1

dinus

Użytkownik
Chciałbym coś napisać jeżeli coś głupio napisze śmiało wytykajcie, bo nie jestem ekspertem w siatkówce.
Polska vs Brazylia
Sądze, że Brazylia jest tu zdecydowanie lepszą drużyną mającą wielkie gwiazdy jak i potencjał, Polska obecnym składem jakoś mnie nie może przekonać, grają w kratkę jeżeli zagrali by tak jak z Portoryko Byłbym spokojny o zwycięstwo Brazylii. Jeżeli Brazylia wyjdzie odpowiednio zmotywowani, pierwszą szóstką, i zagrają na miarę swoich umiejętnoście jestem przekonany o zwycięstwu.
Włochy vs Kuba
Dla mnie troche zaskoczenie takim kursem na Kube, wiadomo Kubanczycy mają warunki, ale brakuje trochę technikii, Włosi bardzo solidna drużyna, ale czy nieboliczalni Kubanczycy nie są im wstanie zagrozić? Według mnie są i jestem przekonany, że będą chcieli wygrać to spotkanie i zająć pierwsze miejsce w grupie, co daje im teoretycznie łatwiejszą grupą w Finale w Polsce.
Dlatego też
Typy
Brazylia Win
Brazylia - 1,5
Kuba Win

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
ale brakuje trochę technikii
Raczej bym powiedział że brakuję im dyscypliny a nie techniki ;) .
Na dzień dzisiejszy Włosi i Kubańczycy to dwa równe zespoły , Leon i Bell na ataku są nie do zatrzymania , ale przecież z drugiej strony mamy Savaniego czy Zaytseva , oba zespoły bardzo mocne i jestem niemalże pewien że zobaczymy wyrównane i zacięte spotkanie , dlatego fajnym typem wydaje się być Over 185.5 pkt , kurs ok. 1.80 więc myślę że spokojnie do gry.
Do tego powiem że stawianie Włochów po kursie 1.40 mija się z celem , każdy kto widział ostatnie mecze Kubańczyków wie że grają oni na wyśmienitym poziomie , Włosi dziś będą mieli baaardzo trudne zadanie żeby powstrzymać Leona i Bella . Jak dla mnie to powinniśmy mieć tutaj kursy 1.80 - 1.80 , więc value zdecydowanie po stronie gości.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Najlepszy w meczu Włochy-Kuba over punktowy o czym zresztą pisałem na poprzedniej stronie.
Co do Polaków to uważam że dzisiaj przegramy z Brazylią ale niektóre argumenty @DawidBarca są niepoważne. Brazylijczycy zjedzą nas na śniadanie.. jasne.
Nie zawsze wygrywa lepszy
Nie wiem gdzie Ciebie nauczyli takich teorii. Jak ktoś wygrywa to znaczy że był lepszy i basta. Że ma potencjał większy to już inna sprawa liczy się wynik, bo wynik idzie w świat. Proste przynajmniej dla mnie..

uzytkownik-23347 790

uzytkownik-23347

Użytkownik
Przy wygranym secie przez naszych ręce same składały się do oklasków. Wysokie zwycięstwo w 2 secie mogło budzić nadzieje wśród kibiców na korzystny wynik. Co prawda w końcówce seta wiele punktów zdobyliśmy dzięki błędom Brazylijczyków, jednak to już nie jest tak ważne, bo Polacy w najważniejszym momencie potrafili wytrzymać presję i pokazać, że jeszcze w tym meczu powalczą. Teraz jest już 1:2 i niestety ten set przegrany dość gładko, nie było już tego &quot;polotu&quot;, który pojawił się w secie poprzednim. Co do całego spotkania (jak na ten czas), to sędziowie powinni być bardziej skrupulatni, gdyż jak na mecz Ligi Światowej, popełnili już wiele błędów.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Najlepszy w meczu Włochy-Kuba over punktowy o czym zresztą pisałem na poprzedniej stronie.
Co do Polaków to uważam że dzisiaj przegramy z Brazylią ale niektóre argumenty @DawidBarca są niepoważne. Brazylijczycy zjedzą nas na śniadanie.. jasne.
Tak jak wcześniej pisałem 3:0 lub 3:1 dla Brazylii ;) . Co do tych argumentów to wysil się najpierw na jakąś analizę , podaj swój typ a potem krytykuj typy które jak się potem okazuję spokojnie weszły . Który z moich argumentów tak cię rozśmieszył? że Brazylia ma lepszy środek? Możdżonek pokazał klasę w ostatnim secie ????
Jesteś dla mnie postacią co najmniej komiczną , teraz pozwól mi się cieszyć dzisiejszymi typami 4/4 , mam nadzieję że ktoś skorzystał z analiz i typował to samo co ja ;) .

Nie wiem gdzie Ciebie nauczyli takich teorii. Jak ktoś wygrywa to znaczy że był lepszy i basta. Że ma potencjał większy to już inna sprawa liczy się wynik, bo wynik idzie w świat. Proste przynajmniej dla mnie..
???? ???? nie będę nawet komentował tej durnoty , obejrzyj kilka spotkań np. piłki nożnej , kiedy drużyna ciśnie przez 90 minut , ma 3 słupki i poprzeczkę a mimo to nie wygrywa. Wtedy mówi się że była lepsza ale zabrakło szczęścia i mimo to nie wygrała mistrzu ;) , to samo jest w siatkówce , drużyna prowadzi gre przez całe spotkanie ale w końcówkach głupie błędy i porażka. Nie wysilaj swojej główki na odpowiedź (bo pewnie będzie jeszcze głupsza niż poprzednia) bo i tak nie odpowiem ;)
Na razie Panie Dawidzie(cyferki) ;)

Robson // Gratulujemy skutecznośći oczywiście w typach ;)
Ale jeżeli to nie problem to postaraj sę pisać w sposób mniej kontrowersyjny ok ? Wiedze masz to widać, typy skuteczne także, ale w dziale nam nie potrzeba takiej napiętej atmosfery i kłótni. Dyskutujmy na poziomie:spokodfhgfh:

T 22,6K

tadzin

Użytkownik
Gratulujemy skutecznośći oczywiście w typach Ale jeżeli to nie problem to postaraj sę pisać w sposób mniej kontrowersyjny ok ? Wiedze masz to widać, typy skuteczne także, ale w dziale nam nie potrzeba takiej napiętej atmosfery i kłótni. Dyskutujmy na poziomie
Jak dla mnie to mógłby się on powymądrzać nad wcześniejszymi jego analizami które był pięknymi niewypałami. Typ był bardzo dobry chociaż już wcześniej inni pisali że brazylia wygra, jednak poparty idiotycznymi argumentami.

Pozdrawiam

Chodzi oczywiscie o dawdidbarca
Robson // Dokładnie, do typu nie miałem zastrzeżeń jeżeli idzie o Brazylie, ale także argumenty mnie raziły po oczach dlatego odpowiedziałem na to dyskusją ;) I potwierdziło się, że za przystawkę dzisiaj nie robili.
Pozdrawiam

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Znowu atakujesz, ale to już norma.
Przeczytaj sobie swoją analizę, przeczytaj to co napisał robson United xD, wyciągnij wnioski po dzisiejszym meczu (mam nadzieję że oglądałeś) i zobaczysz o co mi i Robsonowi chodzi. Typu nie negowałem i w ogóle nie miałem zamiaru tego robić bo sam grałem na Brazylię.
Co do ostatniej części którą cytujesz, to wogóle nie mam zamiaru poruszać dalej tego tematu bo Ty i tak wiesz lepiej. Ty zawsze masz rację. W sumie nie potrzebnie wchodzę z Tobą w dyskusje bo to i tak nie ma sensu.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom