West Ham United FC poinformował, że Joe Cole, George McCartney oraz Jack Collison nie będą grać dla „Młotów” w najbliższym sezonie.
--------------------
Klub z St James’ Park ogłosił listę zawodników, którzy opuszczą zespół wraz z końcem sezonu. Wśród nich znalazła się żywa legenda klubu – Shola Ameobi.
iększość piłkarzy, którzy rozstaną się ze „Srokami” ma do wypełnienia ostatnie dni swojego kontraktu z klubem lub też wraca do swoich macierzystych klubów z wypożyczeń. Do Queens Park Rangers powróci Loïc Rémy, na którym w Newcastle głównie spoczywało zadanie zdobywania bramek i który został najlepszym strzelcem zespołu z 14 golami w 27 występach. Podobnie sytuacja ma się z Luukiem do Jongiem, który był wypożyczony do Anglii z Borussi Mönchengladbach.
Pomocnikom Danowi Goslingowi i Conorowi Newtonowi nie zaoferowano pozostania w klubie, dlatego Ci zawodnicy od nowego sezonu wzmocnią odpowiednio Bournemouth i Rotherham United.
Z klubem po 14 latach rozstanie się też Shola Ameobi. 32-letni Nigeryjczyk w czasie swojego pobytu w Newcastle pojawiał się na murawie 397 razy i 79 razy trafiał do siatki rywali. Napastnik zostanie zapamiętany szczególnie ze strzelenia gola Barcelonie na Camp Nou w grudniu 2002 roku oraz dzięki zazwyczaj świetnym występom przeciwko Sunderlandowi w derbach Tyne-Wear.
Klub opuszczą również Michael Richardson, Steven Logan, Brandon Miele i Jonathan Mitchell.
Menadżer „Srok” Alan Pardew w imieniu klubu podziękował wszystkim graczom, a w szczególności Ameobiemu. Podkreślił jego przywiązanie do klubu i wielką rolę jaką w nim odegrał.
Shola Ameobi również podziękował klubowi i wyjaśnił swoje odejście: - Obie strony stwierdziły, że to odpowiedni moment na rozstanie.
- Spędziłem w Newcastle całą moją karierę i cieszyłem się każdą chwilą tutaj, przywdziewałem tę koszulkę z dumą. Teraz jednak chcę zacząć nowy rozdział w swojej karierze. Mam nadzieję, że kiedyś tu wrócę i chociaż częściowo spłacę zaufanie jakim mnie obdarzono.
-----------------------
Z klubem rozstanie się większość piłkarzy, którym kończą się kontrakty, między innymi były zawodnik Chelsea Damien Duff.
Irlandczyk dołączył do ekipy z Craven Cottage w sierpniu 2009 roku z Newcastle United i od tego czasu odgrywał kluczową rolę w zespole. Największym sukcesem Londyńczyków w tym czasie było bez wątpienia dojście do finału Ligi Europy w 2010 roku, w którym nie dali rady Atlético Madryt. 32-latek opuszcza Fulham z 173 meczami i 22 bramkami. Ze względu na kontuzje swój ostatni mecz w barwach tego klubu Duff rozegrał już w lutym przeciwko Sheffield United w Pucharze Anglii.
Kolejnym graczem, który opuszcza Londyn jest Steve Sidwell. Anglik rozegrał w barwach „The Whites” 113 meczów, w których 17 razy trafiał do siatki rywali. „Rudy Iniesta”, jak nazywają go fani klubu, zostanie zapamiętany z ważnych goli i ogromu pracy wykonywanej na boisku. Swój ostatni sezon w barwach klubu skończył jako jego najlepszy strzelec.
Środek pola osłabi również odejście Giorgiosa Karagounisa i Mahamadou Diarry. Grek wystąpił w tym sezonie 14 razy, a Malijczyk tylko cztery. Z klubem rozstają się także Norweg John Arne Riise, mający na koncie 100 występów oraz Derek Boateng.
Oprócz nich z klubem żegnają się Matthew Briggs, najmłodszy gracz jaki wystąpił na boiskach
Premier League oraz Holender John Heitinga, który przeszedł do klubu z Evertonu w ostatni dzień styczniowego okienka transferowego. Ostatnim graczem, dla którego bieżący sezon był ostatnim na Craven Cottage jest bramkarz Neil Etheridge.
Klub pożegnał również kilku juniorów, dla których nie znalazł miejsca w swoich szeregach. Wśród nich są Charles Banya, Dino Islamovic, Ronny Minkwitz, Max Oberschmidt oraz Josh Pritchard
transfery.info