>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje na temat Eurobasketu

Status
Zamknięty.
jakub_ch 0

jakub_ch

Użytkownik
Pomijam to, że Kwidzyn zepsuł mi kupon ostatniej kolejki PLK. Dowiedziałem się na dzień przed meczem o tych machlojach, ale było za późno, sobotnie mecze wlazły pięknie i czekałem na klęskę Sportino.

Życzę Urlepowi, żeby jego Kwidzyn nie przeszedł pre-playoffów, kombinatorstwo i porażki grubymi nićmi szyte powinny zostać ukarane. Ostatnia kwarta i Kwidzyn nagle się rozkracza? Duża przewaga na boisku owocuje nagle prawie 20-punktową przegraną?

Mam nadzieję, że władze ligi coś z tym zrobią, bo Urlep przegiął pałę. Inna sprawa by była, jakby zrobił to trochę bardziej umiejętnie, a tak już na zawsze zostanie dla mnie oszustem i przede wszystkim tchórzem psującym obraz polskiej ligi, niezależnie od wcześniejszych zasług z jakimkolwiek innym zespołem.

freakaz 0

freakaz

Użytkownik
gdzie mogę znaleźć wszelkie statystyki z dzisiejszego spotkania Polski? chodzi mi zarówno o statystyki drużynowe jak i indywidualne

gunner84 0

gunner84

Użytkownik
Parę obserwacji po dzisiejszych meczach. Pierwszy dzień i już sypnęło niespodziankami. Przegrana Litwy no i przede wszystkim Hiszpanii w zawstydzającym moim zdaniem stylu.
Jeżeli chodzi o mecz Polaków, radosna koszykówka, świetny atak, ale to byli tylko Bułgarzy, którzy pozwalali nam na wiele. Obrona natomiast w naszym wykonaniu słaba. Bardzo łatwo nasi gubili się na pickach, słabo indywidualnie, Rowland w pewnym momencie robił z nami co chciał. Z taką obroną w meczu z Litwą i Turcją może być bardzo ciężko, szczególnie, że w ataku nie będziemy mieli tyle swobody.
In plus zaskoczyli Mnie Turcy. Spodziewałem się pewnego zwycięstwa Litwy tymczasem było zupełnie odwrotnie. Bardzo podobała mi się obrona w wykonaniu Turków. Bardzo agresywna, momentami Litwini bardzo się gubili i odpalali nieprzygotowane trójki. U Litwinów zawiódł Javtokas. Nie wiem czemu mało grał Kleiza, czy jakąś kontuzję ma.
Zawiedli Francuzi, wydaję się, że zlekceważyli Niemców i niewiele tak naprawdę brakowało a zostaliby poważnie skarceni. Statyczny atak pozycyjny, powolny, chaotyczny jakby nie mieli specjalnie wiele zagrywek przygotowanych, tylko bazowali na pomysłach Parkera, który nie miał ich dziś zbyt wiele. Nie rozumiem też dlaczego nie forsowali tempa, szybkich ataków, przecież to jest teoretycznie właśnie ich siła szybcy rozgrywający i również mobilni wysocy. Zobaczymy co Francja pokaże w następnych meczach.
Mecz Rosji z Łotwą nie stał na najwyższym poziomie. Łotysze raz po raz dochodzili Rosjan na kilka punktów i zawsze Rosjanie z powrotem odjeżdżali. Bardzo dobrze zagrał Bykov. W Łotewskiej drużynie wynik ciągnął Kambala, na którym chyba z kilkanaście fauli zrobili Rosyjscy środkowi. Słabiej zagrał teoretyczny lider Łotwy, Biedrins, ale on nie jest typem gracza który wykreuje sobie samemu mnóstwo pozycji, potrzebuje jak tlenu dobrych podań, a tych dzisiaj zabrakło, bo zawiedli rozgrywający Łotwy.
Z reszty meczów widziałem tylko kawałek Serbii z Hiszpanią, o ile spodziewałem się dosyć wyrównanej walki to jednak wygrana Serbii i to w takim stylu robi wrażenie. Hiszpania jak na Hiszpanię to tragicznie. Zobaczymy w następnych meczach czy to wypadek przy pracy czy stała tendencja.

gorgol 0

gorgol

Użytkownik
niezły mecz Polaków! Igner dał radę w ważnych momentach, Logan nie ten co wczoraj, Gorti odwalił brudną robote na obydwu deskach, Szubi 3 czy tam 4 ładne przechwyty i kilka ładnych asyst, Lampe wybornie ???? - tylko, brakuje nam kogoś zajebistego na ławce, taki sixth man.. Koszarek gra dobrze, nie powiem, ale to jeszcze nie to... Roszyk dobrze... Chyliński - nie lubię gościa, ale w tym meczu nie robił błędów jakiś rażących.. Szewczyk... krótko grał, nie zdążył za wiele tam zrobic... pominąłem kogoś? Ogólnie mecz mi się naprawdę fajnie oglądało i myślę, że przy pomyślnych wiatrach będziemy w tej top5 na pewno... Więc pechem by było, gdybyśmy nie zakwalifikowali (top6) się do MŚ 2010 w Turcji

alxemikas 0

alxemikas

Użytkownik
Sklaniam glowe przed wczorajsza reprezentacja Polski... U nas na Litwie zaloba narodowa...ale i dobrze, co jakis czas sa potrzebne takie wstrzasy dla naszej reprezentacji, niech zejda na ziemie. Jechali za medalami do Polski, a teraz wstyd powracac. Jestem przyzwyczajony do tej reprezentacji Polski z konca lat 90-ych, dla Litwy to niebyl rywal z ktorym mosieli sie liczyc. Dzisiejsza reprezentacja Polski to cos juz calkiem innego-Gortat, Lampe i &quot;czarny&quot; orzel udowodnili wczoraj swoja wartosc ???? Wielki wieczor dla polskiego kosza... Pozdrawiam

.kb 31

.kb

Użytkownik
Szkoda ze przegralismy z Serbia, w kolejnych meczach bedzie juz zdecydowanie trudniej, bo to jednak Serbia jest najslabsza sposrod wymienionej przeze mnie trojki... Krotko mowiac, ten mecz byl do wygrania, Serbowie nie zagrali jakiejs porywajacej koszykowki, spokojnie mozna napisac, zapominajac o tej 16 pkt przewadze, ze wygrali z nami dzieki trojkom. Nie wiem czy ktos ogladal wypowiedz Marcina Gortata w sportowym wieczorze, padlo tam kilka mocnych i ciekawych zdan, m.in. jedno dotyczace tych trojek. Podobno sztab reprezentacji poinformowal naszych zawodnikow o tym ze Serbowie nie sa grozni z dystansu, czego w ogole nie bylo widac bo trafiali niemal z kazdej wolnej pozycji, ale wole pozycje tworzyly sie przede wszystkim z tego iz nasi koszykarze zostali wprowadzeni w blad. Jak tak wygladalo rozpracowywanie przeciwnikow to juz mozemy zapomniec o medalu, o kwalifikacji na mistrzostwa świata, czy w ogole o wyjsciu z grupy.

Gortat zasugerowal tez ze nie wszystkim zawodnikom zalezalo na zwyciestwie, bo jesli druga piatka odrabia straty po grze pierwszej piatki to cos tu jest nie tak. Nie wiem czy mial na mysli konkretne nazwiska, byc moze chodzilo mu o Macka Lampe albo Davida Logana? Mam nadzieje ze sobie to wyjasnia, a byc moze juz wyjasnili.

