Real - Barcelona
Przed nami kolejny klasyk. Tym razem presja na obu zespołach będzie jednak zdecydowanie mniejsza. Nikt tutaj nie goni rywala, jak to ma miejsce w lidze. Obie drużyny, przede wszystkim będą chciały nieprzegrać tego mecz. Real w ostatnich spotkaniach jest w najsłabszej dyspozycji podczas tego sezonu. Piłkarze nie potrafią tworzyć dogodnych sytuacji a i obrona zawodzi. Barcelona również ma spore problemy ze zdobywaniem punktów. Pepa Guardiolę na pewno martwu gra obronna, gdzie przy ryzykownym ustawieniu 3 z tyłu wystąpiła znaczna obniżka formy u wszystkich graczy na tej formacji. W nadchodzącym klasyku bardzo możliwe jest powtórzenie tego wariantu ustawienia, jednak wydaje mi się, że w razie problemów Alves bardzo szybko powędruje na prawą obronę. W nadchodzącym spotkaniu Barcelona wystąpi bez Villi, Afellaya, Fontasa, Pedro i Keity. Na ławce usiądzie Victor Valdes, którego zastąpi Pinto. Po stronie Realu zabraknie zawieszonego Arbeloi, kontuzjowanego Khediry. Ciągle niewiadoma jest sytuacja Di Marii, teoretycznie Marca napisała, że nie zagra, ale ile w tym prawdy zobaczymy jutro około godziny 14 – wtedy zostanie podana kadra Realu na ten mecz. Na pewno wystąpi Pepe, który ostatnio narzekał na drobny uraz. Wydaje mi się, że Real nie wygra tego spotkania, ale kursy na X2 czy 2 są trochę małe. Nie gram także na kartki, bo linia 9.5 zdecydowanie za wysoka. Poszukam zatem czegoś innego.
Typy:
Brak gola przed 28.00 @1.83 5/10: bet365
Długo zastanawiałem się nad zagraniem under 2.5 @ 2.0, jednak na ten typ zwrócił mi uwagę Kukla i uważam go za wielce prawdopodobny. Bardzo możliwe jest, że początek będzie należał do królewskich, jednak nie byli oni w stanie stworzyć sobie sytuacji z dużogorszymi: Mallorca, Malaga, czy nawet Granada, więc myślę, że w tym meczu wielu okazji także mieć nie będą. Nie wydaje mi się aby znowu miał miejsce taki prezent od bramkarza jak w grudniu. Dodatkowo Real będzie skupiony na obronie i rozbijaniu ataków Barcy, bo stracony gol byłby sporym problemem w kontekście rewanżu. Barcelona też nie będzie od początku atakować, remis jest dobrym wynikiem. Oczywiście wątpię, żeby się nim zadowolili, jednak przez pierwsze minuty powinien dominować spokój, cierpliwe rozgrywanie piłki i oczekiwanie na błąd przeciwnika. Myślę, że jest to pewniejsze niż under, bo jak padnie pierwsza bramka, któraś z drużyn będzie musiała zaryzykować i może to zaowocować kolejnymi trafieniami.
Barcelona czyste konto – Tak @ 3.75 3/10 expekt ; Barcelona wygra do zera @4.70 1/10 expekt
Kurs 3.75 na to zdarzenie wygląda bardzo zachęcająco. W przypadku braku Di Marii, atak królewskich traci wiele. Ronaldo, Kaka daleko od dobrej dyspozycji, głosy o powrocie do formy Ozila raczej też mocno przesadzone. Higuain pewnie zacznie mecz na ławce, a jeden Benzema może wiele nie zdziałać. Generalnie wydaje mi się, że te GD będą dosyć słabym widowiskiem, który zdominuje taktyka, oraz świadomość rewanżu. Można się martwić o grę obronną Barcelony, jednak liczę, że w obecnej sytuacji, bez konieczności wygrania tego meczu Pep zdecyduje się nad grą 4 w obronie, a to i Busquets na def. pomocniku powinno pozwolić Barcelonie zachować czyste konto, a może nawet wygrać do 0. Nie będzie tu dekoncentracji, przestojów, to mecz o prestiż, gdzie wszyscy przez 90 minut dają z siebie 100%. W obronie zapewnie zobaczymy tym razem Mascherano, a VV zastąpi Pinto. Ze stawkami tutaj nie szaleję, jest to trochę subiektywny typ, jednak kurs zachęca.
Strzeli gola: Alexis Sanchez @3.25 2/10 bet365
Kurs na Ronaldo (1,90), który jest kompletnie bez formy i wiadomo jak wygląda jego gra z Barcą, czy na niezachwycającego Messiego(2,05) są zdecydowanie za niskie, jak na taki mecz. Kto zatem ma zdobywać gole? W oczy rzucił mi się typ na gola Alexisa. Chilijczyk może i gra trochę chaotycznie, jednak w ostatnim okresie jest głównym motorem napędowym drużyny Blaugrany. Należy przede wszystkim zwrócić na jego kapitalną grę jako ‘9’. Jutro może często prezentować się na tej pozycji jako odbiorca podań od Messiego, który zagra zapewne trochę cofnięty. Wykańczać akcje przejmując piłkę na skraju pola karnego potrafi, co pokazał nam grudniowy mecz tych drużyn, a także ostatni ligowy pojedynek z Betisem.
Kartki: Pepe @1.66 4/10 ; Alves @2.30 2/10 expekt
Nie wierzę, że Pepe w pewnym momencie się nie zagotuje i nie dostanie kartonika. Owszem ostatnio jego zachowanie się mocno poprawiło, jednak problemów z upilnowaniem rywali będzie miał sporo, na pewno kilka akcji przerwie faulem. Min. żółta w tym meczu powinna zostać mu pokazana. Alves będzie miał w tym meczu sporo roboty. Często będzie włączał się do ofensywy, ale będzie musiał także powstrzymywać ataki Marcelo i bardzo groźne kontry królewskich. W meczu powinniśmy zobaczyć jakiś faul taktyczny z jego strony, którego konsekwencją będzie kartka.
Barcelona over posiadania X% ??
Nie widzę tego w ofertach, ale przy odpowiedniej linii typ ten powinien lekko wejść. Niezależnie od wyniku Barcelona utrzymuje się przy piłce i to ona rozgrywa swoje akcje, gdy przeciwnicy nastawiają się na kontry. Pewnie nie jest żadne odkrycie, ale jak się pojawi w ofertach, to chętnie zagram.
Składy:
Jak oba zespoły wyjdą na boisko? Bardzo ciężko to przewidziec, podzielę się jednak swoimi przemyśleniami.
Real:
Casillas-Coentrao,Ramos, Varane (Albiol),Marcelo-Lass,Xabi,Pepe - Ozil(Di Maria) Ronaldo,Benzema
Barca:
Pinto-Alves, Pique, Mascherano (Puyol), Abidal - Busquets, Xavi, Iniesta- Cesc, Messi, Alexis
wg mnie Di Maria zagra, a ta jego ponowna kontuzja, to tylko zasłona dymna