marcinglg
Użytkownik

Copa America to jeden z turniejów które rozgrywane są w czasie wakacyjnej przerwy. Po pucharze Gold Cup czas właśnie wyłonić najlepszą ekipę z Ameryki Południowej.Jest to najstarszy piłkarski turniej na świecie.Ja zebrałem kilka typów z prawie wszsytkich meczy pierwszej rundy i ułożyłem małą tesiemke..
Argentyna na Copa America wystawiła najlepszy chyba możliwy skład, gwiazdy Messi, Higuain, Di Maria, Tevez..i można wymieniać dalej , powinny dać Argentynie upragniony od 18 lat 15 tytuł Mistrza Ameryki Południowej. Na pierwszy ogień wychodzi Boliwia. Wiadomo każdy turniej trzeba zacząć dobrze i uważam że Argentyna zacznie go świetnie. Rywal nie wymagający trzeba im się zrewanżować za ostatnie eliminacje do Mistrzostw Świata wtedy Argentyna przegrała 1:6. Plusów jest wiele wyjdą zmotywowani w 100%, własna publika, wielkie gwiazdy. Jedynie mankamentem jest obrona Argentyńczyków bo stary Zanetti czy niepewny Milito pewności na zero z tyłu nie dają.. Ale no cóż jednak Boliwia nie powinna przebić się nawet przez linię pomocy w której grają wielkie waleczne gwiazdy. Ale co ciekawe mecze z Boliwią to zawsze wysokie wyniki. Na 30 spotkań tylko raz padł wynik 0:0 w 1987r właśnie w Copa America. Co to dużo jeszcze pisać Argentyna musi dobrze zacząć ten turniej i nie będzie patrzyła na to z kim grają. Pewnie będą chcieli spokojnie wygrać ten mecz dlatego handicap myślę -1 powinien wejść spokojnie. Warto dodać że Boliwia od bardzo dawna nie wygrała meczu na wyjeździe...
Przypuszczalne składy na ten mecz:
Argentyna: Sergio Romero 18, 8-Javier Zanetti, 4-Nicolas Burdisso, 6-Gabriel Milito, 17-Marcos Rojo, 14-Javier Mascherano, 5-Esteban Cambiasso, 19-Ever Banega, 11-Carlos Tevez ,21-Ezechiela 10-Lavezzi i Lionel Messi. Trener: Sergio Batista.
Boliwia: 1-Carlos Arias, 4-Lorgio Alvarez, 16-Ronald Raldes, 5-Ronald Rivero, 3-Luis Gutierrez, 6-Walter Flores, 15-Jaime Robles, 21-Jhasmany Campos, 10-Joselito Vaca, 9-Marcelo i 7-Edivaldo Moreno Rojas. Trener: Gustavo Quinteros.
Drugim spotkaniem na tym turnieju będzie mecz Kolumbia- Kostaryka o 20:30 naszego czasu. Krótko Kolumbia powinna tutaj spokojnie wygrać z bardzo osłabionym składem po pucharze w USA. Dlatego trener Kostaryki postanowił przyjechać drugim składem i myślę że tutaj będzie bardziej zależało na stylu a nie na wyniku. Warto dodać że piłkarze Kostaryki są wstrząśnięci po śmierci ich kolegi Dennisa Marshalla który 23 czerwca zginął w wypadku samochodowym.. Piłkarze pod wodzą Ricardo La Volpe'a są oczywiście zaproszeni i gościnnie występują na tym turnieju. Nigdy w historii nic nie osiągnęli na tym turnieju. Za to drużyna Kolumbii w której składzie są na prawde dość znani piłkarze Yepes, Perea, Zapata, Rodallega czy Falcao powinni powieźć ekipę Kolumbijską naprawdę daleko a w grupie spokojnie osiąść na drugiej pozycji. Dysponują dobrą kadrą dla nich to ważny turniej. W 2001 roku nawet potrafili go wygrać a w 2004 zajęli 4 miejsce.Podsumowując osłabiona Kostaryka to nie rywal na dobrze zbudowaną ekipę Kolumbijską która na stratę punktów w tym pierwszym meczu nie może sobie pozwolić.
No i teraz.. Brazylia będą mieli chłopcy ciężko na meczach w Argentynie. Raczej na każdym meczu miejscowa publika będzie kibicowała ich rywalom tak mi się przynajmniej zdaje. To nie jest jakaś wielka Brazylia i boję się że finał dla tej flegmatyczniej drużyny może być za bardzo wygórowanym celem. Ale na pierwszy ogień idzie ekipa Wenezueli czyli totalny dostarczyciel punkcików. Nie będę tutaj wielkich mądrości, ale Brazylia musi ten mecz wygrać nie mają rewelacyjnego składu muszą spokojnie zbudować drużynę i najlepsza okazja już w pierwszym meczu tego turnieju. Jak na obrońców tytułu przystało powinni wygrać wszystko w grupie. Ja mimo wszystko daje czystą 1 bo ta Brazylia mi się nie podoba. Warto dodać że Wenezuela ma bilans w Copa America 2-9-38 chyba obejdzie się bez komentarza...