Na pewno Polacy za slabo zagrali dzisiaj w obronie, za malo agresywnie. Szczegolnie w pierwszej polowie, ale czesc winy mozna, a nawet trzeba, zrzucic na ludzi ktorzy przygotowywali zespol od strony taktycznej, te wspomniane przez Gortata trojki. Czesto bylo widac brak pomyslu na gre, Serbowie bardzo dobrze wracali z ataku do obrony uniemozliwiajac naszym rozgrywanie szybkich atakow. Nasi pozostali przeciwnicy juz doskonale wiedza co jest nasza najwieksza bronia i rowniez beda sie staralil
powstrzymywac kontrataki naszej druzyny. Poza tym zeby grac szybkim atakiem, potrzebna jest agresywna obrona, nie wystarczy szybki rozgrywajacy i dobrze biegajacy wysocy. Tego tez nie bylo. Kontry juz nie beda naszym glownym atutem na tych mistrzostwach, niestety. Dzisiaj w ogole nie korzystalismy z podwajania naszych podkoszowych, takie sytuacje bardzo latwo mozna zamienic na rzut za 3 pkt, nawet nie probowalismy tego robic, a trzeba przyznac ze Lampe byl podwajany przy prawie kazdym kontakcie z pilka.

Mecz z Serbia pokazal rowniez, ze jednak mamy odpowiednich zawodnikow na lawce rezerwowych, ze wcale nie sa duzo gorsi od tych ktorzy wybiegaja w pierwszym skladzie. Dlatego w tym momencie niezrozumiala wydaje sie bardzo waska roztacja (a wlasciwie brak rotacji) jaka stosuje Katzurin, ale znajac zycie teraz dojdzie do wniosku ze juz jest za pozno zeby wpraowadzac wieksza liczbe graczy do rotacji meczowej, zreszta takie slowa nie dawno padly z jego ust z tego co pamietam.

Przed tym meczem bylem wielkim optymista i bylem przekonany ze stac nas na medal na tych mistrzostwach. Teraz wyglada to troche inaczej, choc calkiem wiary i przekonania ze stac nas na sukces, calkiem nie stracilem. Nasi reprezentanci potrafia przeciez grac dobra koszykowke, kilka razy juz to udowodnili. Jest kilka rzeczy ktore zdecydowanie trzeba poprawic i jest to mozliwe, ale w porownaniu do meczu z Litwa zrobilismy krok w tyl, zamiast wprzod. Tym meczem &quot;przymknelismy&quot; sobie drzwi do 1/4 finalu, ale na szczescie nie zostaly one jeszcze zamkniete. Zostaly 2 mecze do konca tej fazy rozgrywek, dwa zdecydowanie trudniejsze mecze od dzisiejszego. Mamy trudna sytuacje w grupie i moze sie okazac ze jesli bedziemy chcieli awansowac dalej, trzeba to bedzie uczynic kosztem Hiszpanow, co przed turniejem bylo w ogole nierealne...

Troche sobie ulzylem ????

M 0

mesjasz

Użytkownik
Przede wszystkim więcej powinni biegać. Co chwilę zawodnik z piłką stoi i nie ma do kogo podać. Do tego gwiazdorstwo Logana. Dziwi mnie też słaba skuteczność rzutów za 3pkt. Nie ćwiczą tego czy jak? Jeśli nie poprawią się to popłyniemy

