>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje, newsy, ciekawostki świata żużlowego

kapszti 7,3K

kapszti

Forum VIP
Dawid400 zgadzam się, że to jest chore, bo powinno obejmować nie 3 mecze tylko cały sezon. I taki Kylmakorpi, który nie jeździł przez długi czas może być zastępowany, to samo Andersson, który na początku w ogóle w barwach Sparty nie jeździł, kolejny przykład Kenneth Bjerre, którego nie uświadczyłeś na początku sezonu na naszych torach... Chore te przepisy i idą w co raz gorszym kierunku...

x_design 450

x_design

Użytkownik
Przyznam szczerze że naprawdę dziwna decyzja z tym Hampelem...Chociaż i tak jestem ciekawy czy by stosowali Z/Z czy Batchelor by jeździł...
Troy był w parkingu na meczu z Toruniem, gdzie Unia stosowała z/z.
Po przedpołudniowym treningu podjęta została decyzja o absencji Batchelora w tym spotkaniu, jednak Prezes obiecał, że to tylko jednorazowy przypadek.
Troy ma zapewnione starty do końca kontuzji Jarka, czyli pewnie do końca lipca. Inna sprawa, że Australijczyk wrócił do wysokiej dyspozycji. Nie zamierza przyjeżdżać do Leszna, żeby śledzić mecze z parkingu.

unicaja 14,2K

unicaja

Użytkownik
A ja myślę że na tą sytuację można patrzeć dwojako. Gdyby regulamin dopuszczał zz za dłuższą pauzę to znając naszych działaczy i trenerów też nie obyłoby się bez kombinacji. Także tak źle i tak niedobrze. Skupiliście się tutaj na Hampelu ale przecież w identycznej sytuacji jest Wrocek, który wg tego wykazu nie będzie już mógł zastępować Tajskiego. A już nawiasem mówiąc patrząc na te średnie to zapewne w Bydgoszczy będą ściskać kciuki żeby Emilowi w sobotę w Gorzowie włos z głowy nie spadł ???? . No i sytuacji że Gollob nie jest w top5 swojej ekipy w 3 ostatnich meczach to też nie pamiętam...

x_design 450

x_design

Użytkownik
Złamana ręka Crumpa!

W trwającym na torze we Władywostoku meczu ligi rosyjskiej pomiędzy miescowym Wostokiem a SK Turbiną Bałakowo brał udział Jason Crump. W wyścigu szóstym makabrycznie wyglądający upadek zanotował reprezentujący gospodarzy Australijczyk oraz Władimir Borodulin. Rosjanin został odwieziony do szpitala, natomiast Crump wstał o własnych siłach. Jak się jednak później okazało, trzykrotny IMŚ ma złamaną prawą rękę.
eSpeedway.pl

M 1,5K

mstokopiczas

Użytkownik
Wow..... Szkoda bo srebro w GP było w jego zasięgu, jestem ciekaw co na to w Rzeszowie, który chyba może zacząć się szykować do baraży
Sportowefakty podają że to obojczyk, a nie ręka. Rehabilitacja będzie, więc krótsza (Miedziński po tygodniu potrafił wrócić)
Warto dodać, że jeśli to prawda o Crumpie to w Gorcian w GP zobaczymy Vaculika i Kasprzaka

mishu81 0

mishu81

Użytkownik
Jakich baraży ???
Chyba nie myślisz ze Rzeszów wyprzedza takie drużyny jak Czewa, Wrocek i Nicki Pedersen Gdańsk ???? ))

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Hampel wyrzucony z Unii Leszno!
Robi się nerwowo u prezesa. Sam napompował balonik z kasą i teraz nie wytrzymuje takiego ciśnienia.
Jarosław Hampel, wicemistrz świata z 2010 roku usłyszał od szefa Unii Leszno, że może sobie szukać nowego klubu. - To przykra sprawa. Nie chcę jej komentować - powiedział Hampel.
Trudno się dziwić, że komentarz żużlowca jest tak lakoniczny. Nieoficjalnie wiemy, że prezes Józef Dworakowski zadzwonił do leczącego kontuzję zawodnika i przekazał mu w ostrych słowach, że w jego drużynie już startował nie będzie. Podobno jest to kara za to, że żużlowiec sprzeciwia się wprowadzeniu nowego regulaminu finansowego. – Zwróciłem tylko Jarkowi uwagę, że jeśli nie zgodzi się startować na nowych zasadach, w ogóle nie będzie u nas jeździł – broni się szef Unii. – Liderzy drużyn muszą zrozumieć, że żużel nie kończy się na nich. Nie zmienię zdania odnośnie wydatkowania pieniędzy w przyszłym roku. Ustaliliśmy trzy miliony i na tym poprzestaniemy. Na pewno nie będzie tak, że zawodnik wiodący weźmie z tego tortu więcej niż połowę – komentuje Dworakowski.

