Szczerze mówiąc wątpię że Moyes zostanie w najbliższym sezonie zostanie zwolniony. Myślę że jeszcze przyszły sezon to on będzie prowadził MU. Można powiedzieć że jest to pupilek Fergusona i to on go "namaścił" na swojego zastępce więc pewnie ot tak go nie zwolnią. Ogólnie dziwię się że taki trener przyszedł do tak wielkiego klubu. Przypomina mi to samo co stało się w Liverpoolu po przyjściu Hodgsona który też był takim typowym, "dupowatym" trenerem do którego większości piłkarz nie miała szacunku i jeśli chodzi chociażby o motywację to też nie był w tej kwestii mistrzem. To samo Moyes, przecież to widać że jest to dobry trener ale max. na Everton bo tam liczy się rzemiosło trenerskie. W MU ma takich piłkarzy jak Rooney czy van Persie więc gracze z największego topu i to właśnie jest problem Moyes'a. On po prostu z takimi graczami nigdy nie miał do czynienia, widać wyraźnie jak teraz gra Holender, nie wspominając o tym że gra o wiele słabiej to w jego grze jakieś specjalnej chęci nie widać. Jak dla mnie to jest po prostu za duży klub na Moyes'a. Już pomijając aspekty poza piłkarskie to przez 11 lat jego największym sukcesem był awans do
LM. Wiadomo, kasy miał mało, piłkarzy znacznie słabszych niż czołówka ale teraz przyszedł do Evertonu taki Martinez. Gość który od kilku lat jest trenerem i jak Moyes już dawno był trenerem Evertonu to ten jeszcze grał w piłkę. W swojej karierze co najwyżej walczył o utrzymanie, spadł w ostatnim sezonie z Wigan (wiadomo że to nie jego wina no ale jednak), przychodzi teraz w zastępie właśnie za Moyes'a i prawie na pewno w pierwszym sezonie zakwalifikuję się do europejskich pucharów mimo że przecież teraz nie ma już czegoś takiego jak TOP 4 a jest już TOP 6 także miał jeszcze trudniej niż kiedy Moyes awansował do
LM w 2005 roku. Dodatkowo warto oddać że Moyes zabrał ze sobą najlepszego piłkarza poprzedniego sezonu czy Fellainiego. Ogólnie to według mnie podważa umiejętności trenerskie Szkota i myślę że gdyby to nie Ferguson go wybrał na swojego zastępce to już dawno nie byłby trenerem MU. Słyszałem też że Manchester ma za słaby skład żeby walczyć choćby o kolejno mistrzostwo ale dla mnie to jakieś nieporozumienie, nikt znaczący nie odszedł, przyszedł w lecie Fellaini i w zimie Mata więc jaki za słaby składy...?
Najlepsze jest też to że MU nie będzie grało w
LM w następnym sezonie i ten spec ma jeszcze dostać grubą kasę na transfery, także jak nic się nie zmieni to ten Pan może spuścić ten klub, może nie z
Premier League ale... kilka długich lat poza
LM jest moim zdaniem realne bo raczej Glazerowie nie będą dokładali do tego interesu.
Co do tego obrazka, Moyes jest geniuszem, jest kimś niespotykanym. Potrafił rozwalić w kilka miesięcy to co Ferguson budował przez ponad ćwierć wieku.