Nie przemawiają dzisiaj do mnie te mecze. Do żadnych z typów nie mam większego przekonania, ale pograć coś wypada ...
1. Hammarby Sztokholm - Valsarna Hagfors Typ: Valsarna +8.5 @ 1.80 Betsson
Beniaminek ze stolicy absolutnie mnie nie przekonuje. Punkty trzaskają głównie u siebie i to raczej się nie zmieni w dalszej części sezonu, bo na wyjazdach straszyć nie mają absolutnie kim. Gollob ligę szwedzką traktuje absolutnie po macoszemu, próżno szukać jego nazwiska na czołowych miejscach w statystykach, ustępuje takim tuzom jak Henka Gutsafsson, Buczkowski czy Mikeal Max. Reszta też rewelacyjnych wyników nie osiąga. Zniżkę formy ma ostatnio "Zorro", a po Walasku, "Kostku" i Schleinie spodziewać się można absolutnie wszystkiego. Nie wydaję mi się, żeby dzisiaj rozjechali Valsarne, która na wyjeździe robi całkiem fajne wyniki (wygrane z Dackarna i Lejonen). Bracia Łagutowie i Nermark powinni sobie poradzić w każdych warunkach, dodatkowym handicapem jest to, że w przeszłości Gapiński i Nicholls ścigali się w barwach drużyny ze stolicy i poznali jeden z najdłuższych szwedzkich torów - to może im pomóc. Myślę, że Valsarne stać na skuteczną walkę z gospodarzami.
2.
Dackarna Malilla - Piraterna Motala Typ: Piraterna +6.5 @ 2.00
Betsson
Dzisiaj "Gryfy" z trzema debiutantami: Andersenem, Kingiem oraz Larssonem. Wszystkich dzisiaj czekają pierwsze starty na szwedzkich torach w tym sezonie (bynajmniej w
Elitserien). Andersen w Terenzano pokazał, że po "leśnej kontuzji" jeszcze daleka droga do odzyskania formy, walka z jakimś anonimowym Słoweńcem to chyba nie szczyt "Ugly Ducka". Dla Kinga będzie to kolejne przetarcie na szwedzkich torach, bo tak można powiedzieć o gościu, który w ostatnich dwóch sezonach objechał trzy albo cztery mecze w kraju "Trzech Koron". Larsson będzie zbierał doświadczenie i każdy inny rezultat niż zero w jego biegach, będzie miłą niespodzianką.
Dlatego "Piraci" powinni gonić wynik za sprawą rezerwowych (o ile będą pod kreską). Sundstroem i Monberg powinni dawać radę. Tydzień temu o sukcesie "Piratów" w meczu z Vargarną zadecydowały właśnie rezerwy.
"Gryfy" liczyć muszą na swoje trio Holta, Jonsson i Lindgren. Dwójka ostatnich jest absolutnie nie do ruszenia, bo gdyby nie ich postawa to Dackarna prawdopodobnie stałaby teraz na ostatnim miejscu w tabeli. "Rysiek" ciągle narzekający na uraz lewego nadgarstka, ale to wielkim problemem raczej być nie powinno. Stefan Andersson po raz kolejny liczy na zestawienie Hancocka z naszymi młodzieżowcami Pawlickim i Janowskim oraz młodszego z braci Davidssonów. Cała czwórka, z wyjątkiem może Jonasa w niezłej formie, ale i tak najbardziej liczę, na rezerwy ekipy z Motali, które powinny ciągnąć do przodu zdecydowanie wynik. Dackarna niby wzmocniona, ale wydaję mi się, że ciągle bez drugiej linii ... Choć kto wie, ja liczę na "Piratów".
3.