Paragwaj-Ekwador
TYP

Kolejny już przed ostatni mecz to starcie pomiędzy moimi ulubieńcami Paragwajem i Ekwadorem. Zacznę od Paragwaju dla którego po bardzo dobrym występie w MŚ w których zaszli bardzo daleko i pokazali się ze świetnej strony ten turniej będzie okazją do powrotu do najlepszych lat w Copa America. Reprezentacja Paragwaju wygrała ten turniej 2 razy a 18 razy była w pierwszej czwórce jednak ostatni raz w 1987roku.. trochę minęło.. Ale jest szansa na półfinał dla Paragwaju moim zdaniem.. Roque SantaCruz , Nelson Haedo Valdez czy Lucas Barrios to bardzo rozpoznawalni gracze. Szczególnie Mistrz Niemiec Barrios powinnien być żądłem ekipy z Paragwaju. Grupa średnia są spokojnie w stanie wyjść z drugiego miejsca. Pierwszy mecz z Ekwadorem dość silny rywal w sam raz na początek rozgrywek. Jednak Ekwador oprócz Valenci nie mają się czym pochwalić. U siebie grają dobrze jednak wyjazdy wypadają im już znacznie gorzej. W historii Copa America nie mają zapisanej ładnej karty tylko 2 razy w pierwszej czwórce turnieju. Bilans meczów 14-19-75 co przy bilansie Paragwaju 61-30-60 to niebo a ziemia. Ale wiadomo statystyki nie grają. Paragwaj powinnien spokojnie wygrać. Jednak ja liczę się że jeden strzał Valencii jakieś rozluźnienie i remis murowany. Daltego gram do taśmy 1x.

Urugwaj-Peru
TYP:URUGWAJ 1.38

I ostatni mecz typowany przezemnie na pierwszą kolejke.Urugwaj rozpocznie zmagania w tej edycji Copa America spotkaniem z chyba najsłabszym w tej grupie zespołem Peru.Suarez i Forlan to ten duet powinien wygrać tą grupę dla Urugwaju który Copa America wygrał 14 razy tyle samo co gospodarze Argentyńczycy ostatni raz w 1995 roku troszkę minęło ale cóż zrobić. Turniej w turniej są w najlepszej czwórce ekip Ameryki Południowej. I tym razem nie powinno być inaczej. Przyjechali najsilniejszym składem i powinni powalczyć o finał. Kontuzji albo jakiś niespodziewanych roszad nie przewiduje się. Grupa dość łatwa jedynie Chile może im zagrozić ale oni też są wielką zagadką przed pierwszą kolejką. Na szybko Peru bez Claudio Pizarro i Jeffersona Farfana będą ekipą o jakieś 20% słabszą co oznacza walkę o 3 miejsce z osłabiionym Meksykiem. Historię Peru ma naprawdę dobrą bo 2 razy wygrali ten puchar ale baardzo dawno temu. Urugwaj wielka niespodzianka ostatnich MŚ w RPA powinna pokazać że to nie był przypadek i wygrać grupę z 9 pkt na koncie. W pierwszym meczu Peru w sam raz na rozgrzewkę wydaje mi się. Urugwaj jest typowany do miejsc 1-4 i nie przypadkowo.

Jedna z gwiazd tegorocznego Copa America