Ferrer D. - Almagro N.
typ:
Almagro N. (+6.5 gema) 6:4 6:4 5:7 6:7 2:6
kurs: 1.83 #
Bet365
Hiszpański ćwierćfinał, który chyba najrówniej wygląda ze wszystkich czterech. Faworyt ? Wg bukmacherów Ferrer, no ale co się dziwić, jeżeli Almagro ma
cudowny bilans z Ferrerem. Spotykali się dwunastokrotnie i zawsze wygrywał David. Czyli można wprost napisać, że Nico ma kompleks starszego kolegi. No ale wszystko się kiedyś kończy i dziś z pewnością ma szansę by powalczyć, z pewnością będzie ciężko, ale Magro pokazuje tutaj, że dyspozycja jest na dobrym poziomie.
Ferrer w tegorocznym
Australian Open pokonał już Rochusa, Smyczka, Bagietę oraz Nishikoriego. Jednak mnie osobiście styl zwycięstw jakoś nie powalił. Co do Belga oraz Smyczka nie ma co pisać, bo to w porównaniu do Hiszpana nie ta liga. Z Baghdatisem grał co tu dużo mówić, średnio, jednak Marcos nie miał w tym roku formy do walki z najlepszymi, a mimo wszystko trochę emocji było i wynik jaki padł 6:4 6:2 6:3, w całości nie oddaje tego co działo się na korcie. Co do spotkania z Japończykiem, to Kei, który potrafi grać, przegrał z kontuzją, bo było widać, że jego dyspozycja tego dnia jest na bardzo niskim poziomie. Dlatego Ferrer tak naprawdę nie miał tutaj prawdziwego rywala z którym mógł toczyć bój i walczyć o każdy punkt. David tutaj w ubiegłym roku przegrał właśnie w ćwierćfinale z Novakiem w trzech setach.
Almagro już tutaj osiągnął sukces bo nigdy wcześniej nie grał w ćwierćfinale w
Australian Open, dlatego nie ma nic do stracenia. Prezentuje dobrą formę i można się spodziewać, że dziś będzie podobnie. W Melbourne w tym roku wygrał już: Johnsonem, Gimeno, Janowiczem oraz Tipsą. Widać, że dobrze się tutaj czuje, serwis bardzo ładnie funkcjonuje, a w wymianach, też nie można mu nic zarzucić. Jak wiadomo Almagro ma charakterek i nie raz można to zobaczyć na korcie. Jednak mam nadzieję, że dziś ta sportowa złość da o sobie znać, ale w pozytywnym znaczeniu.
Jak dla mnie mecz zapowiada się bardzo ciekawie. Więcej argumentów po stronie Ferrera, jednak wierzę, że Almagro powalczy i nadal utrzyma dobrą formę serwisową. Handicap nie jest mały i można wierzyć, że nawet w przypadku wygranej Ferrera w trzech setach, typ może być na plus. Liczę, że Almagro będzie walczył bo jest o co. Jeżeli podejdzie do meczu skoncentrowany i nie zacznie odwalać nic na korcie to jakoś jestem spokojny o ten typ.