GKS Katowice - Resovia Rzeszów
Typ: X2 @1,98 (unibet)
Miałem już dzisiaj nic nie ruszać, ale kursy spadają na Katowice więc spróbuję pójść pod prąd. GieKSa jest na bezpiecznej 10. pozycji, dzisiaj osłabiona brakiem dwóch obrońców - Michała Kołodziejskiego (16 meczów w tym sezonie) oraz Marcina Wasielwskiego (23), fatalna passa, zawodnicy trenera Góraka ostatni mecz wygrali 5. listopada przy Bukowej z Chojniczanką, od tego meczu minęło bardzo dużo czasu, a gra popularnej "GieKSy" nie poprawia się. Można powiedzieć, że dzisiaj rywal na przełamanie idealny, ale czy na pewno? Resovia w końcu odżyła, wygrzebała się ze strefy spadkowej, plasuje się na 14. pozycji ale nadal czuje na plecach oddech strefy spadkowej, mimo tego na wiosnę wygląda to dużo lepiej, wkalkulowane porażki z wyżej notowanymi zespołami z Gdyni i Krakowa, remis w Nowym Sączu oraz wygrane z Gornikiem Łęczna oraz w ostatniej kolejce z Odrą Opole. Ale nie tylko katowiczanie dzisiaj osłabieni, w Resovii nadal brak podstawowego bramkarza Pindrocha, zastąpi go tak jak w ostatniej kolejce Paweł Łakota, który zachował w tym meczu czyste konto, większym zmartwieniem będzie na pewno brak najlepszego strzelca Antonika która musi dzisiaj pauzować za nadmiar żółtych kartek.
Oba zespoły spotkały się ze sobą pięciokrotnie i aż 4x padł remis, raz i to w ostatnim meczu na jesień w Rzeszowie wygrał GKS Katowiece 1:0.
Potencjał obu zespołów zbliżony, nie wiem więc skąd to faworyzowanie gospodarzy, podział punktów bardzo prawdopodobny, stawka lekka, ale mam wrażenie, że podopieczni trenera Hajdo dzisiaj jakieś punkty z Bukowej wywiozą.