>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje o Ekstraklasie - kontuzje, ciekawostki, transfery.

Status
Zamknięty.
flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Pytanie, czy włodarze klubu się zgodzą i czy Lech jest gotowy na odejście tak świetnego napastnika?
Moim zdaniem nie. Wprawdzie bardzo duże pieniądze kuszą a jak wiemy Lech może ich potrzebować jeśli gra zespołu się nie poprawi. Jednak z drugiej strony jeśli odejdzie Rudnev to Lech straci sporo na sile rażenia i szanse na miejsce premiowane grą w pucharach znacznie zmaleją. Kolejorz w chwili obecnej nie ma kim zastąpić Łotysza. Wydaje mi się, że logicznie rozumując jeśli chciałbym sprzedać zawodnika, który ciągnie wyniki zespołu to najpierw powinienem znaleźć jakiegoś następcę by przynajmniej w części gwarantował zdobywanie bramek. W innym wypadku pozbywanie się takiego zawodnika będzie strzałem w kolano.

patrol22 1,4K

patrol22

Użytkownik
Jeśli chodzi o Łotysza to kwota 7.00 milionów Euro to ogromna suma jak na warunki Polskiej Ekstraklasy. W przeliczeniu na złocisze będzie to około 30.80 milionów złotych. Jeżeli Włosi zaproponują taką sumę to moim zdaniem włodarze Lecha nie będą się ani chwili wahać (budżet klubu na sezon 2011/12 to 45.00 milionów zł). Poniżej dla porównania budżety innych klubów w tym sezonie:
Budżety klubów T-Mobile Ekstraklasy 2011/2012:
Legia Warszawa - 65 mln. zł
WISŁA KRAKÓW - 50 mln. zł
Lech Poznań - 45 mln. zł
Polonia Warszawa - 45 mln. zł
Zagłębie Lubin - 35 mln. zł
Śląsk Wrocław - 30 mln. zł
Lechia Gdańsk - 28 mln. zł
Cracovia - 24 mln. zł
Widzew Łódź - 24 mln. zł
Górnik Zabrze - 21 mln. zł
Jagiellonia Białystok - 19 mln. zł
Podbeskidzie Bielsko-Biała - 16 mln. zł
GKS Bełchatów - 14 mln. zł
Łódzki KS - 12 mln. zł
Korona Kielce - 11 mln. zł
Ruch Chorzów - 11 mln. zł
Patrząc na te kwoty to niech każdy sobie odpowie na pytanie czy Lech puści Rudnewa za 30 milionów zł ;)

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Moim zdaniem nie. Wprawdzie bardzo duże pieniądze kuszą a jak wiemy Lech może ich potrzebować jeśli gra zespołu się nie poprawi. Jednak z drugiej strony jeśli odejdzie Rudnev to Lech straci sporo na sile rażenia i szanse na miejsce premiowane grą w pucharach znacznie zmaleją. Kolejorz w chwili obecnej nie ma kim zastąpić Łotysza. Wydaje mi się, że logicznie rozumując jeśli chciałbym sprzedać zawodnika, który ciągnie wyniki zespołu to najpierw powinienem znaleźć jakiegoś następcę by przynajmniej w części gwarantował zdobywanie bramek. W innym wypadku pozbywanie się takiego zawodnika będzie strzałem w kolano.
Ale Tobie się to tak łatwo wszystko mówi: nie sprzedawać, nie teraz, bo nie ma następcy. Weź poprawkę na to, że w budżecie Lecha jest duża wyrwa i transfer Rudneva na pewno by tą wyrwę jakoś wyeliminował. Rutkowski ma o tym świadomość i jak siedem baniek leży na stole to na bank się zastanowi. Poważnie się zastanowi. A że nie ma następcy? Cóż...

piotrex007 119,2K

piotrex007

Użytkownik
PILNE! Jose Bakero poprowadzi Lecha wiosną

Rada nadzorcza Lecha Poznań opublikowała oficjalny komunikat, z którego wynika że hiszpański trener Jose Bakero poprowadzi Kolejorza w rundzie wiosennej.

W komunikacie czytamy:
Zarząd KKS Lech Poznań pragnie poinformować, że w dniu dzisiejszym odbyło się posiedzenie Rady Nadzorczej klubu. Przedmiotem obrad była przede wszystkim ocena realizacji planów sportowych w rundzie jesiennej sezonu 2011/2012.
Rada Nadzorcza podjęła decyzję, że Jose Mari Bakero w rundzie wiosennej będzie nadal pełnił funkcję trenera pierwszego zespołu Lecha Poznań.

Żródło: http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104429,10857838,PILNE__Jose_Bakero_poprowadzi_Lecha_wiosna.html

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Idioci. Lech nie będzie w pucharach. Spamiętacie moje słowa.
Szkoda, była okazja wziąć Cześka Michniewicza - TRENERA, a nie byłego piłkarza ślizgającego się na łatce piłkarskiej legendy Barcy.

bludek 367

bludek

Użytkownik
Lech nie będzie w pucharach. Spamiętacie moje słowa.
Nie będzie w tym nic niezwykłego. Ledwie 13 meczy do końca i Lech ma takie same widoki na miejsce pucharowe, jak i na miejsce 7-8.

Jak już wcześniej pisałem - nie jestem entuzjastą polskiej myśli szkoleniowej (tm), jak i zagranicznego zaciągu trenerskiego, który obecnie pracuje w lidze, jednak każdemu trenerowi życzę możliwości spokojnej pracy, bo tylko tak można osiągnąć jakikolwiek postęp.

Dla mnie nie do pojęcia byłoby zwolnienie jednego szkoleniowca i zatrudnienie &#39;jeszcze ciepłego&#39; Michniewicza, który z porannej gazety dowiedział się, że nie ma już roboty. Wszystko to w przededniu(?) roztrenowania. Później zmiana systemu gry na zgrupowaniach, które zazwyczaj nie mają żadnego odbicia w meczach o punkty i zmarnowane pół rundy na &#39;dotarcie się&#39;. Latem pozostaje tylko zwolnić Michniewicza, bo nie załapał się do pucharów...

Miejmy w lidze słabych trenerów, słabych zawodników, ale zachowujmy jakieś podstawy zdrowego rozsądku.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Jestem ciekaw jakie transferowe bomby szykuje Wojciechowski. A że coś się będzie dziać wokół Polonii, to normalność. Zamysł ze ściągnięciem Jelenia i Pawła Brożka miał dobry, ale przecież nawet na podobnych warunkach finansowych - lepiej jest grzać ławę we Francji, czy Turcji, niż grać w Polsce. Chyba... chyba, że chłopakom zależy jeszcze na grze na EURO, a w takim rozrachunku powinni się głęboko zastanowić. Wątpię żeby obaj na wiosnę wywalczyli miejsce w składach odpowiednio: Lille i Trabzonspor.

berciq89 473

berciq89

Użytkownik
Jestem ciekaw jakie transferowe bomby szykuje Wojciechowski. A że coś się będzie dziać wokół Polonii, to normalność. Zamysł ze ściągnięciem Jelenia i Pawła Brożka miał dobry, ale przecież nawet na podobnych warunkach finansowych - lepiej jest grzać ławę we Francji, czy Turcji, niż grać w Polsce. Chyba... chyba, że chłopakom zależy jeszcze na grze na EURO, a w takim rozrachunku powinni się głęboko zastanowić. Wątpię żeby obaj na wiosnę wywalczyli miejsce w składach odpowiednio: Lille i Trabzonspor.
Jelenia będzie cięzko sprowadzić , zresztą sam deklarował że sotaje w Lille i walczy o skład ale dopóki Hazard nie odejdzie to raczej nie ma szans na grę. Z polskiej ligi to podobno w kręgu zainteresowań Czarnych koszul był Kupisz.

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
No i tak jak sądziłem, Hajto nie ma nawet licencji UEFA A, więc na ławce Jagiellonii nie zasiądzie, bo nie ma nawet szans na licencje tymczasową. I właśnie teraz pojawiła mi się w głowie myśl, nie sądzicie, że te licencje są rodem z jakiegoś socjalistycznego kraju ? Ktoś kupuje sobie klub, ma prywatny interes, więc może z nim robić co chce, ale nie może zatrudnić kogo chce, bo uefa/pzpn mu zabraniają. Po co są te ograniczenia i czemu one służą. Czym praca trenera różni się od pracy jakiegoś goscia z korporacji ? Co kogo obchodzi, jakie wykształcenie i co będzie umiał trener którego ja chce zatrudnić ?

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
No i tak jak sądziłem, Hajto nie ma nawet licencji UEFA A, więc na ławce Jagiellonii nie zasiądzie, bo nie ma nawet szans na licencje tymczasową. I właśnie teraz pojawiła mi się w głowie myśl, nie sądzicie, że te licencje są rodem z jakiegoś socjalistycznego kraju ? Ktoś kupuje sobie klub, ma prywatny interes, więc może z nim robić co chce, ale nie może zatrudnić kogo chce, bo uefa/pzpn mu zabraniają. Po co są te ograniczenia i czemu one służą. Czym praca trenera różni się od pracy jakiegoś goscia z korporacji ? Co kogo obchodzi, jakie wykształcenie i co będzie umiał trener którego ja chce zatrudnić ?
Fabik, że tak zacytuję Peszko - &quot;Szanujmy się&quot;... Działasz w pewnym kręgu = musisz spełniać pewne zasady. Zaraz dojdziemy do wniosku, że licencje przyznawane klubom są bezsensowne. A tak przecież nie jest. Jakieś reguły w tej grze muszą być.

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Cel przyznawania licencji dla klubów jest dla wszystkich jasny i oczywisty. ale
Po co są te ograniczenia i czemu one służą ? Czym praca trenera różni się od pracy jakiegoś goscia z korporacji ? Co kogo obchodzi, jakie wykształcenie i co będzie umiał trener którego ja chce zatrudnić ?

dabol1 679

dabol1

Użytkownik
Cel przyznawania licencji dla klubów jest dla wszystkich jasny i oczywisty. ale po co są te ograniczenia i czemu one służą ? Czym praca trenera różni się od pracy jakiegoś goscia z korporacji ? Co kogo obchodzi, jakie wykształcenie i co będzie umiał trener którego ja chce zatrudnić ?
Pewnie służą temu, żeby pierwszy lepszy Kowalski nie został trenerem zespołu z Ekstraklasy. To chyba dość prosta i oczywista sprawa. A to, że klub jest powiedzmy &quot;własnością prywatna&quot; nie zwalnia jego właściciela z obowiązku zatrudniania kompetentnych osób. Bo to, że Wojciechowski za miesiąc zatrudni Kowalskiego bez wykształcenia, nie jest tylko jego indywidualną sprawą. To Ekstraklasa.SA kieruje rozgrywkami, a jeśli właściciele klubów chcą sobie zatrudnić byle kogo, to muszą założyć sobie swoją prywatną ligę. Innego wytłumaczenia nie widzę.

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Pewnie służą temu, żeby pierwszy lepszy Kowalski nie został trenerem zespołu z Ekstraklasy.
No przecież o to sie właśnie rozchodzi - DLACZEGO MIAŁBY NIE ZOSTAĆ ?
A to, że klub jest powiedzmy &quot;własnością prywatna&quot; nie zwalnia jego właściciela z obowiązku zatrudniania kompetentnych osób.
Pewnie coś z moja logiką jest nie tak, ale podejrzewam, ze właścicielowi najbardziej zależy na tym, aby trener którego zatrudnia był kompetentny i posiadał duże umiejętności.

piotrex007 119,2K

piotrex007

Użytkownik
Nie chcę się kłócić, bo mam podobne zdanie jak Fabik, ale te wszystkie licencje są może po to, bo Ekstraklasa S.A. chce dążyć do jak największego profesjonalizmu naszej ligi? Albo też może to być po prostu łańcuszek, że ktoś, kto szkoli trenerów i wydaje licencje daje kasę komuś innego, żeby ta licencja była obowiązkowa itd. takie pranie pieniędzy :jezora: Ogólnie jednak zgadzam się z Fabikiem, że to trochę nielogiczne jest mimo wszystko.

dabol1 679

dabol1

Użytkownik
No przecież o to sie właśnie rozchodzi - DLACZEGO MIAŁBY NIE ZOSTAĆ ?
Popatrz na cytat niżej. Dlatego, że żaden prezes nie chciałby zatrudnić przeciętnego Kowalskiego. Sam sobie zaprzeczasz.
Pewnie coś z moja logiką jest nie tak, ale podejrzewam, ze właścicielowi najbardziej zależy na tym, aby trener którego zatrudnia był kompetentny i posiadał duże umiejętności.
Pewnie tak, ale idąc Twoim tokiem rozumowania, funkcje na wysokich stanowiskach piastowaliby ludzie bez wykształcenia.

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Popatrz na cytat niżej. Dlatego, że żaden prezes nie chciałby zatrudnić przeciętnego Kowalskiego. Sam sobie zaprzeczasz.
Przecietny Kowalski bez UEFA PRO nie może byc lepszym trenerem od gościa z UEFA PRO, dobrze zrozumiałem ?
Pewnie tak, ale idąc Twoim tokiem rozumowania, funkcje na wysokich stanowiskach piastowaliby ludzie bez wykształcenia.
No i co z tego ?
Oczywiście nad tym, że obecny trener kadry PZPN nie ma matury nawet nie będe się rozwodził. PRZECIEŻ TO NIE JEST WYSOKIE STANOWISKO.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Wg mnie z tym trenerem Lech jest pogrzebany... W ogóle nie rozumiałem zwolnienia Jacka Zielińskiego. Przy najmniej Lech się dobrze prezentował na arenie międzynarodowej, a Bakero przyszedł na gotowe i wszystko popsuł. Pozdrawiam.
Mam trochę taką teorię spiskową odnośnie jego zwolnienia. Krótko po tym Wrocław się do niego przyczepił odnośnie starych dziejów bodajże w Siarce Tarnobrzeg (?) i dlatego klub nie chciał mieć u siebie &quot;podejrzanego&quot; trenera, nawet jeśli byłby czysty.

dabol1 679

dabol1

Użytkownik
Przecietny Kowalski bez UEFA PRO nie może byc lepszym trenerem od gościa z UEFA PRO, dobrze zrozumiałem ?
Z tego co teraz jest w polskiej piłce, wynika, że nie.
No i co z tego ?
Oczywiście nad tym, że obecny trener kadry PZPN nie ma matury nawet nie będe się rozwodził. PRZECIEŻ TO NIE JEST WYSOKIE STANOWISKO.
Ale ma licencję ????

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Anderlecht Bruksela daje 700 tys. euro za Rafała Murawskiego, ale Lech ofertę odrzucił. I w sumie się nie dziwię. Poniżej miliona nie ma sensu go puszczać. Fajnie byłoby gdyby Tomek Bandrowski wrócił przede wszystkim do formy. Dobry zawodnik, ale kontuzjogenny.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom