Na ostatni dzień miesiąca mnie trochę pogięło, ale ciekawe co z tego wyjdzie :grin:
Only kursy 1.96 :razz:
Sobota (30 Kwietnia 2011):
Centrostal Bydgoszcz - Aluprof Bielsko-Biała 2 // 1.40 2-3
Foppapedretti Bergamo - Yamamay Arsizio 1 // 1.40 0-2
Kurs: 1.96
Stawka: 5/10
Zysk/Strata: 5j.
Centrostal Bydgoscz - Aluprof Bielsko-Biała 2 // 1.40 2-3
Wisła Kraków - Górnik Zabrze 1 // 1.40 0-2
Foppapedretti Bergamo - Yamamay Arsizio 1 // 1.40 0-3
Wisła Kraków 1 // 1.40 0-2
Wisła - Górnik - gospodarze 2-3 bramki // 1.96 0-2
Wisła Kraków - Górnik Zabrze
Biała Gwiazda potrzebuje punktów by uciec trochę Jagiellonii Białystok - Wiślaków już niedługo czekają bardzo trudne mecze z Legią, Lechem i Cracovią - a tam o punkty może być bardzo trudno. Górnik w środku tabeli, raczej utrzymanie zapewnione, ale o pucharach też piłkarze Nawałki nie mają co myśleć.
Wisła ostatnio straciła punkty po bolesnej klęsce ze Śląskiem 2-0. Po ostatniej kolejce zbliżyła się do nich drużyna Probierza, który sam niedawno po przegranym meczu właśnie z Wisłą gratulował Krakowianom tytułu mistrzowskiego, a okazało się, że 9 punktów przewagi szybko zmieniło się w tylko 3 oczka. W ostatnim meczu we Wrocławiu Wiślakom bardzo brakowało napastnika, który potrafi grać tyłem do bramki. Tak jak kolega wyżej napisał - Maciek Żurawski najlepsze lata ma za sobą, a Rios nawet zbytniej szansy nie dostał od Maaskanta. Czy zagra dziś Genkov? Trudno powiedzieć, ale wrócił do treningów i myślę, że jednak wyjdzie dziś na boisko. Bardzo mocna linia pomocy - Jirsak, Sobolewski, Kirm, Małecki czy Melikson. Ciągle jednak zdarzają się błędy w defensywie. Szczególne problemy Wiślacy mają przy stałych fragmentach gry - piłkarze wyraźnie nie bardzo wiedzą jak się zachować, często po wrzutkach z rożnych czy wolnych jest ostry kocioł pod bramką Pareiki. A skoro już jestem przy bramkarzu, to Estończyk gra naprawdę bardzo dobrze, parę razy już ratował wynik Białej Gwieździe. Do tego duży atut własnego boiska - przy Reymonta gospodarze tylko dwa razy tracili punkty i tylko poprzez remisy.
Górnik w tym sezonie jeszcze nie tak, jak chcieliby kibice i działacze. Zabrzanie mieli w tym sezonie parę przebłysków i dobrych spotkań, jednak ciągle te niezłe spotkania przeplatają fatalnymi. Do tego mecze wyjazdowe Górnika nie wyglądają najlepiej. W ostatnich meczach na boiskach rywali zdobyli jedynie 2 punkty urywając punkty Bełchatowianom oraz Czarnym Koszulom. Na ten mecz spory ból głowy ma trener Zabrzan. Adam Nawałka nie będzie mógł skorzystać z usług kapitana Banasia oraz takich zawodników jak Bębenek, Bonin, Przybylski, Jonczyk i Pietrzak. Na poprawę humoru mogę napisać, że wraca Kwiek. W zespole gości zagra Mariusz Jop - który niedawno grał przecież w Wiśle, a więc to może być szczególny występ dla tego gracza. Drużyna posiada potencjał w ataku - Zahorski, Jeż, Gasparik czy młody Sikorski pokazywali w tej rundzie ciekawą grę.
W rundzie jesiennej w Zabrzu triumfowali gospodarze - Górnik wygrał wtedy 1-0 po golu właśnie wracającego po kontuzji Kwieka. W dzisiejszym spotkaniu Wisła zapowiada rewanż i dobre spotkanie. Mam nadzieje, że tak będzie i nie wynudzę się przy oglądaniu tego spotkania
Moje propozycje:
Wisła wygra --- 1.40 @ 7/10
Wisła 2-3 bramki --- 1.96 @ 5/10
Wisła -1 ---- 2.12 @ 4/10
WYNIK: 0-2
Centrostal Bydgoszcz - BKS Aluprof Bielsko-Biała
Trzecie spotkanie tych ekip w fazie play-off. Na razie jest remis 1-1, zarówno BKS jak i Centrostal odniosły przed świętami po jednym zwycięstwie w Bielsku-Białej. Tym razem rywalizacja przenosi się do Bydgoszczy i być może już w niedziele poznamy ostatniego półfinalistę PlusLigi Kobiet.
