Romelo Lukaku best Young player of the tournament @ 6 (jeszcze kilka godzin temu dawalo rade zalapac sie na 8,5) [betsafe]
Hmm ... patrzac na kursy mozna wyciagnac wnioski, ze faworytem do zgarniecie tej nagrody jest Paul Pogba...defensywny pomocnik reprezentacji Francji...defensywny pomocnik, no ciekawe.
Pomimo tego, ze Pogba mial calkiem udany sezon w Juventusie, to w reprezentacji Francji wcale nie zachwyca. Mowiac zachwyca mam na mysli suche fakty. Po pierwsze w meczach eliminacyjnych nie moglem znalezc nawet jednej asysty Pogby. Strzelil jednego gola Bialorusi. Raz zostal wyrzucony z boiska z czerwona kartka i wlasciwie to by bylo na tyle. Jednym slowek w 8 meczach o stawke strzelil 1 gola...i o ile dobrze widzialem mial 0 asyst oraz 1 czerwona kartke.
W meczach towarzyskich - ostatnich 3 wcale nie bylo lepiej. Strzelil 1 bramke i mial 0 asyst. Nie ma sie co cofac wczesniej bo Pogba albo nie gral albo nie mial zadnego wplywu na przebieg meczu.
Pogba teraz stoi @ 4
____
A teraz Lukaku. W tym roku w 3 sparingach strzelil 4 gola. OK, 3 strzelil Luxemburgowi ale nie widze w tym nic zlego, a wrecz przeciwnie mysle, ze go to pozytywnie doladowalo. Chlop jest w formie co do tego nie mam zadnej watpliwosci. Bramka ze
Szwecja tylko mnie w tym przeczuciu potwierdzila. Strzal zza pola karnego, bez problemu, z biegu jakby to dla niego nie bylo zadnym problemem, super gol. w elimiacjach do WC strzelil 2 gole i asystowal przy kolejnych choc czesto nie gral w podstawowej jedenastce w ktorej wystepowal Benteke. Teraz z Benteke kontuzjowanym to Lukaku przejmie role strzelca na szpicy i patrzac na jego forme mysle, ze nie bedzie to dla niego zadnym wyzwaniem szczegolnie w grupie w jakiej sie znalazla Belgie - z
Rosja, Algierja i Korea.
Moim zdaniem Lukaku spokojnie stac na strzelenie 3-4 goli w grupie i moze zgarnieciu 1-2 asyst. Mysle, ze spokojnie jest w stanie wyprzedzic w statystykach Pogbe a nie sadze by wybor na najlepszego "jongstera" padl na zawodnika ktory nie zapisuje sie w notesie sedziego.
Kolejnym kandydatem ktory moim zdaniem bedzie sie liczyl w tej kategorii to Goetze, jednak problem, moim zdaniem z Goetze to to, ze Niemiec mial bardzo przecietny sezon w Bayernie jesli chodzi o wystepy w podstawowej jedenastce. Goetze nie gral tyle ile by chcial i czesto zaczynal mecze na lawce. Goetze z Borussi zapewne by czarowal kibicow w Brazylii ale Goetze z Bayernu to zupelnie inny zawodnik. Mysle, ze Wiekszosc Niemieckiego skladu bedzie miala ten sam problem ale to jeszcze opisze w dziale z Niemcami.
Reszta kandydatow moim zdaniem sie totalnie nie liczy w ty "plebiscycie".
Podsumowujac, moim zdaniem Lukaku spokojnie zdobedzie nagrode za najlepszego mlodego zawodnika turnieju tylko i wylacznie dlatego, ze gra w slabszej grupie niz reszta, dlatego, ze strzeli kilka goli oraz dlatego, ze reszta jego przeciwnikow po prostu nie jest w najlepszej formie. Kurs zdecydowanie do grania, tak jak mowilem ja zapalalem za @ 8,5 ale @ 6 tez wyglada calkiem przyzwoicie.