Zostaną z Batchelorem
– Jeśli pan Józef będzie równie restrykcyjny wobec innych swoich zawodników, to w sezonie 2013 pojedzie z samym Troy&#39;em Batchelorem. Australijczyk jako jedyny nie podpisał protestu przeciwko wprowadzonym właśnie ograniczeniom – mówi Krzysztof Cegielski, przewodniczący stowarzyszenia zawodników. – Nawet Kamil Adamczewski i Tobiasz Musielak złożyli autografy, więc rozumiem, że za chwilę spotka ich to samo, co Jarka – dodaje Cegielski.

– A ja boleję przede wszystkim nad formą i okolicznościami rozstania – mówi Marek Cieślak, trener reprezentacji Polski. – Chłop się męczy, bo leczy poważną kontuzję. Czeka na kolejny zabieg. Tymczasem prezes dzwoni i podaje mu najgorsze z możliwych lekarstw. Jarek dostał strasznego kopa, na którego absolutnie nie zasłużył. Sprawa Hampela pokazuje, że niektórzy ludzie nie mają bladego pojęcia o tym sporcie. Nie wiedzą, co to jest kontuzja i ból. Oni widzą tylko pieniądze, a żużlowca traktują często jak maszynkę. Jak się zepsuje, to wyrzucają ją na złom, bo nie chce im się jej reperować. Najgorsze jest to, że u nas ludzie nie potrafią się rozstawać. Można było poczekać do zakończenia rozgrywek i pięknie podziękować zawodnikowi za to, co zrobił dla Unii. Współczuję Jarkowi, bo wiele czasu spędziliśmy razem w kadrze, Pile i we Wrocławiu, więc wiem, że ten człowiek zasługuje na słowa uznania – uważa selekcjoner.

http://diff3.smartadserver.com/call/pubjumpi//6938/S/[timestamp]/?]
[/url]
Ustawi się kolejka chętnych
Hampel w Lesznie startuje od 2007 roku. W tym czasie Byki zdobyły dwa złote i dwa srebrne medale. Był gwiazdą zespołu. W poprzednim sezonie został najskuteczniejszym zawodnikiem Speedway Ekstraligi. Zdobył 283 punkty i 11 bonusów, co dawało średnią na mecz 14,7 oczka. Był prawdziwą maszynką do zdobywania punktów. Unia uzgodniła z nim warunki nowego kontraktu jeszcze przed końcem sezonu. Nikt w klubie nie miał wątpliwości, że dwukrotnego medalistę indywidualnych mistrzostw świata trzeba zatrzymać. Teraz wszystko się zmieniło. W Lesznie dowodzą, że w tym roku wydali na swojego lidera ogromne pieniądze, a on nie pomaga drużynie. Najbardziej działaczy boli to, że przed sezonem wyłożyli milion za podpisanie kontraktu, bo liczyli, że z 30-latkiem w składzie powalczą o medal. Już wiadomo, że tak się nie stanie, bo zawodnik w tym roku raczej nie wróci na tor.
Wyrzucenie Hampela nie ma żadnego znaczenia w kontekście tegorocznych rozgrywek. Gdy wyzdrowieje, długo pracy szukał nie będzie. W poprzednich sezonach możliwość pozyskania żużlowca często sondował Unibax Toruń. Teraz chętnych też z pewnością nie zabraknie. Wiemy, że wicemistrz świata jest pod lupą Stelmetu Falubazu Zielona Góra i PGE Marmy Rzeszów.
http://zuzel.przegladsportowy.pl/zuzel-Jaroslaw-Hampel-i-Unia-Leszno-na-rozstaju,artykul,143121,1,984.html

