>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje o Ekstraklasie - kontuzje, ciekawostki, transfery.

Status
Zamknięty.
bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Najslabszy mistrz? Niekoniecznie zawsze medal ma dwie strony. Wypada sie zastanowić czy poziom Wisły, Lecha Legii tak sie obniżył czy poprostu reszta zrobiła dwa kroki do przodu.
Prawda leży po środku.
Inna sprawa , że praca Maaskanta na dobre moglabyc widoczna dopiero po przerwie zimowej , więc i tak wiele szczescia i ogrom pracy wykonanej .
No ale bedzie ciezko nie ma co sie oszukiwac.

typer36 456

typer36

Użytkownik
Najslabszy mistrz? Niekoniecznie zawsze medal ma dwie strony. Wypada sie zastanowić czy poziom Wisły, Lecha Legii tak sie obniżył czy poprostu reszta zrobiła dwa kroki do przodu.
Prawda leży po środku.
Byłbym niesprawiedliwy gdybym powiedział, że reszta do przodu nie poszła, jednak porównując naszych mistrzów z sezonów około 2002/2003, 2003,2004 czy nawet nieco późniejszych do obecnych (podobnie z zespołami z miejsc 2-3) to ja widzę różnicę nie wiem czy nawet nie jednej ligi

hajduk 124

hajduk

Forum VIP
Jest wiele czynników, które muszą być spełnione, a by dostać się do LM, wiara i &quot;głód&quot; jest niesamowity, oby znowu tylko bez zimnego prysznicu.
Co najważniejsze:
- sztab szkoleniowy gotowy do roli epizodu w LM
- profesjonalizm trenerów, jak i SV
- przygotowanie fizyczne od początku zmagań, brak zlekceważenia, skuteczność
- brak znaczących osłabień
- właściciel w końcu spokojnie i rozważnie podchodzi do sprawy
- w pewnym sensie doświadczenie w podchodzeniu do LM i wyciągnięcie wniosków?!
- potrzeba kilku wzmocnień, zarówno w obronie(boczne pozycje) jak i jakaś alternatywa dla Genkova
- szczęśliwe losowanie w III i IV rundzie
- gdyby był awans poszerzenie kadry pod koniec okna transferowego, aby pogodzić lige i LM, czego się właśnie obawiam, że będzie bum na LM, a liga zostanie w tyle
Na pewno bez fajerwerków trzeba podchodzić do tego, III to jest minimum, zależy kto się trafi, optimum wydaje się IV runda i w razie czego udział w fazie grupowej LE i ciułanie punktów rankingowych, gdyż ustawa Platinniego zostanie przedłużona o kolejne 3 lata albo i dłużej.
I co najważniejsze, nie można popełnić błędu pyr, co z tego że mieli wojaże w europejskich pucharach, jak nie zakwalifikowali się teraz i nie wykorzystają tych punktów. Potrzebna stabilizacja i zdobywanie punktów rok w rok, zwłaszcza że teraz Wiśle odpadnie sporo pkt.
W tym roku jeszcze różnie może, ale w przyszłym roku, gdzie RM przepracuje cały sezon licze już bardziej na batalie o nazwie Liga Mistrzów.

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Co najważniejsze: - sztab szkoleniowy gotowy do roli epizodu w LM - profesjonalizm trenerów, jak i SV - przygotowanie fizyczne od początku zmagań, brak zlekceważenia, skuteczność - brak znaczących osłabień - właściciel w końcu spokojnie i rozważnie podchodzi do sprawy - w pewnym sensie doświadczenie w podchodzeniu do LM i wyciągnięcie wniosków?! - potrzeba kilku wzmocnień, zarówno w obronie(boczne pozycje) jak i jakaś alternatywa dla Genkova - szczęśliwe losowanie w III i IV rundzie - gdyby był awans poszerzenie kadry pod koniec okna transferowego, aby pogodzić lige i LM, czego się właśnie obawiam, że będzie bum na LM, a liga zostanie w tyle
Zgadzam się. Spełniacie już bardzo wiele warunków... nadal brakuje jednak odpowiedniego poziomu gry. Drużyna z Polski zagra w LM dopiero gdy będzie w pełni dominować nad rywalami na krajowym podwórku.
Macie teraz wielki potencjał i musicie go spokojnie wykorzystać. W szansę są raczej minimalne, jeśli jednak uda się dokonać 2-3 wzmocnień, zagrać zespół i jeszcze raz udowodnić że się jest najlepszą drużyną w Polsce, to można myśleć o awansie do elity. Oczywiście wtedy też, trzeba będzie dokonać rozsądnych transferów i się nie osłabiać... ale patrząc z boku na Wisłę to jest dość spokojny.
Inna sprawa, że przetarcie w Europejskich Pucharach to tak jak mówisz bardzo dobra droga. Punkty do rankingu się przydadzą i za rok mogą być ostateczną kartą przetargową za awansem do LM

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Bardziej realistycznym celem będzie ten, którego na razie Wisła nie zakłada - czyli faza grupowa Ligi Europejskiej. Po tej reformie Platiniego nie jest aż tak ciężko się tam dostać. Myślę, że właśnie to wam się uda (też przy odrobinie szczęścia). Jeśli chodzi o inne zespoły: Legia bez wzmocnień nie ma co szukać, bo skończy się na dwumeczu w III rundzie. A tak jak Wojtek Kowalczyk dzisiaj w CF powiedział: Wzmocnienia są potrzebne prawie na każdą pozycję. Ruch po stronie Jóźwiaka. Jeden sezon już zawalił, ciekawe co teraz wymyśli, bo czasu pozostało niewiele. Śląsk w mojej ocenie raczej nie namiesza. Na ligę taka kadra wystarczyła, ale pewne limity już zostały wyczerpane. Cenię trenera Lenczyka, jednak puchary to na obecny zespół trochę za dużo (obym się mylił). Jagiellonia? Zagadka... Doszły mnie słuchy, że oni wcale nie chcieli mieć miejsca premiującego grą w europejskich pucharach. Stadion w przebudowie, realnym wzmocnień brak. W zeszłym roku zaprezentowali się świetnie. Sędzia ich trochę wykiwał w meczu z Arisem i gdyby jeszcze dopisało nieco więcej szczęścia, to kto wie jakby się to wszystko potoczyło...

N 1

neli

Użytkownik
Mówicie o najsłabszym mistrzu. Może się tak wydawać porównując tą ekipe do ekipy Henryka Kasperczaka w sezonie dobrych występów w Pucharze UEFA. Zgadzam sie, że tamta drużyna w lidze wygrywała więcej i w lepszym stylu. Kluczem do tamtych sukcesów było w mojej opinii zgranie drużyny. Mirek Szymkowiak nie zastanawiając się posyłał z pierwszej piły prostopadłe podania do Żurawia czy Franka, którzy czekali tylko na to stojąc w linii z obrońcami. W tej rundzie niejednokrotnie zdarzała sie sytuacja że Melikson mając piłke nie potrafił w tempo zagrać do Genkova. Do tego potrzeba czasu. I wydaje mi się, że wszystko idzie w dobrą strone. Jeżeli nie w tym roku to za rok napewno Liga Mistrzów w końcu stanie otworem

horus 129

horus

Użytkownik
Jagiellonia? Zagadka... Doszły mnie słuchy, że oni wcale nie chcieli mieć miejsca premiującego grą w europejskich pucharach. Stadion w przebudowie, realnym wzmocnień brak.
Gdyby tak było, to wystarczyło w ostatniej kolejce podarować punkty Ruchowi, a nie odrabiać straty z 0:1.
Już kiedyś pisałem - żadnego polskiego klubu nie stać na wypuszczenie szansy awansu do europejskich pucharów. Polska, to nie Włochy, gdzie takie coś może mieć miejsce. Dla nas mecze w el. LM czy też LE to ważne (można rzec prestiżowe) potyczki. Dla Jagiellonii tym bardziej, gdyż dopiero drugi raz w historii jej się to przytrafia.
Nawet jeśli nie ma stadionu, a wzmocnienia są niewiadomą, to nie ma czegoś takiego jak brak chęci występów w europejskich pucharach.

typer36 456

typer36

Użytkownik
Nie wierzę, w to, że Jaga nie chciała zagrać w pucharach. Toż to dla nich szansa na zarobienie kasy.
Jeśli chodzi o kasę to za eliminacyjne rundy LE płacą grosze. Przy tych pierwszych rundach z tego co wiem to klub w razie niepowodzenia może nawet stratny wyjść, jak dużo wyda na organizację meczu, wyjazdów itp itd. Jeszcze jak przyjdzie konkretna liczba kibiców to trochę lepiej to wygląda, nie mniej jednak klubowi się puchary (i zachód z nim związny) opłacają na dobre jak się dobija do fazy grupowej LE.

A dla for fanu polecam obejrzeć sobie jednego z potencjalnych rywali Wisły - Ekranas. Dawno nie widziałem poziomu ligi litewskiej i z ciekawości zobaczę, jaka to ranga

typer36 456

typer36

Użytkownik
Właśnie się ten mecz skończył. Co prawda to tylko jeden mecz, ale na tle słabego rywala Ekranas zagrał kiepsko. Pierwsze 20 minut to nawet ładne tempo i kombinacyjna gra, ale potem to już kopanina. Przeciwnik zwietrzył szansę na korzystny wynik i postawił się gospodarzom. Jedyna bramka po strzale z dystansu i takiej ni w d... ni w oko interwencji bramkarza. Niby się rzucił ale bez wybicia się, więc nie wiem jak chciał ten strzał obronić. Po tym jednym meczu nie widzę zagrożenia dla mistrza Polski.

legionista87 65

legionista87

Użytkownik
Nie chciało by mi się nawet oka męczyć na jakąś Litewską ligę ....
Żeby chociaż to było pewne że z nimi zagra Wisła to może miało by to w ogóle jakiś sens .....
No chyba że nagrywasz jakieś video do Wisły bo jak wiemy ty masz wtyki we wszystkich polskich zespołach ????

TommyTSW 53,1K

TommyTSW

Forum VIP
Nie jest tak źle z tym mistrzem, pierwsza runda była rwana a punkty były wydzierane.Runda rewanżowa to już uformowana Wisła 9 zwycięstw dwa remisy porażka we Wrocławiu po dobrym meczu z drużyną która zagrała na bardzo wysokim poziomie jak na ekstraklasę.W całej tej rundzie Wisłą rozegrała jeden fatalny mecz z Górnikiem.Porażki z Legią i Polonią nie borę pod uwagę bo mistrz był już w kieszeni.
Cieszy że zespół został ogarnięty i nie wpada w euforie, krok po kroczku i będą efekty.

dudusss 138

dudusss

Użytkownik
Stało się, Żewłakow w Legii. Dla mnie pozyskiwanie zawodnika 35 letniego i podpisywanie z nim kontraktu na rok, przy tym płacąc grubą kasiorę nie jest do końca przemyślane i zgodne z zapowiedziami o powolnym budowaniu drużyny. Rozumiem, że jest to pierwszy krok do tego by Legia zdobyła Mistrza i grała w LM, ale póki to się stanie to Żewłakow będzie mieć na karku 37 lat( w najlepszym scenariuszu; dodatkowo zakładam że po roku się nie wyniesie na Cypr).
Zakontraktowanie Żewłakowa powinno trochę ułożyć atmosferę w szatni a tego Legia potrzebuje niewątpliwie. Portale obwieszczają wzrost atrakcyjności Ligi. Wolałbym gdyby takie same komentarze pojawiały się gdy nasze kluby ściągają utalentowanych i wyróżniających się graczy z lig na Bałkanach, a największym marzeniem jest tworzenie atrakcyjności Ekstraklasy dzięki młodym wychowankom. Ale to inny temat.
Chciałbym jeszcze napisać kilka słów o zapowiedziach budowania silnej ekipy. Obrona to wg mnie najważniejsza formacja w drużynie. Wisła w tym sezonie się przekonała co znaczy względna stabilizacja w obronie. Po odejściu Marcelo, Diaza, Głowackiego była tam totalna rozsypka. Do dziś nie jest to formacja, która gwarantuje grę w LM. A Legia? Buduje obronę na lata? Nie, zatrudnia gościa który pogra rok i po tymże roku znów trzeba będzie szukać stopera. O zgrozo, Żewłakow może okazać się najlepszym obrońcą Legii i płacz będzie jeszcze większy.
Do transferu podchodzę z dystansem bo nie widzę do końca sensu takiego działania.
Czy kibice L są zadowoleni z tego, że Żewłakow będzie grał u nich w następnym sezonie?

pokerface 69

pokerface

Użytkownik
Odejście Mateusza Klicha z Cracovii jest już przesądzone, twierdzi Rafał Żurowski z grupy Sport Trade Center, która reprezentuje pomocnika &quot;Pasów&quot;
- Konkretów nie mogę ujawnić, ale być może już w poniedziałek pojawi się oficjalna wiadomość - mówi agent Mateusza Klicha, Rafał Żurowski . - Od początku maja w sprawie Mateusza mieliśmy telefony z Francji, Niemiec i Włoch. Jeśli chodzi o ten konkretny klub, z którym teraz rozmowy są najbardziej zaawansowane, wszystko zaczęło się dwa tygodnie temu. Jest to solidny klub z dobrej ligi zachodniej .

Według nieoficjalnych informacji Mateusz Klich trafi za 1,2 mln euro do bardzo znanego klubu 1. Bundesligi (wymienia się m.in. VfL Wolfsburg).
Zdaniem Żurowskiego transfer Mateusza Klicha będzie dużym zaskoczeniem. Klich, który 13 czerwca kończy 21 lat rozegrał w Ekstraklasie 56 spotkań w których strzelił 5 bramek. Bardzo dobra gra młodego pomocnika w rundzie wiosennej zaowocowała powołaniem do kadry narodowej i debiutem w pierwszej reprezentacji Polski w meczu z Argentyną. - Mateusz miał bardzo udaną rundę, ale wciąż trudno nazywać go gwiazdą polskiej ligi. Jeszcze niedawno on sam siebie nie nazywał piłkarzem (śmiech). Biorąc pod uwagę jego dotychczasowy dorobek, możemy mówić o prawdziwej &quot;bombie&quot; transferowej - twierdzi Rafał Żurowski.
Kwestia transferu Mateusza Klicha powinna rozstrzygnąć się na początku tego tygodnia.

Porażka jeżeli tak szybko odejdzie:-|

adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
Czy kibice L są zadowoleni z tego, że Żewłakow będzie grał u nich w następnym sezonie?
Ja jestem umiarkowianie zadowolony. Rok temu dostaliśmy nołnejma Knezevicia i Kelhara, a teraz obrońcę o naprawdę wielkim doświadczeniu, który nawet w słabej formie może być czołowym obrońcą ligi bez większego problemu. Zobaczymy, co z Choto, czy dalej będzie kontuzjowany, ale jeżeli nie, to wraz z Michałem, Kubą i Kubą mogą tworzyć blok defensywny trudny do przejścia. Zobaczymy, czy wzmocniona zostanie bramka, ale jeśli tak, to może Jerzy Dudek? Kelemen nie wiem czy zagra drugi tak dobry sezon, Janek niestety nie chce wracać do Polski z podkulonym ogonem. Zobaczymy co Beret wymyśli.

bsnt 1,3K

bsnt

Użytkownik
Biała Gwiazda pozyskała kolejnego piłkarza. Kontrakt z klubem podpisał holenderski obrońca Michael Lamey. Umowa została podpisana na rok z opcją przedłużenia o kolejne 12 miesięcy.
Lamey urodził się 29 listopada 1979 roku w Amsterdamie. Gra na pozycji bocznego obrońcy. Swoją profesjonalną karierę piłkarską rozpoczynał w holenderskim klubie RKC Waalwijk. Tam spędził łącznie dwa lata, zagrał w 47 meczach i zdobył trzy bramki. Następnie w 2002 roku przeniósł się do AZ Alkmaar (14 meczów, 1 gol), a potem po roku został piłkarzem FC Utrechtu (17 meczów). Od 2004 do 2007 roku grał w PSV Eindhoven (38 meczów, 2 gole), a w 2007 roku dla MSV Duisburg (25 meczów, 1 gol), a następnie od 2008 do 2010 dla Arminii Bielefeld (49 meczów, 1 gol). W 2010 roku został piłkarzem angielskiej drużyny grającej na zapleczu Premiership – Leicester City. W tym zespole obrońca wystąpił w 4 meczach ligowych.
W Wiśle Kraków Michael Lamey będzie grał z numerem 31. Oficjalna prezentacja zawodnika nastąpi w piątek 17 czerwca.
wisla.krakow.pl

legionista87 65

legionista87

Użytkownik
Tylko czekać jak pod koniec sezonu będziemy czytać wiadomości typu &quot; Wisła stawia na Polska młodzież &quot; ???? życze sezonu takiego jaki ostatnio miał Lech Poznań ????

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Twoje życzenia maja wszyscy gdzieś , więc nie wiem po co to piszesz ????
Kompleksy, kompleksy i jeszcze raz kompleksy :cool: A wara napisz coś złego w kierunku Legii, to zobaczysz :!: :]
Widać, że Valckx znowu uruchomił swoje kontakty. 31-lat jak na obrońcę to nie jest aż tak źle. Dobre CV tego kolesia, zobaczymy czy wskoczy do pierwszego składu. Rozumiem, że konkurencja dla Cikosa? Według mnie przydałby się wam jeszcze solidni napastnik. Taki typowy łowca goli. Kadra bardzo szeroka.

Otrzymane punkty reputacji: +4
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom