Fidia Padova - Lube Banca Marche Macerata
Zespół z Padovy ostatnie dwa spotkania może zaliczyć do udanych. Zwycięstwo z Ravenną i porażka 2:3 z Cuneo na pierwszy rzut oka wyglądają fajnie i można pomyśleć, że Padova jest w dobrej dyspozycji. Po części jest to na pewno prawda. Z drugiej strony Ravenna to bardzo przeciętny zespół, a Cuneo rozpoczęło spotkanie bez Mastrangelo, Henno i Vissotto. Trener Paolo Montagnani stawia ostatnio na przyjęciu na Sebastiana Schwarza. Reprezentant Niemiec dobrze odbiera zagrywkę i jest solidnym zawodnikiem w ataku. Kluczową postacią jest doświadczony atakujący Ventceslav Simeonov. Bułgar rzadko schodzi poniżej dobrego poziomu.
Macerata ostatnio grała średnio i mogło to być spowodowane brakiem Cristiana Savaniego. Podopieczni Trenera Giulianiego swoje spotkania wygrywali, ale było trochę nerwów (3:2 z Monzą). Podobno w składzie na dzisiejszy mecz ma już być Savani, więc jest to spore wzmocnienie dla tej ekipy. Wszyscy wiedzą, że Lube Banca ma świetny skład i na każdej pozycji ma zawodnika ze światowej czołówki.
Bardzo ważnym elementem w tym spotkaniu będzie zagrywka. Padova w ostatnich dwóch meczach właśnie serwisem zdobywała sporą ilość punktów. Macerata to chyba zespół z największym potencjałem w tym elemencie. Wszyscy zawodnicy z podstawowego składu zagrywają bardzo mocno z wyskoku. Libero gospodarzy Andrea Garghella będzie dzisiaj wystawiony na bardzo ciężką próbę. Macerata jest zdecydowanie lepszym zespołem. Na wyjazdach radzi sobie przyzwoicie, więc nie widzę innego wyjścia niż komplet punktów dla tego zespołu.
Typ:
Lube Banca Marche Macerata (-1.5 seta) @ 1.45
Unibet
CMC Ravenna - M.Roma Volley
Ravenna ostatnio wygrała swój pierwszy mecz w tym sezonie. Podopieczni Trenera Babiniego bezlitośnie wykorzystali słabość Piacenzy i zwyciężyli po 3 setach. Skład Ravenny wygląda po prostu kiepsko i trudno tu szukać gwiazd. Wyróżniającą postacią będzie na pewno kapitan reprezentacji Argentyny, przyjmujący Rodrigo Quiroga. Nie wiem jak wygląda sytuacja z Verhannemanem, który jakiś czas temu miał problemy z mięśnami brzucha. Pojawia się na krótkie zmiany, ale chyba jeszcze nie miał takiej prawdziwej okazji do udowodnienia swojej przydatności w zespole. Jest to bardzo ciekawy zawodnik i nie sądzę, żeby Luca Sirri był od niego lepszy. Jeżeli na pozycji atakującego znowu dobrze zagra Stefano Moro to Piotrek Gruszka szybko do składu nie wskoczy.
Roma po kiepskim początku sezonu wyraźnie wskoczyła na swój poziom i obecnie zajmuje 7 pozycje. Ostatnio doznali porażki z Trentino, ale na pewno się nie skompromitowali. Cały czas w bardzo dobrej formie jest Ivan Zaytsev, który oprócz skutecznego ataku dokłada bardzo mocny serwis. Nieźle spisuje się atakujący Giulio Sabbi, o którego obawiałem się przed rozpoczęciem sezonu. Do składu ponownie wskoczył przyjmujący Gabriele Maruotti, który zastąpił doświadczonego Alberto Cisolle. Gabriele ma za zadanie przede wszystkim utrzymać dobre przyjęcie. Nie jest tak obciążony w ataku jak Zaytsev. Nie sądzę, żeby w tym spotkaniu wystąpił Novica Bjelica. Świetny serbski środkowy miał jakieś problemy z kolanem i chyba będzie potrzebna operacja.