Lejonen Gislaved - Elit Vetlanda Typ: Vetlanda @ 1.83
Bet365
Jak się okazuje trzy ostatnie wyniki "Lwów" nie były dziełem przypadku. Mistrzowskie sezony w poprzednich latach spustoszyły klubową kasę. W minionym tygodniu ze stanowiska prezesa zrezygnował Joakim Olsson, który stwierdził, że nie ma pomysłów na ratowanie klubu, który ponoć jest w paskudnej sytuacji finansowej. Pod znakiem zapytania stanął przyszłoroczny start ekipy z Gislaved w
Elitserien. Przykre, ale mając w pamięci historie zespołów z Eksilstuny, Avesty czy Hallstavik niestety możliwy. Dla mistrza z Vetlandy ten sezon to prawdziwy dramat. Ostatnie miejsce to nie to czego oczekiwali działacze VMS od Kołodzieja, Hampela i Crumpa. Dzisiaj myślę, że to czas by odbić się od dna. Hampel ostatnio w kapitalnej formie. Kołodziej także wykazuje progres. Pytanie tylko co z Crumpem? Jego ostatnie wyniki w Szwecji nie napawają optymizmem, ale może komplet w Rzeszowie będzie takim bodźcem by przebudzić się także w Szwecji. Karlsson i Jonasson to solidne uzupełnienia drugiej linii. Obawy tylko mam o postawę rezerwowych, ale "Lwy" ostatnio totalnie pod formą, także może Hlib sobie poradzi. Oby.
4.
Ryan Sullivan (suma punktów)
Typ: over 8 @ 1.80
bet365
zastanawiałem się czy dać over "Saletry" czy "Pepe" ... (3,3,1,0,0) eh..
"Saletra" ostatnio naprawdę w bardzo wysokiej formie. Po początkowych problemach z dopasowaniem się do nowych tłumików, "Kangur" pokazuje w ostatnich tygodniach, że wszystko gra. Ukoronowaniem tej świetnej dyspozycji były ostatnie komplety w minionym tygodniu (12 w 4 startach z Lejonen i 14+1 w Toruniu z "Jaskółkami"
. Dzisiaj co prawda "Sully" ustawiony nie jako rezerwowy, ale jako prowadzący parę, co nie zmienia faktu, że 9 punktów powinien na swoim koncie zgromadzić.
5.
Andreas Jonsson (suma punktów) Typ: Over 11 @ 1.72
bet365
"Adrenalina" bryluje w szwedzkiej lidze. Aktualnie jest najskuteczniejszym zawodnikiem
Elitserien. Na G&B Arena jest piekielnie ciężko go złapać. Co prawda dzisiaj nie będzie z/z za Pavlica, co ogranicza nieco liczbę startów "Ejdżeja", jednak będąc tak dobrze dysponowanym na szwedzkich torach i tak powinien się uporać z taką linią.
6. Jasper B. Monberg - Daniel King Typ: Monberg -1 @ 1.71 Bet365 :?:
na coś te handicapowe remisy w bet365 się jednak przydają/tylko mała strata ...
Starty Kinga na szwedzkich torach w ostatnich dwóch sezonach można by policzyć na palcach jednej ręki i trzeba przyznać, że szału nie było. W zeszłym sezonie chyba nawet nie wygrał żadnego biegu. Dzisiaj po raz pierwszy wystartuje w barwach "Gryfów", ostatni jego start na G&B Arena zakończył się dzwonem w pierwszym starcie:
http://www.youtube.com/watch?v=cv6uvtFhQzo
Monberg to znacznie pewniejszy zawodnik jeśli chodzi o Szwecję. Ostatnio wygrał RK IMŚ w Terenzano, przed Kasprzakiem, Ułamkiem czy Lindbackiem. Dzisiaj Stefan Andersson postanowił mu zaufać, mimo, iż w ostatnim meczu na rezerwie wśród "Piratów" brylował Daniel Davidsson. King to wielka niewiadoma, ale fajerwerków bym się nie spodziewał. No chyba, że dostanie jakieś "furmanki" od Jonssona albo Lindgrena ...
7. Tomasz Gapiński - Andriej Karpow Typ: Gapa @ 1.90 Tobet
Po prostu wyżej cenię umiejętności "Gapy". Wcześniej w Tobet było nawet 2.10, ale wpiszę 1.90 jakie jest obecnie. Dodatkowym plusem na korzyść Tombka powinien być fakt, że przed laty startował w barwach Hammarby i zdążył poznać miejscowy tor.
8.
Andreas Jonsson - Jonas Davidsson Typ: AJ -2 @ 1.70
Tobet
Już prawie 18, więc dam sobie spokój z pisaniem
Jeśli miałbym coś doradzać. To ja najmocniej sobie pograłem handi na Piraterne, over "Saletry" i Monberga. Resztę za takie "piknikowe" stawki. Pzdr.