akarin
Forum VIP
Informacje, ze Niemcy zarąbali nam tyle złota obiły mi sie o uszy, ale nie znałem żadnych danych liczbowych.Tak samo wiecie czemu Francja jest taka bogata:?: Wcale nie o plan Marshala, to z ich winy mamy płynny kurs walutowy (wysłali cały statek dolców i zażądali w zamian wymiany dolarów na złoto, wrócili i zapadł się system z Breton Woods, cena uncji złota poszła z 38$ za uncję do ponad 150!!)
Tylko pamiętasz jak coś takiego jak reparacje wojenne :?: Wiesz że Niemcy wywieźli od nas ponad 40 ton złota :?: I jest ono w dyspozycji krajów alianckich do tej pory :?: Korwin Mikke pisał do płemieła naszego by po prostu zwrócił się o zwrot zagrabionego mienia (CZYTAJ ZŁOTA) jak zrobiły to inne kraje (Francja dostała, Izrael dostał zwrot+reparacje, Holandia dostała, Belgia i inne kraje) a jakoś na to pismo nie ma odpowiedzi.
Rzeczpospolita nawet o tym pisała. Przecież taki kontener 40 ton złota sprawił by że nasza waluta była by mocniejsza (fakt nie dobrze dla eksportu ale wzrosła by siła nabywcza)
Jeśli chodzi o system z Breton Woods to Francuzi chcieli tylko wykorzystać Amerykanów. Też bym tak zrobił, bo dolar był bardzo przeszacowany. Opłacało się bardzo wymieniać na złoto.
Płynne kursy walutowe w tamtym czasie dobrze, ze weszły, bo jen i marka niemiecka, które były niedoszacowane ustabilizowały się na odpowiednim poziomie.
Do którego premiera pisał Korwin Mikke?
Ps. Cena uncji złota w systemie z Breton Woods kosztowała 37$. Taki mały szczegół ;]
Widzisz, tylko co mi przeszkadza, to to, że my nie zawsze umiemy sie zwrócić po to co jest nasze. A inne kraje nie miały takich problemów.