Mecz: USA - Niemcy
Typ : USA (1X2)
Kurs: 10.50
Stawka: 1/10
Bukmacher : Marathonbet Wiele mówi się o tym, że remis daje awans obydwu drużynom i właśnie taki wynik jest typowany przez wiele osób. Ja jednak doszukując się spiskowych teorii znalazłem inną, ciekawszą opcję - zwycięstwo Amerykanów, które może się okazać bardziej korzystne dla obydwu tych drużyn niż remis.
Zacznijmy od reprezentacji
USA, która musi dziś przynajmniej zremisować, żeby być pewna awansu, nie oglądając się na wynik meczu Ghana -
Portugalia. Dla Amerykanów celem minimum jest wyjście z grupy, a ćwierćfinał byłby dla nich dużym osiągnięciem, dlatego korzystniejsze jest dla nich zajęcie 1. miejsca w grupie i trafienie w 1/8 finału prawdopodobnie na Algierię z którą byliby faworytami, niż na Belgię, która byłaby dla nich znacznie trudniejszym rywalem.
Niemcy mają bardzo dobry bilans bramkowy, dlatego przy minimalnej porażce z
USA, wyeliminować ich może jedynie wysokie zwycięstwo Ghany nad Portugalią różnicą co najmniej 4 bramek lub Portugalii nad Ghaną różnicą minimum 7 goli, co graniczyłoby z cudem. Dla Niemców celem na tym turnieju jest wywalczenie mistrzostwa świata, a zajmując 2. miejsce w grupie będą mieli znacznie łatwiejszą drogę do finału. W 1/8 trafili by co prawda na trudniejszego rywala niż Algieria czy
Rosja - reprezentację Belgii, która mimo wielu znanych nazwisk nie jest jednak żadną potęgą i nie zachwyca na tym turnieju. Później ich rywalem byłaby prawdopodobnie przeciętnie grająca
Argentyna, a w półfinale
Holandia lub
Meksyk. W przypadku zajęcia 1. miejsca musieliby zmierzyć się kolejno z Algierią lub Rosją, później z rewelacyjną Francją, a w półfinale z gospodarzami i głównymi faworytami turnieju - reprezentacją Brazylii. Tak więc, gdyby
Niemcy nie przegrali dziś z
USA, po jednej stronie drabinki turniejowej znalazłyby się 3 najsilniejsze w mojej opinii drużyny na tym turnieju (
Niemcy,
Brazylia i
Francja), czego nasi zachodni sąsiedzi woleliby uniknąć.
Typ oczywiście gram za niewielką stawkę, raczej dla zabawy, aczkolwiek historia pokazuje, że rożne dziwne rzeczy na wielkich turniejach się zdarzały, więc zwycięstwo
USA w dzisiejszym meczu wydaje się całkiem realne.