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
Szczerze to co Vader napisałeś mnie za szokowało. Z tego co wiem, Jarek odrzucał zawsze oferty z innych klubów z tego powodu, że w klubie był obecny prezes a tu taki numer. Moim zdaniem wpływ ma na to wszystko kontuzja Jarka a nie to, że zgadza się na regulamin finansowy(a co to on jeden się nie zgadza)? Ale też przecież kontuzji nie nabawił się specjalnie, a teraz Leszno radzi sobie bez niego nad wyraz dobrze i gdyby był Jarek to mogli by powalczyć z pewnością o złoto.. może to tak boli prezesa? Prawda jest taka, że na pewno Jarek znajdzie pracę szybko w nowym klubie na sezon 2013 z tego względu, że ma zostać zniesiony przepis o jednym zawodniku z GP. Wracając do regulaminu finansowego nie rozumiem dlaczego Jarek który zdobywa pod komplety prawie co mecz ma zarabiać od nowego sezonu dużo, dużo mniej? Przecież zarobki najlepszych żużlowców na świecie którzy ryzykują życie są po prostu śmieszne w porównaniu do piłkarzy czy koszykarzy. Wiadomo żużel to nie sport w którym są tacy a nie inni sponsorzy jak np Bank Pekao Sa z budżetem na rok około 3 mld Euro, ale to nie znaczy, że Hampel czy Pedersen będą mieli zarabiać jak np Janowski ; ). Nie jestem jakimś wielkim fanem Jarka, ale to co się stało w tym stanie jakim jest to na prawdę nie fair ze strony działaczy z Leszna. Obawiam się, że się to na &quot;Bykach&quot; zemści w przyszłym sezonie, bo jak tak dalej pójdzie to na prawdę 4-5 zawodników z 7 osobowego składu to będą juniorzy..

M 1,5K

mstokopiczas

Użytkownik
Pieprzenie, regulamin że niby 3mln zł, to będą faktury, a pod stołem kolejne 3mln.
W drugiej lidze za punkt niby płacili 200zł, a po sezonie mój klub miał rozliczone faktury z braćmi, a ci zawołali 100tys zł które mieli otrzymać pod stołem... To, że Stokłosa przebił ofertę z Leszna (która niby była zbyt mała) i Gdańska też o czymś świadczy...
Regulamin regulaminem, a życie życiem, najpierw go ustalą, prezesi np 7-8 klubów, 2-3 poleci w ciula reszta dostanie cynka i też zaczną kręcić wałki by przebić oferte za Łagute Hancocka Pedersena czy Crumpa. Oczywiście w bilansie zysków i strat będą takie sumy by się zmieścić w limicie.

