>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje polityczne - stary zbiorczy temat

Status
Zamknięty.
akarin 0

akarin

Forum VIP
Tak samo wiecie czemu Francja jest taka bogata:?: Wcale nie o plan Marshala, to z ich winy mamy płynny kurs walutowy (wysłali cały statek dolców i zażądali w zamian wymiany dolarów na złoto, wrócili i zapadł się system z Breton Woods, cena uncji złota poszła z 38$ za uncję do ponad 150!!)
Tylko pamiętasz jak coś takiego jak reparacje wojenne :?: Wiesz że Niemcy wywieźli od nas ponad 40 ton złota :?: I jest ono w dyspozycji krajów alianckich do tej pory :?: Korwin Mikke pisał do płemieła naszego by po prostu zwrócił się o zwrot zagrabionego mienia (CZYTAJ ZŁOTA) jak zrobiły to inne kraje (Francja dostała, Izrael dostał zwrot+reparacje, Holandia dostała, Belgia i inne kraje) a jakoś na to pismo nie ma odpowiedzi.
Rzeczpospolita nawet o tym pisała. Przecież taki kontener 40 ton złota sprawił by że nasza waluta była by mocniejsza (fakt nie dobrze dla eksportu ale wzrosła by siła nabywcza)
Informacje, ze Niemcy zarąbali nam tyle złota obiły mi sie o uszy, ale nie znałem żadnych danych liczbowych.
Jeśli chodzi o system z Breton Woods to Francuzi chcieli tylko wykorzystać Amerykanów. Też bym tak zrobił, bo dolar był bardzo przeszacowany. Opłacało się bardzo wymieniać na złoto.
Płynne kursy walutowe w tamtym czasie dobrze, ze weszły, bo jen i marka niemiecka, które były niedoszacowane ustabilizowały się na odpowiednim poziomie.
Do którego premiera pisał Korwin Mikke?
Ps. Cena uncji złota w systemie z Breton Woods kosztowała 37$. Taki mały szczegół ;]
Widzisz, tylko co mi przeszkadza, to to, że my nie zawsze umiemy sie zwrócić po to co jest nasze. A inne kraje nie miały takich problemów.

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Tak owszem inwestują ale to co powinno być ich jest ich, u nich inwestycje typu Greenfield są (wszystko budowane od 0).
Człowieku firmy działające w naszych realiach, transferują kasę między sobą do spółek córek, albo matek i wykazują fikcyjny obrót, potem wychodzi że firma ma minimalny zysk lub stratę.
Wybacz ale nawet pani od rachunkowości nam na studiach pokazywała i uczyła &quot;jak w białych rękawiczkach&quot; takie firmy wyprowadzają wypracowany zysk za granicę. To że taka spółka jak Real czy Media Markt ma np 10 mln zysku w Polsce ok, fajnie zapłacili podatek, zgoda, ale to cóż z tego skoro to co Ty wypracowałeś (czytaj zysk dla tej firmy) transferowany jest do Niemiec/Francji i tam jest dodawany do bilansu firmy matki :?: Czaisz baze o co biega czy jaśniej :?:
Znasz teorię ekonomi wg Miltona Keynsa :?:
Trochę spokojniej...
Tutaj akurat masz rację. Lepper nie był taki głupi mówiąc o tym aby wprowadzić podatek obrotowy zamiast dochodowego. Bo kto płaci w Polsce podatek dochodowy? ???? (nie mam na myśli osób fizycznych)

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Do Vadera i innych:
popieram gospodarke wolno rynkową z przejrzystymi regułami, 0 korupcji, surowe twarde ale jasne prawo, prosty system podatkowy. (Rozwiązania Angielskie super są :! ????

P.S Niedawno Francuzi wykorzystali to że cena Uncji złota jest ok 1000$/oz i sprzedali (nie jestem pewien) ok 10 ton złota znów ;)
Co do polityki rolnej ok + turystyka + ich narodowy nacjonalizm (w poludniowej Francji malo jest innych marek niż francuskich) większość jeździ Peugotem, Renaultem lub Citroenem.

