Górnik Łęczna zmienił nazwę na Bogdanka Łęczna (tak na marginesie jakby ktoś jeszcze nie wiedział, bo w większości buków widnieje dalej nazwa Górnik Łęczna)
Pogoń Szczecin - ŁKS
W drużynie Pogoni rewolucja w składzie. Na pewno nie wszystkie ich transfery będą trafne. Jest kilka ciekawych nazwisk w nowych "zakupach" Pogoni, a są to między innymi Japończyk Takafumi Akahoshi i szczerze powiedziawszy jestem ciekawy co pokaże w polskiej lidze. Do zespołu Pogoni japoński samuraj przybywa z łotewskiego Metalurgs Lipawa. Ciekawie wyglądała jego statystyka bowiem w 15 meczach w których wystąpił zdobył on aż 6 goli, co na pomocnika jest dobrym wynikiem. Ciekawym transferem jest też Błażej Radler którego wiele osób powinno pamiętać. Jest to doświadczony obrońca który ugryzł sporo polskiej piłki, a także zaliczył krótki epizod w Belgii. Reszta zawodników to dość spore ryzyko bowiem są to młodzi zawodnicy jak np Radosław Wiśniewski, Mateusz Szałek, Kamil Majkowski (ciekawie się zapowiadał grając w Legi, która z kolei nie chciała się go pozbywać. Został wypożyczany do wielu klubów aż w końcu trafił do Pogoni.), czy też Adam Frączczak. Są to zawodnicy młodzi, a wszystkich od razu ciężko będzie wprowadzić do pierwszego zespołu. ŁKS solidniej wykorzystało okienko transferowe. Skład uzupełnili trzema piłkarzami. Są to dwaj doświadczeni zawodnicy - Maciej Bykowski i Marcin Kaczmarek, a uzupełnieniem i nadzieją ma być Patryk Kubicki (wcześniej występował w Dolcanie Ząbki, gdzie jego ojciec przez pewien czas był trenerem. Patryk jest młodym perspektywicznym zawodnikiem który jeszcze się rozwinie, aczkolwiek nie jestem fanem jego talentu). Generalnie faworytem powinien być ŁKS, ale trzeba uwzględnić że jest to daleki i dość ciężki wyjazd. Do tego w zespole z Łodzi w pierwszym meczu rundy wiosennej nie wystąpią podstawowi zawodnicy a mianowicie Marcin Smoliński i Artur Gieraga. Oba zespoły dobrze zaprezentowały się podczas sparingów ale warto wspomnieć o dotkliwej porażce Portowców z Lechią Gdańsk aż 1:6. Ciężki mecz do wytypowania, ale patrząc na to co działo się w obu ekipach podczas przerwy zimowej to bardziej przekonuje mnie ŁKS, ale ich zwycięstwo podeprę remisem.
X2 - 1,40 1:1
DW 0:1 - 6,00(za drobne) 1:1
Flota Świnoujście - KSZO Ostrowiec
KSZO jest w bardzo trudnej sytuacji. Rundę jesienną przespali i teraz muszą gonić by zbytnio nie zostać w tyle. Grają z dużo lepiej usytuowanym rywalem. Flota u siebie gra bardzo dobrze. W tym sezonie nie przegrali jeszcze meczu grając w Świnoujściu, natomiast KSZO na wyjeździe jeszcze nie wygrało. Ostrowianie żeby się utrzymać nie mogą przegrywać, ani remisować. Oni w każdym meczu, nawet z liderem muszą grać o pełne trzy punkty jeśli chcą się utrzymać. Do zespołu przyszło kilku naprawdę bardzo dobrych zawodników. Najciekawszymi nabytkami KSZO są: Goran Cokoril, Vahan Gevorgyan, Nikola Kolarov i Igor Pavlovic. Są to moim zdaniem perełki wśród wszystkich transferów. 3 zawdoników pochodzi z Bałkanów, gdzie ligi są również bardziej "siłowe". Liczę że ci zawodnicy dobrze i szybko wkomponują się drużynę. Może napiszę teraz coś z czym nie każdy musi się zgodzić, ale moim zdaniem Flota nie chce awansować. Najzwyczajniej w świecie ich na to nie stać. Mam nadzieję że KSZO podejdzie do tego meczu z pełną ambicją i wygrają lub co najmniej zremisują ten mecz. Warto wspomnieć że zespół Ostrowca wygrał z Widzewem w trakcie przygotowań, co może być dobrym prognostykiem. Liczę na małą niespodziankę w tym meczu.