x_design 450

x_design

Użytkownik
Kaczka dziennikarska!
Apeluję o spokój i niewyciąganie daleko idących wniosków.
W zeszłym tygodniu Przegląd Sportowy wieszczył, że Hampel nie wróci w tym sezonie na tor. Czołowe portale żużlowy wiernie powielały tę informację. Tymczasem sam zawodnik zdementował ten news, stwierdzając że to nieporozumienie i ma nadzieję na start pod koniec sierpnia. Przegląd zacytował rzekome słowa Jarka, które w ogóle nie padły.
http://elka.pl/content/view/58942/133/
Po raz kolejny w ogólnopolskich mediach pojawiły się niepokojące informacje na temat Unii Leszno. Przegląd Sportowy twierdzi, że Jarosław Hampel został wyrzucony z klubu. Powodem takiej decyzji miał być brak zgody kapitana Unii na regulamin finansowy, czyli obniżenie kontraktu. Józef Dworakowski dementuje te doniesienia.
- Przegląd Sportowy jak kłamie to jest jego sprawa, oni dużo rzeczy piszą - mówi prezes Unii Leszno. - Hampela nikt nie wyrzuca. Jeszcze nie skończył się jeden sezon, a już rozmawiamy reklama o następnym.
Józef Dworakowski zaznacza, że będzie prowadził z zawodnikami konkretne rozmowy na temat startów w przyszłym sezonie dopiero wtedy, kiedy będzie miał jasność w kwestii regulaminu finansowego. - Jeszcze nie ma 100-procentowej pewności jak to będzie wyglądało. Na temat startów w przyszłym sezonie nie prowadziłem jeszcze oficjalnych rozmów. Luźne rozmowy bez przerwy toczą się w mediach. Zapewniam, że żadnych konkretów z Jarkiem nie ustalałem.
W najbliższą niedzielę Unia Leszno rozegra na swoim torze pojedynek z liderem ekstraligowych rozgrywek. Zespół z Tarnowa przyjedzie na Stadion im. Alfreda Smoczyka jako faworyt. Młode Byki postarają się jednak sprawić niespodziankę podobnie jak w meczu ze Stalą Gorzów. (jag)
http://leszno24.pl/Nikt_nie_wyrzuca_Hampela!,12485.html
Środowy &quot;Przegląd Sportowy&quot; napisał, że Jarosław Hampel został &quot;wyrzucony&quot; z Unii. - To kłamstwo - ripostuje prezes klubu Józef Dworakowski. Największy sportowy dziennik w Polsce napisał, że prezes Józef Dworakowski zadzwonił do Hampela, który leczy cały czas kontuzjowaną nogę i w &quot;ostrych słowach&quot; przekazał mu, że ten nie będzie już startował w leszczyńskim klubie. Zdaniem gazety miała to być kara za to, że żużlowiec sprzeciwia się wprowadzeniu nowego regulaminu finansowego.
- To kolejna wyssana z palca informacja, która ukazuje się w tej gazecie - powiedział nam Józef Dworakowski. - Nie było jeszcze żadnych rozmów z zawodnikami. Jak można coś ustalać, skoro nie wiemy jak będzie ostatecznie wyglądał nowy regulamin finansowy, ile dostaniemy za prawa do transmisji od telewizji, wreszcie jakim będziemy dysponowali budżetem w nowym sezonie. Jarka nikt z klubu nie wyrzuca.
Prezes Dworakowski już zdementował to doniesienie. Z pewnością jest wielkim zwolennikiem rewolucyjnego regulaminu finansowego i mógł ostro przekazać swoje zdanie chłopakom z Unii, ale nie postawiłby sprawy na ostrzu noża.

grembi 70

grembi

Użytkownik
Ja mam pytanie co do ligi angielskiej, bo od pewnego momentu mnie to meczu. Jakie zasada stosowania Z/Z tam są? Bo, w niektórych drużynach za jakiegoś zawodnika jada wszyscy najlepsi, a w innych nie... Jak to tam jest i gdzie sprawdzić, kto za kogo może pojechać?

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Ja mam pytanie co do ligi angielskiej, bo od pewnego momentu mnie to meczu. Jakie zasada stosowania Z/Z tam są? Bo, w niektórych drużynach za jakiegoś zawodnika jada wszyscy najlepsi, a w innych nie... Jak to tam jest i gdzie sprawdzić, kto za kogo może pojechać?
Zasada R/R jest taka że za zastępowanego zawodnika może jechać jeden z lepszą średnią i wszyscy co mają niższą średnią punktową.
Sprawdzamy to na tej stronie http://speedwaygb.co/homepage
- zakładka Elite League -&gt; GREENSHEET AVERAGES 2012 i wybierasz największe Issue czyli najnowszą aktualizację.
Czyli np na przykładzie drużyny Belle Vue
jeśli jest R/R za Hougaarda to w R/R mogą jechać Mroczka oraz wszyscy co mają niższą średnią niż Hougaard.

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
wchodzisz tutaj -&gt; http://www.speedwaygb.co/elgreensheets12.html, wybierasz najświeższe uaktualnienie średnich i patrzysz jak w drużynie &#39;stoi&#39; zawodnik potencjalnie zastępowany. Może jechać za niego jeden zawodnik z wyższą średnią i wszyscy z niższą.

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
Tomasz Gapiński:
&quot;Sezon się kończy, więc muszę coś jeszcze powiedzieć. Fatalnie układa się nasza współpraca z prezesem klubu. Nie dostajemy biletów na mecze dla rodzin. Gdyby na spotkania przychodził komplet kibiców zrozumiałbym to. Ale trybuny świecą pustkami. Ponadto klub nie płaci od kilku spotkań. Nie dostałem pieniędzy za osiem meczów. Może dlatego dzisiejsze spotkanie zakończyło się takim rezultatem.&quot;

Czyżby po sezonie z Bydgoszczy zaczęli zwijać się filary drużyny? Unibax z Karkosikiem tylko czeka na sygnał od Emila ????

Do góry Bottom