A 47

all_in

Użytkownik
Popieram ostatnie wypowiedzi, najbardziej w grze Polski rażą 2 rzeczy brak ruchu w akcjach ofensywnych, nie można rozegrać piłki, kończy się to przeważnie bezsensownymi rzutami z nieprzygotowanych pozycji. Po drugie niestety ale sam Marcin w obronie nie starczy, przeciwnicy zamiast wchodzić pod kosz wolą rzucać zza linii 6,25 gdyż mają tam sporo miejsca. Jestem ciekaw kto odpowiada za te raporty, ale przepraszam chyba każdy kto interesuje się koszykówką wie jaka jest największa broń drużyn bałkańskich. Trzymam tutaj Marcina Gortata za słowo, że sprawa zostanie wyjaśniona i że dzisiaj Lakovic nie będzie pozostawiany bez opieki bo jeżeli nie pokryjemy tego zawodnika to możemy pożegnać się ze zwycięstwem. Kolejna rzecz to osoba trenera. Miejmy nadzieję że będzie nauczony tutaj postawą Leo i nie będzie uparcie twierdził ze nie ma czasu już na zmiany zawodników. Przepraszam ale który zespół gra liczący się w Europie praktycznie przez ponad 3 kwarty tą samą piątką? W meczu z Serbami nasi młodzi gniewni udowodnili że są gotowi grać przeciwko najlepszym zawodnikom europejskim i co najważniejsze jest ruch, motywacje, zaangażowanie. Logan, ja wszystko rozumiem ze na niego jest bardzo duży nacisk aby nie zostawiać mu miejsca ale to trzeba biegać, a jeżeli dochodzi się do jakieś sytuacji to nie kombinować za dużo. Uważam że stanowczo nie mamy opanowanej gry na zasłony zarówno w defensywie jak i ofensywie. Szubarga obija się strasznie nie ma wymienności krycie podczas gdy rozgrywający wchodzi w strefę obronną. Maciej Lampe mógłby również częściej wychodzić na zasłonę w ofensywie jakby nie było druga nasza wieża wiec robi się więcej miejsca pod koszem, a Koszarek bądź Szubarga potrafią wykończyć akcje podkoszowe. Udowodniliśmy w tym turnieju że mamy wielu graczy rzucających bardzo dobrze za 3, powinniśmy to wykorzystać. Nie oczywiście w ten sposób że zostają nie 2s do zakończenia akcji i może się uda ale częściej próbować schodzić pod kosz ściągnąć obronę przeciwników w pole 3s i wycofywać a tacy gracze jak Logan, Ignerski, Szewczyk będą wiedzieli co z nią zrobić. Dzisiejszy mecz jest chyba najważniejszym meczem w tym turnieju. Na dzień dzisiejszy porównując obecną grę obu zespołów nie mamy co szukać, jednak liczę że wreszcie nasza kadra zagra na wysokim poziomie. Niejako nie zagraliśmy na dobrym poziomie na tych mistrzostwach, wygrane z Bułgarią i będącą w kompletnym dołku Litwą nic nie znaczą. Dzisiaj zabraknie w drużynie słoweńskiej Dragicia. Ważny element w zespole słoweńskim, świetnie ustawiający się w obronie. Jednak najważniejsza rzecz, przede wszystkim popracować wreszcie na obwodzie, w tym jest klucz do dzisiejszego zwycięstwa. Lakovicowi nie można zostawić ani centymetra wolnego inaczej możemy już po 1. połowie szykować się na ostatni mecz z Hiszpanami i koniec. Loganowi nie idzie zrobić zmianę. Co z tego, że będzie na boisku jak nie ma sił wybiec, pokazać się. Kolejna rzecz- straty! Czasami aż człowiekowi odechciewa się patrzeć na to. Notujemy bardzo dużo strat. Logan również w tym elemencie świetne statystyki robi. Ostatnia rzecz to zbiórki. Moglibyśmy trochę bardziej popracować na tablicy atakowanej, nie wygląda to najlepiej, a mamy przecież Gortata, Lampego, Szewczyka zawodnicy którzy potrafią to robić naprawdę bardzo dobrze. Więc czasami lepiej nie odpuszczać piłki tylko regulaminowo powalczyć z przeciwnikiem o nie dość, że możemy uniknąć kontry to również ponowić akcje, w defensywie nie wygląda to tragicznie ale też nie najlepiej, przeciwnicy często ponawiają akcję i to nawet 2-krotnie. Uważam że jak najbardziej jesteśmy w stanie osiągnąć dobry rezultat ze Słowenią tylko potrzebne jest: przede wszystkim dużo ruchu w obronie jak i ataku, co za tym idzie rotacja w składzie, chłodna głowa czyli jak najmniej rzutów z nieprzygotowanych pozycji, wiadomo wyeliminować tego kompletnie się nie da, ale że rozgrywamy akcje albo 3s albo 24s. poprawienie pracy na tablicach, szczególnie mam na uwadze tablice atakującą. Mam nadzieję że wszyscy trzymamy kciuki za naszych i do boju

