Sara Errani - Angelique Kerber
Typ: 1
Kurs: 2,44
Na kortach twardych raczej faworyzowałbym Kerber, zresztą spotkały się w australijskim Hobart na początku br. i górą była Niemka. Mączka to korty Errani, Kerber teoretycznie ich wręcz nie lubi. Zresztą Angelika tak naprawdę dopiero od 2010 roku należy do czołowych tenisistek świata, wtedy dotarła do 3 rundy AO i Wimbledonu + była w finale w Bogocie. Jedyne dwa turnieje wygrała dopiero w 2012 roku, więc w sumie jeszcze bardzo niedawno zajmowała ~100 miejsce w rankingu, a potem w bardzo krótkim czasie przedostała się do TOP20. Ogromnych postępów nie można jej zarzucić, ale i tak trzeba być zawsze ostrożnym z typowaniem na nią, bo to jeszcze nie jest zbytnio, użyjmy słowa "doświadczona", zawodniczka. Przede wszystkim na clayu, gdzie sukcesów nigdy nie osiągała (poza wspomnianym finale w Bogocie). Uważam, że Errani się spisuje lepiej podczas tego RG jak i w całym sezonie na kortach ziemnych. Włoszka gra niezwykle mądrze, konsekwentnie, nie wpada na głupie pomysły, po prostu gra swoje i zdobywa swój cel. Przyzwoicie serwuje, jak na jej walory fizyczne to ma mocny kończący forehand, super biega - wszędzie jej pełno, zmusza zawodniczki do błędów. Krótko mówiąc jest solidniejsza od Kerber. Nie oczekiwałbym od niej złej gry, serii nietrafnych uderzeń itp., w przeciwieństwie do jej jutrzejszej przeciwniczki. Angelique co najwyżej dobrą grą sobie wywalczy ten mecz, ale jednak chętniej widziałbym Sarę w półfinale (a potem może i w finale), na co sobie ciężką pracą zasłużyła. Pewność, let's say 6/10, tak więc vb jest. Osobiście mam nawet większe przekonanie, ale to bardziej subiektywnie... Polecam!
Wynik:
2-0
Dominika Cibulkova - Samantha Stosur
Typ: 1
Kurs: 2,38
A tutaj takie 45-50% daję szans Dominice, więc po takim kursie też można spróbować. Jedna i druga nie straciły na razie seta, ale Stosur miała chyba nieco słabsze rywalki + sporo szczęścia w swoich spotkaniach momentami. Zresztą jej gra czasami opiera się na farcie, bo ta dziewczyna niemało ryzykuje i nie zawsze świetnie serwuje. Z Cebulą także nigdy nic nie wiadomo, no ale tak jak zasugerowałem na początku - na straconej pozycji z góry nie jest, bo umiejętności ma.
Errani po wyższym kursie, a pewniejsza.
Wynik:
0-2
=======================================
Wygra RG - Sara Errani
Kurs: 19
Kerber do ogrania jak najbardziej (patrz wyżej), później Cibulkova/Stosur - trudno powiedzieć, która będzie łatwiejszą rywalką, ale także do pyknięcia, a w finale Sharapova/Kanepi/Kvitova/Shvedova (wymieniam wszystkie, bo mimo zdecydowanych faworytek w tamtych ćwierćfinałach, nie mam odwagi tu czegoś jednoznacznie typować). Wszystko się może zdarzyć. Uważam, że Kanepi jest dość groźna i może sprawić Rosjance problemy, a po jej odpadnięciu kurs by spadł wyraźnie. Shvedovej nie widziałem ani razu w tym turnieju, więc się nie wypowiadam, ale Kvitova nie błyszczy.
Oczywiście typ ciężki, ale jak widzę, że na Marię mamy 2,50, na Petrę 5, na Samanthę 6 - myślę, że kogoś pogięło ???? Próbujcie Włoszkę. Mogę się pochwalić, że zaufałem jej dużo wcześniej i do końca jest wiara, że nie pożałuję.