Ravenna na własnym parkiecie nie wygrała żadnego spotkania. Roma na wyjazdach spisuje się dobrze i do tej pory przegrała tylko z mocnymi Cuneo i Modeną. Od kilku dobrych kolejek (Wyłączając spotkanie z Trento) Roma gra dobrą siatkówkę i przede wszystkim odnosi zwycięstwa. Dzisiaj powinno być podobnie. Ravenna nie ma elementów, którymi mogłaby zaskoczyć swoich rywali.
Typ:
M.Roma Volley @ 1.55
Unibet
M.Roma Volley (-1.5 seta) @ 2.10
Unibet
Copra Elior Piacenza - Sisley Belluno
Piacenza jest w tym sezonie naprawdę słaba. Przed rozpoczęciem sezonu ściągnięto Vladimira Nikolova, Andreya Zhekova czy Samuela Papiego. Są to doświadczeni zawodnicy i mieli być gwarancją dobrej, solidnej gry. Liderami zespołu powinni być wspomniany Nikolov i ikona Piacenzy Hristo Zlatanov, który chyba wrócił po kontuzji. Środek siatki również nie wygląda źle. Maxwell Holt pomimo młodego wieku jest dobrym zawodnikiem ze świetnymi warunkami fizycznymi. Tencati to już bardzo doświadczony i solidny siatkarz. Jednym z lepszych zawodników na swojej pozycji jest libero Davide Marra. Dlaczego ten zespół spisuje się tak słabo ?
Sisley pomimo wielu osłabień przed sezonem spisuje się nieźle. Nadal sukces w dużej mierze zależy od świetnego atakującego Alessandro Fei. Fei otrzymuje naprawdę sporo piłek, ale potrafi utrzymać dobrą skuteczność. Poza tym nieźle punktuje również w pozostałych elementach. Cały czas mam nadzieję, że odpali Robert Horstink. Ten facet ma szczególnie w ofensywie ogromny potencjał, ale od kilku sezonów gra średnio. Duet Fei - Horstink w optymalnej formie mógłby stwarzać naprawdę spore zagrożenie. Trzecim skrzydłowym jest Frantisek Ogurcak, ale otrzymuje małą ilość piłek w ataku. Para środkowych Kohut - De Togni prezentuje się dobrze. Za rozegranie odpowiedzialny jest doświadczony Donald Suxho i tak naprawdę ciężko mu cokolwiek zarzucić.
Faworytem jest chyba Sisley, ale obawiam się, że Piacenza może odpalić. Cały czas chyba nie da się grać tak źle. Sisley na pewno nawiąże walkę i wydaje mi się, że przy swojej dobrej postawie ugrają jakieś puntky. Cieszy postawa Feia w ostatnich spotkaniach.
Typ:
Sisley Belluno (+1.5 seta) @ 1.45
Unibet
Casa Modena - Andreoli Latina
Zawodnicy z Modeny w tygodniu dosyć łatwo uporali się ze swoim rywalem w Challenge Cup i kilku zawodników z podstawowego składu sobie odpoczęło. Nie znalazłem informacji na temat Dicka Kooya, ale chyba jest kontuzjowany. Kluczową postacią w zespole jest bez wątpienia rozgrywający Mikko Esko. Według mnie jest to jeden z najlepszych rozgrywających na świecie i to dzięki niemu zespół po 9 kolejkach ma aż 55% skuteczność w ataku (Lepsze jest tylko Trentino 55.3%). Na przyjęciu powinni dzisiaj zacząć Matteo Martino i Matthew Anderson. Jest to naprawdę olbrzymi potencjał w ataku. Ta para może mieć troszkę problemów w przyjęciu. Pozycja atakującego to oczywiście Angel Dennis. Leworęczny Kubańczyk jest fantastycznym zawodnikiem i widać, że doskonale rozumie się z fińskim rozgrywającym. Na środku siatki trzech dobrych zawodników, ale najlepiej wygląda para Yosifov - Sala.
Latina ostatnio zaskoczyła bardzo pozytywnie, bo zwycięstwa 3:0 z Valentią chyba nikt się nie spodziewał. Mocnym punktem zespołu jest na pewno rozgrywający Daniele Sottile. Inteligentnie dzieli piłki w ataku i nieźle wygląda jego współpraca ze środkowymi. Liderem w ataku jest kubański przyjmujący Roca Borrero. Przyjmuje przeciętnie, ale wszystko nadrabia w ataku swoją dynamiką i siłą. Na pozycji atakującego powinien zacząć Jakub Jarosz. Ostatnio dosyć regularnie posyła mocną zagrywkę, ale w ataku nadal jest przeciętny. Może i popełnia mało błędów, ale bardzo często zwalnia rękę i plasuje na drugą stronę. Jak już decyduje się na mocny atak to piłka zazwyczaj spada mu prosto pod nogi. Przyjęcie w zespole trzymają Jose Rivera i libero Daniele De Pandis. Rivera jest leworęcznym zawodnikiem i według mnie w ataku radzi sobie przeciętnie. Wszyscy wiemy, że leworęczni wolą atakować z prawej strony, a Rivera grając na przyjęciu częściej ma okazje atakować z lewego skrzydła.
Miałem odpuścić ten mecz, bo dwa ostatnie starcia Modeny w lidze kończyły się dopiero po TB. Wydaje mi się jednak, że przed własną publicznością Mikko Esko po raz kolejny poprowadzi swoich kolegów do pewnego zwycięstwa. Przewaga Modeny nad 5 (przed tą kolejką) Monzą wynosi tylko 4 punkty, a trzeba pamiętać, że Monza podejmuje u siebie San Giustino i spokojnie powinna zgarnąć komplet punktów. Kadrowo znacznie lepszym zespołem jest Modena. Jeżeli utrzymają przyzwoite przyjęcie to po raz kolejny ich skuteczność w ataku będzie bardzo wysoka.
Typ:
Casa Modena (-1.5 seta) @ 1.50
Unibet
Marmi Lanza Verona - Casa Modena
Verona swoją grę opiera przede wszystkim na potężnie atakujących Krommie i Gasparinim. W ostatnim spotkaniu z Valentią (Przegranym 2:3) bardzo dobrze funkcjonował środek. Marco Meoni skutecznie obsługiwał Stefano Patriarce i Aidana Zingela. Wydaje mi się, że więcej piłek powinno być kierowanych do solidnego niemieckiego przyjmującego, Marcusa Poppa.
Modena imponuje w tym sezonie skutecznością w ataku (55.8% po 10 spotkaniach i 64% w ostatnim starciu z Latiną). Oczywiście kluczowym zawodnikiem, dzięki któremu zespół notuje taką skuteczność jest Fin Mikko Esko. Doskonały rozgrywający. Ostatnia kolejka pokazała, że siatkarze z Modeny są w dobrej dyspozycji. W Challenge Cup nie grali podstawowi zawodnicy, więc będą wypoczęci.
Ostatnia porażka Modeny w Challenge Cup z VC Strassen pokazuje, że zespół w 100% chce skupić się na grze w Serie A1. Skład Modeny jest bardzo mocny i zespół według mnie może włączyć się do walki o finał. Verona to tylko przeciętny zespół. Jeżeli dobrze w mecz wejdą Kromm i Gasparini to mogą nawiązać walke, ale nie muszą. Modena powinna dopisać na swoje konto kolejne zwycięstwo.
