Toblach TDS-15km na dochodzenie stylem dowolnym kobiet
Krista Lahteenmaki vs Katrin Zeller 5/17
Krista Lahteenmaki
1,33 Bet365
Na starcie 22sek przewagi na korzyść Finki. Oczywiście styl dowolny nie jest najlepszy dla Kristy,ale nim także potrafi biegać na przyzwoitym poziomie,a Niemka Zeller jest bardzo daleko od swojej najlepszej formy. Teoretycznie styl na korzyść Niemki,ale popatrzmy na wyniki w obecnym sezonie w biegach tech.dow na dystansach:
Kussamo-10km i 10sek na korzyść Lahteenmaki
Davos-15km i 55sek na korzyść Lahteenmaki
Oberhof-3km i 1sek na korzyść Lahteenmaki
Widzimy,że w każdym biegu górą była Finka. Potrafi dobrze rozłożyć siły na cały dystans,a już nie raz widziałem jak Zeller po świetnym początku z dystansem słabła. Za plecami Finki utworzy się pewnie grupka goniąca: (Roponen,Steira,Diggins i inne) Z czasem dogonią Zeller,która wątpię,aby potrafiła utrzymać kroku tak znakomitym łyzwiarką. Może i z czasem dojdą i Finkę,która może liczyć tylko na współpracę z Francuzką Jean. Jednak zanim ewentualnie ją dogonią co nie jest rzeczą pewną to minie już spora część dystansu i Finka będzie mogła spokojnie trzymać się za ich plecami. Stawiam zdecydowanie na Lahteenmaki,bo mimo,że styl jej nie sprzyja to raczej bez większego problemu przekroczy linię mety przed Zeller gdyż jej forma jest dużo stabilniejsza niż rywalki.
Heidi Weng vs Denise Herrmann 8/nie.wyst
Heidi Weng
1,40 Bet365
Kolejna świetna para na zarobek. Norweżka wystartuje 10sek za Niemką.Zaraz ją pewnie dogoni,przez jakiś czas pobiegną razem. Natomiast czym dalej w las tym swoją wyższość będzie udowadniała Weng,ponieważ Hermann jest stworzona na krótkie dystanse,a 15km jest to bardzo trudny i męczący odcinek do pokonania. Oczywiście Niemka w tym sezonie spisuje się rewelacyjnie,ale ma to miejsce w sprintach i prologach jak chociażby ten na otwarcie TdS. Jest to dla niej zdecydowanie za długi bieg. Weng woli dłuższe biegi i powinna bez problemu ograć rywalkę.
Niemka raczej unika takich startów,ale tutaj,aby ukończyć cykl musi jakoś przebiec. W tym sezonie w st.dow. obie panie biegły tylko:
Kussamo-10km i 23sek na korzyść Weng
Toblach TDS-30km na dochodzenie stylem dowolnym mężczyzn
Sjur Roethe vs Devon Kershaw 11/23
Sjur Roethe
1,66 Bet365
Jeszcze jeden typ na bieg panów. Wystartują razem. Pewnie utworzy się duża grupa,która będzie gonić czołówkę. Miałem na początku nie grać tego typu,bo często w męskich biegach na metę wpada duża ilość biegaczy i decyduję sprint. Na takiej końcówce mocniejszy byłby pewnie Kershaw. Jednak doszedłem do wniosku,że Devon nie da rady utrzymać się przez 30km w grupce,która nada mocne tempo,bo mimo wszystko jest to biegacz na dystanse nieco krótsze,a nawet sprinty. Myślę,że w pewnym momencie pęknie i zostanie w tyle,a wtedy już szans na finisz nie będzie miał. Oczywiście nie jest powiedziane,że Norweg będzie na tyle mocny,żeby spokojnie trzymać się na przodzie. Jest to jednak zawodnik zdecydowanie bardziej stworzony na długie biegi i jego na pewno wytrzymałość nie zawiedzie co w przypadku Kanadyjczyka nie jest już tak pewne.
Mimo,że Hermann nie wystartowała bet rozliczył parę na korzyść Heidi Weng.