Centrostal to bardzo solidna drużyna, która raczej nie ma wielkich indywidualności. Dużo zależy od bardzo doświadczonej Kowalkowskiej, to ona poprowadziła swój klub do wygranej 3-1 w ostatnim meczu. Centrostal ma niezłą rozgrywającą - Amerykanka Mary Spicer wykonuje bardzo dobrze swoją robotę. W kratkę gra Patrycja Polak - jednak jest to bardzo przyszłościowa zawodniczka, z której Bydgoszcz może mieć jeszcze duży pożytek. Charlotte Leys jakby zgubiła formę - młoda belgijka po niezłym początku w naszej lidze teraz nie może się odnaleźć, a ma przecież potężny atak. Kuligowska także nie prezentuje równej formy, duże wahania, zależy od dnia. Dobre zmiany robi Skiba - wchodzi jedynie na zagrywkę, ale sieje postrach w drużynie rywala. Na środku przyzwoity poziom - Mróz, Pelc czy Naczk w miarę dobrze czytają grę. Podopieczne Piotr Makowskiego grają strasznie nierówno, jednego dnia dostają srogie baty, by w następnym dniu odrodzić się jak feniks z popiołów. Dużo zależy od dyspozycji dnia i pani kapitan - Ewy Kowalkowskiej.
Zespół z Bielska w tym sezonie już po kilku kryzysach i plagach kontuzji. Mariusz Wiktorowicz ma wreszcie pełny skład do swojej dyspozycji. Zagra nawet Ania Werblińska, która odpuściła ostatni mecz z powodu kolejnej kontuzji - tym razem nie aż tak groźnej. BKS to obecne Mistrzynie Polski więc pewnego rodzaju presja spoczywa na barkach tych dziewczyn. Aluprof ma jednak sporo atutów, Okuniewska już nie raz w tym sezonie pokazywała charakter, niedawno w finale PP fantastyczny mecz Skorupy. Rośnie forma Natalii Bamber, Ciaszkiewicz też ostatnio bardzo przyzwoicie. Forma Waligóry, Wojtowicz i Frąckowiak jeszcze trochę faluje, ale powolutku łapią rytm meczowy. Bielsko pokazało niedawno w Pucharze Polski, że nie zapomniało jak się gra w siatkówkę i jeszcze może mocno powalczyć o obronę tytułu mistrzowskiego. Dużo może zależeć od zagrywki, a Bielsko może postraszyć serwisem Skorupy, Werblińskiej czy Okuniewskiej.
Mecz zapowiada się ciekawie, obie ekipy są mocno zdeterminowane, walki nie powinno zabraknąć. Wydaje się jednak, że większość atutów jest po stronie przyjezdnych. Nie wydaje mi się też, by Centrostal zagrał drugi mecz z rzędu na tak wysokim poziomie. Transmisja o 14:45 w Polsat Sport i TV4.
Moje propozycje:
Bielsko wygra --- 1.40 @ 6/10
Bielsko -1.5 --- 1.80 @ 4/10
WYNIK: 2-3
Norda Foppapedretti Bergamo - Yamamay Busto Arsizio
Seria A1 - Liga Włoska Kobiet
We włoskiej Serie A1 rozpoczyna się ostatnia kolejka sezonu zasadniczego. Bergamo obecnie jest liderem i aby być pewnym zwycięstwa i mieć za rywala teoretycznie najsłabszy zespół z czołowej ósemki Foppapedretti musi zainkasować w tym spotkaniu 2 punkty. Arsizio za to walczy o powrót do czołowej czwórki - by tak się stało Arsizio najlepiej jakby wygrało za 3 punkty, a Urbino straciło punkty z Perugią.
Bergamo mogło zapewnić sobie miejsce lidera już kolejkę wcześniej. Niestety, ta sztuka się nie udała, ponieważ przegrali 1-3 z Urbino Volley. Stworzyła się więc szansa dla Cortese na wyprzedzenie na finiszu zawodniczki z Bergamo. Na pewno gospodynie spotkania tego by nie chciały - tym bardziej, że niedawno przegrały z Cortese finał Pucharu Włoch. Zespół składa się głownie z włoskich zawodniczek. Gra tam dużo aktualnych kadrowiczek. Duży wpływ na grę drużyny ma Francesca Piccinini - kapitan, która nie grała w ostatnim meczu z powodu grypy. W szeegach Foppapedretti możemy oglądać też takie siatkarki jak Lucia Bosetti czy Eleonora Lo Bianco, które także mocno przyczyniają się do zwycięstw klubu. Fantastycznie gra Ortolani. Dużo punktów zdobywają także środkowe: Nucu i Arrighetti. Duży rozkład ataku i szeroka ławka - to spory atut gospodyń.
Zespół Arsizio po rozgromieniu Villa-Cortese 3-0 wydawał się pewniakiem do miejsca w pierwszej czwórce. Jednak w ostatniej kolejce dość niespodziewanie przegrali mecz z Perugią - nie wygrywając nawet seta. W zespole przyjezdnych dużo punktów zdobywają Czeszki - Helena Havelkova i Aneta Havlickova (ta druga wróciła niedawno po kontuzji). Dobrze rozgrywa Kim. Na środku nieźle prezentują się Crisanti i Bauer. Zespół z Arsizo zapowiada walkę o medal w tym sezonie i na pewno ten mecz może zmienić trochę sytuacje przed play-offami.
W pierwszym meczu Bergamo wygrało 3-0 po bardzo wyrównanym pojedynku - wystarczy wspomnieć, że każdy z setów zakończył się najmniejszą możliwą różnicą punktową. Oba zespoły ostatnie mecze przegrały - na pewno jest chęć odbicia powrotu na zwycięski szlak. W tym spotkaniu nie powinno zabraknąć emocji (zresztą ta kolejka jest w szczególności pełna dobrych meczy). Wydaje mi się, że jednak gospodynie dziś wygrają i zapewnią sobie pierwszą lokatę przed fazą play-off.
Moje propozycje:
Bergamo wygra --- 1.40 @ 6/10
WYNIK: 0-3
Podsumowanie Dnia: 20j.