Novokuznetsk - Omsk
Dobrze się trafia, że to akurat drużyna z Omska ma teraz w swym kalendarzu mecze z drużynami które nijak mają się potencjałem do najlepszych w
KHL. Drużyna jutrzejszych gospodarzy to tak naprawdę na tę chwile już zlepek ludzi, który myśli o dograniu sezonu, a potem nie wiadomo co dalej. Głośno mówi się o tym że Novokuznetsk z braku pieniędzy w ogóle nie przystąpi do kolejnego sezonu, aczkolwiek ja bym to na razie tonował ponieważ to plotki a wiadomo jak jest w Rosji, pieniążki biorą się znikąd :razz: Odnośnie dokonań Metallurga to wszystko jest wręcz banalne, z drużynami typu Barys, Yugra czy też Ekaterinburg potrafią prowadzić ciekawe i wyrównane pojedynki w których ofensywa bierze górę, ale to często również okazuje się ich gwoździem do trumny. Stąd też pojedynki z najlepszymi tej ligi pokazują wszystko, niedawno w Novokuznetsku grało Dynamo oraz SKA, pierwsi wygrali 2:4 natomiast Petersburg 1:4. Ostatnimi czasy drużynę opuścił Robitaille, postać na pewno jedna z kluczowych 32 punkty od początku sezonu, co ciekawe trafił do Donbassu, a warto zauważyć iż w Novokuznetsku grał drugi sezon.
Jeśli chodzi o Omsk to ostatnio już napisałem chyba wszystko co najważniejsze, no i to się nie zmienia, Avangard swoją żelazną obroną jest w stanie wygrać mecz z każdą drużyną, co ciekawe w meczu z Amurem odpoczywał Ramo, zamiast niego wystąpił Rejzvikh który pomimo 34 strzałów ze strony gospodarzy, stanął na wysokości zadania i obronił 33. Jutrzejszy mecz może być zbliżony scenariuszem do tego który Omsk rozegrał, na "końcu świata", ale ja będę upatrywał jednej różnicy, mianowicie Novokuznetsk nie potrafi grać tak w obronie jak Amur. Wnioski można wyciągnąć samemu i oczywiście polecam grę na gości.
Omsk 60' / 1.65 Bet365 / (-1,5) 2.20 Bet365 3:5
Teraz wybiegnę trochę w przyszłość i przedstawię swoją wizję na temat tego kto może wygrać całą ligę. Jak wiadomo koniec lokautu to także koniec marzeń o Gagarinie dla niektórych ekip, niektórzy byli sprytniejsi i stworzyli sobie drużyny oparte na zawodnikach którzy błyszczeli w
KHL, inni podpisywali umowy z tzw. free agent do końca sezonu
KHL. Według mnie z gry o stawkę już teraz wypada CSKA, Datsyuk dawał tej drużynie inną jakość, poza tym pozycja bramkarza, wiadomo że Bryzgalov to jednak klasa sama w sobie, na PO byłby jak znalazł, Stana z potencjałem ale to nie to samo. Kolejni którym nie dawałbym tak sporych szans to z pewnością panowie z Petersburga, najważniejsza rzecz, SKA nie ma klasowego bramkarza który w meczach na 1:0 podczas PO będzie im ratował tyłek, był Stepanek to go wypuścili do Lva bo mnie Bobra, Bober wraca do
NHL i zostaje przeciętny Ezhov. Pozostanie Kovalchuk też tu dla mnie niewiele zmienia, a jego odejście tym bardziej dobija SKA, to jest typowy przykład jak nie należy postępować gdy jest lokaut. Pora przejść do tych którzy są przeze mnie naznaczeni do Gagarina, mam trzy drużyny: Omsk, Kazań i Magnitka, z tym że mocniej bym faworyzował pierwsze dwie. Zacznę od Magni, tutaj mamy przykład rozsądnego podpisywania umów ponieważ nadal pozostają O'Reilly i Zuccarelo, do tego dochodzi świetny Mozyakin oraz Ahonen w bramce, jest potencjał i są spore oczekiwania, czego może im brakować w kluczowych momentach to według mnie brak człowieka który w obronie pokieruje grą Magni, był Gonchar, więc to było kilkanaście lat doświadczenia, jest młody Antipin który dobrze spisuje się w ofensywie, ale jak dla mnie to za mało, w PO nie ma miejsca na słabości. Koniec końców Omsk i Kazań, Omsk wiadomo przegrany ostatni Gagarin, w tym sezonie koncertowa gra jak na razie i widać że są jeszcze mocniej zdeterminowani by tym razem osiągnąć cel, bardzo ciekawie zbudowana drużyna, od Ramo po przez Frolova, Syomina, Perezhogina, Zaborskiego czy też Kostitsyna. W defensywie bez wielkich nazwisk, ale bardzo rzetelnie i do bólu, co prawda Omsk nie jest najlepszą ekipą pod względem straconych bramek, ale plasują się na 5 pozycji, a w PO mecze z ich udziałem to zapewne będą spotkania o ograniczonej ilości bramek, no i popisy Ramo. Świetny ruch transferowy to Zaborsky człowiek który robi różnicę i wnosi wiele dobrego do gry Omska.
Kandydat numer dwa czy Kazań, bez większych zmian, stała ekipa, duże doświadczenie, pozycja bramkarza bardzo dobrze obsadzona, właściwie bez wielkich gwiazd, lub też z gwiazdami które swój czas już miały, ale nadal prezentują świetną dyspozycję, Kazań to na tę chwilę najlepsza obrona ligi i w końcówce sezonu co raz mocniej uwidacznia się styl gry jaki możemy zobaczyć w PO.
Zapomniałem o obrońcy trofeum czyli Dynamo Moskwa, ale to już krótko, nie ma Oviechkina, Backstroma, Komarova, a także Anisina który był reżyserem i sercem drużyny która w tamtym sezonie zdobywała mistrza, na tę chwilę może brakować mocy w ofensywie, podobnie jak w Petersburgu tyle że tu w meczu na 1:0 wyjdzie na to że nie będzie miał kto strzelić bramki
To moje subiektywne spojrzenie na
KHL, taki a nie inny wybór konsultowałem również z użytkownikiem
Piscatella, który posiada sporą wiedzę na temat
KHL, dlatego z czystym sumieniem polecam moich kandydatów, kursy jak na razie bardzo dobre, więc można swobodnie w to wejść
Winner
AK Bars Kazań 6.50 William Hill
Avangard Omsk 8.00 William Hill