GhostKing - NesTea
NesTea 1,667 Pinnacle
Z uwagi, że gram przeważnie single, postanowiłem, że zarejestruję się na
Pinnacle. Kursy są tam świetne, a poza tym można obstawiać tam
e-sport. Lubię czasami obejrzeć sobie mecz w SC2 i mam nadzieję, że czasami uda mi się rzucić dobrym betem. Olbrzymiej wiedzy nie mam, a bazuję głównie na tym co zobaczę podczas meczów.
W tym pojedynku spotka się GhostKing lub też Byun (jak kto woli) z NesTea. Ten pierwszy to rocznik 93, ma potencjał, ale moim zdaniem brakuje mu jeszcze sporo doświadczenia. NesTea to gracz (niemal 30 lat), który ma ogromne doświadczenie jeszcze z pierwszej części Starcrafta. GhostKing gra terranem i jego taktyka w głównej mierze opiera się na budowaniu dużej liczby wojska, która wprost zmiecie przeciwnika. Nestea to zupełnie inny gracz. Gra zergiem, a jego styl opiera się na dość mozolnym budowaniu swojej potęgi. Nie buduje bezsensu olbrzymiej ilości wojska, a stara się przede wszystkim pracować nad swoją ekonomią i powoli przejmować kolejne ekspansje. Buduje tyle jednostek, aby przetrzymać ewentualny atak wroga i głównie na tym się skupia. Gdy odeprze atak, a rywal jest do tyłu z ekonomią to po prostu go dobija. Jego geniusz tkwi jednak w niekonwencjonalnych zagraniach i moim zdaniem to doświadczenie może zaprocentować w dzisiejszym meczu. Byun gra bardzo schematycznie i łatwo go przejrzeć. Kurs nie jest zły i warto z niego skorzystać.