ENCE - G2
Suma map: (2.5+) @1.98 STS
Niestety. G2 przed szansą na Dust2 nie dało rady pokonać dobrze grających zawodników z ENCE, i pomimo dogrywki G2 nie dało rady pokonać ENCE na wybranej przez siebie mapie. Szkoda!
Do AKO ewentualnie można dorzucić:
Pierwszy zespół wygra min. jedną mapę: Tak @1.22 STS
No to mamy
eliminacje. Obie drużyny są nieprzewidywalne w tym turnieju i ciężko wskazać faworyta. Nie mniej jednak moim zdaniem jest to G2. Drużyna Allu trafiła na słabszych przeciwników niż G2, a pomimo tego nie pokazali oni nic specjalnego. ENCE ledwo wygrało z BIG, które na turnieju było jednym z najsłabszych ogniw i pożegnali się dość szybko z turniejem, poprzednio HellRaisers które obecnie jest przeciętnym zespołem i Renegades. Mocną stroną ENCE jest z pewnością ich map pool, ponieważ posiadają spory win-rate na mapach, w których rywalom idzie gorzej. Mowa tutaj o Trainie (12 map - 92% wr), Overpassie (7 map - 86% wr) i Mirage'u (9 map - 78% wr). Statystyki podawane są do trzech miesięcy, aczkolwiek i tak nie sugerowałbym się starszymi wynikami, bo z czasem coś może pójść inaczej. 8 dni temu w kwalifikacjach drużyny miały okazję zmierzyć się ze sobą na mapie Overpass, gdzie Finlandzka formacja pokonała G2 16-6. Moim zdaniem w tym spotkaniu większą rolę odegrają mapy, bo jednoznacznie nie da się stwierdzić która drużyna jest silniejsza. Wydaje mi się, że zobaczymy 3 mapy w tym spotkaniu, bo draft przewiduję następująco:
ENCE ban Cache
G2 ban Train
ENCE pick Overpass
G2 pick Dust2
G2 ban Mirage
ENCE ban Inferno
Deciderem będzie Nuke, gdzie drużyny trzymają podobny poziom. (ENCE 60% wr, G2 67% wr)
Założę się, że drużyny dają z siebie 100% z powodu eliminacji którejś z drużyn, ale nie wróżę im przyszłości bo wyżej siedzą już drużyny o wiele bardziej przygotowane niż Finlandzcy i Francuscy gracze.
FaZe - compLexity
Handicap: FaZe (-1.5) @1.72 STS
Brak słów na temat gry FaZe...
Zwycięstwo: FaZe @1.22 STS
Ledwo, ale typ wszedł!
Huh. Gdyby ktoś powiedział mi przed turniejem że FaZe przegra z takim zespołem jak AVANGAR czy Renegades, to pewnie wyśmiałbym go w twarz i powiedział że powinien zmienić kategorię obstawiania, ale do rzeczy. Moim zdaniem faworytem jest FaZe. Nie doszukuję się niespodzianek, bo FaZe przebija doświadczeniem compLexity kilkakrotnie, i niepodważalnie w trybie BO3 nie ma co się oszukiwać. Możliwe, że FaZe nie poradziło sobie w trybach BO1, ale teraz gdy w grę wchodzi BO3, warto skleić coś w ich stronę. Martwi mnie fakt, że nie posiadają obszernego map poolu, natomiast nie powinien to być problem, bo chłopaki pewnie wyklikają drużynę stanislawa. W styczniu mieliśmy okazję zobaczyć starcie drużyn H2H, gdzie FaZe wygrało bez większych problemów 2:0. Map pool compLexity nie wygląda lepiej, także nie powinno być niespodzianek na żadnej z map. Wydaje mi się że nie ma sensu tutaj się rozpisywać i przewidywać draftu, bo wg. mnie zobaczymy jutro gwałt zamiast
counter-strike'a
Cloud9 - HellRaisers
Zwycięstwo: Cloud9 @1.60 STS
Pierwszy zespół wygra min. jedną mapę: Tak @1.18 STS
Kursy świetne, ale jak kolega wyżej dobrze napisał, najlepiej pominąć. Dziwi mnie forma Cloud9 na turnieju, bo szczerze mówiąc że to właśnie oni przejdą z wynikiem 3:0, ewentualnie 2:1. Na szczęście mecze BO1 się skończyły, i zaczęły tryby BO3, gdzie faworytem spotkania wydaje mi się Cloud9. Pomimo porażki przeciwko Astralis, gdzie chmurki zostały po prostu zjedzone do zera, chłopaki wezmą się w garść. Nie wierzę w to, że Cloud9 tak po prostu odpuści sobie turniej i nie urwie nawet jednej mapy. Jeśli chmurki zagrają Cache'a to zobaczymy pewnie 3 mapy, o ile HR da radę ugrać swoją. Doświadczeniem C9 > HR niepodważalnie.
Osobiście kleję kupon w następujący sposób:
Handicap: FaZe (-1.5) @1.72 STS
Zwycięstwo: Cloud9 @1.60 STS
Suma map: (2.5+) @1.98 STS
AKO: @5.45 STS
Powodzenia!