midel 189

midel

Użytkownik
Tak owszem inwestują ale to co powinno być ich jest ich, u nich inwestycje typu Greenfield są (wszystko budowane od 0).
Człowieku firmy działające w naszych realiach, transferują kasę między sobą do spółek córek, albo matek i wykazują fikcyjny obrót, potem wychodzi że firma ma minimalny zysk lub stratę.
Wybacz ale nawet pani od rachunkowości nam na studiach pokazywała i uczyła &quot;jak w białych rękawiczkach&quot; takie firmy wyprowadzają wypracowany zysk za granicę. To że taka spółka jak Real czy Media Markt ma np 10 mln zysku w Polsce ok, fajnie zapłacili podatek, zgoda, ale to cóż z tego skoro to co Ty wypracowałeś (czytaj zysk dla tej firmy) transferowany jest do Niemiec/Francji i tam jest dodawany do bilansu firmy matki :?: Czaisz baze o co biega czy jaśniej :?:
Znasz teorię ekonomi wg Miltona Keynsa :?:
Oczywiście, że znam, ale nie widzę związku z zyskiem firmy Media&amp;Markt? Poprzenosiłeś swoje kartony, dostałeś za to zapłatę. Jeżeli owa firma będzie chciała to zainwestuje w Polsce w kolejny sklep, kolejną fabrykę itd. Automatycznie zatrudni ludzi, zapłaci podatek.

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Oczywiście, że znam, ale nie widzę związku z zyskiem firmy Media&amp;Markt? Poprzenosiłeś swoje kartony, dostałeś za to zapłatę. Jeżeli owa firma będzie chciała to zainwestuje w Polsce w kolejny sklep, kolejną fabrykę itd. Automatycznie zatrudni ludzi, zapłaci podatek.
Dobra dalej rób za 5zł/h na umowę zlecenie i popatrz na przyszłą emeryturę.
Nie rozumiesz tego, powiem tak słuchaj po co inwestujesz $ na zakłady:?: Żeby mieć zysk no nie:?: Jak wygrasz kase to zostawiasz ją u buka niech sobie lezy na wieki wieków amen czy grasz dalej (inwestujesz) albo wypłacasz no tak :?: Identyko jest w naszej gospodarce.

Wiesz co, nie obraź się midel ale widać że nie pojmujesz naszej kolorowej rzeczywistości:;/:.
Dla nas dobre są tylko inwestycje typu greenfield, kapujesz :?: Wybudują ok, wypracują zysk, ok zapłacą podatek, resztę wytransferuja ok.
Ale u nas większość inwestycji to inwestycje portfelowe (pewnie nawet nie wiesz o co biega z tym). Ktoś inwestuje ogromny kapitał tylko po to bo u nas jest wyższa stopa %, potem konsumuje zysk i dziękuję.
EDIT/
Akarin : Korwin Mikke pisał do naszego Słoneczka Peru ale wiesz, że on strasznie zapracowany jest

midel 189

midel

Użytkownik
O mnie się nie martw, za 5zł na godzinę nie będę pracował.
To, że zbudowanie fabryki przez obcy kapitał od podstaw i inwestowanie w nią (greenfield) jest lepsze od inwestycji portfelowych jest wiadomą sprawą. Ale przy prywatyzacji i wprowadzaniu gospodarki wolnorynkowej nie można uniknąć również i tej opcji. Masz zamiar burzyć wszystko, żeby obcy kapitał mógł budować od nowa?

Na jakiej uczelni studiujesz, że się tak wywyższasz ponad wszystkich?

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
O mnie się nie martw, za 5zł na godzinę nie będę pracował.
To, że zbudowanie fabryki przez obcy kapitał od podstaw i inwestowanie w nią (greenfield) jest lepsze od inwestycji portfelowych jest wiadomą sprawą. Ale przy prywatyzacji i wprowadzaniu gospodarki wolnorynkowej nie można uniknąć również i tej opcji. Masz zamiar burzyć wszystko, żeby obcy kapitał mógł budować od nowa?
Na jakiej uczelni studiujesz, że się tak wywyższasz ponad wszystkich?
Midel powiem Ci tak: nie traktuj tego jako wywyższanie ale ja już w 1992 oglądałem non stop TV i tam była polityka, wiadomości sport, potem non stop gazety i inne i obserwowałem politykę i mam swój rozum.
Nie chcę burzyć, ale wg mnie prywatyzacja (widzę to po moim regionie) to nic dobrego, cementownię Nowiny kupił za grosze Dyckerhoff, a sama instalacja miedziowa wewnątrz (rurki do ogrzewania choćby pomieszczeń) były ponoć więcej warte niż to co zapłacił Dyckerhoff.
Jedyną dobrą prywatyzację przeprowadzili Japończycy kupując u mnie NSK Iskra, naprawdę jest spoko :!:
Chcę tylko by młode pokolenie przejrzało na oczka włączyło przestrzeń między uszami.
popatrz wykończy nas ZUS.
W chwili obecnej jak ja zacznę pracę to żeby utrzymać 1 emeryta, potrzeba ok 4 ludzi pracujących na pełen etat.
Dajmy na przykład jet 1 milion emerytów, to musi być aż 4 miliony pracujących by ich utrzymać.
Zobacz za np 20 lat co jest ja odchodzę na emeryturę i emerytów jest np 4 miliony ale ceny i inflacja zrobi to że teraz stosunek 1-4 zmienia się na 1-5 lub 1-6 czyli żeby utrzymać 4 miliony emerytów (stosunek 1-6 biorę) to trzeba ilu.......... 24 milionów pracujących obywateli :!:
To teraz uzmysłów sobie to że postęp naukowo techniczny robi to że dziś praca ludzka jest wypierana przez maszyny i roboty (nie jestem przeciw)
Tylko kto utrzyma te 24 miliony co pójdą na emeryturę :?: I wyobarażasz sobie sytuacje w której składki na ZUS muszą rosnąć stale:?: To te 24 miliony osób pracujących będzie miało potracane ponad 60% pensji.
A potem co z tymi ludźmi pracującymi którzy będą musieli ich utrzymać :?: Ile procent będą płacić kontrybucji ZUSOWI :?: 70%

Jestem z Politechniki Świętokrzyskiej kolego
byłem laureatem Olimpiady wiedzy ekonomicznej stopnia wojewódzkiego
oraz finalistą na szczeblu Polski Olimpiady wiedzy i umiejętności handlowo managerskich.
Co chcesz jeszcze wiedzieć :?:
Aha dodam jeszcze koledze midelowi (ile masz lat :? ????
Byłem w sumie ponad 10 miesięcy w UK, mam ubezpieczenie społeczne angielskie (NATIONAL INSURANCE NUMBER, oraz mam dużą wiedzę o ich systemie podatkowym)
2 miesiące w Czechach
Mam porównanie kapitalizmu made in czech republic, oraz kapitalizmu made in UK.
Najlepszy jest made in UK, ale nie będę Ci rozpisywał się co w nim jest takie super bo nasi mądrzy rządzący Polską wiedzą to od 20 lat a jakoś nie wchodzi to w życie.
(wiem wiem Anglia kraj kolonialny miał władzę nad 2/3 świata)

olo 2,4K

olo

Użytkownik
A ja śmiem twierdzić i mogę Ci to udowodnić, że Francja jest na takim etapie gospodarczym jaki jest ze względu na to iż jest członkiem U.E. i bierze największą kasę z wszystkich krajów na rolnictwo z budżetu Unii.
Robi tak dziesiątek lat.
Dlatego m.in. blokowali wejście do Unii Wielkiej Brytanii. Niechętnie myśleli o rozszerzeniu Unii o Polskę.
Do dziś ciągle dzięki nim Wspólna Polityka Rolna jest taka jaka jest. Bo to Francja pilnuje swojego interesu. I tak naprawdę dzięki WPR Francja jest taka &quot;bogata&quot;.

Z lekka offtop będzie, ale Vader napisał o tym rolnictwie, także po prostu mnie ciekawi jedna rzecz. Nie sądzicie, że jest z lekka paranoją, że rolnicy muszą ograniczać produkcję, że nie mogą za dużo wyprodukować??

Bo osobiście to uważam, że jak rolnik jest w stanie wyprodukować więcej no to jest zajebisty, do tego należy podejść moim zdaniem z lekka po komunistycznemu, kto umie zrobić więcej % normy jest kozakiem, a nie ograniczać jeszcze możliwości produkcyjne.

To taki jeden z absurdów UE, bo moim zdaniem jest ich dużo, dużo więcej.

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Olo tutaj chodzi o to, że jeśli każdy będzie &quot;produkował&quot; ile chciał to będzie za dużo &quot;towaru&quot;. A jak będzie za dużo towaru to ceny będą niższe... Bo będzie większa podaż czegoś na rynku.
Dlatego są limity produkcji w zamian za dopłaty. Tak żeby to się opłacało rolnikowi. A nie było &quot;nadprodukcji&quot;.
*produkować towar- hodowla krów- mleko, uprawa buraków- cukier itd.

xavy 386

xavy

Użytkownik
Ja wychodzę z założenia, że byle nie Kaczor
No to masz szczęście kolego,bo przecież Donald zrezygnował z kandydowania.

PiS cudowny nie był-to fakt,ale przynajmniej spełniał swoje główne założenie programowe czyli walkę z korupcją.Natomiast za rządów PO gość,który wykrył mega aferę zostaje oczerniony i wyrzucony ze stanowiska-to jest PATOLOGIA PO!!!. PO ma o tyle szczęście,że trafili na spokojnego koalicjanta a nie na bandę Leppera i Giertycha-chociaż Romek miał dużo lepiej w głowie poukładane i parę jego pomysłów było dobrych.Zauważ też,że PiS po rozwiązaniu koalicji nie &quot;trzymało się przy korycie&quot; tylko przystało na przyspieszone wybory.
Ziobro chciał ułatwiać prawnikom i adwokatom dostęp do zawodu to oczywiście PO co?? W drugą stronę-by żyło się lepiej,alesamym swoim!!!.Ciekawe co na to Vader,który kiedyś gdzieś pisał-mam nadzieję,że nie pomyliłem go z kimś innym z forum,ale chyba nie,a jak tak to przepraszam...- że studiuje prawo....
A mówisz,że w stosunkach międzynarodowych jest poprawa za rządów PO- wielka mi poprawa skoro nie zostaliśmy zaproszeni na obchody zakończenia II-giej Wojny Światowej-to jest wyznacznik tej &quot;poprawy&quot;...

Prince de Belial 1,6M

Prince de Belial

Forum VIP
to ty mi też wybacz i podaj jakieś fakty, gdyż z tego co wiem, istnieją regulacje prawne które tego zabraniają, była o tym mowa rok temu odnośnie upadających banków, a prawo od tamtego czasu się nie zmieniło. czekam - czekamy na argumenty a nie co Pani jakaś Ci pokazała ????

p.s.

Wszystko wskazuje na to, że już w przyszłym tygodniu poznamy kandydata, który z poparciem Platformy wystartuje w jesiennych wyborach prezydenckich - powiedział Paweł Graś. Oficjalnie pojawiają się dwa nazwiska - szefa dyplomacji Radosława Sikorskiego i marszałka Sejmu Bronisława Komorowskiego. Posiedzenie zarządu partii w tej sprawie wstępnie zaplanowane jest na wtorek.

acha - eżeli nie sluchacie dzisiejszej komisji z kaczorro to żałujcie jeden wielki python się umywa... nie wiedziałem ze kaczek potrafi się tak wyluzować : DDD

Prince de Belial 1,6M

Prince de Belial

Forum VIP
wczoraj ? przecież dzisiaj go przesłu****ą, chyba, że mnie ominęło wczorajsze przesluchanie ?

ale śmieszne forum, nie można napisać przesluchiwać - przesłu****ą bo wykropkowywuje. ^^

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Skończyłem (też) prawo.
Jeśli chodzi o otworzenie zawodów prawniczych.
Kiedyś &quot;selekcja&quot; odbywała się na etapie egzaminu na aplikacje. Pomijając, że dostawało się 75% osób z układu. 25% osób które próbowało latami się dostać.
Dziś (ostatnie egzaminy na aplikacje korporacyjne) 75% (średnio) podchodzących do egzaminu dostaje się. Gdzie będzie selekcja? Podczas aplikacji. A jak za dużo ludzi przejdzie aplikacje, egzamin końcowy to później zostaną prawnikami z uprawnieniami, którzy jeśli już będą pracowali w zawodzie to za marne pieniądze.
Morał?
Jest hasło. Tusk otworzył dostęp do zawodów prawniczych.
Żaden prawnik tak naprawdę z tego się nie cieszy. Ci którzy są teraz aplikantami wiedzą, że jest i będzie ciężko.
Tylko prawnicy o ugruntowanej pozycji mają to gdzieś. Stare cwaniaki dadzą sobie radę.
Korporacje obecnie robią gruby hajs i podobnie jak większość szkół wyższych w Polsce. Nie obchodzi ich po co produkują prawników. Produkują ich bo mają z tego kasę. Co z nimi będzie to nie ich problem.
Tusk otworzył dostęp do zawodów prawniczych i pasuje.
Jaki jest wydźwięk jest tego u przeciętnego obywatela? Brawo Tusk. Brawo rząd.
Ale zmiany w zawodach prawniczych zostały zapoczątkowane przez Ziobrę. A ustawę napisał Edgar Gosiewski. Który 5 lat z rzędu nie dostał się na aplikację...
Edit: Baqu na tym forum cenzura jest automatycznie włączona na wulgaryzmy. Na innych bany za wypowiedzi o polityce, bukmacherach itp. Wybieraj...

kowboj 143

kowboj

Użytkownik
@ Xavy

Na początku zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem PO. Głosowałem na nich, żeby odsunąć od władzy PiS.

PiS cudowny nie był, był tragicznie okropny. Jak najkrócej.

Walka z korupcją? - Tak walczyli, że sami brali. Minister Lipiec... Poza łapówą którą wziął niech świadczy o nim fakt, że po dojściu do władzy zemścił się na sędziach, którzy na zawodach uznali, że nie &#39;idzie&#39; tylko biegnie ich uwalił. Godny przedstawiciel rządu.

PO ma szczęście z koalicjantem? PO nie jest tak głupie i bezczelne jak PiS, żeby wchodzić w koalicję z dwiema partiami, których liderzy mają braki w elementarnym wykształceniu lub powiązania neonazistowskie. Dodać tylko można, że PiS chciał pozbyć się WŁASNEGO koalicjanta z czerwoną twarzą szykując &#39;megaaferę&#39; z przeciekiem w ministerstwie rolnictwa i byli tak nieudolni, że nawet tego nie zrobili dobrze i m.in. Endrju ich odstawił od koryta. Nie mieli jak siedzieć przy korycie, bo zostali sami przy władzy i jako mniejszościowy rząd by nic nie zrobili...?

Ziobro - ułatwiał prawnikom, a przy okazji dopieprzał każdemu komu popadnie. Doktorowi G., dziennikarzom, opozycji. Komu się dało zakładał podsłuchy, albo podkładał świnie. Praworządny...

lepiej samym swoim - peron we włoszczowej, sexafera, rajdy na meleksach, oczyszczalnia ścieków i pan Putra, można jechać dalej...

stosunki międzynarodowe - postawa kaczorów wobec rosji to czysto socjotechniczny zabieg w walce o elektorat. Większość starych ludzi głosuje na PiS i będzie głosować do śmierci. &quot;Bo przecież nie na komuchów!!&quot; To jak o nich walczyć? Stawiać się ruskim, taak niech nam dają embargo na żarcie, wyrzucają amasadorów. Nie mamy szans z Ruskimi, dlatego polityka powinna być w głównej mierze oparta na kompromisie - tego PRAWO i SPRAWIEDLIWOŚĆ nie uznaje. Lepiej drzeć te jadowite japy, że klęczymy przed ruskimi i niemcami, kiedy to z nimi prowadzimy zdecydowaną część handlu i gospodarki...

legionista696 1

legionista696

Użytkownik
@ Xavy

Na początku zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem PO. Głosowałem na nich, żeby odsunąć od władzy PiS.

Walka z korupcją? - Tak walczyli, że sami brali. Minister Lipiec... Poza łapówą którą wziął niech świadczy o nim fakt, że po dojściu do władzy zemścił się na sędziach, którzy na zawodach uznali, że nie &#39;idzie&#39; tylko biegnie ich uwalił. Godny przedstawiciel rządu.

PO ma szczęście z koalicjantem? PO nie jest tak głupie i bezczelne jak PiS, żeby wchodzić w koalicję z dwiema partiami, których liderzy mają braki w elementarnym wykształceniu lub powiązania neonazistowskie. Dodać tylko można, że PiS chciał pozbyć się WŁASNEGO koalicjanta z czerwoną twarzą szykując &#39;megaaferę&#39; z przeciekiem w ministerstwie rolnictwa i byli tak nieudolni, że nawet tego nie zrobili dobrze i m.in. Endrju ich odstawił od koryta. Nie mieli jak siedzieć przy korycie, bo zostali sami przy władzy i jako mniejszościowy rząd by nic nie zrobili...?