Typ:
Casa Modena @ 1.45 Betsafe
Bre Banca Lanutti Cuneo - Acqua Paradiso Monza Brianza
Według mnie obecne Cuneo jest słabsze od zespołu z poprzedniego sezonu. Przyszli Vissotto i N'Gapeth, ale trzeba pamiętać, że Ci zawodnicy zastąpili odpowiednio Nikolova i Parodiego czyli bardzo solidnych siatkarzy. N'Gapeth ma spory potencjał w ataku, ale ma ogromne problemy w przyjęciu. Cuneo ma problem na środku siatki. Mastrangelo to oczywiście bardzo pewny punkt, ale Fortunato czy Rossi to przeciętni zawodnicy. W składzie zespołu jest Jakub Vesely, ale ze względu na limit obcokrajowców w lidze raczej nie pogra.
Myślałem, że Monza lepiej zacznie sezon, ale jak na razie w sumie nie jest tak źle. Przede wszystkim mocnym punktem powinien być rozgrywający Luciano De Cecco. Według mnie w przyszłości będzie to zdecydowanie najlepszy zawodnik na swojej pozycji. Ostatnio do zespołu dołączył kolega Luciano z reprezentacji Argentyny, przyjmujący Facundo Conte. Facundo powinien z Milosem Nikicem tworzyć bardzo groźną parę, zwłaszcza w ataku. A w zespole jest jeszcze Sean Rooney. Środek z Butim i Shumovem bardzo solidny.
Cuneo oczywiście będzie faworytem, ale Monza może sprawić niespodzankę, a już na pewno może toczyć wyrównaną walkę. Na własnym parkiecie Cuneo gra w tym sezonie pewnie, ale w sumie nie grało jeszcze z nikim mocnym. Monza na wyjazdach gra średnio i podopieczni Trenera Zaniniego z czołówką jak na razie przegrywali. Skład jest po stronie Cuneo, ale Monza również ma kim straszyć. Dla mnie może to być najbardziej wyrównane spotkanie w tej kolejce.
Typ:
Acqua Paradiso Monza Brianza (+1.5 seta) @ 2.20
Unibet
M.Roma Volley - Copra Elior Piacenza
Zacznę od Piacenzy, która w tym sezonie znowu gra tragicznie. Ostatnio zakontraktowano rozgrywającego Lukasa Kampe, bo nie wszyscy byli zadowoleni z postawy Andreya Zhekova. Ostatnio zawiódł cały zespół. W spotkaniu z Sisleyem Trener Lorenzetti robił już wszystko, a spotkanie kończyli tacy zawodnicy jak Kral, Sidibe, Massari czy wspomniany Kampa. Najmniej pretensji można mieć do doświadczonych Nikolova, Zlatanova i Papiego. Robią chyba wszystko co jest w ich mocy, ale to po prostu nie wystarcza.
Roma ostatnio po raz kolejny zagrała dobre spotkanie. Znowu z dobrej strony pokazał się lider zespołu Ivan Zaytsev. Bardzo, bardzo dobrą zmianę dał atakujący Milan Bencz, który zastąpił słabo spisującego się Giulio Sabbiego. Może warto w spotkaniu z Piacenzą postawić właśnie na leworęcznego Bencza ? Nie sądze, żeby w tym starciu wystąpił Novica Bjelica, który miał jakiś problem z kolanem.
Dobra forma Romy, własny parkiet i beznadziejna postawa Piacenzy. Wszystko przemawia za zespołem ze stolicy. Piacenza na pewno będzie chciała zdobyć jakieś punkty, ale dwa ostatnie spotkania były dla nich tragiczne. Podopieczni Trenera Lorenzettiego (?) w tym sezonie na wyjeździe jeszcze nie wygrali. Mam nadzieję, że spotkanie z Romą nie będzie przełomowe.
Typy:
M.Roma Volley @ 1.30
Unibet
M.Roma Volley (-1.5 seta) @ 1.60
Unibet
Pojawią się kursy to uzupełnie i może jeszcze coś się tutaj pojawi.