who will win AO - Federer @ 1.72 ( przedwczoraj ) 20/10
Jak dla mnie to jeden z najgrubiej zagranych typów w życiu. Za Federerem przemawia chyba wszystko. Po 1 forma. Gra idealnie, pięknie, perfekcyjnie, po kryzysie nie ma ani śladu. Znowu atakuje każdą piłke którą się da, wchodzi w kort. Robi to, za co uwielbiam go nie tylko ja, ale chyba wszyscy. To już nie jest Fed z meczu z Seppim, kiedy to grał fatalnie, tylko Fed sprzed kilku lat. Te 5 setów z Berdychem było czymś, co dało mu znowu wiarę w to co robi. I chyba widzieliście, co zrobił Potro i Roddick, a raczej co robił z nimi Szwajcar. Nadal też gra dobrze, aczkolwiek grając ten typ bardziej obawiałem się niesaowitego Verdaco, który mało co a zagrałby w finale. Rafa gra dobrze, to fakt, ale te rotacyjne piłki, niesamowite podkręcenia, są wielką bronią na cegle i ewentualnie na grassie, gdzie piłka zostaje w miejscu. Ale hard jest nawierzchnią gdzie nad tym style gry przewagę maja szybkie, mocne, bombardujące piłki, grane w stylu Feda. Poza tym, jeden dzień odpoczynku więcej Federera, no i 5h i 20 minut męczarni z Nadala z Verdasco muszą miec spory wpływ na ten mecz. Sam Rafa powiedział, że mając 3 piłki meczowe miał łzy w oczach, ze zmczenia i emocji. Ten pojdynek kosztował go masę zdrowia.
Wiem, jakie jest H2H. Wiem o tzw. kompleksie Szwajcara. Wiem, że i na hardzie zdarzyło przegrac mu się z Nadalem. Ale to chyba ostatnia szansa na przełamanie tej fatalnej passy Rogera przeciwko Hiszpanowi. Jeśli nie wygra teraz, grając tak wspaniale, na swojej nawierzchni, to chyba nie uczyni uż tego nigdy. Natomiast zdobycie kolejnego Szlema, pokonując swoego wielkiego rywala, da u tak potężnego kopa, że nie sądzę by ktokolwiek w tym sezonie powstrzymał go przed odzyskaniem 1 miejsca w rankingu. Oby ten pierwszy krok ku temu nastapił juz jutro.