Ziobro - ułatwiał prawnikom, a przy okazji dopieprzał każdemu komu popadnie. Doktorowi G., dziennikarzom, opozycji. Komu się dało zakładał podsłuchy, albo podkładał świnie. Praworządny...

lepiej samym swoim - peron we włoszczowej, sexafera, rajdy na meleksach, oczyszczalnia ścieków i pan Putra, można jechać dalej...

stosunki międzynarodowe - postawa kaczorów wobec rosji to czysto socjotechniczny zabieg w walce o elektorat. Większość starych ludzi głosuje na PiS i będzie głosować do śmierci. &quot;Bo przecież nie na komuchów!!&quot; To jak o nich walczyć? Stawiać się ruskim, taak niech nam dają embargo na żarcie, wyrzucają amasadorów. Nie mamy szans z Ruskimi, dlatego polityka powinna być w głównej mierze oparta na kompromisie - tego PRAWO i SPRAWIEDLIWOŚĆ nie uznaje. Lepiej drzeć te jadowite japy, że klęczymy przed ruskimi i niemcami, kiedy to z nimi prowadzimy zdecydowaną część handlu i gospodarki...
jacy liderzy mieli powiązania neonazistowskie ?

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
@ Xavy

Stary wyjaśnij mi jedną rzecz- moralność.
Minister Lipiec brał doping i wpadł za łapówkę ale był z PIS-u, tylko PIS był na tyle kulturalny że nawet czarną owcę wśród swoich potrafił odstrzelić i wywalić.
To powiedz mi jak politykę miłości stosuje PO :?:
Chlebowski płakał przyznając się do tego że chciał &quot;przehandlować&quot; ustawę, jaka go za to spotkała kara :?:
NIC :!:
nawet z partii nie został wywalony, potem bezczelnie na komisji kłamie że nie nie to nie on cała sprawa to fikcja.
No to weź się zastanów co jest z &quot;zagrożeniem demokracji&quot; jak wciskała PrOpaganda PO gdy był PIS przy władzy. Czy to że gość się spalił, złapali go dosłownie za rękę i złodziej złodzieja złapał i potem zeznaje że nie winny.
Pytam się co powinno spotkać Chlebowskiego, Drzewieckiego :?: Nie widzicie, że oni odwracają kota ogonem i zaraz zwalą winę na PIS :?:
Wybaczcie mi ale jak mam skomentować to że w skład komisji wchodzą 2 przedstawiciele PO, i przedstawiciel PO jest przewodniczącym komisji, która ma dociec prawdy.
Czy to nie absurd :?: Być sędzią we własnej sprawie :?:
Vader skończyłeś prawo jak brzmi ta sentencja po łacinie :?:
(to nie to ale tutaj mi się to idealnie kojarzy
oka wiem ---&gt; Nemo iudex in causa sua)
Czemu tak usilnie PO wywaliło polityków PIS-u z komisji :?: Nie wydaje wam się że to jest TOTALITARYZM polityczny.
Ja już dawno obserwowałem politykę i czekam jaką nową partię założy Donek i spółka.
Ktoś kto ma choć odrobinę honoru powinien rozwiązać koalicję, i przeprowadzić przedterminowe wybory a nie być jak SLD i obecne PO które kurczowo trzyma się koryta ????????????????????????
Ignorantia Iuris Nocet

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Wybaczcie mi ale jak mam skomentować to że w skład komisji wchodzą 2 przedstawiciele PO, i przedstawiciel PO jest przewodniczącym komisji, która ma dociec prawdy.

Czy to nie absurd :?: Być sędzią we własnej sprawie :?:
Vader skończyłeś prawo jak brzmi ta sentencja po łacinie :?:
(to nie to ale tutaj mi się to idealnie kojarzy
oka wiem ---&gt; Nemo iudex in causa sua)
Czemu tak usilnie PO wywaliło polityków PIS-u z komisji :?: Nie wydaje wam się że to jest TOTALITARYZM polityczny.
Ja już dawno obserwowałem politykę i czekam jaką nową partię założy Donek i spółka.
Zbyt wiele emocji w Twoich postach... za mało chłodnego myślenia.
Krótka piłka (argument prawny) z mojej strony.
http://www.sejm.gov.pl/prawo/kom_sled.htm
1. Komisję powołuje oraz wybiera i odwołuje jej skład osobowy Sejm bezwzględną większością głosów.
2. W skład komisji może wchodzić do 11 członków. Skład komisji powinien odzwierciedlać reprezentację w Sejmie klubów i kół poselskich mających swoich przedstawicieli w Konwencie Seniorów, odpowiednio do jej liczebności.
Ilu jest posłów PO w Sejmie? Kto jest marszałkiem Sejmu?
Ustawa została uchwalona:
U S T A W A
Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
z dnia 21 stycznia 1999 r.
O SEJMOWEJ KOMISJI ŚLEDCZEJ
Wtedy PO &quot;pod siebie&quot; tego nie uchwalało ;)
Sejmowa Komisja Śledcza to nie jest ciało apolityczne.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom