>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje, newsy, ciekawostki świata żużlowego

pierzakrys 178

pierzakrys

Użytkownik
Zaslyszane z parkingu. Emil Saifutdinow bliskooooo Torunia - tylko ze on wielokrotnie był blisko ;) Mały do ZG
wszystko fajnie tylko ciężko będzie im z KSM, który jeszcze ma być obniżony, a emil średniej małej mieć nie będzie.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Emil Saifutdinow bliskooooo Torunia
Blisko bo będzie jeździł w Bydgoszczy hehe;)
Tak na poważnie to jeszcze za wcześnie na te wszystkie dywagacje. W Toruniu jesli coś się zmieni to jedynie odejdzie Ward chociaż nie chce mi się w to za bardzo wierzyć. No i oczywiście dojdzie 5 senior bo na chwilę obecną takowego nie ma. Ja jestem żeby ściągnęli Puszakowskiego tylko czy wtedy z KSM się wyrobią. Ward kolejnego tak słabego sezonu mieć nie może(chociaż ten nie jest taki tragiczny). W tamtym roku Toruń pozbył się Jensena a ten w tym roku wymiata więc mają nauczkę chyba...I liczę najbardziej na to że odejdzie M.Kowalik!

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Zaslyszane z parkingu. Emil Saifutdinow bliskooooo Torunia - tylko ze on wielokrotnie był blisko ;) Mały do ZG
To się gorzowiaki na tą wiadomość obrażą,bo słyszałem od nich że Emil już się z Władkiem dogadał ????

A poważnie: jak Polonia przystąpi do rozgrywek to Emil na 99% będzie jeździł w jej barwach.A jeśli miałby odejść to niech idzie do Karguli najlepiej ????

E 12

elanowiec

Użytkownik
To się gorzowiaki na tą wiadomość obrażą,bo słyszałem od nich że Emil już się z Władkiem dogadał ????
A poważnie: jak Polonia przystąpi do rozgrywek to Emil na 99% będzie jeździł w jej barwach.A jeśli miałby odejść to niech idzie do Karguli najlepiej ????
Tylko skąd klub a właściwie Bruski weźmie kasę na spłatę zaległości Emila? Kwota ta nie jest mała. Sam Emil mówi ze juz nie będzie jeździł w Polonii ;) jego mechanik z wioski pod Chelmza również. Czy regulamin na przyszły sezon jest przyklepany w 100%?

J : // Akurat ma skąd, bo Polonia jest spółką w której 97 proc. udziałów ma miasto Bydgoszcz i prezydent nie może sobie pozwolić by ją zadłużać. W Bydgoszczy kasy wiele nie będzie, ale przynajmniej jest ona pewna. Emil niczego takiego nie powiedział, więc nie opowiadaj głupot. Poza tym nikt mu więcej niż ma obecnie w Bydgoszczy nie da, bo poza dużym kontraktem dostaje kontrakt na reklamę miasta i ma dwóch największych sponsorów z Bydgoszczy. Także daruj sobie jakieś teksty o mechanikach spod Chełmży, bo ja na przykład słyszałem w czwartek na MIMP coś innego właśnie od największych sponsorów ...

I prośba do wszystkich, proszę tutaj nie wklejać jakiś &quot;zasłyszanych plotek&quot; tylko sprawdzone i potwierdzone informacje ...

hugues 4,8K

hugues

Użytkownik
Sorry, ze tu pisze, ale nie ma jeszcze tematu. Panowie lapcie póki cieple
betsafe
Stal Gorzów 1.75
Azoty Tauron Tarnów 1.95
Absolutnie nie wierze by Stal ten mecz mogla przegrac do tego mamy opcje 2drogowaa bez remisu, duza szansa na powodzenie.

S 310

slawek-80

Użytkownik
Sorry, ze tu pisze, ale nie ma jeszcze tematu. Panowie lapcie póki cieple
betsafe
Stal Gorzów 1.75
Azoty Tauron Tarnów 1.95
Absolutnie nie wierze by Stal ten mecz mogla przegrac do tego mamy opcje 2drogowaa bez remisu, duza szansa na powodzenie.
Tak jak kolega wyżej napisał chodzi tu o dwumecz. A jeżeli już chcemy grać na Gorzów że wygra ligę, to w Tobet mamy kurs 2,0.
Dla mnie granie na którąkolwiek drużynę tak wcześnie to duże ryzyko bo zawsze może przytrafić się do tego czasu jakaś kontuzja, no chyba że jesteśmy bardzo przekonani do swojego typu.

hugues 4,8K

hugues

Użytkownik
jesli tak to betsafe podlozyl swinie i bede reklamowal
dla mnie ewidentnie jest napisane, ze chodzi o mecz, a nie o dwumecz
17:30 Ekstraliga 2012 - Zwycięzca | Extraliga Play-Off | Żużel
Zwycięzca meczu
Stal Gorzów 1.75
Azoty Tauron Tarnów 1.95

siepaldo 388

siepaldo

Użytkownik
Główna Komisja Sportu Żużlowego postanowiła zawiesić Piotr Lisa na 15 miesięcy. To jedna z najwyższych kar w historii sportu żużlowego jaka została nałożona na arbitra. Sędzia z Lublina nie zamierza jednak kwestionować decyzji GKSŻ i z pokorą przyjmuje jej postanowienie. - Popełniłem błąd i dobrowolnie poddałem się pod ocenę Głównej Komisji Sportu Żużlowego. Sam zawnioskowałem o to, aby to organ nadzorujący zadecydował o wymiarze kary - wyjaśnia Piotr Lis.

pierzakrys 178

pierzakrys

Użytkownik
Falubaz w Toruniu bez Kapitana?
Choć nie wydaje się to możliwe, to okazuje się, że może tak się zdarzyć. Speedway Ekstraliga chce zawiesić Piotra Protasiewicza w prawach zawodnika, przez co ten nie będzie mógł reprezentować barw zielonogórskiej drużyny w meczach o brązowe medale.

Sprawa dotyczy wydarzeń z pierwszej kolejki i pojedynku Falubazu w Bydgoszczy. Piotr skomentował wtedy jedną z decyzji sędziego zawodów za co został ukarany. W ramach zadośćuczynienia Piotra miał oficjalnie przeprosić za swoje zachowanie na łamach portalu sportowefakty.pl. Ten portal nie wyraził jednak zgody na publikację przeprosin, do czego miał świętą rację. Portal jest własnością prywatnej osoby i trudno nakazać jej publikacji konkretnej treści.

Speedway Ekstraliga nie przyjęła tłumaczeń zawodnika oraz przedstawiciela portalu Sportowefakty.pl i zagroziła Piotrowi zawieszeniem, jeśli przeprosiny nie zostaną opublikowane.

W podobnej sytuacji znaleźli się Jacek Frątczak oraz Rafał Dobrucki. Ich nieobecność w Toruniu nie będzie niosła ze sobą tak dużych skutków jak w przypadku Piotra Protasiewicza. Brak Kapitana w składzie Falubazu oznaczać będzie, że nasza drużyna nie osiągnie minimalnego KSM-u i spotkanie w Toruniu przegra walkowerem.
Falubaz.com

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
Przyznano dzikie karty na GP w roku 2013!
Ward, Hampel, Vaculik i Woffinden.
Według was ktoś został pominięty albo należała się komuś bardziej niż w/w zawodnikom? MJJ? Grisza Łaguta?
Przyszłoroczny cykl ma wyglądać następująco...

2013 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX LINE-UP:
1. Chris Holder (Australia)
2. Nicki Pedersen (Denmark)
3. Greg Hancock (USA)
4. Tomasz Gollob (Poland)
5. Emil Sayfutdinov (Russia)
6. Antonio Lindback (Sweden)
7. Fredrik Lindgren (Sweden)
8. Andreas Jonsson (Sweden)
9. Martin Vaculik (Slovakia)
10. Jaroslaw Hampel (Poland)
11. Krzysztof Kasprzak (Poland)
12. Matej Zagar (Slovenia)
13. Niels Kristian Iversen (Denmark)
14. Tai Woffinden (Great Britain)
15. Darcy Ward (Australia)
16. Wild Card
17. Track Reserve 1
18. Track Reserve 2
QUALIFIED SUBSTITUTES
19. Ales Dryml (Czech Republic)
20. Leon Madsen (Denmark)
21. Troy Batchelor (Australia)
22. Hans Andersen (Denmark)
23. Peter Ljung (Sweden)

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Dla mnie nieporozumieniem jest jednak obecność Jonssona. Nie wywalczył sobie utrzymania w cyklu i psim swędem dzięki decyzji Crumpa wskoczył na listę GP 2013. Jakby zrezygnował jeszcze Hancock czy Gollob to byśmy Hansia mieli w GP znów?

Zdecydowanie brakuje Laguty.On w miejsce Jonssona i byłby git.A tak mamy aż 3 Szwedów,z których żaden nie powalczy o tytuł moim zdaniem..

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
Dla mnie nieporozumieniem jest jednak obecność Jonssona. Nie wywalczył sobie utrzymania w cyklu i psim swędem dzięki decyzji Crumpa wskoczył na listę GP 2013. Jakby zrezygnował jeszcze Hancock czy Gollob to byśmy Hansia mieli w GP znów?
gdyby nie iść tym tokiem rozumowania jakim poszły władze to stałym uczestnikiem byłby Ales Dryml (4. miejsce w GP Challenge). W mojej ocenie sezon konia miał Leon Madsen i jest on niedoceniony za ten jakże udany rok. Tajski kosztem Bombera wskakuje do cyklu, bo ktoś z Wlk. Brytanii mimo wszystko być musi jak widać i akurat z tym się zgadzam, bo Anglik z pewnością powalczy i sporo krwi napsuje faworytom.
Łaguta, Janowski, MJJ, Madsen to chyba najwięksi przegrani tych nominacji, ale według mnie decyzja podjęta bardzo dobrze, bo Vacul pokazał się kapitalnie zastępując Jarka, Hampel... o nim pisać nie trzeba, bo gdyby nie kontuzja to pewnie walczyłby o medale, a Ward to jeden z większych prospektów w tym sporcie, zatem jego obecność w gronie również jest niepodważalna.

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
Zdecydowanie brakuje Laguty.On w miejsce Jonssona i byłby git.A tak mamy aż 3 Szwedów,z których żaden nie powalczy o tytuł moim zdaniem..
Jeśli chodzi o tytuł to się zgodzę. Jonsson to już chyba nigdy szansy na to nie będzie miał a &quot;Fred&quot; i &quot;Anton&quot; to na chwile obecną nie tacy zawodnicy. Chociaż co do Antona to ja uważam, że chłopak ma szansę powalczyć o medal zobaczmy na końcówkę sezonu, Szwed tylko raz nie był w finale jeśli chodzi o pięć ostatnich turniejów z czego dwa wygrał.! To o czymś świadczy... Co do walki o tytuł to nie mam kompletnie koncepcji na to kto powalczy. Holder? Hancock wątpię, Nicki też. Myślałem, że w tym roku jest super szybki coś ala 2008 rok ale jednak nie. Gollob? no chciałbym ale to już schyłek kariery 2-3 sezony to maksimum. Cieszył będzie mnie w jego wykonaniu jakikolwiek medal. Ale trzeba przyznać, że Unibet ma humoru cenić w walce o złoto Warda wyżej niż Golloba czy Nickiego tak samo jak &quot;Antona&quot; wyżej niż Grega :eek: Swoją drogą mam do was pytanie orientuję się ktoś kiedy ma zainaugurować cykl Grand Prix? bo podobno znowu Nowa Zelandia a Bydgoszcz lub Częstochowa miesiąc póżniej czyli pewnie jak co roku w Lesznie końcówka kwietnia..

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
W pełni się zgadzam z tym postem ;)
AJ kompletnie nie zasłużył na GP w przyszłym sezonie, niestety przez rezygnację Rudego Małpiszona :-( będziemy zmuszeni oglądać jazdę Jonssona w przyszłorocznym GP.
Grisza niby niezły sezon ale chyba nie zrobił wszystkiego by dostać się do tego GP, liczenie na dzikusa w jego przypadku raczej było bez przyszłości bo działacze GP powiedzieli że tylko jeden Rusek będzie na razie w GP chyba że sam wywalczy awans.
Ja jestem zdecydowanie za tym by do GP awans bezpośrednio miał Mistrz Świata Juniorów, teraz kiedy jest kilka eventów IMŚJ to nie ma przypadku że ktoś trafi jednodniową formę, a MJJ czy Maciek Janowski obojętnie który by nie wygrał IMŚJ to byli by atrakcyjnym produktem GP dodali by świeżości a tak jesteśmy skazani na beton Andreasa Jonssona :-(

pablo32 33

pablo32

Użytkownik
Ja jestem zdecydowanie za tym by do GP awans bezpośrednio miał Mistrz Świata Juniorów, teraz kiedy jest kilka eventów IMŚJ to nie ma przypadku że ktoś trafi jednodniową formę, a MJJ czy Maciek Janowski obojętnie który by nie wygrał IMŚJ to byli by atrakcyjnym produktem GP dodali by świeżości a tak jesteśmy skazani na beton Andreasa Jonssona :-(
Zgadzam się z Tobą w 100%, tylko że taka decyzja powinna zapaść przed sezonem 2012. Jak wiadomo w polskiej Ekstralidze w każdej drużynie miał startować jeden zawodnik z cyklu GP, więc Janoś czy MJJ prawdopodobnie musieliby szukać miejsca w I lidze.

Nie da się ukryć, że regulamin Ekstraligi jest poniekąd wyznacznikiem dla BSI, dlatego decyzja o stałym udziale w GP IMŚJ nie mogła zapaść.

Uregulujemy regulamin Ekstraligi na co najmniej 5 lat do przodu i nie wprowadzajmy w nim limitu zawodników z GP, a jestem przekonany, że niebawem taki zapis w regulaminie Speedway Grand Prix BSI wprowadzi.

A odnośnie Jonssona. Oczywiście Grisza to najlepsze rozwiązanie, ale decyzja musiała zapaść. Były dwa wyjścia - AJ albo Ales.

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
Nieoficjalny kalendarz Grand Prix 2013

Widać, że chyba kwestia Grand Prix na Sportowej 2 jest już przesądzona i włodarze z Częstochowy raczej nic nie wskórają.. Pozostaje tylko kwestia czy pojedziemy we wrześniu na torze w Gorican czy też cykl powróci do Krsko
edit // słówko jeszcze o regulaminie na przyszły rok w naszej ekstralidze..

&quot;Podczas wczorajszego zgromadzenia nie rozmawiano o szczegółach regulaminu rozgrywek ekstraligi na sezon 2013. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się jednak, że jedynym ograniczeniem w przyszłym roku ma być Kalkulowana Średnia Meczowa. Górny limit ma - podobnie jak w tym roku - wynosić 41 punktów na zespół. Nie wiadomo, czy zachowany zostanie dolny limit (w sezonie 2012 - 34 punkty). W rozgrywkach nie ma już obowiązywać limit zawodników z cyklu Grand Prix startujących w jednym zespole. Drużyny będą więc wystawić w jednym spotkaniu kilku żużlowców z elity. Młodzieżowiec z KSM powyżej 4 punktów nie zostanie przesunięty na pozycję seniora. Nie będzie wprowadzony też regulamin finansowy, który miał ograniczyć wydatki klubów.&quot;

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/317435/zostaje-stara-spolka-ksm-jedynym-ograniczeniem

Bydgoszcz to tradycja, moje ulubione GP ale ten stadion to wielka hańba i pewnie do czasu GP nic z tym nie zrobią i miejsca poniżej 10 rzędu są i będą katastrofalne.
nie zmieni się na bank nic, nie ma na to kasy na chwilę obecną. Nowy prezes i miasto muszą zająć się budową składu na 2013 rok a nie nowego stadionu. Jestem przekonany za to, że będzie komplet podczas Grand Prix bo pewnie jestem w tej licznej grupie osób która jest &quot;głodna&quot; turnieju Grand Prix w Bydgoszczy. Ogólnie ja jestem zwolennikiem zupełnie nowego stadionu, a nie modernizacji obecnego mimo, że sentyment ogromny jest do obiektu przy Sportowej 2..
Brakuje w gronie organizatorów Rosji nie wiem czemu. No i przede wszystkim wyjazd do USA to powinien być obowiązek, póki jeszcze Greg śmiga to przyciągnąłby masę kibiców.
Zdecydowanie tak, ale uważam, że niestety żużel to nie F1 i nie ma takich pieniędzy w tym sporcie. Moim zdaniem do póki się to nie zmieni to będzie mieli taki &quot;daleki&quot; turniej tylko raz w sezonie. Z drugiej strony trzeba też patrzeć na to, że np F1 to są tylko MŚ Ci zawodnicy nie jeżdżą w ligach a zawodnicy żużlowi tak.
Co do Polskiej ligi to wreszcie normalne decyzje, ja jestem zwolennikiem KSM i według mnie to powinien być jedyny ogranicznik jeśli chodzi i budowanie zespołów.
Pewnie i tak jak ktoś kupić trzech mocnych z GP to będzie miał ksm pod 30 i pozostała 3 to będą musieli być zawodnicy pod ksmem 4,5 więc dream team ciężko będzie stworzyć, chyba, że ktoś trafi z formą a ksm będzie miał niziutki..

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Właśnie chciałem wstawić wstępny kalendarz cyklu. Obecność Bydgoszczy mnie nie dziwi bo dziady z BSI zwróciły się z zapytaniem czy aby Bydgoszcz nie chce zorganizować eventu. Oczywiście wydatki Torunia i Gorzowa są nieporównywalnie wyższe niż Bydgoszczy i ja tego nie rozumiem po co się przebijają ofertami i nabijają kieszenie tym sku*****om. Bydgoszcz to tradycja, moje ulubione GP ale ten stadion to wielka hańba i pewnie do czasu GP nic z tym nie zrobią i miejsca poniżej 10 rzędu są i będą katastrofalne.
Brakuje w gronie organizatorów Rosji nie wiem czemu. No i przede wszystkim wyjazd do USA to powinien być obowiązek, póki jeszcze Greg śmiga to przyciągnąłby masę kibiców. Jeszcze kierunek do naszych zachodnich sąsiadów nie byłby zły, ale to tylko marzenia, więc trzeba skonfrontować to z rzeczywistością i nadal 3xPolska, 3xSzwecja, 2xDania (w tym 1 ale za rok wróci pewnie Vojens) i tak w kółko co roku.

Co do Polskiej ligi to wreszcie normalne decyzje, ja jestem zwolennikiem KSM i według mnie to powinien być jedyny ogranicznik jeśli chodzi i budowanie zespołów.

pablo32 33

pablo32

Użytkownik
Brakuje w gronie organizatorów Rosji nie wiem czemu. No i przede wszystkim wyjazd do USA to powinien być obowiązek, póki jeszcze Greg śmiga to przyciągnąłby masę kibiców. Jeszcze kierunek do naszych zachodnich sąsiadów nie byłby zły, ale to tylko marzenia, więc trzeba skonfrontować to z rzeczywistością i nadal 3xPolska, 3xSzwecja, 2xDania (w tym 1 ale za rok wróci pewnie Vojens) i tak w kółko co roku.
Rosjanie nie chcą płacić za prawo do organizacji GP, dlatego BSI na pewno w najbliższym czasie nie zorganizuje tam turnieju. Nikt przecież nie będzie robił wyjątków dla kolegów ze wschodu.

Do góry Bottom