Parę słów na temat finałowego meczu i całego turnieju. Spotkanie, o które było tyle dyskusji okazało się meczem bez większej historii, oczywiście Serb dokonał rzeczy historycznej, wygrywając po raz 3 z rzędu
Australian Open, jednak sama gra to nie było jakieś porywające widowisko na miarę finału. Na pewno duży wpływ na przebieg gry miała dolegliwość Andy'ego, która uniemożliwiła mu komfortowe granie jak na początku meczu. Serb miał w końcówce I seta i na początku II seta chwile słabości, jednak poradził sobie z presją i później coraz pewniej poczynał sobie na korcie. Można gdybać co by było gdyby nie stopa Murraya, albo gdyby wykorzystał 3 BP na początku II seta, ale to już historia i faktem jest, że Novak po raz kolejny wygrywa w Australii. Szczerze mówiąc, liczyłem na bardziej porywający turniej, niestety widoczny był brak Nadala, który świetnie uzupełniłby stawkę, do tego po cichu liczyłem przed turniejem na lepszy występ
JMDP, sądziłem, że może nawet powalczyć o finał. Większe nadzieje pokładałem też w
Janowiczu, jednakże trafił w III rundzie na mocnego
Almagro, który oprócz pierwszego meczu zagrał naprawdę dobry turniej i był o krok od wyeliminowania Ferrera. Niezły występ zaliczył też
Tsonga, który napsuł trochę krwi Rogerowi w meczu ćwierćfinałowym.
Federer zaś na swoim wysokim poziomie, aczkolwiek chyba pomału przychodzi czas, by ustępować młodszym, mecz z Andym wprawdzie wyrównany, ale to Szkot był tenisistą lepszym w tym spotkaniu.
Berdych standardowo solidnie, tam gdzie miał wygrać to wygrał, ćwierćfinał z Djokovicem, gdzie nie miał zbyt wiele do powiedzenia, mimo wszystko powalczył i seta urwał. Pozytywne zaskoczenie to Wawrinka, gracz z nieprzeciętnym potencjałem, ale według mnie trochę niewykorzystanym. Niesamowity mecz z Novakiem w IV rundzie, gdzie Serb był naprawdę o krok od porażki. Do tego wcześniejsze rundy przechodził bez straty seta, w III rundzie wygrał z
Querreyem 3:0. Oprócz Del Potro w roli czarnego konia stawiałem
Tipsę i
Kohliego. Janko lubi grać na hardzie i gdy jest w dobrej dyspozycji może sprawić kłopot najlepszym, niestety nie trafił tu z formą i od początku grał przeciętnie, by w IV rundzie po kreczu ulec Almagro. Kohli natomiast bardzo podobał mi się w turnieju w Doha, gdzie radził sobie znakomicie i miałem nadzieję, że powalczy nawet o ćwierćfinał. Niestety przegrał w III rundzie z
Raonicem 3:0, po mimo wszystko wyrównanym spotkaniu, decydowały pojedyncze przełamania w II i III secie, bo w I obaj trzymali swój serwis do TB. Podsumowując:
Największy nieobecny: Rafa Nadal
Największe rozczarowanie: Juan Martin Del Potro
Najlepszy mecz: Djokovic - Wawrinka
Największa niespodzianka: Juan Martin Del Potro - Jeremy Chardy 2:3
Czarny koń: Stan Wawrinka
Moje Typy z AO 2013
A. Dolgopolov - G. Monfils @2.20
Kamke T. - Cipolla F. @1.40
Almagro N. - Johnson S. @1.10
Tipsarevic J. - Hewitt L. @1.60
G. Muller - L. Lacko @1.55
Kohlschreiber P. - Darcis S. @1.15
Nishikori K. - Hanescu V. @1.10
Querrey S. - Munoz-De La Nava D. @1.05
Anderson K. - Lorenzi P. @1.05
Baghdatis M. - Ramos A. @1.10
Seppi A. - Zeballos H. @1.20
Tomic B. - Mayer L. @1.07
Del Potro J.M. - Mannarino A. @1.05
Dodig I. - Wu D @1.20
T. Bellucci - B. Kavcic @1.35
Roger-Vasselin E. - Bennetau J. @1.20
Anderson K. - Kuznetsov A. @1.20
Querrey S. - Baker B. @1.17
Janowicz J. - Devvarman S. @1.30
Raonic M. - Rosol L. @1.20
Sharapova M. - Williams V. @1.25
Ferrer D. - Baghdatis M. @1.10
Berdych T. - Melzer J. @1.10
Stephens S. - L. Robson @1.50
Radwańska A. - Ivanovic A. @1.30
Almagro N. - Tipsarevic J. @1.85
Simon G. - Monfils G. (+1.5) @1.60
Raonic M. - Kohlschreiber P. @2.00
[
B]Radwanska A.[/b] - Ivanovic A. @1.25
Ferrer D. - Nishikori K. @1.20
Berdych T. - Anderson K. @1.20
Bryan B./Bryan M. - Chardy J./Kubot L. @1.15
Federer R. - Raonic M. @1.10
N. Djokovic - T. Berdych (+6,5 gema) @1.66
A. Radwańska (Wygra I set i mecz) - Na Li @1.83
Sharapova M. (-1.5) - Li N. @1.55
Djokovic N. - Ferrer D. - 4 lub więcej setów @2.35
Federer R. - Tsonga J.-W. @1.15
Azarenka V. - Li N. @1.60
Azarenka V. (-1.5) - Li N. @2.55
Dzięki za wspólne dwa tygodnie, pozdrawiam ????