Serbia 1.508
Pinnacle
6/10
Serbia -4.5 1.980
Pinnacle
3/10
Serbia jest wg mnie jutro bardzo prawdopodobnym typem. Parę słów napisałem już wyżej o tym.
Serbia powinna pocisnąć Niemców. Problemów z motywacją nie będzie, bo wygrana z Niemcami będzie im się liczyła w następnej rundzie, także to ważny mecz. Bo już wg mnie pewa, że
Niemcy awansują dalej, no chyba, że
Łotwa wygra z Izraelem i z nimi 12 punktami. Zresztą nieważne. Wracając do meczu to
Serbia bije na głowę Niemców. Na Kamana mają Krstica, na Dirka Savanovica. Ale kogo
Niemcy mają na Teodosica ? - nikogo i to jest główna przewaga Serbów moim zdaniem.
Otóż wyjaśniam o co chodzi mi z awansem.
Generalnie jeżeli
Niemcy wygrają z Łotwą, a nie przewiduję z tym problemów.
Niemcy mogą nie awansować w przypadku gdy przegrają oba spotkania - z Serbią i Łotwą,
Łotwa wygra oba spotkania i
Izrael wygra z Włochami. To jedna kombinacja. A druga jest taka, że Włosi wygrywają z Izraelem,
Łotwa z Izraelem i z Niemcami co najmniej 12 punktami. Jest jeszcze opcja, że
Niemcy przegrywają oba mecze, a Włosi oba wygrywają, ale nie widzę szans na przegraną Francji jutro. A wszystkie te dywagacje jak pisałem wyżej zmierzają do tego, że Serbowie będą chcieli to wygrać, bo będzie to dla nich jedna wygrana więcej w następnej fazie. Będą to dla nich dodatkowe punkty i lepsze rozstawienie przed 1/4.
Niemcy zaś po meczach Łotwy i Włochów będą już wiedzieli, że do szczęścia potrzebna im tylko wygrana z Łotwą. Oczywiście dla nich wygrana z Serbami też będzie liczyła się w następnej rundzie. Ale przy większej przewadze Serbów mogą już odpuścić trochę. Nie chodzi o to, żeby kwestionować motywację Niemców, ale o to, żeby podkreślić motywację Serbów.
Jeżeli chodzi już o stronę nie motywacyjną, a koszykarską to tu także moim zdaniem
Serbia mocniejsza. Patrząc na czyste statystyki.
Serbia rzuca więcej, średnio prawie 10 punktów więcej. Jeżeli chodzi o deske to biją na głowę Niemców. W ataku póki co mają 38 zbiórek. Savanovic i Perovic mają po 7. To jest o 2 więcej niż cała ekipa Niemiec. Słabiutki wynik.
Niemcy co prawda własny
kosz dobrze zastawiają, ale myślę, że Serbowie jednak będą mieli kilka okazji do ponowienia, zwłaszcza, że są mocni pod koszem - Krstic, Savanovic, Perovic, Macvan.
Niemcy mają właściwie Kamana i Dirka. Tyle jeżeli chodzi o strefę podkoszową. Na obwodzie
Niemcy już mogą tylko pomarzyć o takich graczach jak Serbowie. Zwłaszcza o Teodosicu. Najlepszy asystent - 7.3 na mecz. Najlepszy Niemiec w tym względzie to Schaffartzik. Wynik ma nawet podobny bo 3.7. Zresztą wgl Serbowie są obok Hiszpanów najlepiej asystującą ekipą tego EuroBasketu - 20 asyst na mecz. Gdy nie ma akurat Teodosica to pod względem szukania partnerów Markovic czy Tepic wcale wiele nie odstają. Ta zespołowość i szukanie partnerów będzie ważne dla Serbii przy niezłej obronie niemieckiej. Poza tym głębia składu. Jak pisałem, zejdzie Teodosic to Markovic czy Tepic go zastąpią, może nie w pełni, ale w dużym stopniu. Zejdzie Krstic to minuty dostaje Perovic czy Macvan.
Niemcy nie mają takiego komfortu, zejdzie Dirk i wchodzi Jagla. Zejdzie Kaman, wchodzi Ohlbrecht. Różnica lekko mówiąc zasadnicza.
Dobra rozpisałem się, starczy. Podsumowując widzi mi się jutro win Serbów.