X2 - 2,00 2:1
Piast Gliwice - Odra Wodzisław
Pierwsza rzecz od której trzeba zacząć to fakt o którym wspomniał już
Obserwator (M), że mecz zostanie rozegrany w Wodzisławiu, bowiem Piast "wynajmuje" stadion od władz miasta. W Odrze wielkie przemieszanie składu. Z drużyny odeszło aż 21 piłkarzy ! Duża część tych piłkarzy nie była jakimiś adeptami piłkarskimi i swoje umiejętności mieli co potwierdza fakt że znaleźli oni zatrudnienie w innych, dużo bardziej poukładanych klubach. W ich miejsce przypłynęło dużo świeżej krwi. W większości są to juniorzy z którymi o przydatności dla zespołu bym dyskutował. Co do innych piłkarzy też mam sporo wątpliwości. Jest wśród nich Kameruński napastnik który występował w fińskiej lidze na pozycji napastnika. Wystąpił on w 20 meczach i uwaga ... strzelił aż 2 bramki. To mówi samo za siebie, a nie wierzę że w polskiej lidze nie było można wybrać lepszego grajka. Wiele klubów popełnia sporo błędów i przyjmują do klubu piłkarzy którzy są obcokrajowcami i to oznacza że jest już lepszy od polskich grajków. To co dzieje się w Odrze można nazwać po imieniu - burdel. Piłkarze brani z łapanki byle tylko uzupełnić skład. Brak wyciągnięcia jakichkolwiek wniosków po średniej rundzie jesiennej i teraz Odra pomimo tego że zajmuje na pierwszy rzut oka bezpieczną pozycję to moim zdaniem będą oni się bić o utrzymanie.
Piast na tę chwilę to nieco wyższa półka. Skład mieli i tak dobry na rundę jesienną więc teraz pozostaje ostra walka na boisku. Zespół opuścili głównie piłkarze młodzi, którzy nie łapali się do składu. Ciekawy jest transfer Rudolfa Urbana, który do tego czasu występował w drużynie Nowego Sącza. Jest to doświadczony Słowacki piłkarz. Ciekawy jest też transfer 25 letniego obrońcy Igora Lewczuka. Z tym zawodnikiem związana jest dość ciekawa historia. Był to dobrze zapowiadający się piłkarz, najpierw grał w Hetmanie Białystok, jako junior. Był później na testach w Jagiellonii, ale ci go nie chcieli więc transfer został zawiązany ze Zniczem Pruszków. Po dobrych występach Jaga zdecydowała się go kupić za kilkaset tysięcy (400?). Dwa sezony grał w Białymstoku jako podstawowy zawodnik, a w tym sezonie w meczu ligowym wystąpił tylko raz. Nastąpiło to głównie za sprawą błędów w meczu z Arisem po których Jaga straciła dwie bramki. Działacze nie chcieli go sprzedać, bowiem kontrakt wygasał w czerwcu więc wyznaczyli piłkarzowi treningi indywidualne z jednym z asystentów. Chłopak czuł że go wykorzystują i tym samym zmusili go by przedłużył kontrakt o rok. Teraz przeszedł na zasadzie wypożyczenia na pół roku z opcją transferu definitywnego. Osobiście myślę że będzie on wzmocnieniem, a fakt że zawalił
eliminacje LE to nie powód by z piłkarza podstawowego składu zdegradować go w hierarchii i traktować go jak śmiecia (bo tak Jaga postąpiła - albo przedłużasz kontrakt bo musimy mieć zwrot części kasy za Twój transfer, albo męcz się na treningu indywidualnym i później dodatkowo z drużyną i do tego nie wystąpisz w żadnym meczu przez rok - tak to mniej więcej wyglądało) Trochę się rozpisałem o Lewczuku, ale myślę że dość ciekawa historia, a tak jak powiedziałem na I ligę będzie wyróżniającym się piłkarzem.
Piast personalnie jest dużo silniejszy. W rundzie jesiennej Piast zbombardował na rozpoczęcie ekipę Odry 3:0, a przecież Odra na jesieni personalnie była silniejsza. Oczekuję podobnego wyniku który pokryje handicap. Do Podbeskidzia tracą 3 punkty, do ŁKS-u 4, więc mecz z Odrą byłby idealną okazją na zmniejszenie tej straty, bowiem ŁKS czeka ciężki mecz w Szczecinie i tam podział punktów jest nie wykluczony.
1 - 1,45 2:0
1 (-1) - 2,05 2:0