freakaz 0

freakaz

Użytkownik
Przykro patrzeć na drugą połowę meczu ze Słowenią... Po pierwszej kwarcie liczyłem po cichu na zwycięstwo, nasza gra wyglądała fajnie i nareszcie było dużo rotacji. Po 2 kwartach dalej było nieźle bo tylko 2pkt straty. Teraz pytanie czego nam zabrakło żeby powalczyć do końca? Sił? Jeśli tak to po co trener bierze na turniej takich koszykarzy jak Skibniewski, Witka czy Chyliński? Nie grali praktycznie w ogóle, a jak już grali to beznadziejnie. Zawiedziony jestem strasznie. Dalej po głowie chodzi mi przegrany mecz z Serbią. Gdybyśmy tam wygrali to dalej bylibyśmy w grze. A tak skończyło się jak zazwyczaj - dużo gadania, obiecanek, a mało gry

hugues 4,8K

hugues

Użytkownik
w kilku momentach bylem w szoku, ze mozna grac tak slabo na poziomie reprezentacji, liczne bledy krokow, bezsensowne straty, multum strat i do tego skutecznosc na poziomie 4tej ligi w 3 kwarcie zrobilo mi sie bardzo przykro, chyba jednak caly czas jestesmy w tym samym miejcu jesli chodzi o kosza, czyli na samym dole, 1-2ma zawodnikami nie wygramy meczow.

moneybutcher 22

moneybutcher

Użytkownik
Pytanie z innej beczki.

Wiem ,że na MŚ 2010 pojedzie 6 pierwszych druzynz Eurobasketu 09.Czy poza tym beda jeszcze w przyszłym roku dodatkowe turnieje dla innych zespołów? Czy jest jakaś szansa ze zagra w nich Polska?

Jak ktoś ma info jak to sie ebdzie odbywac to niech tutaj opisze.

byq86 9

byq86

Użytkownik
z tego co slyszalem to mistrzostwa europy sa jednoczesnie kwalifikacjami do MŚ i potem nic nie ma, ale organizatorzy maja do przyznania jedna dzika karte, wiec to chyba jedyna szansa ;p

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Są do przyznania 4 dzikie karty...wymogi są dosyć konkretne i moim zdaniem nie mamy szans by im sprostać.Jest kilka ekip które bardziej zasługują na gre niż my...nasze szanse to 2%

moneybutcher 22

moneybutcher

Użytkownik
Są do przyznania 4 dzikie karty...wymogi są dosyć konkretne i moim zdaniem nie mamy szans by im sprostać.Jest kilka ekip które bardziej zasługują na gre niż my...nasze szanse to 2%

Wczoraj podczas finału gadali ,że nasza federacja będzie się starała aby przyznali nam dziką.Koszykarsko szanse marne bo oczywiste jest ,że Europa ma o wiele więcej zespołów wyżej stojących (nie zapominajmy o Włochach ,którzy udziału nie wzieli w Eurobaskecie a na pewno sa lepsi od jakiejś tam Bułgarii czy Wielkiej Brytanii).My możemy liczyc jedynie na to ,że FIBA wezmie pod uwage naszych wspaniałych kibiców i dobrą organizacje Eurobasketu.W przeciwnym razie by to troche wyglądało na zasadzie.Eurobasket już się odbył-zagraliśmy u nich.Teraz pocałujcie się w d!@e. :-D

J 3,9K

jacques

Forum VIP
Wielkiej Brytanii bym tak nie lekceważył. Wiadomo gdzie są następne IO + mają w składzie takie gwiazdy jak Ben Gordon, Luol Deng + Mensah-Bonsu, Ndudi Ebi którzy grają w NBA.
Z Europy Litwa, Włochy, Niemcy, Łotwa, Rosja, Izrael też będą chciały się tam dostać. A wiadomo, że każda z tych reprezentacji ma parę gwiazd światowej koszykówki. Według mnie szans na DK nie mamy praktycznie żadnych ale ... to dzikie karty nikt nie wie na jakiej zasadzie są przyznawane więc może za organizacje Eurobasketu dostaniemy szanse. Oby :wink:

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom