Cooo, Rybnik faworytem ? Przecież ich ostatnie mecze na to wgl nie wskazują, słaba juniorka + bardzo średni u24 A seniorzy ostatnio też trochę w kratkę. Jak dla mnie jednak Ostrów.
Dokładnie Rybnik słusznie jest faworytem tak jak kolega wyżej napisał - PO to inna bajka i wcale się nie zdziwię jak Marek wypuszcza Ostrów na 1 miejsce po zasadniczej, dlaczego? O tym niżej.
Majac na uwadze powyższe po raz 2 czy 3 w życiu zagram żużlowy długoterminowy zakład - rzadko to robię bo kontuzję itp ale kuszący kurs... zatem do dzieła
Kto wygra eWinner 1 ligę
Typ Bydgoszcz
Kurs 6,75
Buk STS
Polonia ma wszystko w swoich rękach. Walkę o playy off stoczy korespondencyjnie z Gdańskiem nad którym ma duży handicap w postaci bonusa i lepszej pozycji w przypadku równej ilości pkt.
Road to PO Polonia:
Zaległy mecz u siebie z Gnieznem za 3 bez zbędnych problemów. Następnie ma formalność z Tarnowem potem u siebie Krosno, gdzie muszą powtórzyć mecz z Gdańskiem i wygrać min 52-38 pkt i tu jest największa poprzeczka ale to wcale nie jest nie możliwe patrząc obecnie na to co jadą u siebie Bydgoszczanie. i kończymy wyjazdem do Ostrowa. który w przypadku przegranej Gdańska w Rybniku nie ma znaczenia.
Bydgoszcz Gniezno +3
Tarnów - Bydgoszcz +3
Bydgoszcz - Krosno +3
Ostrów - Bydgoszcz zakładam wariant pesymistyczny 0 pkt
Gdańsk ma 3 mecze
U siebie Gniezno gdzie pewnie odrobią stratę i wygrają za 3 potem wyjazd do Rybnika gdzie w zdrowych okolicznościach nie zbiera nic oprócz szprycy z pod kół i kończy formalnością z Tarnowem. Gdyby jednak Marek chciał dalej coś kombinować to wtedy dalej Bydgoszcz ma wszystko w swoich rękach tylko że poprzeczka idzie wyżej bo wtedy jest musowa wygrana w ostrowie na zakończenie. Ale przyjmuję czysto sportowo wyniki
Gdańsk - Gniezno +3
Rybnik - Gdańsk +0
Gdańsk - Tarnów +3
Tabela po rundzie zasadniczej biorąc pod uwagę moje typowania:
4.Bydgoszcz - 20 pkt
5. Gdańsk - 20 pkt
Tu mamy połowę drogi.
Teraz druga faza PO
W pierwszej lidze przy takim typowaniu trzeba sobie jasno odpowiedzieć kogo stać na Ekstraligę, kto chcę w niej jeździć i czy ma to sens, a przede wszystkim kto może w niej jeździć. Ja z tego co wiem w 1 lidze takich drużyn jest 3 - Gdańsk, Rybnik i Bydgoszcz. Odpada Gdańsk zostają dwie. Ostrów jasno mówił, że dla nich
Ekstraliga to za wysokie progi obecnie z uwagi na zbyt skromny budżet i planują za rok/dwa (o tym niżej). Krosno jest bez stadionu i tego się nie naprawi w zimę a wątpię by chcieli jeździć w Rzeszowie. Mają PO ku ucieszę gawiedzi wychodzącej z huty szkła ale na tym tyle. Celem było utrzymanie i to jak byli zdeterminowani pokazali kupując Tofika i Milika. Krosno w Ekstralidze za rok to duża abstrakcja. Chory sport że nie każdy może awansować ale cóż
Pary półfinałowe to
Rybnik - Krosno
I tutaj właśnie widzę nos Mareczka. Zrobił coś aby uniknąć jazdy z Gdańskiem lub Bydgoszczą w półfinale bo ich potencjalnie mógł się bać jako, że im na tym zależy. Nie ujmuję Ostrovii umiejętności ale być może w głowie Marunia powstała myśl by wypuścić Ostrów (stąd ta porażka) na 1 miejsce sam zająć 2 miejsce i jechać z Krosnem z którego zdaję sobie sprawę, ( o tym co pisze niech świadczy zachowanie choćby Tarnowa który ma bana na awans więc rok t emu odpuściła całkiem PO a dwa lata temu jechała sobie jak na pół gwizdka). że nie ma prawa awansu. zrobili fajną wylewkę pod przyszłych sponsorów i modernizację stadionu w szwedzkim stylu ale to nie w tym roku. O tym jak Marek potrafi rozgryzać terminarz tabele biegowe itd przekonałem się osobiście ale to temat na inny dzień - to tylko moje luźne przypuszczenia.
Polonia - Ostrów
Ostrów złożył deklaracje awansu w okresie dwóch lat ale uważam że to nie teraz z rozmowy wyłapałem że raczej za rok a jak nie to za dwa gdy ma być powiększona
ekstraliga i awans mają w przyszłym roku uzyskać 3 zespoły. To pozwoli łatwiej się utrzymać awansując za rok niż w tym roku bo więcej drużyn to osłabienie poziomu i większe szanse na utrzymanie.
Zatem Półfinały dla Bydgoszczy i Rybnika nie ze względu na formę sportową ale na niestety (debilne wymogi PGE) na formę pozasportową. Bydgoszcz nie ukrywa że skusiła by się na Ekstraligę. I może się to udać.
Finał
Bydgoszcz - Rybnik
w zasadniczej frajersko przegrany mecz u siebie (42-36 przed 13 biegiem) potem walka w Rybniku ząb w ząb do czasu karambolu. Sportowo jak dla mnie wyglądają lepiej. Do tego jakiś problem ma MJJ jedzie dość słabo i jest wolny. Będzie już trzesniewski więc na juniorce przewaga. Bydgoszcz meczem z Gdańskiem zyskała też straszaka w postaci Jelenia. Gdy wróci Bellego zawszę Daniel będzie na posterunku. jednak u24 i seniorzy są dla mnie bardziej równi. To może być wyrównany dwumecz gdzie będą decydowały wykluczenia dyspozycje dnia pogoda więc nie pochylam się nad nim tak nisko
W każdym razie w kursie 6.75 mamy według mojej opinii kurs na finał i w takim przypadku mocno za wysoki. Jeśli tylko Bydgoszcz awansuję do PO to w finał jak wyżej z opcją małej kontry
Powodzenia